28/6/16

Bend it like Tsipras II – Κάν’ το όπως ο Τσίπρας II

Στέφανος Κασιμάτης
Boris doing penance. Δεν είναι, βέβαια, ο Μπόρις Τζόνσον στη φωτογραφία, αλλά θα έπρεπε να ήταν. Αυτό του πρέπει. Εκτεθειμένος στα στοιχεία της φύσεως, με ψωμί και νερό και μόνη προστασία του μια σημαία της Ε.Ε., να ζητάει συγγνώμη από τους περαστικούς...
Ο κόσμος που γνωρίσαμε τελείωσε, αλλά προσωπικώς έχω κάθε λόγο να νιώθω ανάλαφρος – παρά την καταδίκη να υφίσταμαι τη φρικτή ζέστη. Ακούστε τον λόγο, μπορεί να βοηθήσει και εσάς, πιστεύω. Πολύ απλά: ως Ελληνας έπαψα πια να νιώθω ο δακτυλοδεικτούμενος *** της Ευρώπης. (Στη θέση των αστερίσκων, επιλέγετε τον όρο της αρεσκείας σας...) Δεν είμαι πια ο μόνος με αυτή την ιδιότητα. Επιτέλους, υπάρχει και ο Αγγλος, που με ξεπερνά με τις επιδόσεις του στο άθλημα! Η ανοησία που διέπραξαν εις βάρος των συμφερόντων τους οι Αγγλοι (επιμένω στον όρο, για λόγους ακρίβειας) υπερβαίνει σε μέγεθος, κατά τα πάντα, τη δική μας ανοησία. Φεύγει, λοιπόν, ένα βάρος από το στήθος μου...
Οφείλω να παραδεχθώ ότι, στη στήλη της περασμένης Κυριακής, ο παραλληλισμός της κατάστασης στην οποία βρέθηκαν οι Αγγλοι με αυτή στην οποία βρεθήκαμε εμείς, οι Ελληνες, ήταν ένα αστείο χωρίς βάθος. Ετσι νόμιζα τότε, βράδυ Παρασκευής. Αλλά, για μία ακόμη φορά, η πραγματικότητα αφήνει εμβρόντητη τη φαντασία. Διότι, από τις πρώτες κιόλας αντιδράσεις των νικητών του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, είναι σαφές ότι αρχίζουν «να το γυρίζουν» τεχνηέντως.

Είναι διακριτή η στροφή και όχι μόνο στη χρονοτριβή της κυβέρνησης περί τα διαδικαστικά. Εκδηλώνεται και στην εβδομαδιαία στήλη στην Daily Telegraph, που γράφει ο φυσικός ηγέτης της πλευράς του «Leave», ο Μπόρις Τζόνσον (για τους φίλους, «Μπότζο»). Δείτε με πόση χάρη –για έναν άχαρο– ο Μπότζο κάνει την πιρουέτα, όταν περιγράφει το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας του έξω από την Ευρώπη: «Δεν μπορώ να μην τονίσω ότι η Βρετανία είναι μέρος της Ευρώπης. Θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν εντατική και εντατικοποιούμενη ευρωπαϊκή συνεργασία και συνεταιρισμοί σε έναν τεράστιο αριθμό πεδίων: στις τέχνες, στις επιστήμες, στα πανεπιστήμια, στη βελτίωση των πολιτικών για το περιβάλλον. Πολίτες της Ε.Ε. που ζουν σε τούτη τη χώρα θα έχουν πλήρη προστασία των δικαιωμάτων τους και το ίδιο ισχύει για Βρετανούς πολίτες που ζουν στην Ε.Ε. Οι Βρετανοί θα εξακολουθούν να μπορούν να εργασθούν στην Ε.Ε., να ζουν εκεί, να ταξιδεύουν, να σπουδάζουν, να αγοράζουν σπίτια και να εγκαθίστανται μόνιμα». Φυσικά, παραλείπει να πει στους αναγνώστες του ότι, εφόσον ισχύουν αυτά τα δικαιώματα για τους Βρετανούς στην Ευρώπη, αναγκαστικά θα ισχύουν και για τους Ευρωπαίους στη Βρετανία! Δηλαδή, τι θα έχει αλλάξει;

