28/6/16

Η «μαύρη» επέτειος του δημοψηφίσματος και των capital controls: Πώς χάθηκαν 100 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο

Σαν σήμερα ένα χρόνο πριν
Κωστής Πλάντζος
«Δισεκατομμύρια» οι πληγές σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά - Το Δημόσιο πήρε νέο δάνειο 6 δισ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιήσει ξανά τις ελληνικές τράπεζες - Σε 25.990 ανήλθαν τα λουκέτα των επιχειρήσεων - Στο ναδίρ ακόμη η εμπιστοσύνη των καταθετών
Τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν οι ζημιές για την ελληνική οικονομία, έναν χρόνο μετά την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) στις ελληνικές τράπεζες.

 Φυγή καταθέσεων, κατακρήμνιση του τραπεζικού κλάδου και νέα ανακεφαλαιοποίηση, πλήρης απαξίωση των χρηματιστηριακών αξιών, νέα δάνεια με νέο σκληρό Μνημόνιο, αποκλεισμός από την ποσοτική χαλάρωση (QE) και το waiver της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αποστέρηση της χώρας από τα ANFA’s και SNP’s που έρχονταν από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης στη χώρα μας, έλλειψη ρευστότητας, ανακοπή των θετικών ρυθμών ανάπτυξης που είχαν ήδη φανεί για κάποια τρίμηνα, χιλιάδες «λουκέτα» επιχειρήσεων, αύξηση της ανεργίας, είναι μερικά μόνο από τα πλήγματα που κατεγράφησαν εδώ και δώδεκα μήνες.
Και μπορεί τα νοικοκυριά που πριν ένα χρόνο σχημάτιζαν ουρές έξω από τράπεζες και πρατήρια βενζίνης να συνεχίζουν να ζουν με όριο αναλήψεων τα 60 ευρώ ημερησίως ή 420 ευρώ την εβδομάδα, αλλά η πραγματική ζημιά θα ήταν ενδεχομένως ακόμα μεγαλύτερη αν δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα ελέγχου στις κινήσεις κεφαλαίων, που υπαγορεύτηκαν από την ανάγκη αποτροπής της πλήρους κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και της χώρας, λόγω της μαζικής φυγής καταθέσεων, της αποεπένδυσης και της κρίσης εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.






«Δισεκατομμύρια» πληγές
 Τι άλλαξε και τι έχασαν οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, από την 28η Ιουνίου πέρυσι εξαιτίας του δημοψηφίσματος και των capital controls στα οποία οδήγησε; Αν και δεν υπάρχει κάποια συνολική επίσημη καταγραφή, οι απώλειες είναι μετρήσιμες:
-Σχεδόν 40 δισ. ήταν οι απώλειες για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο μετά το κλείσιμο των τραπεζών. Ουσιαστικά εξανεμίστηκαν 25 δισ. για το δημόσιο από την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση. Οι τιμές των μετοχών κατέρρευσαν  και οι μικροεπενδυτές έχασαν αξίες τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ, που για πολλούς ήταν το τελευταίο αποκούμπι τους. Το ελληνικό δημόσιο πήρε νέο δάνειο 6 δισ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιήσει ξανά τις ελληνικές τράπεζες, που επιβαρύνουν όλους τους Έλληνες φορολογούμενους.

-Μέχρι και 25 ή 30 δισ. ευρώ (δηλαδή το 33% από το διαπραγματεύσιμο χρέος των 80 δισ. της χώρας) εκ των οποίων τουλάχιστον 4-5 σε ένα χρόνο, θα μπορούσε να αντλήσει η χώρα μας, εκμεταλλευόμενη την παροχή ρευστότητας 1 τρισ. ευρώ που ξεκίνησε να διαθέτει από πέρυσι η ΕΚΤ στα κράτη τηςΕυρωζώνης. Με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ ρίχνει χρήμα 60 δισ. ευρώ στην Ευρωζώνη, από τα οποία θα μπορούσε να επωφεληθεί η Ελλάδα. Από τον Ιανουάριο του 2015 όμως ο Μάριο Ντράγκι είχε ξεκαθαρίσει πως η Ελλάδα θα εξαιρεθεί από το QE, αν βρεθεί εκτός του προγράμματος διάσωσης –όπως συνέβη στις 30 Ιουνίου πέρυσι. Ένα χρόνο αργότερα, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, συζητείται και πάλι να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης όπως οι άλλες χώρες, όχι όμως πριν το φθινόπωρο. Άλλα 150 εκατ. ευρώ το χρόνο  (2015-2016) η ελληνική οικονομία από την διακοπή του waiver, αλλά η κυβέρνηση το υπολογίζει ήδη σαν ετήσιο όφελος από το 2016 και μετά, λόγω της επαναφορά του που μόλις την περασμένη εβδομάδα αποφασίστηκε.

