27/6/16

Είμαστε ένα αγράμματο και εκβαρβαρισμένο πολιτικά έθνος - Διαβάστε πάλι γραμμή-γραμμή και μην αλαλάζετε νεοέλληνες

Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για το βρετανικό δημοψήφισμα


Πολιτικός επιστήμονας, διεθνολόγος και επικοινωνιολόγος
Για κάποιους ένα απρόσμενο και κοσμοϊστορικό γεγονός, για κάποιους άλλους μια απολύτως αναμενόμενη εξέλιξη για μια Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία πνέει τα λοίσθια. Σε κάθε περίπτωση η βρετανική αποχώρηση είναι πλέον γεγονός και προκαλεί κάποιες εύλογες ερωτήσεις. 

1. Για ποιο λόγο ξαφνικά η Ευρωπαϊκή Ένωση απαριθμεί ένα λιγότερο μέλος;

Δε συνέβη ξαφνικά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκπέσει σε ένα γραφειοκρατικό και ολιγαρχικό λεβιάθαν ο οποίος με έδρα τις Βρυξέλλες καταβροχθίζει την ελευθερία, τη δημοκρατία και τα όνειρα των Ευρωπαίων πολιτών. Το κενό δημοκρατίας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει προκαλέσει τη δημιουργία του πολιτικού κινήματος των ευρωσκεπτικιστών, στην πρώτη γραμμή των οποίων βρίσκονται για χρόνια οι Βρετανοί.
Επιπλέον, η Βρετανία υπήρξε εξαρχής ένα αρκετά απομονωμένο κράτος - μέλος, «ειδικού καθεστώτος», του οποίο μέλημα δεν υπήρξε η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και σύγκλιση, αλλά η αυξανόμενη συνεργασία και ειρήνη στην Ευρωπαϊκή ήπειρο - κάτι το οποίο μπορεί να το επιτύχει και χωρίς να είναι μέλος της Ένωσης, όπως αναμένεται να αποδειχθεί.

2. Πώς νίκησε το Brexit;


Το Brexit επικράτησε για 2+1 βασικούς λόγους. Ο πρώτος ήταν το κενό δημοκρατίας και συμμετοχής στην Ε.Ε. Στη φύση της η Ένωση είναι ένα ολιγαρχικό μόρφωμα το οποίο αποφασίζει για εκατομμύρια πολίτες χωρίς να λογοδοτεί ποτέ σε αυτούς. Αποτέλεσμα αυτού του αποπνικτικού και ανελεύθερου καθεστώτος είναι αφενός η λήψη αποφάσεων που δεν εκφράζουν κανέναν παρά μόνο τις κλειστές ομάδες των Βρυξελλών, και αφετέρου οι πολίτες να ψηφίζουν αντιδραστικά και «αντιευρωπαϊκά» σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται (όπως έγινε και στη χώρα μας). Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η καταψήφιση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος στο δημοψήφισμα της Γαλλίας, όχι επειδή οι πολίτες διάβασαν και απέρριψαν το εν λόγω Σύνταγμα αλλά επειδή εκείνη ήταν η μοναδική ευκαιρία που τους δόθηκε για να εκφραστούν και να καταδικάσουν τις αποφάσεις των πολιτικών ελίτ (οι οποίοι τότε προωθούσαν την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση - κάτι το οποίο δεν μπορούσαν να δεχθούν επ' ουδενί οι Γάλλοι και Ολλανδοί πολίτες και καταψήφισαν για τον λόγο αυτό το Ευρωσύνταγμα).
Ο δεύτερος λόγος ήταν η αντιδημοκρατικότητα της δημοψηφισματικής διαδικασίας κατά την οποία δεν υπήρξαν όρια στις δωρεές και στα ποσά που μπορούσαν να διατεθούν για τις εκστρατείες του Bremain και του Brexit* με αποτέλεσμα την άκρατη σπατάλη και την απόλυτη οικονομική επικράτηση του Brexit με τα αντίστοιχα εκλογικά αποτελέσματα. Εδώ πρέπει να προστεθεί ως επιπλέον λόγος επικράτησης της πρότασης εξόδου και η οικονομική ενίσχυση του Brexit από διάφορα εγχώρια και μη hedge funds τα οποία διακρίνοντας τις ενδεχόμενες μεγάλες διακυμάνσεις στις αγορές από μια βρετανική έξοδο, έλαβαν κερδοσκοπικά τις αντίστοιχες χρηματιστηριακές θέσεις.

3. Ήταν δημοκρατική η διαδικασία του δημοψηφίσματος;


Δυστυχώς όχι. Όπως και στην περίπτωση του περσινού δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, το βρετανικό δημοψήφισμα δεν τηρούσε τις βασικές δημοκρατικές προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα τα όρια στις χρηματικές δαπάνες που προαναφέρθηκαν. Επιπλέον, ο θεσμός του δημοψηφίσματος είναι δημοκρατική πρακτική, και ως τέτοια προαπαιτεί την άμεση και διαρκή πρόσβαση των πολιτών στις διαδικασίες διαμόρφωσης των πολιτικών αποφάσεων για να αποκτήσουν έτσι οι πολίτες την εμπειρία και την ικανότητα να διαχειριστούν μείζονα πολιτικά ζητήματα με ευθυκρισία. Το δημοψήφισμα προαπαιτεί δηλαδή την πραγματική Δημοκρατία. Ελλείψει αυτής, όπως ισχύει στη Βρετανία και στη χώρα μας, το δημοψήφισμα αποτελεί εργαλείο ελέγχου και χειραγώγησης των πολιτών.

4. Κατάφεραν οι Βρετανοί να επιφέρουν κάποιο πλήγμα στην ολιγαρχία των Βρυξελλών με το εν λόγω αποτέλεσμα;


Όχι, δυστυχώς το αντίθετο. Όπως και στο ελληνικό δημοψήφισμα του 2015, έτσι και τώρα ο ευρωσκεπτικισμός ενισχύει αυτό που θέλει να πολεμήσει. Οι Βρετανοί βρισκόμενοι πλέον έξω από την Ένωση, δεν μπορούν να επιφέρουν την παραμικρή αλλαγή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Κάθε αλλαγή που θα γίνει θα επιτευχθεί μόνο εκ των έσω με κίνδυνο να εξυπηρετηθούν τελικά μόνο επικοινωνιακοί ή και επιπλέον αντιευρωπαϊκοί σκοποί. Ταυτόχρονα, ο ευρωσκεπτικισμός, ενισχύει ακραία πολιτικά στοιχεία, τα οποία καπηλεύονται την έννοια του έθνους και καταλήγουν πολλές φορές στη βία, την ξενοφοβία και την τρομοκρατία, με τελικό αποτέλεσμα οι πολίτες να επιστρέφουν έντρομοι στην καθεστηκυία ολιγαρχική ελίτ για προστασία και πολιτική σταθερότητα.

5. Πώς μπορούν οι πολίτες να αλλάξουν εν τέλει την Ευρωπαϊκή Ένωση;


Η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει μόνο από τα ενεργά της μέλη. Αυτό βέβαια δεν μπορούν να το κάνουν ποτέ τα διεφθαρμένα κομματικά στελέχη (που μπορούν να χρηματισθούν), για αυτό και σαφώς αποτυγχάνουν ενώ μεταφέρουν την απογοήτευση που νιώθουν και το αδιέξοδο τους στους πολίτες. Οι πολίτες στην πλειοψηφία τους θέλουν και Ευρώπη και Δημοκρατία και είναι οι μόνοι που μπορούν να δημιουργήσουν κάτι τέτοιο. Και αυτό θα το πετύχουμε όταν απομακρύνουμε το τωρινό πολιτικό μας σύστημα και θεσμοθετήσουμε ένα νέο Δημοκρατικό σύνταγμα και πολίτευμα. Αν εκδημοκρατιστούν τα κράτη - μέλη τότε αναγκαστικά θα εκδημοκρατιστεί και η Ένωση. Η Ελλάδα με το αποτυχημένο της πολιτικό σύστημα, έχει την ευκαιρία αλλά και την ιστορική υποχρέωση να αναγεννηθεί πολιτικά και να εκκινήσει τη διαδικασία μετάβασης σε μία «Δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση», ικανή να λυτρώσει και να εμπνεύσει τους 500 εκατομμύρια πολίτες της γηραιάς ηπείρου.

http://www.huffingtonpost.gr/stavros-kalenteridis/5-_10_b_10652112.html

79 σχόλια:

  1. ο.κ. και αφου οι ολιγαρχες δεν προκειται να βαλλουν ποτε μυαλο αλλα τουναντιον θα αναπαραγονται στο διηνεκες ,οι εκδημοκρατικες αλλαγες θα γινουν μονο βιαια...και επειδη οι πολιτες αναζητουν ενα ηγετη ειτε αυτος θα κατασκεαυστει απο αντιθετα συμφεροντα -βλεπε :ΗΠΑ- ή θα πρεπει ενα υγιες εσωτερικο εξοκοινουβουλευτικο κινημα να αναλαβει την πρωτοβουλια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν υπάρχει καμία δημοκρατία σήμερα σε καμία χώρα. Ίσως σε κάποια φυλή του Αμαζονίου μεταξύ των μελών της φυλής. Μέχρι εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μη προτρεχέτω η γλωττα της διανοίας.
    Ο Σταύρος έχει γράψει βιβλίο για το πώς μπορει να εφαρμοστεί τον 21ο αιλωνα η πραγματικλη δημοκρατία.
    Αν δεν διαβάσεις δεν μπορει να έχεις άποψη.
    Μην επαληθεύεις κι εσύ τον τίτλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΑΝ απευθύνεται σε εμένα το σχόλιο πραγματικά λυπαμαι. Όμως αυτή είναι η διανοια μου και έτσι εκφράζεται. Μπορώ να έχω άποψη ακόμη και εαν δεν διαβασω τις απόψεις άλλων που για χιλιους λόγους κατάφεραν να σπουδασουν (πιθανοτατα) περισσότερο απο εμένα ,να έχουν την τύχη να εκδωσουν τις γνώσεις τους κλπ. Ευχαριστώ για τις έως τώρα δημοσιεύσεις των σχολιων μου. Αυτό είναι το τελευταίο. Φυσικά θα συνεχισω να θεωρώ το παρόν blog απο τα αξιολογωτερα πανελλαδικα.

      Διαγραφή
    2. Μετά από τόσα χρόνια που γράφεις συνήθως μετρημένα λόγια, δεν νομίζω ότι πρέπει να χαθείς.

      Το θέμα του πολιτεύματος είναι το σοβαρότερο. Αν το βιβλίο του Σταύρου έχει μελετηθεί και διορθωθεί από επιστήμονες που έχουν περάσει τη ζωή τους πάνω στην έρευνα αυτού του προβλήματος, τότε καλό θα ήταν να βγει δωρεάν στο διαδύκτιο σε ψηφιακή μορφή να το διαβάσουμε όλοι. Αν αποτελεί μια εργασία η οποία έχει γραφτεί δίχως καθοδήγηση και διόρθωση από ειδικούς, πάλι καλό θα ήταν να βγει δωρεάν.

      Ακόμα και τότε, δεν είναι ανάγκη να το διαβάσει κάποιος για να γράψει σχόλιο σε άρθρο. Άθελά του ο κ. Σάββας επαλήθευσε τον τίτλο, και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Ουδείς βαρβαρικότερος και αμαθέστερος του άλλου, προ το τέλους του. Το τι είμαστε ο καθένας θα το κρίνουν τα έργα που θα αφήσουμε πίσω.

      Η αλήθεια είναι ότι έχουμε εκβαρβαριστεί ως λαός, και ότι δεν βλέπουμε ο καθένας μας την τύφλα του. Δεν υπάρχει η αίσθηση του σεβασμού, της τάξης και της ιεραρχίας ανάμεσά μας. Ο καθένας μας συνήθως έχει καβαλήσει το δικό του καλάμι, κι αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι από εμάς ενώ έχουμε καταγωγή από απαίδευτους ανθρώπους των αγρών (άγριος, αγρότης, αγράμματος) εδώ και αιώνες, από τότε που γίναμε δούλοι άλλων, μόλις πιάσουμε λίγα χρήματα, πάρουμε μια θέση, ένα πτυχίο, μια επιτυχία, νομίζουμε ότι γίναμε πανίσχυροι, πάνσοφοι και έτοιμοι να καθοδηγήσουμε το λαό μας.

