28/6/16

Αφήστε τους Έλληνες εξωτερικού να ψηφίσουν

Oι Έλληνες εξωτερικού είναι αναγκασμένοι να απέχουν των Ελληνικων εκλογων εκτός αν ταξιδέψουν με δικά τους έξοδα στην Ελλάδα για να ψηφίσουν.
Ο ακριβής αριθμός τους παραμένει άγνωστος, με ανεπίσημες εκτιμήσεις να κυμαίνονται ανάμεσα στους 300.000 και στα 3.000.000 ψηφοφόρους. Εφόσον υπολογίσουμε αυστηρά και μόνον όσους είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας, τουλάχιστον 800.000 άτομα*. Δηλαδή, περίπου το 8% του εκλογικού σώματος. Για να κατανοήσουμε καλύτερα το μέγεθος, ας φανταστούμε προς στιγμήν ότι γίνονται εκλογές χωρίς δικαίωμα συμμετοχής των κατοίκων της Κρήτης, των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων. Πόσο δίκαιο ακούγεται κάτι τέτοιο;

Τα επιχειρήματα εναντίον του δικαιώματος ψήφου όσων κατοικούν στο εξωτερικό είναι πανεύκολο να καταρριφθούν. Πρώτα απ’ όλα, είναι κάτι που προβλέπεται από το Σύνταγμα, και ο μόνος λόγος που δεν έχουμε επιστολική ψήφο ή κάποια άλλη έγκυρη μέθοδο ψηφοφορίας εξ αποστάσεως είναι ότι δεν έχει περάσει από τη Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος που θα προσδιορίζει την όλη διαδικασία, και θα αποσαφηνίζει ποιοι και πόσοι Έλληνες εξωτερικού έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Η κωλυσιεργία στην επίλυση αυτού του προβλήματος οφείλεται κυρίως σε μικροπολιτικούς λόγους, αφού τις περασμένες δεκαετίες τα δύο μεγάλα κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία προτιμούσαν να προσφέρουν δωρεάν εισιτήρια μόνο στους δικούς τους ψηφοφόρους, καταχρεώνοντας την Ολυμπιακή Αεροπορία.
Το να ισχυρίζεται κανείς ότι όποιος απουσιάζει από τη χώρα του σε ημερομηνία εκλογών παύει να έχει τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους συμπολίτες του είναι απλά γελοίο. Πάρα πολλοί απόδημοι Έλληνες διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία για τα οποία φορολογούνται στην Ελλάδα, ή ενισχύουν οικονομικά τις οικογένειες τους πίσω στην πατρίδα. Οι φοιτητές εξωτερικού και οι επαγγελματίες που λείπουν σε ταξίδι επίσης δεν μπορούν να ψηφίσουν, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των 350.000 (και βάλε) νεομεταναστών που έφυγαν τα τελευταία 5-6 χρόνια δεν πληροί ακόμα τις προϋποθέσεις για να δικαιούται την απόκτηση άλλης υπηκοότητας πέρα από την ελληνική. Έχουμε δηλαδή Ευρωπαίους πολίτες “δεύτερης κατηγορίας”, που στερούνται τη δυνατότητα να εκλέξουν κυβέρνηση σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Κι όλα αυτά ενώ σχεδόν όλοι οι ξένοι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν από το εξωτερικό όταν διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στη χώρα τους.
Είμαι πραγματικά θυμωμένος με τον συνεχιζόμενο ευτελισμό της δημοκρατίας στη χώρα μου. Βρίσκω τελείως αντιδημοκρατικό έναν εκλογικό νόμο που χαρίζει 50 έδρες στο πρώτο κόμμα (ανεξαρτήτως ποσοστού). Δηλαδή, τις έδρες που θα αντιστοιχούσαν σε πάνω από ένα εκατομμύριο ψήφους εφόσον ίσχυε η απλή αναλογική…
Καλώ λοιπόν όλους τους Έλληνες πολίτες  να συστρατευτούν να αποκατασταθεί ένα δημοκρατικό δικαίωμα που έχει απωλεστεί από το 1862. Ναι, σωστά διαβάσατε. Η τελευταία φορά που οι Έλληνες εξωτερικού μπόρεσαν να ψηφίσουν σε βουλευτικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους ήταν σε μία εποχή όπου το νεοσύστατο ελληνικό κράτος είχε ακόμα βασιλιά τον Όθωνα!
Let Greeks Abroad Vote
 Ο συνολικός πληθυσμός της Ελλάδας (απογραφή του 2011) είναι 10.815.000 άνθρωποι, από τους οποίους περίπου 1.800.000 είναι κάτω των 18. Το εκλογικό σώμα αριθμεί 9.950.000, που σημαίνει ότι “λείπουν” σχεδόν ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι.