-Τουλάχιστον 2 δισ. (από τα συνολικά 9 δισ. ευρώ) δεν επέστρεψαν στην χώρα μας από τις ευρωπαϊκές τράπεζες (ANFA’s και SNP’s) επειδή δεν ολοκληρώθηκε ομαλά το ελληνικό πρόγραμμα που έληξε στις 30 Ιουνίου (το δημόσιο εισέπραξε φέτος περίπου μισό δισ. μόλις από επιστροφές κερδών από ελληνικά ομόλογα τα οποία έλαβε τον Απρίλιο από την ΤτΕ μόνον).

-Μείωση (αντί για αύξηση) του ΑΕΠ έως και 21 δισ. ευρώ που έγιναν «καπνός» από πέρυσι μέχρι εφέτος και θα λείψουν από την ελληνική οικονομία. Ενώ δηλαδή οι προβλέψεις της Κομισιόν προεξοφλούσαν ότι το ΑΕΠ της χώρας ως το τέλος του 2016 θα έφτανε στα 196 δισ. ευρώ, καθώς μέχρι και τα μέσα του 2015 καταγράφονταν αυξητικοί ρυθμοί ανάπτυξης, από την ημέρα του δημοψηφίσματος ανατράπηκαν όλα. Οι προσδοκίες διαψεύστηκαν και πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα «προσγειωθεί» φέτος στα 175 δισ. ευρώ –και με την αισιόδοξη παραδοχή μάλιστα ότι από μεθαύριο 1ης Ιουλίου και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα καταγραφούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης στην ελληνική Οικονομία.

-Τουλάχιστον 3 δισ. έχασε το 2015 η ελληνική ναυτιλία, όπως αναλύεται στην τελευταία έκθεση νομισματικής πολιτικής της ΤτΕ. Το 2014 οι καθαρές εισπράξεις υπηρεσιών διαμετακομιστικού εμπορίου της χώρας ήσαν 8,5 δισ. ευρώ, ενώ το 2015 μειώθηκαν σε 6 δισ. (-29,5% ή 1,4% του ΑΕΠ). Μάλιστα, η σύγκριση της εξέλιξης των εσόδων σε σχέση με το 2014 δεν λαμβάνει υπόψη το πώς θα εξελίσσονταν δυνητικά τα έσοδα το 2015, με βάση τους παράγοντες που τα προσδιορίζουν, εάν απουσίαζαν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι. Για το 2015, οι εισπράξεις σύμφωνα με τους προσδιοριστικούς τους παράγοντες, χωρίς την επίδραση των κεφαλαιακών ελέγχων  εκτιμάται πως θα έφταναν στα 9 δισ. ευρώ, αντί 6 δισ. ευρώ που τελικά πραγματοποιήθηκαν. Προκύπτει έτσι ότι η επίπτωση των κεφαλαιακών ελέγχων στις καθαρές εισπράξεις υπολογίζεται στο ποσό των 3,037 εκατ. ευρώ ή στο 1,7% του ΑΕΠ για το 2015.

-Το Χρηματιστήριο της Αθήνας από τις 26 Ιουνίου πέρυσι (και αφού έκλεισε για δύο μήνες) έφτασε να χάνει μέχρι και 45% της αξίας του, ενώ από τις 800 μονάδες τότε, τώρα ο Γενικός δείκτης «φλερτάρει» με τις 500 μονάδες (λόγω Brexit ). Συνολικά χάθηκαν πάνω από 30 δισ. από όλες τις μετοχές και πλέον τα 2/3 των μετοχών ανήκουν σε ξένους επενδυτές.
 