      Εκτελέστηκαν ή εκδιώχθηκαν από τον τόπο μας οι περισσότεροι ευγενείς, και έμειναν οι πρασινομπλέ και οι κοκκινόμαυρες σκυλάδικες φυλές να έχουν την εξουσία στα χέρια τους. Οι λίγοι που έχουν μείνει δεν τολμούν να μιλήσουν καν, και οι ελάχιστοι που το κάνουν δεν τους ακούει σχεδόν κανείς.

      Διαγραφή
    3. Α εδω για να πουμε την αποψη μας χρειαζομαστε ινστρουχτορες ; Μπορει σε αλλα καθεστωτα. Τελικα δικαιωνεις τον σχολιαστη. Νοιωθω προσβεβλημενος πολυ.

      Διαγραφή
    4. Από την φύση μας οι ανθρώπινες κοινωνίες κάνουμε κατάκριση και επίκριση 10 φορές περισσότερο από ότι κάνουμε έγκριση. Θάβουμε εύκολα.

      Η ενασχόληση με τη βελτίωση του πολιτεύματος είναι θέμα που απασχολεί σοβρά και μια σειρά επιστημόνων του ΕΠΑΜ, οι οποίοι έχουν κάνει μεγάλο έργο στη μελέτη του προβλήματος. Δεν ξέρω αν ο Σταύρος τουσ μελετά ή αν έχει σχέσεις μαζί τους. Αν πάει αδιάβαστος να διδάξει, θα τον θάψουν. Αν πάει να ζητήσει για να μάθει και να πάρει βιβλιογραφία, θα τον βοηθήσουν. Αν έχει κάνει σοβαρή έρευνα για το βιβλίο του να μας παρουσιάσει σε μερικά άρθρα την δική του προσέγγιση στις πηγές του, με ποιές συμφωνεί και με ποιές όχι. Νομίζω ότι έχει και κάποιο ιστολόγιο αλλά δεν το βάζει σαν παραπομπή να δούμε και τι άλλο γράφει εκεί.

      Διαγραφή
    5. ΣΤΑ
      αν θίχτηκες λυπάμαι, αλλά όταν είμαστε εύθικτοι, φροντίζουμε νε μην θίγουμε τους άλλους.

      Διαγραφή
    6. Ποιον εθιξα; Πώς; Έγραψα οτι δημοκρατία υπάρχει στις φυλές του Αμαζονίου και σας εθιξα; Ωσ απάντηση πηρα ΠΡΟΣΒΟΛΗ ως προς τη διανοια μου και τις γνώσεις μου και σας εθιξα; Μου απαγορευετε εμεσως τη γνώμη εαν δεν έχω διάβασει και σας εθιξα; Ανταπαντησα ευγενικά και σας εθιξα;
      Λοιπόν ηλπιζα το χθεσινο οτι θα ηταν το τελευταίο σχόλιο. Θα μπορουσατε με μια ΤΑΠΕΙΝΗ συγγνώμη να τελειώσει το θέμα που ΕΣΥ ξεκινησες (πράγματι απορω γιατι) , θα τη δεχομουν και φυσικά θα σταματουσα το σχολιασμό όπως έγραψα εχθες. Η απογοήτευση μου είναι τεράστια. Παρ ολα αυτα Ξέρω οτι οι Πόντιοι είμαστε αγυριστα κεφάλια , δύσκολα ζηταμε συγγνώμη, είμαστε πεισματαριδες και τελικα το αποδιδω εκει! Ειλικρινα. Και αν θες εγω ως διγενης, ΚΑΙ Ποντιος ΚΑΙ Κρητικός έχω τα κακά και των δυο.. Όμως εδώ είσαι 100% λάθος. ΔΕΝ ΕΘΙΞΑ. Ευχαριστώ τους δύο συνσχολιαστες που το καταλαβαν.
      Τέλος σχολιασμου, τέλος blog για εμένα , έστω και άδοξα. Καλη συνέχεια.

      Διαγραφή
    7. Όταν ο άλλος παλεύει και αγωνίζεται για τη δημκκρατία κι εσύ μιλάς για τη ζούγκλα του Αμαζονίου, αυτό δεν είναι προσβολή;Αναγνωρίζω ότι δεν είναι προσωπική προσβολή και ζητώ συγνώμη αλλά πολιτικά υπάρχει θέμα.

      Διαγραφή
    8. Όταν ο άλλος παλεύει και αγωνίζεται για τη δημκκρατία κι εσύ μιλάς για τη ζούγκλα του Αμαζονίου, αυτό δεν είναι προσβολή;Αναγνωρίζω ότι δεν είναι προσωπική προσβολή και ζητώ συγνώμη αλλά πολιτικά υπάρχει θέμα.

      Διαγραφή
    9. Ο στα, από ότι κατάλαβα, απλά έκανε τη διαπίστωση ότι δεν υπάρχει δημοκρατία σήμερα, και ότι μοιάζει με όνειρο η απάτη το να μιλάει κάποιος για δημοκρατία.

      Εάν ο Σταύρος έχει μελετήσει το πολίτευμα που έδωσε ο Καποδίστριας στους ελβετούς, και που πήγε να φτιάξει στην Ελλάδα τότε ίσως έχει ένα καλό δάσκαλο. Πολλά έχουγρεφτεί σχετικά. Ο Καποδίστριας ήταν μια διάνοια και πραγματικός πνευματικός πατέρας της σημερινής όποιας δημοκρατικής Ευρώπης των όποιων ελεύθερων λαών. Ένας άλλος μεγάλος εν ζωή δάσκαλος που μελετάει το πολίτευμα είναι ο καθηγητής Κασιμάτης, προτείνω να πάει να του μιλήσει ο Σταύρος, θα του δώσει εξαιρετική βιβλιογραφία και ιδέες. Δεν ξέρω αν τα έχει κάνει αυτά. Με σοφούς συμβούλους, δασκάλους και συνεργάτες μπορεί μέσα σε μερικά χρόνια να βγει ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα, αφού μελετηθεί επίσης το πολίτευμα των πετυχημένων κοινωνιών και του σήμερα και του χθες.

      Διαγραφή
  4. Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω το τετριμμένο περί δένδρου και δάσους αλλά ολόκληρο το άρθρο εστιάζει σε μικρολεπτομέρειες ήσσονος σημασίας σε σχέση με το μέγεθος των συμφερόντων που διακυβεύονται με την σταδιακή αποχώρηση της Μεγ. Βρετανίας από την Ευρώπη των Ούννων. Επίσης τα περί αντιδημοκρατικότητας του δημοψηφίσματος καλό θα είναι και να τεκμηριώνονται με επιχειρήματα. Τα περί "ορίων στις χρηματικές δαπάνες" δεν είναι προφανώς επιχείρημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητά Σταύρο ,θίγεις δυο θεματα το ΕΙΜΑΣΤΕΕΝΑ ΕΘΝΟς....και το brexit..
    Ως προς το 1 ο αν μελετήσουμε την ελληνική ιστορία και τα χρονια δημοκρατίας περαν της εποχής της αθηναϊκής δημοκρατίας ,θα δουμε οτι εχουμε την Βασιλική μακεδονική ηγεμονία,την κατάκτηση απο τους Ρωμαίους,την ηγεμονία του Βυζαντίου ( το οποιο επέφερε πολλα δεινά στο ελληνικο πολιτισμό και κράτησε μονο τη γλώσσα), τουρκοκρατία και μετα τη απελευθέρωση μας μερικές δεκαετίες που ας του πουμε δημοκρατία.Φυσικα ακολούθησαν πολλες ανελεύθερες περίοδοι μεχρι σημερα...
    Θέλω να πω οτι η πεποίθηση της δημοκρατίας που προϋποθέτει ατομα ελεύθερα σκεπτόμενα με γνώση και ευθύνη για την έννοια του περί κοινού συμφέροντος και κοινού καλού δεν υπαρχει γιατι ειναι κατι που ο Έλληνας δεν το έζησε παρα μονον καποιες μικρές περιόδους
    Ως προς το brexit εχω πει και αλλου οτι οι μάγκες του σκληρού ευρωπαϊκού πυρήνα εχουν πολλα ραματα για την εγγλέζικη γούνα και δεν ειμαι καθόλου βέβαιος οτι αυτο πραγματικα θα συμβεί..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιά είναι ακριβώς τα δείνά που επέφερε η χιλιόχρονη περίοδος της Ανατολικής Ρωμαικής αυτοκρατορίας στον ελληνικό πολιτισμό;

      Διαγραφή
    2. ελα οι γνωστες αποψεις 12θειστων. φρουτο της εποχης.

      Διαγραφή
  6. Αγαπητέ Σταύρο, πριν κάποια χρόνια μιλούσαμε με κάποιον ασκητή στο Άγιον Όρος. Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση αυτό που μας είπε: "o Θεός που είναι Θεός, ήρθε στη γη και όλους δεν μπόρεσε να τους πάρει με το μέρος του, πόσο εμείς που είμαστε άνθρωποι". Από τότε ποτέ δεν προσπάθησα να πείσω κάποιον γι' αυτά που ο ίδιος πιστεύω. Εκφράζω την γνώμη μου αλλά μέχρι εκεί. Ο σπόρος πέφτει σε διάφορα εδάφη. Όπου το χώμα είναι καλό θα φυτρώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όταν οι Έλληνες εφάρμοζαν την δημοκρατία με τη χρήση του κοινοτικού συστήματος βασιζόντουσαν σε μια παραγωγική οικονομία που δεν είχε συγκεντρωτικό χαρακτήρα και μεγάλες οικονομικές αντιθέσεις. Με άλλα λόγια σε αυτόν τον τόπο σήμερα από τα 10 εκατομμύρια των νεοελλήνων ζήτημα είναι αν υπάρχουν καμιά 500 χιλιάδες Έλληνες με μυαλό και καρδιά, με λογική και συναίσθημα. Οι υπόλοιποι 9.500.000, ο αριθμός είναι αυθαίρετος αλλά απεικονίζει την πραγματικότητα, είστε βάρβαροι και παρτάκηδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στο 1, 2 και 3 συμφωνώ με το Σταύρο. Στο 4 και στο πρώτο μισό του 5 όχι.
    Στο πρώτο μισό του 5 ο Σταύρος δείχνει να μην γνωρίζει τους κύκλους και την ιδεολογία που τη δεκαετία του 50 έφτιαξαν την ΕΕ (την οποία ετοίμαζαν από τον 19ο αιώνα και ειδικά από το 1920 και μετά) και από τότε τα φαντάσματά τους μέσα από τις ίδιες οικογένειες συνεχίζουν να την καθοδηγούν.
    Οι ιδιοκτήτες της ΕΕ είναι αδίστακτοι και δεν θα επιτρέψουν ποτέ στους λαούς να πάρουν το πάνω χέρι. Από την αρχή η ΕΕ φτιάχτηκε από ανθρώπους που έχουν ταξικό μίσος για τη μεσαία και κατώτερη τάξη ανθρώπων, τους οποίους συχνά θεωρούν χειρότερους από τα ζώα. Ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα σε όλες τις χώρες της ΕΕ είναι φτιαγμένο για να φτιάχνει πρόβαττα προς άρμεγμα, όχι πολίτες. Αυτά που λέει ο Σταύρος είναι ιδεαλιστικά λόγια ενός νεαρού ανθρώπου που δεν γνωρίζει τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες φτιάχτηκε η ΕΕ. Πληροφοριακά θα του αναφέρω το πρώτο βασικό ότι έχει φτιαχτεί σαν αντίγραφο της Ρώμης (προσάρτηση και πλήρη υποδούλωση όλο και περισσότερων λαών-δούλων), με επικρατούσα πολιτική ιδεολογία τον Μακιαβελισμό (λαμόγια ή βλήματα ηγέτες σε όλες τις χώρες το οποία θα γονατίζουν πάντα στα αφεντικά). Η ΕΕ έχει επίσης βασική αποστολή από τη μάνα της τη σύγκρουση με τη Ρωσία. Η ΕΕ είναι επίσης φτιαγμένη από τη μάνα της να μην επιτρέπει τη δημοκρατία. Και εγώ θέλω μια ενωμένη Ευρώπη, αλλά όλα πρέπει να αρχίσουν πάλι σχεδόν από το μηδέν, διότι αυτό που έχουμε ως ΕΕ σήμερα θα μας πάει στο Μεσαίωνα της Ρώμης όπου όλες οι επιστήμες και οι τέχνες είχαν μείνει στο ίδιο επίπεδο για αιώνες.

