28/6/16

Επείγον: Οι Ayrault και Steinmeier ετοιμάζουν μια «Νέα Ευρώπη»


Δίκτυο Βολταίρος | 27 Ιουνίου 2016
Español  عربي  Deutsch  English Türkçe italiano  français ελληνικά    

Αναβιώνοντας το ευρωπαϊκό σχέδιο του Winston Churchill, οι υπουργοί εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Jean-Marc Ayrault και Frank-Walter Steinmeier, σχεδίασαν ένα πρόγραμμα για μια «Νέα Ευρώπη» μετά το Brexit.

Σύμφωνα με το έγγραφο [ 1 ], το σχέδιο αποτελείται από τρία κύρια θέματα: 

  •  Η ευρωπαϊκή ασφάλεια, η οποία ενσωματώνει τα θέματα της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Κοινότητας (EDC, που απορρίφθηκε το 1950)· 
  •  το άσυλο και η μεταναστευτική πολιτική· 
  •  Η ανάπτυξη και το ευρώ.

Οι Υπουργοί καλούν για τη συγχώνευση των εξωτερικών και αμυντικών πολιτικών, με κοινές πρεσβείες και ένα κοινό στρατό. Δεν προσδιορίζουν το μέλλον της γαλλικής έδρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ούτε της γαλλικής πυρηνικής δύναμης. Για αυτό το κεφάλαιο, θα ανακοινώνουν μια κοινή πρωτοβουλία για τη «σταθεροποίηση, την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη» της Συρίας. Για τη καταπολέμηση της τρομοκρατίας, προτείνουν, εκτός από τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συντονισμού των υπηρεσιών πληροφοριών, την εναρμόνιση των ποινικών διατάξεων.

Οι υπουργοί καλούν για ενίσχυση της κοινής εποπτείας των ευρωπαϊκών συνόρων. Χωρίς να αμφισβητείται ο ορισμός τους για τους «πρόσφυγες», επιβεβαιώνουν ότι όλοι δικαιούνται την προστασία σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Γενεύης. Αποδέχονται τις διαφορετικές ιστορίες τους, και αποφασίζουν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους στον τομέα αυτό.

Οι Υπουργοί καλούν για εναρμόνιση των δημοσιονομικών πολιτικών και για αυστηρή σύγκλιση των εθνικών προϋπολογισμών έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ορθή λειτουργία του ευρώ. Προτείνουν τη δημιουργία μιας νέας ευρωπαϊκής συνέλευσης για τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής. Θα απαρτίζεται από βουλευτές της ευρωζώνης και εθνικούς βουλευτές.

Ερωτηθείσα σχετικά με αυτό το έγγραφο, η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι δεν δεσμεύεται από τις σκέψεις των Υπουργών.

Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά

[1] “A strong Europe in a world of uncertainties” (« Το σχέδιο Ayrault Steinmeier για μια Νέα Ευρώπη »), by Jean-Marc Ayrault, Frank-Walter Steinmeier , Voltaire Network, 27 June 2016.


5 σχόλια:

  1. Αστέριος Τοξότης
    Σ'αυτή τη ψευδή "συγκυριαρχία" που μαγειρεύουν, οι μεν Γερμανοί επιδιώκουν να
    μεταμφιέσουν το 4ο Ράϊχ με τη σημαία της γαλλικής επανάστασης, ο δε Ολάντ να οχυρώσει
    τις μωροφιλοδοξίες του για νέα θητεία στον απατηλό προπαγανδιστικό ισχυρισμό περί
    "συγκυριαρχίας" στην Ευρώπη με τους Γερμανούς, μήπως και αποκοιμίσει τους Γάλλους και ανακόψει την επέλαση των δυνάμεων υπέρ του απελευθερωτικού Frexit στη Γαλλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κλασσική περίπτωση του ο κόσμος χάνεται και το μαλλί χτενίζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "το ευρωπαϊκό σχέδιο του Winston Churchill"??
    "ευρωπαϊκό ? σχέδιο του Winston Churchill !?
    Μα αυτός ο τυπάκος είχε τελείως διαφορετικά δόγματα και σχέδια:
    Winston Churchill: «Όταν θα πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ της ηπειρωτικής Ευρώπης και της ανοιχτής θάλασσας, θα επιλέξουμε πάντα την ανοιχτή θάλασσα!Όταν θα πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ των Γάλλων και των Αμερικανών, πάντα θα προτιμήσουμε τους Αμερικανούς!»
    Μάλλον άλλου είδους σχέδια είχε το άτομο τελείως διαφορετικά από αυτά που θα απέβλεπαν σε όφελος τής Ευρώπης. Είναι τόσο εύγλωττη η από πλευράς τού άγγλου πολιτικού χρήση τού όρου ηπειρωτική Ευρώπη (η γνωστή αντιπαθής στους άγγλους Continent) που τα λέει όλα.
    Ως εάν να υπήρχε και άλλη Ευρώπη!!
    Μακάρι να θυμηθούν Γάλλοι και Γερμανοί τις ρίζες τής Ευρωπαϊκής Ένωσης και να προχωρήσουν στην ανασυγκρότηση μιάς απεξαρτημένης από τούς Αγγλοαμερικανούς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ανατολική Ευρώπη με την κατάρρευση τής Σοβιετικής Ένωσης έκανε τα δικά της βήματα, αν και μέχρις στιγμής τουλάχιστον φάνηκε ως να έπεσαν από την Σοβιετική Σκύλλα στην Νατϊκή Χάρυβδη.
    Μακάρι έστω και αυτοί οι μικροί Ayrault και Steinmeier να μπορέσουν να βάλουν την αρχή για μιά στροφή εξυγείανσης και επανεκκίνησης. Στόχος μεγάλος που θα περιελάμβανε ως αναγκαία συνθήκη το ουτοπικό εγχείρημα δημιουργίας Ευρωπαϊκού Στρατού, εκτοπιζομένου τού ΝΑΤΟ από τον ρόλο τού δήθεν αστυνομικού κάτω από την προβιά τού οποίου οι Αγγλοσαξωνες κρύβουν τόσα χρόνια τον λύκο-μπράβο τού πλέγματος κυριαρχίας τους.
    Ας ξεκίναγαν έστω με την απομάκρυνση των Αμερικανικών στρατευμάτων που ακόμα (από το 1945) συνεχίζουν να είναι εγκατεστημένα στην Γερμανία, ως δύναμη κατοχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Μεϊσάν αναφέρεται εδώ στο σχέδιο του Winston Churchill για την ενοποίηση της Ευρώπης όπως εκφράστηκε στο ιστορικό του λόγου της 19.9.2046 στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. https://winstonchurchill.hillsdale.edu/churchill-britain-and-european-unity/