Επιπλέον αυτών, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΕΕ:
 

-τα «λουκέτα» επιχειρήσεων ανήλθαν σε 25.990 μέχρι σήμερα, από την επιβολή των capital controls.

-ιδρύθηκαν 3.000 λιγότερες επιχειρήσεις. Από τις 15.379 νέες επιχειρήσεις πέρυσι, φέτος ενεγράφησαν στο ΓΕ.ΜΗ 12.486 νέες  επιχειρήσεις, έναντι των 18.030 το 2014 και των 20.024 το 2013.

-πτώση των εξαγωγών κατά -11,7%.

-η ύφεση έφτασε στο -1,3%.

-κατά 2,7% αυξήθηκε η αποεπένδυση στην ελληνική οικονομία.

-η χρηματοδότηση μειώθηκε περαιτέρω 1,9%

-η κατανάλωση υποχώρησε 4,3% από τα ήδη πολύ χαμηλά επίπεδα του 2015.

To χειρότερο ίσως είναι όμως, ότι η εμπιστοσύνη των καταθετών βρίσκεται στο ναδίρ, ακόμα και ένα χρόνο μετά τα capital controls. Τον Ιούνιο του 2015 «παγιδεύτηκαν» στις τράπεζες 122,1 δισ. ευρώ (έναντι υπολοίπου 151 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014 πριν τις εκλογές). Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Απρίλιος 2016) δείχνουν ότι το υπόλοιπο μειώθηκε και άλλο, στα 121,3 δισ. ευρώ. Τα 800 εκατ. ευρώ φαντάζουν λίγα, αλλά αυτό δεν μπορεί  να κρύψει ότι τα 73 από τα 121 δισ. αφορούν καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου για να κινείται ο κόσμος (τον Ιούνιο του 2015 ήταν μόλις 59 δισ. ευρώ). Αντιθέτως, παρότι τα λεφτά είναι αναγκαστικά «κλειστά» στις τράπεζες, μόλις 48 δισ. είναι σε προθεσμιακή κατάθεση, έναντι 62 δισ. που ήταν τον Ιούνιο του 2015. Ουσιαστικά τα 14 δισ. ευρώ «σπάσανε» είτε για άμεσες ανάγκες ρευστότητας, είτε για να είναι έτοιμα να φύγουν αμέσως από τις τράπεζες, στην υποθετική περίπτωση που χαλάρωναν ξαφνικά τα capital controls.
 
Αυτό δείχνει ίσως και ότι όσο παραμένουν τα capital controls, δεν επιστρέφουν οι καταθέσεις στις τράπεζες. Από την άποψη αυτή, θυμίζει το πρόβλημα αν «η κότα γέννησε το αυγό ή το αυγό την  κότα».
 
Για την Ιστορία, κάτι ανάλογο είχε συμβεί με τις διπλές εκλογές του Ιουνίου-Ιουλίου του 2012 , όταν υπήρχε πάλι ακραία εκροή καταθέσεων. Ωστόσο όταν τελείωσαν  οι εκλογές, μέσα σε 11 μήνες (Ιούνιος 2012 - Μάιος 2013) αυξήθηκαν οι καταθέσεις κατά 12,826 δισ. ευρώ. Η σύγκριση όμως με το σήμερα (Ιούνιος ’15 - Απρίλιος ’16) δείχνει ότι οι καταθέσεις είναι 800 εκατ. λιγότερες.

Τα δραματικά γεγονότα του 2015

Η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 26 Ιουνίου, ήρθε ως επιβεβαίωση του αδιεξόδου των πολύμηνων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές. 

Δείτε το διάγγελμα του πρωθυπουργού 


 




Οι επιπτώσεις του δεν ήταν διαφορετικές από εκείνες που ο ίδιος ο κύριος Αλέξης Τσίπρας είχε προβλέψει από το 2011, όταν ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε εξαγγείλει ένα αντίστοιχο δημοψήφισμα -που τελικώς ματαιώθηκε μετά το ταξίδι του στις Κάννες.

Το Σάββατο συνεδρίασε το Eurogroup και αποφάσισε ότι το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας τελειώνει το βράδυ της 30ης Ιουνίου, παρότι η ελληνική κυβέρνηση είχε αιτηθεί ήδη μια νέα παράταση (που είχε δοθεί ήδη όμως στη χώρα μας και τον Δεκέμβριο του 2014 και τον Φεβρουάριο του 2015).
 