    Γενικά το άρθρο δείχνει να ακολουθεί τη γραμμή της προπαγάνδας των ιδρυτών και ιδιοκτητών της ΕΕ, ότι δήθεν και καλά εμείς οι πολίτες μόνοι μας θα φτιάξουμε και θα φωτίσουμε ηγέτες. Στην αρχαιότητα, το θαύμα της Αθηναϊκής δημοκρατίας δεν φύτρωσε ξαφνικά από κάτω. Πρώτα έδωσαν ηγέτες της άρχουσας τάξης, με την άρχουσα τάξη στο πλευρό τους, τους σωστούς νόμους και τις συνταγές διοίκησης στο λαό, και μετά ο λαός έφτιαξε τη δημοκρατία. Αυτό έκαναν και οι Ρωμαίοι με επιτυχία μόνο στην πρώτη εποχή τους, όμως αργότερα έφτιαξαν και εκείνοι μια αρχαία ΕΕ που έφερε 1400 χρόνια στασιμότητα. Σε καμία τέχνη και επιστήμη οι ανατολικοί και δυτικοί Ρωμαίοι δεν ξεπέρασαν την κλασσική και ελληνιστική αρχαιότητα. Η σημερινή ΕΕ σε τίποτα πολιτιστικό δεν έχει ξεπεράσει την Ευρώπη που υπήρχε μέχρι το 1940.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Με άλλα λόγια, η σημερινή ΕΕ έχει φτιαχτεί από ανθρώπους οι οποίοι αντέγραψαν το εύκολο μοντέλο της μονολιθικής και κτηνώδους διακυβέρνησης. Το ίδιο μοντέλο έχουν αντιγράψει και οι ΗΠΑ. Και οι μεν και οι δε είναι βασιμένοι στα Λατινικά κείμενα της Ρώμης, και ίνδαλμά τους είναι η Ρώμη και όχι η πολυπολικότητα ανάμεσα στις αρχαίες Ελληνικές πόλεις και Βασίλεια, η οποία δημιούργησε το μεγαλύτερο πολιτιστικό θαύμα όλων των εποχών. Η παλαιά Ευρώπη με πολλά ελεύθερα κράτη που ανταγωνίζονταν το ένα το άλλο, και που τα περισσότερα είχαν εστιάσει στην κλασσική Ελλάδα, έφτιαξε ένα μεγάλο πολιτισμό τον οποίο σήμερα πνίγει η ΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. για να τελειωνουμε . Οι ΕΟΚ , ΕΕ και ΓΕ ειναι οικονομικες ενωσεις που δικτατορικα καθοδηγουν και πνιγουν τους λαους . Το γιατι μπηκαμε σ αυτο το μπουρ#$$$$λο μονο ο αποθανων εθναρχης ΙΣΩΣ το γνωριζε. ΙΣΩΣ και να μην καταλαβε μεχρι το τελος του γιατι τον εφεραν απο το παρισι

      Διαγραφή
    2. Ο εθνάρχης σε όλη του τη ζωή υπάκουε στα αφεντικά του. Το 1975 με δική του εντολή έγιναν πολτός τα αρχεία του Ελληνικού κράτους σχετικά με την περίοδο 1941-45, τα οποία περιείχαν στοιχεία για όλο τον μηχανισμό Ελλαδιτών κατασκόπων και συνεργατών του Τρίτου Ράιχ, αλλά και των εγκλημάτων του Γερμανικού στρατού κατά αμμάχων. Η δικατορία 1967-74 δεν κατέστρεψε τα αρχεία αυτά, και αυτό δείχνει ότι είχαν σεβασμό τουλάχιστον προς την ιστορία. Η εντολή του εθνάρχη για πολτοποίηση είναι ισοδύναμη με αισχάτη προδοσία. Στην εξουσία τον έφεραν με πρώτη εντολή να πολτοποιήσει τα αρχεία, και το έκανε.

      Διαγραφή
  10. Προσωπικά διαφωνώ με το 4 και το 5 και ο βασικός λόγος είναι ότι το άρθρο παίρνει ως δεδομένο ότι η Ευρωπαική ενοποίηση είναι το μόνο ζητούμενο και η μόνη διέξοδος. Οι απόψεις που αναλύονται θυμίζουν πολύ το σκεπτικό του κ.Φερχόφσταντ ο οποίος συγκεκριμένα δήλωσε 'Συμφωνώ με τους Ευρωσκεπτικιστές ότι κάτι πάει λάθος στην Ευρώπη αλλά διαφωνώ ότι η λύση είναι να επανέλθουμε στα έθνη-κράτη του 19ου αιώνα'. Το όραμα του κ.Φερχόφσταντ είναι η πλήρης ενοποίηση (υποταγή το λέω εγώ) όλων των κρατών, μία κυβέρνηση, μία πολιτική, ένα νόμισμα και κατά συνέπεια Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.
    Για μένα δεν υπάρχει πλέον καμία περίπτωση να αλλάξει η Ευρώπη εκ των έσω παρά μόνο αν διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη. Το δημοψήφισμα στην Βρετανία είναι μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη γιατι
    - Εκφράστηκε για μία ακόμα φορά και πιο ξεκάθαρα από ποτέ η δυσαρέσκεια των λαών απέναντι στην τρέχουσα Ευρωπαική πολιτική
    - Θέτει το πρόβλημα επί τον τύπο των ήλων. Κανείς δε μπορεί πια να κάνει πως δε βλέπει ότι κάτι δε πάει καλά.
    - Ανοίγει τη συζήτηση, φέρνει σε δύσκολη θέση τους Γερμανούς καθώς βλέπουν ότι η αυταρχική συμπεριφορά τους και η πολιτική στραγγαλισμού μπορεί να αποτελέσει μπούμερανγκ για τους ίδιους.
    - Δίνει την ευκαιρία να δούμε μακροπρόθεσμα που θα καταλήξει μια χώρα που ακολουθεί την αντίστροφη πορεία από την είσοδο στην ΕΕ για πρώτη φορά στην ιστορία. Κάποιοι προβλέπουν καταστροφές αλλά ας δούμε στην πράξη τι θα γίνει.
    Η άποψη μου είναι ότι η Ε.Ε θα πρέπει να εγκαταληφθεί ως ιδέα προς το παρόν.Η μόνη χρησιμότητά της θα ήταν για την αποφυγή πολέμου. Οικονομική συνεργασία και εμπόριο μπορούν να αναπτύξουν τα κράτη όντας και ανεξάρτητα και κυρίαρχα εντός τους και εφαρμόζοντας τις πολιτικές που τα ίδια θεωρούν συμφέρουσες για τις κοινωνίες τους χωρίς την παρουσία διευθυντηρίου. Πολλοί παρόμοιοι οργανισμοί καταργήθηκαν ανά τους αιώνες (Ιερή Συμμαχία, Κοινωνία των Εθνών κλπ). Δεν είμαστε όλοι οι λαοί ίδιοι στην Ευρώπη, ούτε μπορούμε και ούτε χρειάζεται να γίνουμε.Επιπλέον μία συμμαχία χωρίς τη Ρωσία δε νοείται πια. Τα σοβιετ τελειώσαν, δεν υπάρχει κανένας λόγος να την κρατάμε σε απόσταση πια ακολουθώντας τις αμερικανικές επιβουλεύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνω απολυτως. εκτος για τα περι συνεργασιας με την Ρωσια.Ειστε σιγουρος οτι η εξουσια που υπαρχει σημερα εχει το ηθικο αναστημα ωστε να μπορει καποιος να συνεργασυει μαζι της; Ο τροπος που ο πουτιν ασκει την εξουσια ειναι δημοκρατικος και οχι μια παραλαγη σοβιετ ;

      Διαγραφή
    2. Κατανοητή η παρατήρηση. Αν και δεν μπορώ να έχω πλήρη εικόνα της πολιτικής του Πουτιν στο εσωτερικό, η γενικότερη εντύπωση είναι ότι όντως ασκεί την εξουσία με έναν δικτατορικό τρόπο. Από την άλλη εμάς μας ενδιαφέρει ο ρόλος του στο διεθνές περιβάλλον και εκεί είναι θετικός. Δείτε την ομιλία του στον ΟΗΕ για την επέτειο των 70 ετών από την ίδρυσή του. Λέει την αλήθεια όπως δεν τολμάει κανείς άλλος να την πει. Απλώς λέω ότι δεν χρειάζεται εκ μέρους μας να συνδράμουμε στη δαιμονοποίηση που προσπαθεί να κάνει η Αμερική προς το πρόσωπό του.

      Διαγραφή
  11. Ἐξαίρετο ἄρθρο διὰ σοβαροὺς καὶ μετρημένους Ὀννεδίτας τοῦ μεσαίου κεντροδεξιοῦ χώρου, ποὺ ξέρουν ὅτι ἀσφάλεια ὑπάρχει μόνον μὲ Εὐρώπη, αὐτονόητο ἀξία, καὶ ὁ ὑγιὴς πατριωτισμὸς ποὺ δὲν ἐκτρέπεται σὲ ἐθνικισμὸ ὑπάρχει μόνον μὲ Εὐρώπη καὶ ἡ Εὐρώπη ἀλλάζει μόνο ἀπὸ τὰ μέσα, δηλαδὴ ὅσο εἴμαστε δοῦλοι καὶ συνένοχοι τῆς γραφειοκρατίας της ποὺ θὰ τείνῃ εὐήκοον οὖς ἀφοὖ μὲ πjότερο ζῆλο θὰ ἐξηγήσωμε στοὺς γραφειοκράτας καὶ αὐτοὶ βεβαίως μέσῳ τῶν ἑρμητικῶν θεσμῶν θὰ κατανοήσουν (ἀλλὰ νὰ μὴν κάνουμε καὶ δημοψηφίσματα ποὺ ὅταν δὲν ἔχουν προηγουμένως θεσμικοκαθεστωτικῶς ὀργανωμένη "σώφρονα παραίνεσι καὶ πληροφόρησι" εἶναι ἀντιδημοκρατικοὶ θεσμοί!!!) καὶ ἡ πατρίδα εἶναι σπουδαῖο πρᾶγμα καὶ πολὺ ὡραία κονκάρδα διὰ κάθἐ εὐπρεπῆ κεντρομεσαιοχωρίτη τῆς μεγάλης λαϊκῆς παρατάξεως ποὺ κατανοεῖ ὅτι θὰ ἀνατρέψῃ ἄρδην τὸ παρὸν πολιτικὸ σύστημα, ἐφὄσον -ἀπέχων βεβαίως ἀπὸ ἐξτρεμισμοὺς- προσέλθοι τακτικὸς καὶ σεβαστικὸς νὰ ψηφίσῃ μέσῳ τῶν ὑποδεικτέων ὑπὸ τοῦ ὑφισταμένου πλέγματος ἀυφεντάδων-χατζηαββατῶν-χρηματοδούλων-δουλοφρόνων νὰ ψηφίσῃ ἕνα προκλητικῶς ἀνατρεπτικὸ (!!!) σύνταγμα (καὶ παντελῶς ἀχρείαστο) μέσῳ τῶν γνωστῶν βεβαίως κομματικῶν συνδυασμῶν ἀντιπροσωπειῶν "ἐκπροσώπων" (κοινόχρηστα πολυκατοικίας - βουλευτής - ἄδειες ὁδηγήσεως) ποὺ θὰ φροντίσουν δι'ἡμᾶς ἀνατρεπτικῶς καὶ ῥιζικῶς τὴν ψήφισι Νέου (!!!) Συνταγματικοῦ κειμένου (διότι αὐτὸ τάχα μου πταίει διὰ τὸ χάλι μας), ὁπότε ὅωωωλοι μαζὶ καὶ ἤσυχοι θὰ κάμνωμε τὸν Σταυρόν μας μπροστὰ στὴν εἰκόνα τῆς μεγάλης πατριωτικῆς εὐρωπαϊκῆς (ΑΥΤΟ ΝΟΗΤΩΣ) καὶ μετριοπαθοῦς παρατάξεως, ἤσυχοι ὅτι τοὺς τρίξαμε τὰ δόντια (ἀλλὰ ὡς εὐπρεπῆ καὶ σεμνὰ παιδιά) καὶ αὐτοὶ κατενόησαν ὅτι θὰ τὰ κάναμε λαμπόjαλο (θὰ τὸ τσαλακώναμε ἐπὶ τόπου τὸ πλαστικὸ ποτηράκι, μιλᾶμε στυγνά) καὶ ἀφοὖ κλάσαν μαλὶ (ἀπὸ τὸ πολὺ γέλjο), μᾶς πάσσαραν νέο Κείμενο Συντάγματος, καὶ ὅλοι τραγουδῶντες "τὰ Χριστιανόπουλα θὰ πᾶνε μὲ χαρά, νὰ δοῦνε πράκτορα μηδὲν μηδὲν ἑπτά" θὰ πᾶμε νὰ κοιμηθούυυμεεὲ ._
    Ἐμβριθεστάτη πολιτειολογικὴ ἀνάλυσις. Ἐπικροτῶ, στηρίζω ἀνεπιφύλακτα !
    Καὶ μὴ χέσω μὲ αὐτοὺς τοὺς κουφιοκεφαλοβρετανούληδες ποὺ εἶδες τί πάθανε ;
    Νόμιζαν ὅτι θὰ ἀλλάξουν τὴν εὐρωπαίκὴ γραφειοκρατία (εἴχαν καημὸ μεταῤῥυθμισμοῦ Οὕνων καὶ Βατράχων) καὶ τώρα νά τί θὰ πάθουν τὰ παλjόπαιδα !
    Δὲν θὰ μποροῦν διότι θᾆναι στὴν ἀπέξω καὶ θὰ τοὺς κοροϊδεύουν οἱ Βρυξελλοκένταυροι βατραχοὖνοι : «Τὴν πατήσατε, καλὰ νὰ πάθετε, δὲν μπορεῖτε νὰ μᾶς ἀλλάξετε ἀπὸ μέσα jάτι ἤβγατε ἀπέεε ξώ. Ἀμέεε»._

