29/6/16

Άξονας Τουρκίας-Ισραήλ

 Άντης  Λοίζου
Μετά από παρασκηνιακές συνομιλίες η Τουρκία και το Ισραήλ αποκατέστησαν τις διαρραγήσες σχέσεις τους και έθεσαν τέλος στο ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατούσε λόγο του βομβαρδισμού του πλοίου ΜΑΒΙ ΜΑΡΜΑΡΑ και τους δέκα Τούρκους νεκρούς του το Μάιο του 2010. Στις 27 τρέχοντος ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε από τη Ρώμη τη συμφωνία με την Τουρκία για αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων.

Στην Κύπρο όπου πολλοί είχαν επενδύσει σε μιά συνεργασία ή ακόμα και συμμαχία Κύπρου – Ισραήλ με κοινό παρονομαστή το δίπτυχο, Ασφάλεια – Πετρέλαια. Μην πω και για τους αλαφροίσκιοτους οραματιστές κοινού πολέμου κατά της Τουρκίας. Στην αισιοδοξία για επίτευξη αυτής της συνεργασίας συνέβαλαν τα μέγιστα, οι αλληλοεπισκέψεις, Β Νετανιάχου, Μ Γιαλόμ (ΥΠΑΜ), Δ Χριστόφια, Ε Μαρκουλλή, Ν Συλικιώτη, Γ Κασουλίδη, Χ Φωκαίδη, Φ Φωτίου, Α Νεοφύτου και άλλων με τις πολυπληθείς κουστωδίες συμβούλων και παρατρεχάμενων και με επιστέγασμα τις υπερφύαλες δηλώσεις τους.
Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο πολύπλοκα αλλά τουναντίον πολύ απλά. Τρείς απλοί λόγοι ερμηνεύουν το λόγο που εμείναμε ΧΑΣΚΟΝΤΑΣ.
1. Όταν το ισχυρό στρατιωτικά Ισραήλ ανακάλυψε πετρέλαια στην ΑΟΖ του αμέσως διάθεσε  600 000 000 δολλάρια για ενίσχυση της ήδη ισχυρότερης στην περιοχή άμυντικής ικανότητάς του. Η ανίσχυρη και με ισχνότατες στρατιωτικές δυνάμεις Κύπρος, συνέχισε την αποδόμηση της Εθνικής Φρουράς πλήν όμως παρίστανε το ποντίκι που βρυχάται.
2. Όταν οι Ισραηλινές εταιρίες πετρελαίων (πρόκειται για ιδιοτικές ετερείες) επείγοντο για συνεργασία στην εκμετάλλευση υδρογωνανθράκων με την Κυπριακή Κυβέρνηση η τελευταία έμενε αδρανής, αναποφάσιστη ή παλινδρομούσε μεταξύ των σκέψεων και των σχεδιασμών της.
3. Ισραήλ και Τουρκία έχουν ένα κοινό εχθρό που γεωγραφικά είναι στη μέση τους, πολύ πιό ισχυρό από την Κύπρο και ο κοινός αυτός εχθρός που λέγεται Συρία συνέβαλε τα μέγιστα στην αποκατάσταση των σχέσεων τους για να ενώσουν δυνάμεις. Διαιρωτούμαι πόσο έχει μελετηθεί ο πρόγονος μας Θουκυδίδης από τους εκάστοτε σοφούς κυβερνώντες και τους συμβούλους τους.
Σ’ ότι αφορά τις κοινές ασκήσεις Κύπρου – Ισραήλ, αυτές αφενός ήταν επωφελείς δι’ αμφότερα τα κράτη, αφετέρου έδειξαν και ανέδειξαν τη γύμνια μας σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία.
Πρέπει να το αντιληφθούμε ότι, το κάθε κράτος πρωτίστως ενδιαφέρεται για τα ζωτικά του συμφέροντα και την ισχυροποίηση των παραγόντων ισχύος του και μετά την υλοποίηση των στρατηγικών του στόχων.

Λυθροδόντας 28 Ιουνίου 2016                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.