Το απόγευμα της Κυριακής 28 Ιουνίου, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αποφάσισε να μην αυξήσει άλλο το ποσό της ρευστότητας που έδινε στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, αλλά να το διατηρήσει στο επίπεδο της Παρασκευής.
 
Τότε συνεδρίασε το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας που εισηγήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και τα ξημερώματα της Δευτέρας εκδόθηκε πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία η περίοδος από τις 28 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου κηρύχθηκε τραπεζική αργία, για να προληφθούν οι επιπτώσεις που ήδη εκδηλώνονταν στην αγορά.

Πρώτο Θέμα



10 σχόλια:

  1. Άντε πάλι τα 100 δις.
    Μισώ τον Σύριζα όσο δεν φαντάζεται κανείς, η διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ κόστισε και στο δημόσιο και στην οικονομία αρκετές δεκάδες δις, αλλά δεν μπορώ να διαβάζω να αθροίζει κανείς stock με flows, δανεικά με αγύριστα και πεπόνια με καρπούζια.

    Όποιος μου φέρει λοιπόν μια λίστα που να αθροίζει αυτά τα περίφημα 100 δις που χάσαμε θα του δώσω ένα πεντακοσάευρο.

    Δέχομαι και απλή δήλωση Ρέσλινγκ που να λέει πως οι υπηρεσίες του τα μέτρησαν σε περίπου 100 δις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρέπει να προσθέσουμε τη ζημιά από το 2010 και μετά καθώς και τα χρήματα που χρειάζεται για να ανορθωθεί εκ νέου η χώρα και επειδή το σχέδιο έγινε από το Δ.Ν.Τ να δω που θα βρουν τα λεφτά για να αποζημιώσουν την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "η Κυβέρνηση να του τραβήξει μια αγωγή μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολλαρίων, με τον Παπαδήμο να γράψει την αιτιολογική"
      http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2010/10/spiegel.html?showComment=1286431943384#c1265876205401756319

      Διαγραφή
  3. Νομίζω ότι το ποσόν των 100 δίς Ευρώ σε ένα χρόνο είναι υπερβολικά λίγο.

    Κατά πάσα πιθανότητα είναι τουλάχιστον 200 δίς Ευρώ (στρογγυλοποιημένο) και αυτό πάντα σύμφωνα με πρόχειρες μετρήσεις.

    Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι μετρήσεις γίνονται βιαστικά, για να γραφεί στα γρήγορα το άρθρο και να ενημερωθούν οι αναγνώστες με τον πλέον αντικειμενικό τρόπο για τις τρέχουσες εξελίξεις, οπότε γίνονται καλοπροαίρετα πάντοτε, λάθη και παραλήψεις.

    Αν καθήσει προσεκτικά ο αρθογράφος και αθροίσει χωρίς το άγχος του χρόνου, όλα τα πόσα που αναφέρει, και βρεί και αυτά που σίγουρα του ξέφυγαν, δεν είναι απίθανο η ζημιά της Ελλάδος σ΄ αυτόν τον ένα χρόνο να έχει ξεπεράσει ακόμη και τα 300 δίς Ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι αστείο, αλλά να πω εν συντομία πόθεν προέκυψαν αυτά τα 100 δις.
      Είναι απο μια συνέντευξη του Ρέγκλινγκ το ΣΚΑΙ. Τον ρωτάει ο δημοσιογραφίσκος ποιό ήταν το κόστος της διαπραγμάτευσης για την Ελλ. οικονομία. Και απαντάει:

