28/6/16

Και στη Ρωσία τα ελληνικά ακούγονται δυνατά! Προκριματικοί της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας

Και στη Ρωσία τα ελληνικά ακούγονται δυνατά! Προκριματικοί της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας

  • Νέοι και νέες από όλη τη Ρωσία έφτασαν στο Κρασνοντάρ προκειμένου να λάβουν μέρος στην πρώτη προκριματική φάση της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας
Με το βλέμμα στον Αύγουστο, οπότε και θα πραγματοποιηθεί στην κατασκήνωση του ΑΠΘ στο Ποσείδι Χαλκιδικής ο δεύτερος γύρος των προκριματικών, και με τελικό στόχο να βρίσκονται από την 1η έως τις 3 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη για την τελική δοκιμασία, νέοι και νέες από όλο τον κόσμο αποδεικνύουν ότι τα ελληνικά μιλιούνται παντού!

«Εργαλείο» για να έρθουν κοντά Έλληνες από όλο τον κόσμο είναι η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας.
Ο θεσμός τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO, έχει γενικό χορηγό το «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδης» και διοργανώνεται από την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας και το ΑΠΘ. Οι προκριματικές φάσεις πραγματοποιούνται σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να είναι έως 25 ετών, να κατοικούν εκτός Ελλάδας και να μην έχουν ζήσει περισσότερο από τρεις μήνες (αθροιστικά) στη χώρα. Έτσι, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία η ευχέρεια με την οποία πολλοί από αυτούς μιλούν και γράφουν ελληνικά.
Στη Ρωσία η προκριματική φάση πραγματοποιήθηκε στο Κρασνοντάρ, και διοργανώθηκε από το Συμβούλιο Νεολαίας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας και από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κουμπάν. 
«Σήμερα εναποθέτουμε μεγάλες ελπίδες στη νέα γενιά, η οποία σύντομα θα αναλάβει να επιλύει τα επίκαιρα θέματα της ελληνικής διασποράς της Ρωσίας, να ενισχύει τους δεσμούς με την ιστορική πατρίδα μας, να συνεργάζεται με οργανώσεις στον παγκόσμιο ελληνικό χώρο», τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας Ιβάν Σαββίδης.
Η κριτική επιτροπή της Ολυμπιάδας αποτελούνταν από καθηγητές και καθηγήτριες ελληνικής φιλολογίας. Τα πρώτα βραβεία, που δίνουν και το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση στο Ποσείδι Χαλκιδικής, πήραν τρία κορίτσια. Το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στη Ναντέζντα Αμανατίδη από το Νοβοροσίσκ, το 2ο βραβείο στην Αλιόνα Νικούλνικοβα από τη Συμφερόπολη και το 3ο βραβείο στην Σνεζάννα Μπελιάγιεβα από το Κρασνοντάρ.
 
Ειδικά για την πρώτη νικήτρια, την Ναντέζντα Αμανατίδη που εργάζεται ως γραμματέας στον Ελληνικό Σύλλογο του Νοβοροσίσκ, οι κριτές έμειναν έκπληκτοι με το άψογο γραπτό που τους παρέδωσε. Μερικοί μάλιστα την πλησίασαν και την ρώτησαν πώς γίνεται τα ελληνικά της να είναι τόσο υψηλού επιπέδου.
 

Από δεξιά: Ναντέζντα Αμανατίδη, Αλιόνα Νικούλνικοβα και Σνεζάννα Μπελιάγιεβα
Το παρών στην εναρκτήρια τελετή των προκριματικών της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας έδωσαν –μεταξύ άλλων– ο γενικός πρόξενός της Ελλάδας στο Νοβοροσίσκ Φραγκίσκος Κωστελλένος, ο γενικός πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κρασνοντάρ Νίκος Βασιλείου, ο αναπληρωτής πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κουμπάν Αλεξάντερ Ιβανόβ και ο κοσμήτορας του τμήματος Νεοελληνικής Φιλολογίας Ίγκορ Χαμάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.