      Έχω μεταφράσει και αναρτήσει στο παρελθόν δυο εξαιρετικά άρθρα του Μεϊσάν για την ίδρυση της Ενωμένης Ευρώπης (δημιούργημα Αμερικανών και του ΝΑΤΟ) όπου φυσικά το ΗΒ έπαιξε σημαντικό ρόλο, άσχετα αν δεν συμμετείχε στη πρώτη φάση, προφανώς λόγο του Ντε Γκωλ .

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την απάντηση. Θυμάμαι τα άρθρα και λαμβάνω υπ' όψη την πληροφορία και σέβομαι την άποψη.
      Απλώς, τουλάχιστον από την δική μου οπτική γωνία, αυτά είναι μέρος τής διελκυστίνδας ανάμεσα στους αγγλοαμερικανούς και τού ευρωπαίους. Δηλαδή τής προσπάθειας των πρώτων να προλάβουν και να χειραγωγήσουν με κάθε τρόπο το διαφαινόμενο ως επερχόμενο (ήδη από την εποχή τού Ναπολέοντος) ευρωπαϊκό πεπρωμένο: Την Ενιαία Δημοκρατική Ευρώπη. Ο Κορσικανός το προσπάθησε με σημαία του το μήνυμα τής Γαλλικής Επανάστασης τού 1789 και τις γνωστές πολεμικές εκστρατείες του κατά των άλλων καθεστώτων και με την γνωστή κατάληξη. Το όραμα όμως (και το κατα την άποψή μου, πεπρωμένο) τής Ενιαίας Ευρώπης δεν πέθανε. Η προσπάθεια των Αγγλοαμερικανών με τούς διάφορους Τσώρτσιλλ τους κ.λπ., ήταν και νομίζω εξακολουθεί να είναι, η δημιουργία μιάς Βρετανικής ή Αγγλοαμερικανικής Ευρώπης, στα μέτρα τους, για να αποτρέψουν την ίδρυση μιάς Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπνεόμενης από τα Ευρωπαϊκά ιδεώδη, όπως πράγματι την οραματίζονταν οι ("ηπειρωτικοί") Ευρωπαίοι. Στα πλαίσια αυτά ήταν και η AMGOT («Allied military government for occupied territories» = συμμαχική στρατιωτική κυβέρνηση στα κατεχόμενα εδάφη), με την οποία Ουάσινγκτον και Λονδίνο επεδίωκαν με την απόβαση στην Νορμανδία το 1944, να κυβερνήσουν κυριαρχικά την Γαλλία και στην συνέχεια και τίς άλλες συμμαχικές χώρες (όπως ήδη είχαν ξεκινήσει στην Ιταλία),μετά την απώθηση των ναζιστικών στρατευμάτων, καθώς και η εκτύπωση πλαστών νομισμάτων των με αναγκαστική ισοτιμία υπέρ του αμερικανικού δολλαρίου. Και βέβαια εμπόδιο στα σχέδιά τους αυτά στάθηκε ο τόσο μισητός γι' αυτούς Charles-André-Joseph-Marie de Gaulle, ο Μέγας.
      Διελκυστίνδα ανελέητη, ατέρμονη και (όπως δεν το αγνοούμε) ποικιλοτρόπως υπονομευμένη για τούς ("ηπειρωτικούς") Ευρωπαίους.




      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.