      «...Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος να το υπολογίσει κανείς. Γνωρίζω ότι η ΤτΕ έχει υπολογίσει ένα ποσό ύψους 80 δις ευρώ αν δεν κάνω λάθος. Θα μπορούσε κανείς να σταθεί και στις προβλέψεις για την ανάπτυξη, που πριν αλλάξει η κυβέρνηση, η εκτίμηση του ΔΝΤ το Δεκέμβριο του 2014, είναι δημοσιοποιημένη, μιλούσε για ανάπτυξη στην Ελλάδα 2,5% το 2015 και 3,5% το 2016. Άρα αυτό αθροιστικά μας κάνει ανάπτυξη 6%. Αντιθέτως, αυτά τα δύο χρόνια είχαμε μικρή ύφεση, αυτό θα μπορούσε επίσης να μετρηθεί για να υπολογίσεις το κόστος. Έξι μονάδες του ΑΕΠ, άρα αυτό κάνει περισσότερο από 100 δις ευρώ. (Σημ.Δική μου 6% ΑΕΠ = EUR 10.8 δις) Όπως είπα δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος, αλλά το κόστος ήταν πολύ μεγάλο...»
      Άρα, έχουμε κατα τον Ρέγκλινγκ περίπου εξι μονάδες του ΑΕΠ απώλεια στα εισοδήματα της χώρας - προσοχή, της χωρας, όχι του Δημοσίου- οι οποίες παραδόξως αντιστοιχούν όχι σε 10 αλλά σε 100 δις ευρώ?? Δεν ξέρει το ΑΕΠ της χώρας την οποία δανείζει? Για να δούμε
      τι ακριβώς λέει.. για τον εναλλακτικό τρόπο υπολογισμού του κόστους. «... 6% of GDP, so that more than 100 bln euro....» Προφανώς ήθελε να πει "more than 10 bln", καθόλου αμελητέο για τα εισοδήματα - είναι ένα χιλιάρικο απώλεια εισοδήματος ανα κάτοικο την διετία. Το ΣΑΝΟ όμως απο τα ΜΜΕ -ακόμα και απο αυτό εδώ τον ιστότοπο, ΣΑΝΟ.

      Πάμε στα 80 δις του Στουρνάρα
      (86 για την ακρίβεια) που προκύπτουν με τον εξής μαγικό τρόπο. Με τα λόγια του Στουρνάρα : «...το κόστος βεβαίως ανήλθε σε 86 δισεκ. ευρώ: Αυτό ήταν το τρίτο μνημόνιο και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν μετά από εκροές καταθέσεων ύψους 45 δισεκ. ευρώ....»

      Εννοεί δλδ δανεισμό του Δημοσίου που στο συντριπτικό του κομμάτι αφορά αναχρηματοδότηση. Με την ίδια "μέθοδο" το 1ο μνημόνιο κόστισε €110 δις, το δεύτερο €130 δις συν 88.9 δις εκροές καταθέσεων. Ο Στουρνάρας εννοεί το 3ο μνημόνιο και ο τύπος το διαστρέφει και αναπαράγει τις παπάντζες του Λαφαζάνη και του Ίσκρα δλδ..

      Μεγάλη ευθύνη του Στουρνάρα που αφήνει τις δηλώσεις του να τις Σανοποιούν αντί να κάτσει κάτω και να εκτιμήσει το πραγματικό κόστος. Και έτσι μπορεί να βγαίνει ο ανεκδιήγητος Βαρουφάκης να μας λέει πως η διαπραγμάτευσή του δεν είχε κόστος.

      Μάνι μάνι λοιπόν το δημόσιο έχασε οριστικά και αμετάκλητα όλες τις μετοχές του στις τράπεζες, δλδ χοντρικά απο τις τράπεζες και μόνο η διαπραγμάτευση κόστισε στο Δημόσιο:

      Απαισιόδοξο σενάριο 2014
      -------------------------
      10 δις τραπεζικές μετοχές
      5 δις κάλυψη αναβαλλόμενου φόρου
      0 δις ανακεφαλαιοποίη 2015
      ΣΥΝΟΛΟ 15 δις

      Αισιόδοξο σενάριο 2014
      -------------------------
      20 δις τραπεζικές μετοχές
      15 δις κάλυψη αναβαλλόμενου φόρου
      4.5 δις ανακεφαλαιοποίη 2015
      ΣΥΝΟΛΟ 39.5 δις

      Αν προσθέσει κανείς και την αύξηση του χρέους (της τάξης κάποιων δις) λόγω αναθεωρημένης πορείας με μη επίτευξη πλεονασμάτων, έχουμε τα δώρα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τις επόμενες γενιές.

