28/6/16

Όσλο προς Σνόουντεν: Αν έρθεις, κινδυνεύεις με έκδοση στις ΗΠΑ

Δεν δίνει εγγγυήσεις η Νορβηγία
Όσλο: Ο πρώην συνεργάτης της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών NSA Έντουαρντ Σνόουντεν απέτυχε στη δικαστική του προσπάθεια να εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις από τη Νορβηγία πως δεν θα τον εκδώσει στις ΗΠΑ εάν ταξιδέψει στο Όσλο για παραλάβει βραβείο για την ελευθερία του λόγου. Οι δικηγόροι του Σνόουντεν είχαν δηλώσει τον Απρίλιο ότι θα μηνύσει τη Νορβηγία για να διασφαλίσει την ελεύθερη διέλευσή του στο σκανδιναβικό κράτος, ενώ οι ΗΠΑ του έχουν κάνει μήνυση για κατασκοπεία.
Η Ρωσία, που συνορεύει με τη Νορβηγία, προσέφερε άσυλο στον Σνόουντεν το 2013.
«Το Δικαστήριο του Όσλο έχει αποφασίσει ότι η μήνυση από τον Έντουαρντ Σνόουντεν κατά του κράτους σχετικά με την έκδοσή του θα πρέπει να απορριφθεί» ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.
 Ο Σνόουντεν έχει προσκληθεί στη Νορβηγία για να παραλάβει βραβείο του εκεί παραρτήματος της ένωσης συγγραφέων PEN International, αλλά ανησυχεί ότι η Νορβηγία θα τον παραδώσει στις ΗΠΑ, είπαν οι δικηγόροι του.
Το νορβηγικό δικαστήριο δήλωσε ότι οι νόμοι έκδοσης του κράτους ισχύουν μόνο για άτομα που είναι ήδη στη χώρα, και ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν είναι υποχρεωμένο να βγάλει απόφαση για το αν θα εκδώσει κάποιον που ζει εκτός της χώρας.
Ως μέρος της απόφασης, ο Σνόουντεν κλήθηκε επίσης να πληρώσει 7.000 κορώνες Νορβηγίας (741 ευρώ) για να καλύψει τα δικαστικά έξοδα.
 Πηγή: news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.