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Διαφωνειτε οτι η ΓΕ συγνωμη ΕΕ ειναι μια ακρως δημοκρατικη ενωση; Καλα δεν ειδατε με ποσο τακτ συμπεριφερθηκαν λιγο πριν στον Βρεττανικο λαο καθως και μετα το δημοψηφισμα. ειναι της αρχης Ειμαι δημοκρατης οσο συμφωνας μαζι μου διαφορετικα ξουτ ξουτ (το παρ ολιγο GREXIT απο Σοιμπλε )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η τρομοκρατία ενάντια στον Ελληνικό και Βρετανικό λαό μέσα από τα κεντρικά ΜΜΕ και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, ξεπερνά κάθε αρρωστημένη φαντασία. Ζούμε εποχές διεθνούς δικτατορίας.

      Διαγραφή
    2. Καλά Γιώργο, δεν βλέπεις ότι το άρθρο λέει ότι οι 'δωρεές' στο Brexit ήταν περισσότερες από το Bremain;
      Φαντάσματα βλέπεις;

      Διαγραφή
    3. Τα λεφτά ηταν περισσότερα, το γνωρίζω εδώ και καιρό, όμως βλέπω καθημερινά τα βρετανικά ΜΜΕ. Το μπρέξιτ δεν κέρδισε επειδή ο κόσμος έδωσε περισότερα σε αυτό.
      Η τρομοκρατία ενάντια σε όσους θέλουν έξοδο πάει σύννεφο. Η απόπειρα δολοφονίας ενάντια στον Φάρατζ πέρασε στα ψιλά. Ο ίδιος τότε δήλωσε ότι θέλει να ζήσει και ότι δεν θα το κάνει θέμα. Τα ποσά τα οποία παίρνουν καθημερινά τα ΜΜΕ για να λειτουργούν και να πετάνε λάσπη στους μπρέξιτ είναι άγραφα. Αυτά που έλαβε το μπρέξιτ είναι ψίχουλα. Η άλλη παράταξη είχε σε μόνιμη βάση στο πλευρό της όλα τα μεγάλα ΜΜΕ.

      Αυτή τη στιγμή οι πιέσεις είναι τεράστιες για να ακυρωθεί το αποτέλεσμα και να τους κάνουν να μείνουν. Η Βασίλισσα πάλεψε μέχρι την τελευταία στιγμή να σώσει τη χώρα της και ελπίζω να τα καταφέρει. Από τη στιγμή που μίλησε η βασίλισσα έτσι είμαι βασιλικός πλέον. Σας πληροφωρώ ότι όλη η Βρετανική βασιλική οικογένεια κάνει εμετό με τη φαρμακοβιομηχανία, με τους τραπεζίτες και με τον υπόκοσμο γενικά που έχει καβαλήσει την ανθρωπότητα. Πρώτος ο Κάρολος άρχισε την καλιέργεια βιολογικών προϊόντων στη χώρα του, και έπεσαν όλοι τότε να τον φάνε και να τον εξευτελίσουν. Έθαψε τη μεγαλύτερη βιομηχανία στον πλανήτη, την χημική. Ο Φίλιππος άρχισε εδώ και χρόνια πόλεμο με τους καταστροφείς του περιβάλλοντος μέσα από την οργάνωσή του. Οι άνθρωποι σε γενικές γραμμές μπορεί να έχουν τα βίτσια τους αλλά είναι μπροστά από την εποχή τους και πολύ περισσότερο επαναστατικοί από όσο νομίζουμε. Η Βασίλισσα, με κομψό τρόπο, αποκάλεσε τους τραπεζίτες και οικονομολόγους επικίνδυνους. Δεν είχε καμία συμμετοχή στο σχεδιασμό της κρίσης του 2007-8. Επίσης, τον Μπλερ στην ουσία αυτή θα τον βάλει στη φυλακή, το παλάτι δεν ήθελε τους πολέμους που έκανε και ξερνάει στο όνομα Μπλερ.

      Ο Κάμερον πήρε πόδι διότι και αυτός δέχθηκε άλλα αφεντικά.

      Διαγραφή
  13. Είμαστε ένα αγράμματο και εκβαρβαρισμένο πολιτικά έθνος.
    Δεν ξέρουμε να διαβάζουμε, δεν ξέρουμε να διαλεγόμαστε, δεν ξέρουμε να διεκδικούμε, δεν ξέρουμε να ψηφίζουμε.
    Απόδειξη, στο δημοψήφισμα το 61% που είπε ΟΧΙ στο σχέδιο συμφωνίας που αναγραφόταν στο ψηφοδέλτιο, την επομένη, όταν έκλεισαν οι τράπεζες και όταν μας επιβλήθηκε ένα σχέδιο συμφωνίας πολλαπλασίως χειρότερο από αυτό που απέρριψαν, όχι μόνο δεν βγήκαν στους δρόμους για να καταγγείλουν τους πολιτικούς απατεώνες, αλλά... τα υπόλοιπα τα ξέρουμε.
    Ε ναι λοιπόν, πολιτικά είμαστε ένα αγράμματο και εκβαρβαρισμένο έθνος.
    Διαβάστε τα σχόλια και θα καταλάβετε τι εννοώ.
    Αντί να μείνουμε στις πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις και να εκφράσουμε τις απόψεις και τις αντιρρήσεις μας, με κόσμιο και πολιτισμένο τρόπο, ύβρεις, προσβολές, ασυναρτησίες...
    Αυτό δεν είναι αμορφωσιά;
    Αυτό δεν είναι εκβαρβαρισμός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς αυτοί είμαστε, και το φαινόμενο είναι τρομακτικό. Αυτός είναι και λόγος που τώρα σε μεγάλη ηληικία αρχίζω να ζητάω δικτατορία. Κάποτε τους έβριζα, τώρα τους καταλαβαίνω τους δικτατορικούς.

      Είμαστε όλοι ειδικοί, παντογνώστες και διάνοιες που δεν μπορούμε να ακούμε τους άλλους. Όμως υπάρχουν αρκετοί σχολιαστές που δεν έχουν κακή προδιάθεση.

      Διαγραφή
    2. Kύριε Καλεντερίδη με όλο το σεβασμό θα ήθελα να κανω μια ερώτηση και αν κάνω λάθος ζητώ εκ των προτέρων συγγνώμη.
      Υπονοείτε ότι στο 61% μαζεύτηκε η πλειοψηφία των αγραμμάτων και στο 39% η πλειοψηφία ήταν διανοούμενοι?Διότι στα προεκλογικά βίντεο περυσι υπέρ του ΝΑΙ θυμάμαι ότι βγήκε ένας βρυκόλακας του οποίου η κόρη θεωρεί ότι ο κόσμος δεν πρέπει να ερωτάται και ότι οι σοφοί πρέπει να αποφασίζουν,βγήκε να συνηγορήσει ένας αιώνιος βουλευτής που θεωρείτο επί 6 χρόνια μουγγός και ξαφνικά επανήλθε η ομιλία του και βγήκε στα καπάκια και ένας που τραγουδούσε παλιά για κάτι μακαρονάδες με κιμά.

      Διαγραφή
    3. Βασίλη
      πολιτικά είπα ότι είμαστε αμόρφωτοι και εκβαρβαρισμένοι και όχι παιδευτικά ή εκπαιδευτικά.
      Μπορεί να έχουμε δέκα πτυχία και πολιτικά να είμαστε αμόρφωτοι.
      Και αυτό συμβαίνει επειδή έτσι μας θέλει το σύστημα.
      Και νομίζω ότι το τεκμηριώνω.
      Όσο για το περυσινό δημοψήφισμα, ήταν ένα εθνικό έγκλημα, στο οποίο παρασύρθηκαν οι Έλληνες πολίτες από την κυβέρνηση και με τη συμμετοχή τους έκαναν εθνικό έγκλημα, το οποίο το πληρώνουμε και θα το πληρώνουμε.
      Το πρώτο και το κυριότερο, είναι ότι παρέσυραν τους πολίτες στο ΟΧΙ και μετά εφάρμοσαν κάτι πολύ χειρότερο από το ΝΑΙ, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι και όπλο το 61%.
      Τι δεν καταλαβαίνεις;

      Διαγραφή
    4. Θα συμφωνήσω μαζί σας στο τελικό συμπέρασμα ότι το δημοψήφισμα επέφερε παπατζίδικη κωλοτούμπα Τσίπρα.Όμως για εμένα ήταν εγκληματικό όχι ως έννοια διότι πιστεύω στα δημοψηφίσματα ως λύση σε τέτοιες περιόδους κρίσης.Για εμένα ήταν εγκληματικό το παπατζίδικο ερώτημα του δημοψηφίσματος.'Επρεπε να έχει ερώτημα ακριβώς το ίδιο με το βρετανικό δημοψήφισμα,αλλά αυτό προυποθέτει συνολικά πολιτικό σύστημα με δημοκρατικές αντιλήψεις και όχι πολιτικάντηδες-φύλαρχους που δεν σέβονται αποφάσεις όταν δεν βγαίνει αυτό που τους αρέσει στην κάλπη. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι μπορεί ο Τσίπρας να στοιχισε με ψευτοτσαμπουκαλίδικη νοοτροπία διαπραγμάτευσης παραπάνω δις μέτρα,αλλά επιμένω ότι είτε το 2016 είτε το 2020 στον ίδιο κόλαφο θα καταλήξουμε με τα μνημόνια είτε κυβερνά ο Γιώργος ,ειτε ο βενιζελοποιημένος Σαμαράς ,είτε ο ΟΧΙΝΑΙ-τσίπρας.

      Διαγραφή
    5. Βασίλη
      Περίμενε λίγες μέρες.
      Θα πούμε κάτι για τα δημοψηφίσματα.