      Να πω κι άλλα ΣΑΝΑ. Μας λένε πως οι ξένες επενδύσεις θα σώσουν την Ελλάδα.
      Αρκεί να δει κανείς τη μελέτη της ernst & young (EY-european-attractiveness-survey-2015) για το 2014, σ΄ολη την ΕΕ, FDIs 1,2 δις δολαρίων δημιούργησαν 185 χιλιάδες θέσεις εργασίας (άμεσες και έμμεσες).

      Γενικώς, το ΣΑΝΟ πάει σύννεφο, και απο δεξιά και απο αριστερά και απο παντού. Μετά λέμε πως ο κόσμος φταίει που είναι απαίδευτος..

      Διαγραφή
    2. Η μπούρδα στην υπόθεση δεν βρίσκεται τόσο στο ποσόν όσο κυρίως στην γελοία οικονομικώς προσσέγιση της χρονικής φέτας και της απομόνωσης των στοιχείων. Λές και η οικονομική εξέλιξη του τλευταίοιυ χρόνου δεν κουβαλάει επάνω της τίποτε από όσα έγκληματικά έγιναν στην χώρα από την Ευρωμαφία και τους γνωστούς Γερμανοτσολιάδες μετά το 2010.

      Τα μεγέθη έχουν διαχρονική εξέλιξη και είναι κανόνας ή μετατόπιση στο μέλλον του κόστους.

      Πως μπορείς πχ να ισχυρίζεσαι ότι χάθηκαν τόσα λεφτά στα χρηματιστήρια όταν δεν ξέρεις πόσο αγοράστηκαν οι μετοχές που πουλήθηκαν και αν τελικά οι συναλλαγές ήταν κερδοφόρες ή ζημιογόνες. Στο ίδιο μότο κάνουν συνολική αποτίμηση μετοχών σε δύο χρονικές στιγμές, βγάζουν ένα ποσοστό, αρχίζει η σπέκουλα την στιγμή που συνήθως οι συναλλαγές είναι ασήμαντες και στην ουσία έχουμε μόνον εικονικούς πολλαπλασιασμούς και όχι οικονομικές πράξεις.

      Το θέμα είναι ότι κάθε πικραμένος που παριστάνει τον δημοσιογράφο, στήνεται σε ένα πληκτρολόγιο, χώνει ότι του κατέβει από νούμερα και συμπεράσματα και βγάζει μεροκάματο από το αφεντικό που με την σειρά του το ταίζει η ντόπια και Ευρωπαική λαμογιά για να κρατάνε τον λαό στην τύφλα.

      Διαγραφή
    3. Ξέρουμε πόσο αγοράστηκαν οι μετοχές.
      Ξέρουμε τι αποτίμηση είχαν το 2014 (απο 20 εώς 12 δις) . Χωρις να σημαίνει πως θα μπορούσες να τις πουλήσεις σε αυτή την αποτίμηση.
      Και ξέρουμε πως πια δεν υπάρχουν αυτές οι μετοχές.

      Κατα τα λοιπά εγώ έκανα μια στο πόδι εκτίμηση βάση καλού (Σαμαρικού) και κακού (Βαρουφάκιου) σεναρίου. Με μερικές ακόμα υποθέσεις μπορείς να βγάλεις την απώλεια και παραπάνω, ~50 δις, Αλλά παρακάτω απο τα 10 δις δύσκολο.

      Το επόμενο που μπορείς να κάνεις είναι να λες πως έγινε ζημιά χωρίς να μπαίνεις σε νούμερα τύπου 100δις και άλλα ψεκασμένα.

      Διαγραφή
  4. Μια από τις δυσκολίες που έχει ο άνθρωπος, είναι να παραδεχτεί τη συνενοχή του στην καταστροφή της πατρίδας.
    Χρειάζεται γενναιότητα για κάτι τέτοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δύσκολο έως αδύνατον σε αγράμματους και βάρβαρους πολιτικά.

      Ενώ για όσους ψηφίζουν Σαμαρά και Βενιζέλο προφανώς δεν γεννάται τέτοιο θέμα.

      Διαγραφή
    2. Άσε τους κοψοχέρηδες στην πίκρα τους :)

      Τελικά τι θα κάνεις με τα "100 δις"; Θα το αφήσεις ως έχει?
      Το έψαξες, ρώτησες κάποιον οικονομολόγο και στο επιβεβαίωσε?

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.