Νικηφορος Λαμπιρης

10 σχόλια:

  1. Νομίζω ότι αυτή η ενέργεια θα βοηθούσε τη χώρα, διότι όπως όλοι παραδεχόμαστε, οι Έλληνες του εξωτερικού είναι πιο Έλληνες και αυτό μπορεί να είναι μια απλοϊκή έκφραση, κρύβει μέσα της όμως και πολλές μεγάλες αλήθειες που δεν κρίνω σκόπιμο να απαριθμήσω, θα ήταν πιστεύω μια υγιής μετάγγιση αίματος στον βαρέως πάσχοντα νεοέλληνα και σίγουρα προτιμότερη από την ψήφο στους 17ρηδες που μεθοδεύει η καθεστωτική αριστερά για να παραμείνει στην εξουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τουλαχιστον να ψηφιζουν αυτοι που εχουν ΑΦΜ και κανουν φορολογικη δήλωση. Αυτοι ειναι αμεσα εμπλεκόμενοι στα δρομενα εφ οσον πληρωνουν την εφορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ζητημα έχει ειπωθεί δεκάδες φορές. Κατ' αρχάς υπάρχουν οι εξής ανυπέρβλητες δυσκολίες.

    1. Οι ψηφοφόροι που δεν ανήκουν ως δημοτες σε δημους, δε μπορούν να ψηφίζουν με κανένα τρόπο σε δημοτικές εκλογές διότι απλά δεν έχουν οικείο δήμο.

    2. Άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα δεν είναι δυνατόν να ψηφιζουν για τα παρόντα και τα μελλοντικά τεκταινόμενα στην Ελλάδα.

    Επίσης τι εννοούμε όταν λέμε έλληνες του εξωτερικού; Διότι με δεδομένο οτι πολλοί μετανάστες μεταναστευσαν στις ΗΠΑ πρό ή περί το 1922, ή ακόμα και κατά την διάρκεια της δεκαετίας του '50 από την κωνσταντινούπολη αλλά και από άλλα σημεία της Τουρκίας, ή ακόμα και της Κριμαίας ή και της Αιγύπτου κτλ (μία ματιά στο ellis island μπορεί να πείσει περι του λόγου το αληθές), ποιοι θα λογίζονται ως έλληνες;

    Άλλωστε ως έλληνες εύκολα λογίζονται και πολλοί "μακεδόνες" που όμως θα είναι ένας μεγάλος δουρειος ίππος για κόμματα στιλ "ουράνιο τόξο" κτλ.

    Το ζητήμε εκτός του είναι εντελώς παράλογο, να ψηφιζουν δηλάδη τα ελληνικά πολιτικά κομματα κάποιοι πολίτες που ωστόσο κυβερνιόνται από τον Ομπαμα, ή τον Κλιντον ή τον Τραμπ κτλ, εκτός από αυτά, για τον λόγο που ανέφερα ως είναι και άκρως επιπόλαιο έως και επικινδυνο.

    Οι Έλληνες του Εξωτερικού πολύ εύκολα αν θέλουν μπορούν να πάρουν και την ελληνική υπηκοοτητα, αρκεί η γονείς τους να ήταν εγγεγραμμένοι σε ελληνικό ληξιαρχείο. Ποιά "κωλοστριμούρα" έχει πιάσει τώρα καποιους να θέλουν να τους εισάγουν σαν ελληνες ψηφοφόρους είναι απορία άξιον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επειδή το βλέπω πολύ σημαντικό και επειδή απο καιρού είς καιρόν ακούω συχνά τα ίδια και τα ίδια φληναλήματα για ψήφο στους ομογενείς θα επιμείνω για το θέμα των ομογενών που δεν εν δυνάμει μπορεί να μην είναι έλληνες αλλά και το αντιθετο, για "αλλοδαπούς" που μπορεί να αισθάνονται πολύ πιο ελληνες και απο τους γηγενείς έλληνες.

    Παράδειγματα:

    Έλληνες του πόντου που έφυγαν στο πρώτο τέταρτο του 20ου αι. και έζησαν ως πρώην "τουρκοι" υπήκοοι στην Αμερική. Και το ίδιο ισχύει και με τους απογονους τους. Αυτοί σαν πως θα λογίζονται, ως έλληνες ή ως αλλοεθνείς.

    Έλληνες της Αλεξανδρείας, που αρκετοί αποχώρησαν απο εκεί την περίοδο των εθνικοποιήσεων του Νασερ.

    Αντιθέτως πολλοί είναι οι βουλγαρόφωνοι (ψευτομακεδόνες) που αναχώρησαν για ΗΠΑ ή για Αυστραλία κτλ από μέρη της τωρινής Ελλάδος.

    Το ίδιο ισχύει και για τοποθεσίες της Ηπείρου. Τσαμηδες κτλ.

