29/6/16

Το αέριο, η αιτία για την αναθέρμανση σχέσεων Ισραήλ - Τουρκίας

Κοιτάσματα στην Αν. Μεσόγειο

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
Λευκωσία: Το Ισραήλ μετά τη συμφωνία με την Τουρκία για ομαλοποίηση των σχέσεων τους, προσπαθεί να καθησυχάσει τη Λευκωσία  ενώ είναι πρόδηλο πως ο λόγος για να γυρίσουν σελίδα οι δύο χώρες είναι το αέριο και συγκεκριμένα τα κοιτάσματα που βρίσκονται στα ανοικτά της Κύπρου. Επί του θέματος υπήρξε τοποθέτηση από τη Λευκωσία, που θεωρεί πως αυτοί οι σχεδιασμοί περνούν μόνο μέσα από τη λύση του Κυπριακού. 

Την ίδια ώρα, πυκνώνουν οι πληροφορίες που φέρουν την Άγκυρα να αρχίζει σιγά-σιγά προσέγγιση και με το Κάιρο. Επί τούτου ασκούνται πιέσεις από τους Αμερικανούς. Όπως στήνεται πάντως το σκηνικό, εκείνο που επισημαίνεται είναι η ταυτόχρονη σχεδόν ανακοίνωση από την Τουρκία των κινήσεων ομαλοποίησης προς Ισραήλ και Ρωσία. 
Στα πλαίσια των παρασκηνιακών διεργασιών, για τρίτη φορά τις τελευταίες ημέρες, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Η χθεσινή μακρά επικοινωνία ήταν για να τον ενημερώσει για το αποτέλεσμα, δηλαδή τη συμφωνία, ενώ οι προηγούμενες τον καθιστούσε κοινωνό των διεργασιών και των συζητήσεων με την Τουρκία. Είναι σαφές πως το Τελ Αβίβ θέλει να διατηρήσει τις σχέσεις με Αθήνα και Λευκωσία ενώ ταυτόχρονα να αρχίσει ένας διάλογος με την Άγκυρα για πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων. 
Όπως δήλωνε ενημερωμένη πηγή, έστω και κατά πλειοψηφία, ο Βενιαμίν Νετανιάχου θα περάσει σήμερα τη συμφωνία από το υπουργικό του και θα βλέπει κατάματα την επανασυγκόλληση του άξονα με την Άγκυρα. Στη Λευκωσία θεωρούν πως το Τελ Αβίβ μας έχει ανάγκη λόγω της Ε.Ε. και φαίνεται να μην ανησυχούν από την προσέγγιση με την Άγκυρα. Πόσο σίγουροι, όμως, μπορούν να είναι; 
Ο Βενιαμίν  Νετανιάχου –όπως το μετέφερε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης–  διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι η εν λόγω συμφωνία «δεν επηρεάζει και δεν θα επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο τις στενές, αδελφικές,  και στρατηγικής σημασίας σχέσεις ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ. Μια σχέση η οποία θα συνεχίσει να ενισχύεται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων διμερούς συνεργασίας προς όφελος των δύο χωρών και όχι μόνο». 
Η απάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη, πέραν από το γεγονός ότι συμφώνησε με τη διαπίστωση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού για τη στρατηγικής σημασίας σχέση ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ, έθεσε, ταυτόχρονα, μια παράμετρο ως προς τα ενεργειακά. 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, εξέφρασε την πεποίθηση του ότι μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού θα συμβάλει καθοριστικά στην εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στα κράτη της περιοχής, επιτρέποντας την ίδια στιγμή την άρση των όποιων εμποδίων στην υλοποίηση ενεργειακών συνεργασιών της Τουρκίας με χώρες της περιοχής. 
Το τελευταίο ήταν ένα μήνυμα προς τους Ισραηλινούς για το θέμα της ενέργειας. Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.