Τίποτε, είναι η απάντηση. (Αυτά που περιγράφει ο Μπότζο είναι «μπόλοκς», αν μου επιτρέπετε να ενδώσω στον πειρασμό της συνήχησης...) Αυτό που περιγράφει και υπόσχεται στους υποστηρικτές του «Leave» εξασφαλίζεται μόνο με συμφωνία τύπου Νορβηγίας. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε, όμως, και υποχρεωτική αποδοχή από πλευράς της Βρετανίας των ευρωπαϊκών οδηγιών, καθώς και πληρωμή του ετήσιου τέλους για τη συμμετοχή στο κλαμπ. Το ύψος της πληρωμής θα ήταν στο 85% της αντιστοιχούσης για το πλήρες μέλος, όπως πληρώνει η Νορβηγία για το προνόμιο της ειδικής σχέσης. Ομως, χάρη στο «rebate» της Θάτσερ, ως πλήρες μέλος, ακόμη σήμερα, η Βρετανία πληρώνει λιγότερο από το 85%. (Ας μην αφήσουμε να περάσει ασχολίαστη η ειρωνεία ότι ο Μπότζο έθαψε την κληρονομιά της Θάτσερ...) Προς τι, λοιπόν, όλη αυτή η φασαρία για μια σχέση τύπου Νορβηγίας; Θα κοστίζει περισσότερο και θα προσφέρει λιγότερα, καθώς οι Βρετανοί δεν θα έχουν πια λόγο στη διαμόρφωση των αποφάσεων τις οποίες θα είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν. (Μα πώς την πάτησαν έτσι! Ακόμη δεν μπορώ να το χωνέψω...)

Ωραία, θα πουν συγκαταβατικά οι υποστηρικτές των οικονομικών πλεονεκτημάτων του Brexit, αλλά το κόστος αυτό αντισταθμίζεται από τα οφέλη της ανεξαρτησίας. Δείτε την απάντηση, από τους Times, του Ντάνιελ Φίνκελσταϊν (σπουδαίος δημοσιογράφος – τον έχουν κάνει και βαρώνο): «Θα έπρεπε να μειώσουμε τους φόρους για τους ξένους πλουσίους περισσότερο από ό,τι στην ηπειρωτική Ευρώπη, να πληρώνουμε τον ανειδίκευτο εργαζόμενο χαμηλότερα από όσο αλλού στην Ευρώπη και να κόψουμε ακόμη παραπάνω τις δημόσιες δαπάνες, ώστε να πέσει και η φορολογία. Θα έπρεπε ακόμη να κάνουμε τους ηλικιωμένους να εργάζονται περισσότερο. Α! Και θα χρειαζόμασταν πολύ μεγαλύτερη ροή μεταναστών, ειδικευμένων και ανειδίκευτων, για να εξασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητα του εργατικού δυναμικού μας». Μόνον έτσι μια Βρετανία εκτός Ευρώπης θα μπορούσε να αντισταθμίσει την επιβάρυνση του επιχειρηματικού κόστους που προκαλεί η έξοδος. Πολιτικά, ένας τέτοιος δρόμος είναι αδιανόητος για τους δεξιούς υποστηρικτές της εξόδου και όποιος ακολουθήσει την πολιτική που περιγράφεται παραπάνω, απλώς μεγιστοποιεί το σφάλμα. Πέραν των άλλων, επειδή διευκολύνει την ενίσχυση της άγριας, συριζαϊκού τύπου, Αριστεράς στη Βρετανία και, ενδεχομένως, διασώζει τον απερίγραπτης γραφικότητας και ανικανότητας ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. Γιατί, λοιπόν, να μην το στρίβουν όπως οι Ελληνες;

Υπάρχει, τέλος, μια βαθύτερη (σχεδόν ποιητική) σύνδεση μεταξύ του τίτλου της ταινίας «Bend it like Beckham», από την οποία δανείζομαι τον τίτλο της στήλης, και της Ελλάδας. Οπως μου εξήγησε φίλος τον οποίο για λόγους διακριτικότητας θα ονομάσω ένας «English polymath» (ντρέπεται να μάθουν οι υφιστάμενοί του στο γραφείο ότι ξέρει και από μπάλα – το κρύβει και καλά κάνει...), ο τίτλος οφείλεται στο περίφημο γκολ που σημείωσε ο Μπέκαμ εις βάρος της Εθνικής Ελλάδος στις 6 Οκτωβρίου 2001, με γυριστό φάουλ που πέρασε το τείχος των αμυντικών.

Ηταν το δεύτερο παιχνίδι του Ρεχάγκελ με την Εθνική και το πρώτο του με την ομάδα που έφτιαξε και τρία χρόνια αργότερα κατέκτησε το Ευρωπαϊκό. Οι Αγγλοι έπρεπε οπωσδήποτε να κερδίσουν για να προκριθούν. Ξεκινά 1-0 να προηγείται η Ελλάδα, ισοφαρίζουν οι Αγγλοι σε 1-1, οι Ελληνες απαντούν με το 2-1 και, εκεί, 94 δεύτερα προτού λήξει το παιχνίδι, ο Μπέκαμ χτυπάει το ιστορικό για τους Αγγλους γυριστό φάουλ και ισοφαρίζουν. Γι’ αυτό έγινε ήρωας, γι’ αυτό και δύο χρόνια αργότερα η έκφραση «bend it like Beckham» έγινε ο τίτλος μιας από τις πιο χαριτωμένες και επικερδέστερες αγγλικές κωμωδίες.