    Επαναλαβμάνω οτι το θέμα εκτος από εντελώς και ακραία ανόητο, να κυβερνιέται δηλαδή κάποιος από την Κλιντον και από την βιωματική εμπειρία που έχει από αυτούς ωστοσο να ψηφίζει για παράδειγμα τον Τσιπρα ή Μητσοτάκη, εκτος από πανηλίθιο είναι και λιαν επικινδυνο.

    ΗΜΑΡΤΟΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λες ότι πολλοί στην Αμερική Ελληνικής καταγωγής θα άγονται και θα φέρονται απο τον Κλίντον Ομπαμα κλπ. σε πληροφορω ότι όλοι οι πολιτικαντηδες απο το 1974 και μετά κυβερνώνται απο τους Αμερικανους.Και σε τρομάζουν οι Ελληνες ??? Η κομματόσκυλο είσαι η ανόητος.!!! τούς είδαμε τούς πατριώτες της μάνας Ελλάδας,χρόνια τώρα.

      Διαγραφή
  5. Interesting that only Greece cannot solve thw logistical problems.
    Bottom line, they do not want Omogeia to vote because they cannot control it AND the right elect extends to being elected, too.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οταν λεμε Ελληνες Εξωτερικου αναφερομεθα σε Ελληνες υπηκοους, οσον αφορα την ψηφο.
      Το θεμα των δημοτικων εκλογων μπορειτε να το λυσετε οπως το λυσατε με τους ετεροδημοτες////
      Οι πολιτικαντηδες, και οι εργατοπατερες δεν θελουν να λυθει γιατι δεν μπορουν να υφαρπαξουν την ψυφο των του εξωτερικου, με υποσχεσεις.

      Διαγραφή
  6. Asper είμαι Έλληνας πολίτης και δημότης του Δήμου Αμυνταίου Φλώρινας.
    Ζω εδώ και 5 χρόνια στη Φινλανδία και την «ελληνική πραγματικότητα» τη γνωρίζω πολύ καλά.
    Η περιουσία μου βρίσκεται στην Ελλάδα, όπου φορολογούμαι κανονικά και πληρώνω και τον ΕΝΦΙΑ.
    Γιατί να μην μπορώ να ψηφίσω στις εθνικές εκλογές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ας μη ομιλούμε γιά περιθωριακές περιπτώσεις Ελλήνων γεννηθέντων στις αρχές του 20ου Αιώνος. Ας εξετάσουμε τους «νέους» απόδημους, ηλικιών 20 με 80.

    Κατά την άποψή μου υπάρχουν δύο είδη αποδήμων: (Α) Οικονομικοί και (Β) Ακαδημαϊκοί Απόδημοι (Δική μου ορολογία.) Οι οικονομικοί έφυγαν από την Ελλάδα για μία καλύτερη ζωή, οι Ακαδημαϊκοί για επέκταση της εκπαιδεύσεως τους.

    Οι Οικονομικοί Απόδημοι έχω την σοβαρή υποψία ότι θα σάς απογοητεύσουν. Δεν έχουν καλή γνώση των Ελληνικών πεπραγμένων και ή δεν θα ψηφίσουν, ή θα ψηφίσουν μαζικά και απρόβλεπτα. Πιθανών πολύ Συντηρητικά.

    Οι Ακαδημαϊκοί, από την άλλη πλευρά, πρέπει να είναι ο πιο λογικός σας στόχος. Αλλά μη παραξενευτείτε αν η ψήφος τους θα είναι επηρεασμένη (θετικά ή αρνητικά) από την πραγματικότητα που ζουν στις καινούργιες τους Χώρες (ή Πατρίδες,) και ως εκ τούτου, πιθανόν, πιο «παγκόσμια» απ’ ό,τι τα Ελληνικά Κόμματα θα ήθελαν!

    Προσωπικώς, εγώ δεν προτίθεμαι να ψηφίσω σε Ελληνικές Εκλογές. Είμαι 57 ετών, έφυγα από την Ελλάδα για πάντα το 1983 ως Ακαδημαϊκός Απόδημος. Επέλεξα να είμαι Πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών και θα ήταν ανεύθυνο να συμμετάσχω μέσω της ψήφου μου στα Ελληνικά γενόμενα.
    Ίσως άλλοι εκ γενετής Έλληνες να αισθάνονται παρόμοια.
    Demetrios Yannakopoulos
    Tampa, FL, USA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κακώς διοτι οι δικοί σας ψήφοι μπορει να φέρουν τις πολυπόθητες αλλαγές που ειναι ανίκανοι να πετύχουν οι ντόπιοι . Στην Ελλάδα ψηφίζουν πάρα πολλοί κρετίνοι..... δυστυχώς.!!!!

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.