      Διαγραφή
  14. Καλά υπάρχουν και χειρότερoι, εδώ άλλοι κατηγόρησαν τον Ελληνικό λαό γιατί δεν κατέβηκε στους δρόμους στις 22 Απριλίου του 1967 για να ρίξει την χούντα, στην σημερινή διαδοχική και πολυκομματική εξαπάτηση θα κολλήσουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ Γεώργιε Παπαδόπουλε είσαι μια κατηγορία μόνος σου.
      Σου έχουμε ζητήσει αλεπάλληλες φορές να δείξεις σεβασμό και να σχολιάζεις τα άρθρα, χωρίς να επεκτείνεσαι σε άλλα θέματα, που οδηγούν στην παραπληροφόρηση, πάντα σε σχέση με αυτό που θέλει να πει ο αρθρογράφος, κι εσύ συνεχίζεις το βιολί σου.

      Διαγραφή
    2. Παραπληροφόρηση εννοείτε αυτές τις πρακτικές διαπιστώσεις που αν και περιγράφουν σε ικανοποιητικό βαθμό την πραγματικότητα εντούτοις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ως επίσημος, συμβατικός λόγος;
      Όσο για το σεβασμό μια χαρά σέβομαι τους άλλους σχολιαστές, περισσότερο από ότι οι άλλοι εμένα, αυτοί που έχουν δημόσιο λόγο φυσικά και θα κατακρίνονται όταν γράφουν εσκεμμένως ανοησίες και δεν εννοώ ειδικά εσάς.
      Μια κατηγορία από μόνος μου διότι ούτε δαιμονοποιώ ούτε και θεοποιώ κράτη, καταστάσεις και ανθρώπους

      Διαγραφή
    3. Το ιστολόγιο είναι προσωπικό, έχει ιδιοκτήτη, δεν είναι δικό σου.
      Στο δικό σου, μπορείς να γράφεις ό,τι θέλεις.
      Στο ιστολόγιο ενός άλλου, που ακόμα και τα σχόλια των επισκεπτών χαρακτηρίζουν τον ιδιοκτήτη, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να δέιχνουμε σεβασμό και να τηρούμε τους κανόνες.
      Στα άρθρα κάνουμε κριτική επί συγκεκριμένων θεμάτων που αναφέρονται σ' αυτά, δεν επεκτεινόμαστε εκεί που θέλουμε εμείς και δεν στρέφουμε την προσοχή των αναγνωστών σε τομείς που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο του άρθρου.
      Όταν το κάνουμε κατ' επανάληψη και παρά τις παρατηρήσεις και τις εκκλήσεις του ιδιοκτήτη του ιστότοπου και των συνδιαχειριστών, τότε δείχνουμε ασέβεια και κάνουμε παραπληροφόρηση, υπό την έννοια της εκτροπής της προσοχής του αναγνώστη από την κατεύθυνση που θέλει να δώσει ο αρθρογράφος.
      Τι δεν καταλαβάινεις;

      Διαγραφή
    4. Σε γενικές γραμμές σέβομαι, μέχρι και το Τουρκόσπορος το άφησα να πέσει κάτω για να μην λέτε ότι βρίζω σε ξένο σπίτι.
      Στα άρθρα βλέπουμε την μεγάλη εικόνα στην οποία παραπέμπουν, χωρίς παρωπίδες. Το άρθρο, η είδηση αποτελούν ψηφίδες αλλά από μόνα τους δεν δημιουργούν το σχήμα του ψηφιδωτού, το μάτι ψηφιδωτό βλέπει, όχι μεμονωμένες πέτρες.
      Την εκτροπή την επιχειρεί κανείς σχολιάζοντας τα σχόλια των άλλων. Εγώ τον δρόμο μου και οι άλλοι τον δικό τους και ας προσέξουν ότι επιθυμούν. Απαντάω μόνο στο "είμαστε πολιτικά αγράμματοι" και ξαναλέω ότι δεν είναι η πρώτη φορά, είναι ιστορία δεκαετιών, που φορτώνονται στην πλάτη του λαού οι ευθύνες του πολιτικού συστήματος της χώρας διότι όσο και αν δεν συμπαθώ τον Σάββα, τον Γιάννη, τον Κώστα , τον οποιοδήποτε, γιατί είναι κακοί χαρακτήρες καταλαβαίνω ότι δεν ευθύνονται αυτοί για τα σημερινά χάλια της χώρας, όπως δεν ευθυνόντουσαν και για το ότι δεν κράτησε μόνο μια μέρα η χούντα των συνταγματαρχών.

      Διαγραφή
    5. Θα πω ένα λόγο σχετικό με την "παραπληροφόρηση" και την "εκτροπή" γιατί ξύνεται το χέρι μου, μην μου πείτε ότι δεν καταλαβαίνετε, μια χαρά καταλαβαίνετε, αν ο Κασιδιάρης δεν ήταν Μανιάτης αλλά Πόντιος θα τολμούσε να συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται ή θα τον πετούσαν μια και καλή στο περιθώριο απαλλάσσοντας το δημόσιο βίο από την υστερική και εγκληματική παρουσία του; Aν εγώ είχα φυλετικό ιστολόγιο στο οποίο ερχόντουσαν ένα σωρό παλαβοί βρίζοντας τους Πελοποννήσιους ότι δεν είναι Έλληνες θα μπορούσα να κυκλοφορώ ακόμα ελεύθερος;

      Διαγραφή
  15. ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ, ΟΧΙ ΜΙΣΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΣΗ.
    ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΨΥΧΙΑ, ΟΧΙ ΔΙΧΑΣΜΟΣ.
    Ο ΠΟΙΜΕΝΑΣ ΑΓΑΠΑ ΤΟ ΠΟΙΜΝΙΟ ΤΟΥ, ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΤΑΦΡΟ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΝΙΓΕΙ ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΞΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή συγχρωτίστηκες με τους ψεκασμένους, ειδικά για σένα, ξαναβάζω το σχόλιό μου.
      Και δεν θεωρώ ότι είναι προσβολή για κανέναν, ένας πολιτκός χαρακτηρισμός.
      Διαπίστωση είναι, την οποία τεκμηριώνω και εμμένω σ' αυτήν.
      Άλλωστε κι εσύ ο ίδιος, με τις επιλογές σου, επαληθεύεις τα μέγιστα το σχολιασμό και τον χαρακτηρισμό αυτό.
      Στήριξες απατεώνες και λαοπλάνους, προκαλώντας σοβαρή ζημιά στην πατρίδα και δεν λες να πεις κάτι που να μοιάζει με μεταμέλεια.
      Επαναλαμβάνω το σχόλιο λοιπόν:
      Είμαστε ένα αγράμματο και εκβαρβαρισμένο πολιτικά έθνος.
      Δεν ξέρουμε να διαβάζουμε, δεν ξέρουμε να διαλεγόμαστε, δεν ξέρουμε να διεκδικούμε, δεν ξέρουμε να ψηφίζουμε.
      Απόδειξη, στο δημοψήφισμα το 61% που είπε ΟΧΙ στο σχέδιο συμφωνίας που αναγραφόταν στο ψηφοδέλτιο, την επομένη, όταν έκλεισαν οι τράπεζες και όταν μας επιβλήθηκε ένα σχέδιο συμφωνίας πολλαπλασίως χειρότερο από αυτό που απέρριψαν, όχι μόνο δεν βγήκαν στους δρόμους για να καταγγείλουν τους πολιτικούς απατεώνες, αλλά... τα υπόλοιπα τα ξέρουμε.
      Ε ναι λοιπόν, πολιτικά είμαστε ένα αγράμματο και εκβαρβαρισμένο έθνος.
      Διαβάστε τα σχόλια και θα καταλάβετε τι εννοώ.
      Αντί να μείνουμε στις πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις και να εκφράσουμε τις απόψεις και τις αντιρρήσεις μας, με κόσμιο και πολιτισμένο τρόπο, ύβρεις, προσβολές, ασυναρτησίες...
      Αυτό δεν είναι αμορφωσιά;
      Αυτό δεν είναι εκβαρβαρισμός;

      Διαγραφή
    2. ΦΙΛΕ ΣΑΒΒΑ,
      ΗΣΟΥΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΥΨΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΤΡΑ. ΔΕΝ ΣΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΑ ΟΠΩΣ ΕΣΥ ΕΜΕΝΑ.
      ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΞΕΣ ΤΟΝ ΓΑΠ "ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ" ΑΛΛΑ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕΣ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΥΣΑΝΘΟ. ΔΕΝ ΣΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΑ ΟΠΩΣ ΕΣΥ ΕΜΕΝΑ.
      ΜΕΤΑ ΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ 3000 ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΓΑΠ, ΕΓΙΝΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ. ΔΕΝ ΣΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΑ ΟΠΩΣ ΕΣΥ ΕΜΕΝΑ.
      ΔΕΝ ΕΒΑΛΕΣ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟ NON-PAPER ΑΛΛΑ ΣΤΗΡΙΞΕΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ. ΔΕΝ ΣΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΑ ΟΠΩΣ ΕΣΥ ΕΜΕΝΑ.
      ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕΣ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΒΡΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ-ΚΑΜΜΕΝΟΥ. Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ΗΤΑΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΞΕΣ. ΔΕΝ ΣΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΑ ΟΠΩΣ ΕΣΥ ΕΜΕΝΑ.
      ΒΡΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ-ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΦΕΡΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣ ΣΟΥ. ΔΕΝ ΣΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΑ ΟΠΩΣ ΕΣΥ ΕΜΕΝΑ.
      ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΜΑΛΤΑ ΓΙΟΚ, ΓΙΑ ΤΗ ΓΚΡΙΖΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΟΖ ΜΕ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΜΗ ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ-ΝΙΚΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ. ΔΕΝ ΣΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΑ ΟΠΩΣ ΕΣΥ ΕΜΕΝΑ.
      ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. ΕΓΩ ΣΤΟΧΕΥΩ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ, ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΔΙΧΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΟΥ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΜΙΚΡΕΣ Η' ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ, ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. ΜΟΝΟ ΕΓΩ. ΑΝ ΑΥΤΟ ΕΝΟΧΛΕΙ, ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ. ΑΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΜΟΡΦΩΣΙΑ ΚΑΙ ΕΚΒΑΡΒΑΡΙΣΜΟΣ, ΑΠΟΔΕΚΤΟ.

      Διαγραφή
    3. Ανακόντα
      Να ξέρουμε τι λέμε.
      Δεν ήμουν με κανέναν και δεν στήριξα κανέναν.
      Τον Χρύσανθο δεν τον ξέρω και δεν συνεργάστηκα ποτέ μαζί του.
      Αν είχα συνεργαστεί με τον οποιονδήποτε θα είχα το ΘΑΡΡΟΣ να αναλάβω τις ευθύνες που θα μου αναλογούσαν. Δεν είμαι χθεσινός στα δημόσια πράγματα.
      Ο καθένας μας έχει τη διαδρομή του.
      Οπότε να ξέρουμε τι λέμε και τι γράφουμε.
      Όσο για το τι προσέφερες στην πατρίδα, από ποια θέση και πώς το προσέφερες;
      Ποιός είσαι και τι είσαι;
      Είσαι κρατικός λειτουργός;
      Κατέχεις κρατική ή κυβερνητική θέση;
      Είσαι μήπως δημοσιολογών και μέσα από την αρθρογραφία σου, προσφέρεις στα δημόσια πράγματα και άρα στην πατρίδα;
      Πώς τολμάς και γράφεις τέτοιες μεγαλοστομίες τη στιγμή μάλιστα που είσαι ένας σχολιογράφος του διαδικτύου και μάλιστα όχι με αυτόνομα άρθρα αλλά με σχόλια σε άρθρα άλλων.
      Ένας σχολιογράφος χωρίς ταυτότητα, με ψευδώνυμο.
      Δεν μου αρέσουν τα ξεκατινιάσματα στο διαδίκτυο, όμως θεώρησα σωστό να σου τα γράψω αυτά, επειδή ειλικρινά πιστεύω ότι θα σου κάνουν καλό.

      Διαγραφή
    4. http://cdn.funnyisms.com/297cf395-dd2f-4cc9-97ab-17aa0eb8a41f.jpg

      Διαγραφή
    5. Φίλε Σάββα,

      Δεν με πειράζει που δεν απαντάς επί της ουσίας σε τίποτα από όσα αναφέρω και γυρνάς την κουβέντα επί προσωπικού για να φύγει ο αναγνώστης από την ουσία. Είναι και αυτό μια ακόμα σιωπηρή παραδοχή-επιβεβαίωση όσων γράφω.

      Με στεναχωρεί όμως που με κατηγορείς ότι είμαι "ένας σχολιογράφος του διαδικτύου και μάλιστα όχι με αυτόνομα άρθρα αλλά με σχόλια σε άρθρα άλλων. Ένας σχολιογράφος χωρίς ταυτότητα, με ψευδώνυμο." διότι είναι ψέμα.

      Ίσως να μη γνωρίζεις ότι αρθρογραφώ επώνυμα σε εφημερίδες όπως η Εστία και το Παρόν.

      Δεν έχει σημασία αν στο διαδίκτυο αρθρογραφώ ανώνυμα.
      Αυτό που έχει σημασία είναι το μήνυμα, όχι ο αγγελιοφόρος.
      "Ας επικεντρωθούμε στην ουσία: il messaggero non e importante.", που έλεγε και κάποιος Ministre plénipotentiaire.
      http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2011/06/homo-homini-lupus.html

      Δεν με πειράζει να χαρακτηριστώ γραφικός.
      "Υπάρχει και μια άλλη κατηγορία: οι γραφικοί. Αυτοί που πολεμούν τις ευκαιριακές πολιτικές που καταλήγουν σε εθνικές τραγωδίες, αυτοί που αντιτίθενται σθεναρά σε κοντόφθαλμες πρακτικές που υποδαυλίζουν την αναπτυξιακή δυναμική της πατρίδας. Αυτοί που δεν γίνονται αρεστοί από κανένα σύστημα. Αυτοί που, έχοντας πλήρη γνώση των λεγομένων τους, επιλέγουν να προσφέρουν υπηρεσίες στην πατρίδα ακόμα και αν βλάπτουν τον εαυτό τους."
      http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2011/05/blog-post_5937.html

      Δικαιολογούμαι συνεπώς να γράφω τέτοιες μεγαλοστομίες διότι αρθρογραφούσα ΚΑΙ με αυτόνομα άρθρα σε ένα ιστολόγιο, Ινφογνώμων Πολιτικά το λέγανε...

      Διαγραφή
    6. Αγαπητή φίλη Anaconda και αγαπητέ φίλε Σάββα, γνωρίζω, αν και δεν έχουμε ποτέ συναντηθεί ότι και οι δύο είστε αγνοί πατριώτες και αγωνίζεστε κάθε ένας από το μετερίζι του για τη σωτηρία της πατρίδας. Αν μεταξύ μας, άνευ σημαντικού λόγου τσακωνόμαστε τότε τι να περιμένουμε από τους υπόλοιπους; Ας έχουμε οδηγό μας τη σοφία του Κολοκοτρώνη.
      Σήμερα δεν αρκεί το να λέει κάποιος καλά λόγια. Ο κόσμος χόρτασε από καλά λόγια που όμως δεν εφαρμόζονται στην πράξη. Σήμερα ο κόσμος χρειάζεται το καλό παράδειγμα δηλαδή τις καλές πράξεις. Μόνο έναν τέτοιον άνθρωπο θα ακολουθήσει.

      Διαγραφή
    7. Αγαπητέ Economist,

      Η επανάσταση ξεκίνησε από την Ηλεία το 1817. Όταν τα προνόμια (απαλλαγή από το χαράτσι) επεκτάθηκαν με μάχες και αίμα μέχρι την Καλαμάτα, εμφανίστηκαν διάφοροι που μπήκαν μπροστά και τα έκαναν ..., συνεχίζοντας μεν τον αγώνα αλλά δίνοντας ... στους ξένους και παίρνοντας το 1/4 της αξίας του υποχρεωτικού δανείου, ξεκινώντας την υποδούλωση του νέου κράτους από την ίδρυσή του.
      Ο Κολοκοτρώνης λ.χ. είδες το ευχαριστώ που έλαβε από τους λεγόμενους "χριστιανούς Τούρκους", τους Μπέηδες και τις αυλές τους.

      Το ίδιο ακριβώς έγινε το 2012. Παρόλο που τελείως αυτόνομα πήρα το απόλυτο μηδέν και το έφτασα στο 11%, 60% του πρώτου κόμματος, οι Μπέηδες της εποχής και οι αυλές τους έκαναν το παν για να μη βγούμε από τον εθνομηδενιστικό βάλτο των μνημονίων, μόνο και μόνο για να μη χάσουν τα προνόμιά τους.

      Το έμπρακτο παράδειγμα λοιπόν υπάρχει. Όχι μόνο καλά λόγια, όπως σωστά λες. Καλές πράξεις, με επιτυχία, μόνος εναντίον όλων. Αποδεδειγμένα. Αποκλειστικά και μόνο για την πατρίδα (όταν είδα ότι οι αυλές των Μπέηδων δεν έβαλαν πλάτη στο non-paper, αποχώρησα, δεν έκατσα για να πάρω υπουργικές ή άλλες καρέκλες). Ο κόσμος με ακολούθησε.

      Εγώ δεν είμαι 72 ετών σαν τον Μαρκεζίνη για να λέω "σας παρακαλώ μην το κάνετε". Όταν μαζευτούν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών στο Σύνταγμα, γιατί όχι με πρωτοβουλία τού Ινφογνώμονα, και φωνάζουν ρυθμικά "Ανακόντα", θα αναλάβω τις ευθύνες μου.

      Έως τότε, να δείχνουμε όλοι σεβασμό στην ιστορία.
      Σεμνά και ταπεινά.

      Διαγραφή
    8. Ανακόντα,δεν ήταν μηδέν αυτό που πήρες. Ήταν κάτι το οποίο είχε κάνει το δικό του αγώνα και υπήρχε ως πολιτικό πρόσωπο για χρόνια. Επίσης, δεν το πήρες μόνος σου. Το πήραν πολλοί άλλοι ικανοί και έντιμοι και το στήριξαν.

      Δεν υπήρξες ούτε ο πρώτος ούτε ο τλευεταίος που το πήρες. Μπορεί να είσαι σπουδαίος και να μας αρέσεις σε πολλά θέματα, αλλά όπως όλοι μας είσαι και εσύ πάνω στο δικό σου καλάμι. Μερικά καλάμια σπάνε νωρίς σε χαμηλά ύψη, και την βγάζει καθαρή ο ιπτάμενος. Άλλα καλάμια δεν σπάνε παρά μόνο όταν έχουν φτάσει στον έβδομο ουρανό. Τότε, δεν πέφτει ποτέ πίσω στη γη ο ιπτάμενος.

      Διαγραφή
    9. ΘΑ ΕΜΠΑΙΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΟΥ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ:
      1. ΔΕΝ ΗΣΟΥΝ ΕΚΕΙ, Ο,ΤΙ ΞΕΡΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΤΡΙΤΩΝ. ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ, ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ...
      2. ΑΝ ΕΞΑΙΡΕΣΟΥΜΕ ΟΣΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ, ΕΙΣΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ. ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ Ο ΠΑΜΕ ΓΕΡΑ ΠΗΓΕ ΜΟΝΙΜΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΑΣΕΙ...
      ΑΣΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ, ΕΙΣΑΙ ΣΕ MOMENTUM 2010 ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΤΕ...

      Διαγραφή
    10. Ήμουν εκεί, όμως για πολύ λίγες μέρες.
      Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζω τι έχει γίνει στους ΑΝΕΛ, ούτε έχω δει κανένα σοβαρό στοιχείο ενάντια στον Καμμένο πλην κάποιες καταγγελίες για αυταρχισμό κτλ. Βλέποντας όμως ότι όλοι είναι αχηγοί και στρατηγοί στην Ελλάδα, και σε αυτό δεν ξέρω αν πρέπει να τον κατηγορήσω. Θα σου ήμουν ευγνώμων αν μπορούσες να μου πεις με παραπομπές ή σχόλια περισσότερα.

      Σύμφωνα με αυτά που καταλαβαίνω, είναι ευτήχημα ότι υπάρχει μέσα στη σημερινή κυβέρνηση. Δεν είμαι όμως απόλυτος ακόμα και σε αυτό, η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζω σε βάθος διότι έπαψα εδώ και πολύ καιρό τις μακροχρόνιες συζητήσεις με τις πηγές μου. Μπες στον κόπο να με φωτίσεις και θα σου είμαι ευγνώμων.

      Διαγραφή
    11. Γράφω βιβλίο με την ιστορία των ΑνΕλ.
      Αν βρεθούμε κάποια στιγμή από κοντά πριν την έκδοσή του, θα σού πω 5-10 πράγματα για να καταλάβεις.

      Διαγραφή
    12. Έρχομαι πλέον σπάνια στην Ελλάδα αλλά θα ήθελα να διαβάσω τι γράφεις. Δεν ξέρω τι να πω και ποιόν να πιστέψω με την Ελληνική κατάσταση. Είμαι πολύ στεναχωρεμένος, όπως ο περισσότερος κόσμος.

      Διαγραφή
  16. Μερικές φορές μπορούμε να βγάζουμε και πολύ πικρά λόγια για το λαό μας, και άλλες φορές να λέμε τα καλύτερα για αυτόν. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε μεταξύ μας. Για άλλους λαούς πρέπει να είμαστε περισότερο προσεκτικοί στο τι λέμε.

    Η πικρή αλήθεια είναι ότι έχουμε τεράστιο πολιτιστικό και ηθικό πρόβλημα, και την ίδια στιγμή έχουμε τεράστιο πολτιστικό και ηθικό απόθεμα. Είμαστε μια μοναδική περίπτωση στον πλανήτη, και μπορούμε από το μηδέν να τα αλλάξουμε όλα όταν αρχίσουμε να έχουμε λίγο περισότερο σέβας ο ένας προς τον άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανιψιός ή γιος σας είναι ο αρθρογράφος κ.Σάββα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δεν είμαι ούτε φίλος του κ. Σάββα, ούτε τον γνωρίζω, όμως το να κάνει κάποιος τον διαχειριστή σε ένα τέτοιου είδους ιστολόγιο είναι πολύ δύσκολο και από καιρό σε καιρό του βγάζουμε την ψυχή.
    Επίσης, ως πατέρας που γνωρίζει πολύ καλά ότι ο γιός του έχει αγαθά κίνητρα, τραβάει τα μαλιά του με αυτά που βλέπει στα σχόλια.

    Περι των πολιτικών του προτιμήσεων δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι εγώ πίστεψα λάθος πολιτικά πράγματα και συνεχώς αλλάζω ανάλογα με τις μεταβολές στην πληροφόρηση και την εξέλιξη της γνώσης μου. Ας μην ψάχνουμε να βρούμε τον αλάθητο ανάμεσα σε αρθρογράφους και σχολιαστές, δεν θα τον βρούμε. Το θέμα είναι να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο, και να έχουμε κάποιο σεβασμό για όλους, ακόμα και για τους αντιπάλους και τους εχθρούς, και για όσους μπορεί να μην είναι του γούστου μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Οι Έλληνες δεν είναι ούτε βάρβαροι, κυρίως δεν είναι αγράμματοι, και είναι περιούσιος λαός γιατί ομιλεί την μοναδική γλώσσα την Ελληνική και είναι θρησκευόμενος.

    Επιπλέον οι Έλληνες δεν αλαλάζουν (κραυγάζουν μεγαλοφώνως) αλλά ομιλούν την ευλογημένη γλώσσα δυνατά, και γιατί να μην το κάνουν όταν χρειάζεται.

    Αν αυτά τα τερατώδη εμφανίζονται στον τίτλο, γιατί να διαβάσουμε και τα παρακάτω.

    Για να αρχίσουμε να αλαλάζουμε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άποψή σου Δημήτρη.
      Εγώ συνεχίζω να πιστεύω ότι πολιτικά και αμόρφωτοι είμαστε και εκβαρβαρισμένοι.
      Όταν ένας Έλληνας, καθυβρίζει ένα άλλον Έλληνα, επειδή έχει διαφορετική άποψή από τη δική του, με την προσβλητική φράση γερμανοτσολιά, τι είναι, είναι μορφωμένος πολιτικά Έλληνας.
      Είναι Έλληνας που διακαιούται να επικαλείται την ένδοξη καταγωγή του και τα επιτεύγματα των προγόνων του.
      Ένας Έλληνας που στήριξε με τυφλό φανατισμό την άνοδο στην εξουσία των απατεώνων που έταξαν:
      -Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ
      -Μονομερή διαγραφή του χρέους
      -Κατάργηση των μνημονίων με ένα νόμο και ένα άρθρο
      -Απαίτηση των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου απο τους Γερμανούς
      -Επαναφορά του μισθού στα 751 ευρώ
      -Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού
      και συνεχίζει να στηρίζει αυτούς τους πολιτικούς απατεώνες με λύσσα, είναι πολιτικά μορφωμένος Έλληνας ή ένας ελληνόφωνος τυμβωρύχος προγονολάτρης, που επικαλείται την μαγεία της ελληνικής γλώσσας και των επιτευγμάτων των προγόνων του, για να κρύψει τη δική του πολιτική και όχι μόνο γύμνια;
      Ένας Έλληνας που ψήφισε ΟΧΙ στο περσινο δημοψήφισμα-παρωδία, το οποίο μας κόστισε 100 δις, καθυβρίζοντας τους άλλους Έλληνες, που είχαν άλλη άποψη ως γερμανοτσολιάδες και ευρωληγούρηδες, και μετά από λίγες μέρες είδε τις τράπεζες να κλείνουν και να υπογράφεται μια συμφωνία τρεισχειρότερη από εκείνη που απέρριψε με το ΌΧΙ στο δημοψήφισμα, και όταν μάλιστα αυτός ο Έλληνας ετοιμάζεται να γιορτάσει την επέτειο του ΟΧΙ, τι είναι και δεν είναι εκβαρβαρισμένος πολιτικά;
      Δημήτρη, τρομάζω με αυτά που ανακαλύπτω κάθε μέρα στην ελληνική κοινωνία.
      Τρομάζω με την κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει το ελληνικό έθνος, ένα κατάντημα που έχει κάνει τους άλλους λαούς να μας λυπούνται.
      Και πώς να μη λυπάσαι ένα έθνος του οποίου τις τύχες έχει στα χέρια του ο Φλαμπουράρης, ο Βούτσης, ο Τσίπρας, ο Καρανίκας, ο Κυρίτσης, ο Φίλης και όλοι αυτοί οι αμόρφωτοι εθνομηδενιστές, που μισούν οτιδήποτε Ελληνικό!

      Διαγραφή
    2. Δυστυχώς συμφωνώ με τον κ Σάββα

      Ο Σκυλάς Λαός

      Posted by olympiada στο Απριλίου 4, 2011

      Γράφει ο Σιδηρούντιος

      Ας δούμε λοιπόν την αλήθεια κάποιοι στιγμή για το ποιοι είμαστε εμείς οι Νεοέλληνες, σε σχέση με άλλους λαούς. Πρωταθλητές στις εκτρώσεις, στη διαφθορά, στο κάπνισμα, στα τροχαία, στην πορνεία και μαστροπεία, στην παχυσαρκία. Είμαστε αυτοί που διαβάζουν το λιγότερο στην Ευρώπη, με μία παραπαιδεία καρκίνο που δεν υπάρχει αλλού στον κόσμο. Χιλιάδες γιατρών μας έχουν αγοραστά πτυχία από πρώην κομμουνιστικές χώρες, τα οποία απέκτησαν όχι από αγάπη και συμπόνοια για να βοηθήσουν ασθενείς, αλλά για να τους βγάλουν το λάδι. Οι περισσότεροι δικηγόροι μας έγιναν δικηγόροι όχι για να προασπίζουν το δίκαιο, αλλά για να τα κονομήσουν μέσα από αδικίες. Κατά τα άλλα, για όλα φταίνε οι Μασόνοι και οι Εβραίοι, και όχι το παραδικαστικό, η παραπαιδεία, το παραπολιτικό, η παρακοικονομία. Είμαστε ένας ζηλόφθονος λαός, δίχως ηθικές αρχές που κερατώνει ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό. Ένας λαός σκυλάς, διότι σκυλάδικο ακούει πάνω από το 80% του κόσμου.
      Συνέχεια παρακάτω

      Διαγραφή
    3. Συνέχεια
      Η δε θρησκοληψία μας στα ύψη με γεμάτα τα ψυχιατρεία από ανθρώπους που υποφέρουν από κάποιου είδους θρησκευτικό παραλήρημα. Μια σαπίλα ατελείωτη. Πριν από 12-13 χρόνια, στον τότε διευθυντή της μικρής εφημερίδας που εργαζόμουν είχα πει ξεκάθαρα ότι τα γνωστά κόμματα θα καταστρέψουν τη χώρα, και είχα γράψει κάτι σχετικό. Αρνήθηκε να το δημοσιεύσει.”Μα, δεν μπορούμε να τα πούμε αυτά τα πράγματα,” ήταν η απάντηση. Στην συνάντησή μου τότε με έναν Αρχιεπίσκοπο του είχα πει ότι η κατάσταση είναι δραματική, και ότι πάμε για φούντο. Η απάντησή του ήταν ότι υπάρχουν οι ανάλογοι υπεύθυνοι άνθρωποι που μεριμνούν και δεν πρέπει να ανησυχώ εγώ. Σε ένα φίλο μου γνωστό μεγαλοτραπεζίτη, δύο χρόνια πριν αρχίσει η κρίση του είχα πει πως έβλεπα έντονα σημάδια αποσύνθεσης, και μάλιστα του έδωσα και συμβουλή να φύγει από την Ελλάδα, ή τουλάχιστον να πάρει ένα σπίτι στο εξωτερικό για τα παιδιά του. Τότε είχε τα χρήματα. Δεν με άκουσε. Ήρθε η κρίση, και έχασε τα χρήματά του. Όποιος τόσα χρόνια έλεγε την αλήθεια ήταν ο περίεργος. Κάποιοι μάλιστα με θεώρησαν και παλαβό που δεν γύρισα στην Ελλάδα, μιας και είχα συγγενείς και φίλους μέσα στην πολιτική και θα μπορούσα να βολευτώ μία χαρά. Θυμάμαι καλά συζητήσεις με φίλους και συμφοιτητές στο εξωτερικό, στη δεκαετία του 90. Ελάχιστοι είμασταν όσοι βλέπαμε το χάλι και προβλέπαμε καταστροφή. Ελάχιστοι είμασταν όσοι αρνηθήκαμε να γυρίσουμε πίσω για να μπούμε στο σύστημα. Όχι, δεν γύρισα στην Ελλάδα να ζήσω, διότι όποτε έρχομαι νιώθω σαν να μπαίνω μέσα σε ένα τριτοκοσμικό μαχαλά. Ο κόσμος σπρώχνει σαν τα ζώα στα λεωφορεία και πετάει γόπες και σκουπίδια όπου βρει. Η έννοια της συνέπειας και της αξιοπρέπειας είναι άγνωστες. Η ευγένεια σπάνια. Ο λόγος που δίνει ο κόσμος, λίγη αξία έχει. Ελάχιστοι είναι αυτοί που κάνουν ότι λένε και που δεν έχουν το ψέμα ψωμοτύρι. Η Ελλάδα έχει μία τρομακτική έλλειψη ανδρών με ανδρισμό και γυναικών με θηλυκότητα. Το ανάποδο μάλλον συμβαίνει. Πολλές Ελληνίδες έχουν χαρακτήρα αντρογυναίκας, και πολλοί άντρες είναι μαλθακοί και χορεύουν ακόμα και τσιφτετέλι. Η Ελλάδα είναι ένας τόπος όπου τα δύο φύλα μεταξύ τους δεν αγαπιούνται, και έτσι έχει μία από τις χειρότερες υπογεννητικότητες στον κόσμο. Η Ελλάδα αυτοκτονεί και μαραζώνει, δεν κάνει παιδιά, και αυτά που κατα λάθος γέννησε τα κυνηγάει και τα σκοτώνει με τα τροχαία, τα ναρκωτικά, την παχυσαρκία την παραπαιδεία, την αναξοκρατία, την ανεργία και τόσα άλλα δεινά. Τι θα την σώσει; Μέχρι πριν από μερικούς μήνες ήλπιζα ότι υπάρχουν άνθρωποι έντιμοι, πατριώτες, ικανοί. Λάθος έκανα. Οι ελάχιστοι τέτοιοι έχουν φύγει από την Ελλάδα, και όσοι έχουν μείνει εκεί είναι τόσο λίγοι, ώστε η χαβούζα μέσα στην οποία βρίσκονται τους πνίγει με ευκολία. Κανένα πνευματικό ρεύμα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή που να δίνει κάποια φώτα. Η λεγόμενη Ορθοδοξία μας δεν είναι καθόλου Ορθόδοξη, αλλά στην στην ουσία είναι μία σκοτεινή αίρεση μεσαιωνικού τύπου, με τις μεγαλύτερες ευθύνες για τη σημερινή κρίση ηθικής και αξιών. Η Εκκλησία ήταν και είναι η μεγάλη δασκάλα τους γένους, και το γένος αυτή η ίδια το έκανε ευνούχο. Στην πολιτική η μόνη παράταξη που δεν συμμετείχε από πλευράς εξουσίας στη διαφθορά είναι η αριστερά, η οποία όμως και αυτή βρίσκεται εντελώς εκτός τόπου και χρόνου. Ποια λοιπόν θα είναι η μοίρα της Ελλάδος; Ποιοι θα είναι αυτοί που θα βρουν τη δύναμη και τους ανθρώπους για να αλλάξουν τα πάντα; Εδώ μιλάμε για μία χώρα που είναι σάπια από την κορυφή μέχρι τα νύχια, από τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι δικαιοσύνη, από τον χαμηλότερο μέχρι υψηλότερο θεσμό. Απλά, δεν έχουν βρεθεί οι ηθικοί και άξιοι άνθρωποι για να αναλάβουν τον τόπο, και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Δεν έχουν βρεθεί άνθρωποι στην Ελλάδα που να έχουν κοσμογνωσία, πατριδογνωσία, όραμα, ηθική και ικανότητες. Ας δούμε λοιπόν κατάματα την αλήθεια. Είμαστε ένας λαός σκυλάς.

      Διαγραφή
    4. Πάρα πολύ ωραία τα λέτε και συμφωνώ μαζί σας, πλην όμως στο σημείο που βγάζετε απέξω την αριστερά, διότι δεν είχε την εξουσία εκτιμώ ότι κάνετε λάθος, προφανώς παραβλέπετε την τρομακτική δύναμη που είχε με τα συνδικάτα που ήλεγχε πλήρως, καθώς και τη συντριπτική υπεροχή της στον πολιτιστικό τομέα και πως με τα όπλα αυτά αιχμαλώτιζε στην ουσία και εκβίαζε την εκάστοτε πολιτική εξουσία.

      Διαγραφή
    5. Τα πολλά χρόνια στο εξωτερικό σας έκαναν να μισήσετε την πατρίδα σας και οτιδήποτε ελληνικό. Ταυτόχρονα προφανώς αλλαλάζετε με δέος μπροστά σε οτιδήποτε ξένο (βαρβαρικό) όπως οι ιθαγενείς όταν βλέπουν το κουτάκι με την κόκα κόλα. Το παθαίνουν πολλοί που ζουν πολλά χρόνια έξω από μια εσωτερική ανάγκη να δικαιολογήσουν την επιλογή που κάνανε κάποια στιγμή στη ζωή τους. Σας ζητώ συγγνώμη προκαταβολικά αν σας προσβάλλω με αυτό που λέω αλλά λυπάμαι πολύ να διαβάζω τέτοιο παραλήρημα απαξίωσης του Ελληνικού λαού και της ιστορίας του. Οι άλλοι λαοί τόσο τέλοιοι είναι; Αυτά που λέτε για την Ορθοδοξία ούτε άθεοι δεν τα λένε αλλά είναι κατανοητό που τα λέτε γιατί η μακρόχρονη παρουσία σας σε προτεσταντικό ή καθολικό κράτος σας έχει απομακρύνει από αυτήν και δεν είστε σε θέση πια να καταλάβετε το φιλοσοφικό και θεολογικό της βάθος ούτε φυσικά τη συμβολή της στον Ελληνισμό.
      Επαναλαμβάνω ότι δεν έχω σκοπό να σας προσβάλλω και παρόλα αυτά σέβομαι τις απόψεις σας αλλά προσωπικά πιστεύω ότι ουδεμία υπηρεσία προσφέρεται με τέτοια ανθελληνικά παραληρήματα.

      Διαγραφή
    6. Κύριε Καλεντερίδη

      να κάνετε μία ξεχωριστή ανάρτηση για τα των βαρβάρων και αγράμματων Ελλήνων που αλαλάζουν διότι δεν ψήφισαν αυτό αλλά ψήφισαν εκείνο, για να γράψουμε την άποψη μας, γιατί εδώ εγώ προσωπικά έχω χαθεί λόγω ποσότητος.

      Διαγραφή
    7. Ο Ελληνικός λαός έχει και πολλά απίστευτα καλά και είναι γνήσιος κληρονόμος των μεγαλύτερων πολιτιστικών θαυμάτων που έχει δει η ανθρωπότητα. Η ηθική και πολιτιστική μας κατάσταση σήμερα είναι δραματική. Ο Ελληνισμός μπορεί να αναγεννηθεί μέσα από τις σημερινές στάχτες και τη σημερινή κρίση, μέσα ακόμα και από το μηδέν.

      Στο παρπάνω άρθρο που είναι 5 ετών έβγαλα και εγώ την κακία μου, αλλά η κατάσταση είναι πλέον αφόρητη. Περι θρησκείας, η Ορθοδοξία είναι και αυτή ένας θησαυρός στα χέρια σαλτιμπάγκων που φτιάχνει πρόβαττα και όχι σκεπρόμενα πρόσωπα.

      Συγκάτοικε, όταν είχα γράψει αυτό το άρθρο δεν ήξερα ότι ο Σύριζα θα βγει τέτοια τρύπια κατσαρόλα. Πήραν και την αριστερά στον τάφο.

      Διαγραφή
  20. Και εσείς υβριστές είστε, τίποτα από αυτά που γράφετε δεν γνωρίζει η πλειοψηφία του κόσμου, εσκεμμένως ζείτε στον κόσμο σας, εσκεμμένως επαναλαμβάνω, όπως εσκεμμένως γράφονται ένα σωρό ανόητα άρθρα, η πλειοψηφία του κόσμου ψηφίζει τα τελευταία αποζητώντας ένα κόμμα που να βάλει στοπ στην κατρακύλα, όσοι ψηφίζουν, διότι οι μισοί για διάφορους λόγους απέχουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. E λοιπόν εγώ, αν και αδαής περί την πολιτική επιστήμη, προσπάθησα να μελετήσω τα ερωτήματα που θέτει ο Σταύρος και μπορώ να πω ότι δε διαφωνώ με τη λογική του, πολύ περισσότερο δε με τον τίτλο του αγράμματου και εκβαρβαρισμένου έθνους, όσο σκληρό και αν ακούγεται αυτό.
    Σε ότι αφορά το πέμπτο ερώτημα, εκεί νομίζω ότι συναντάμε το δίλημμα του αβγού και της κότας, είναι ο λαός που θα προκαλέσει τις αλλαγές στο σύνταγμα και το πολίτευμα, χωρίς τον ηγέτη ή ο ηγέτης που θα πάρει αυτό το αγράμματο και εκβαρβαρισμένο έθνος να το πάει μπροστά η ο συνδυασμός και των δύο, εκτιμώ ότι μάλλον ο ηγέτης είναι το πρώτο ζητούμενο και η διάθεσή του για θυσία, αυτό τουλάχιστον μας λέει η ιστορία των λαών και των εθνών στο πέρασμα του χρόνου, τρανό παράδειγμα οι Μογγόλοι.
    Ο λαός Σάββα έχει υποχρέωση και καθήκον να αναζητά συνεχώς αξίες και ανθρώπους που τις υπηρετούν, ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου και όχι λαϊκιστές που του υπόσχονται τα πάντα, όπως ο Αλέξης, διότι κοίτα να δεις το τραγικό, αν αυτά που υποσχέθηκε και αυτά που τελικά έκανε αυτός ο πολιτικός απατεωνίσκος με το κόμμα του, τα έκανε κάποιος άλλος, θα καιγόταν η χώρα από άκρου εις άκρον, όμως επειδή είναι o αριστερός και η αριστερά δε γίνεται τίποτα, εδώ είναι ο ρόλος του λαού που είναι σίγουρα λάθος.
    Σε ότι αφορά τα δημοψηφίσματα, είμαι της άποψης ότι έχουν μεν δημοκρατικό μανδύα αλλά πάρα πολλά μειονεκτήματα που μπορεί να είναι παγίδα για το λαό, πέρα από το πρόσφατο ΟΧΙ του Αλέξη, να θυμίσω έτσι για την ιστορία ότι και ο δίκαιος Αριστείδης με ένα παρόμοιο ας πούμε δημοψήφισμα εξοστρακίστηκε, συνεπώς τείνω να ασπαστώ την άποψη της Ντόρας επί του θέματος.
    Καταλήγοντας θέλω να πω ότι θεωρητικά ο Σταύρος έχει απόλυτο δίκιο και στα πέντε ερωτήματα που θέτει, στην πράξη όμως τα πράγματα έχουν τις δυσκολίες τους και εκεί είναι που έρχεται ο ηγέτης να σπρώξει το λαό προς το ξέφωτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Να ξεκινήσουμε από το τέλος, η πολιτική διαχείριση του Brexit, η πολιτική διαχείριση του ΟΧΙ κατέδειξε πως η πορεία εκτός Ε.Ε., η πορεία εκτός Ευρώ, είναι πορεία σε αχαρτογράφητα νερά. Βεβαιότατα το ευρώ φέρει χαρακτηριστικά σκληρού γερμανικού μάρκου, παράγει σοβαρές αντιθέσεις-ανισότητες τόσο εντός χωρών μελών της Ευρωζώνης-Ε.Ε. όσο και Ευρωπαϊκού χώρου (-δη Μεσογειακού Νότου) Η δε Ευρωπαϊκή Γερμανία, ηγεμόνευσα της Γερμανικής Ευρώπης έχει οχυρωθεί στο Μπούνκερ του Συμφώνου της Σταθερότητας απλούστατα γιατί αυτό παράγει πλεονάσματα για δαύτην. Παραγωγή πλεονασμάτων την οποία την τροφοδοτούν οι ελλειμματικές οικονομίες-χώρες.

    Ο μόνος σοβαρός αντίπαλος της η Γαλλία και ο άξονας της με την Αγγλία. Το σύμφωνο Ντοβίλ, η διαπραγμάτευση Ολάντ για διαχείριση της Γαλλικής παραβατικότητας ,το brexit των βρετανών ματαίωσαν εν τη γενέσει αυτόν τον άξονα.

    Πράγματι η Ε.Ε. ελέγχεται από ένα Ευρω-ιερατείο το οποίο και την έχει απογυμνώσει από κάθε στοιχείο δημοκρατικότητας, κατά συνέπεια πλέον οι αγορές, διεθνείς χρηματαγορές και οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οίκοι ορίζουν τις τύχες της και την οδηγούν σε αρχές-αξίες πολύ μακριά από τα τις ιδρυτικές της

    H κοινωνική αντίδραση είναι απολύτως δικαιολογημένη πλήν όμως επειδή δεν μπορεί να αποκρυσταλλωθεί, να αποκτήσει την αρμόζουσα πολιτική έκφραση της-εκπροσωπηση τους μοιραία θα καθοδηγείται από τυχάρπαστους σαλτιμπάγκους και θα τρέφεται από το εμπόριο αυταπάτης βαφτισμένο σε ελπίδα. Μοιραία πληθωρικές ρητορικές δη αριστερίστικης φύσεως βρίσκουν εύφορο έδαφος στα λαικά στρώματα αυτά. Ομως μοιραία και ο απομονωτισμός και η εθνική περιχαράκωση βασιζόμενα στην ξενοφοβία τον ρατσισμό θα βρίσκουν πολιτική έκφραση στα νεοφασιστικά-ακροδεξιά κινήματα

    Η Γερμανική διπλωματία χαρακτηρίζεται διαχρονικά από την άρνηση της πραγματικότητας. Τα διδάγματα της Ιστορίας δεν κεφαλοποιήθηκαν από κανέναν Ευρωπαικό λαό. Κατα συνέπεια ο απομονωτισμός συναντάται με την κατάρρευση το τι θα παραχθεί άγνωστο.

    Η όποια ανάλυση, η όποια προσέγγιση δεν είναι σε θέση να διακρίνει την κατάρρευση των ιδεολογικών γραμμών, τις διαλυτικές διεργασίες στα κατεστημένα πολιτικά κόμματα και σε όποια από αυτά υιοθετούν λογικές διαχείρισης τυ γίγνεσθαι είναι καταδικασμένη σε πλάνη. Όπως πλάνη παράγει η παραγνώριση του ρόλου των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ως και της Ρωσίας. Ενας ρόλος πολυδιάστατος και αμφίσημος χωρις συναισθηματισμούς. Πράγματι λοιπόν μοιραίοι, άβουλοι, χωρίς κοινωνική μόρφωση, χωρίς ήθος χωρίς παιδεία δη πολιτική, χωρίς ίχνος κουλτούρας συνεργασίας, καθοδηγούμενοι από ιδεολογήματα-κίβδηλα οράματα, χρήσιμοι ηλίθιοι, με μια πολιτική σκέψη καχεκτική οι πιότεροι, δε απαντώνται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και σε ολακερη την κοινωνική ιεραρχία.
    Να σημειωθεί τέλος πως ούτε απελευθερωθήκαμε ούτε αποκτήσαμε ανεξάρτητο κράτος .Αι Ευχαί του Ανδρέα Κάλβου επιβεβαιώνονται για μια ακόμη φορά 2 αιώνες μετά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ο Ελληνισμός βρίσκεται σε φάση παρακμής. Πρέπον είναι παράλληλα με τα αρνητικά στοιχεία μας να τοποθετούμε και τα θετικά ή έστω τα εν δυνάμει θετικά, λόγω του βάθους της ιστορίας και της παραδόσεως μας.

    Το δεύτερο σκέλος της 2ης απάντησης στην καλύτερη περίπτωση είναι επιφανειακό. Οι άγγλική εξωτερική πολιτική σχεδιάζεται,δεν έρχεται κατά τύχη επειδή χρηματοδότησαν περισσότερο την έξοδο.
    Στην 3η απάντηση το παράδειγμα του Αριστείδη είναι εύστοχο.
    Πρίν από ένα δημοψηφισμα θα πρέπει να έχουν ακουστεί όλες οι απόψεις και οι συνέπειές τους, να υπάρχει χρόνος διαβούλευσης αλλά και ξεκάθαρο ερώτημα.
    Η 4η απάντηση μάλλον είναι μονοδιάστατη α)και αν κάτι δεν αλλάζει ούτε απο μέσα? και αν απλά δεν θέλει να το αλλάξει αλλά να το διαλύσει? και γιατί εμάς αναγκαστικά μας συμφέρει η ευρωπαική-γερμανική ενοποίηση?
    Η 5η απάντηση...
    "Αν εκδημοκρατιστούν τα κράτη - μέλη τότε αναγκαστικά θα εκδημοκρατιστεί και η Ένωση" = ουτοπία.
    "Οι πολίτες στην πλειοψηφία τους θέλουν και Ευρώπη και Δημοκρατία" οι πολίτες θέλουν τα έθνη τους και όχι Ευρώπη στην πλειοψηφία τους. Δημοκρατία μπορεί να θέλουν μεν αλλά δεν ξέρουν και την πραγματική της έννοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με σεβασμό σε όλους και βεβαίως στο Σταύρο που έχει καλή πρόθεση. ΝΑΙ πρέπει πατώντας στην ιστορία-παράδοσή μας να εγκαταλείψουμε την πολιτική βαρβαρότητα και τους αλαλαγμούς-λαϊκισμούς.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.