Μία επιπλέον ειρωνεία στην ιστορία αυτή είναι ότι έναν σύντομο,πλην κρίσιμο, ρόλο έχουν και οι Γερμανοί. Ο τρίτος που εμπλέκεται στην ιστορία είναι οι Γερμανοί. Διότι, σε έναν άλλο προκριματικό όμιλο, η αδιάφορη εθνική τους ηττήθηκε (ο φίλος δεν θυμόταν καν από ποιους) και έτσι προκρίθηκαν, με την ισοπαλία που απέσπασαν από τους Ελληνες οι Αγγλοι.
Καθημερινή

10 σχόλια:

  1. Οι περισσότερες αναρτήσεις είναι ύβρεις απέναντι σε λαούς και την κοινή λογική και ουδεμία σχέση έχουν με τον πατριωτισμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαρακτηριστική Καθημερινή.
    "Ουρές στα καταστήματα τροφίμων στο Λονδίνο"."Καταρρέει ο Μαδούρο."
    "Εκτός ΕΕ θα πεινάσετε ενώ εντός θα τρώτε με χρυσά κουτάλια."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. England will not have to participate in the upcoming bailout package and it will be the first to join the transatlantic commerce bloc.
    Germany will stay with tbe bill. Its 50 yrs grace period is past due and the British do follow long term policies to the letter

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο γνωστός Κασιμάτης, του πασίγνωστου Αλαφούζου σε ένα ακόμη κέντημα αντικειμενικής δημοσιογραφίας.

    Πέταξε παληκάρια το όνειρο του Δ΄Ράιχ για την "Ευρώπη των λαών".

    Προσαρμοστείται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο ένας εκ των δύο κατωτέρω υβριστών του Ελληνισμού, του Τάσσου Παπαδόπουλου κτλ κτλ είναι ο εν λόγων που "τιμάται" από τον Ινφογνώμωνα

    To: 'A.KAFEZAS@ATHINA984FM.gr'
    Cc: 'mayor@cityofathens.gr'

    Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2007 11:18 πμ
    Και τώρα τα κακά. Κατά τη γνώμη και εν ονόματι της ελευθερίας του δημοσιογράφου, νομίζω ότι αυτός δεν είναι ασύδοτος να προσβάλει και να λοιδωρεί.

    Συγκεκριμένα έχω επισημάνει τους δύο νεαρούς (εξάγεται από τη φωνή τους) λίγο μετάτην 12.00 να λοιδωρούν σε συνέντευξη τους με τον Παπαγιανάκη τους <> κτλ <> που δεν θέλουν να δώσουν σε πρώτη φάση το όνομα και τον πολιτισμό της ελληνικής Μακεδονίας στους Σκοπιανούς.

    Καλό είναι να μάθουν οι αφελείς (αν όσα υποστηρίζουν είναι δικά τους πράγμα για το οποίο αμφιβάλλω) ότι στα πλαίσια της εν εξελίξει παγκοσμιοποίησης (που προωθεί η πέμτη φάλαγγα των νεοταξικών στην Ελλάδα) επιδιώκεται η αλλαγή της πληθυσμιακής σύνθεσης της Ελλάδας γενικώτερα και της Μακεδονίας μας, και πολλά άλλα (πιθανόν και η προσάρτησης της στην FYROM).

    Οι ίδιοι νεαροί επισημάνθηκαν παλαιότερα να υποστηρίζουν το σχέδιο ΑΝΑΝ και να προσβάλλουν τον Πρέδρο Παπαδόπουλο.
    Κατωτέρω (και συνημμένα) Κύριε Δήμαρχε και κύριε Γενικέ θα βρείτε συνοπτική περιγραφή του περιεχομένου του αντικειμένου εθνικής μειοδοσίας (Καθηγητής Γιανναράς) σχεδίου ΑΝΑΝ. Δώστε τη στους νεαρούς για να καταλάβουν ίσως το έγκλημα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ασφαλώς έχει τη σημασία του το ποιος μιλάει.
    Όμως έχει σημασία και τι λέει.
    Δηλαδή, το γεγονός ότι ο Κασιμάτης υποστήριξε το σχέδιο Ανάν, καθιστά τα όσα λέει αναξιόπιστα ή ύποπτα;
    Το γεγονός ότι εργάζεται σε εφημερίδα του Αλαφούζου, τον καθστά συλλήβδην αναξιόπιστο;
    Γι' αυτό μίλησα χθες για πολιτικό αναλφαβητισμό.
    Και μάλλον τα πράγματα είναι χειρότερα.
    Όταν δεν αντιπαρατίθεσαι στη βάση επιχειρημάτων και επικαλείσαι το πού δουλεύει κάποιος ή το τι είπε σε κάποια φάση, όχι για συναξιολόγηση αλλά για διαπόμεπυση ενεός αρθρογράφου, τότε έχεις πάρει το μονοπάτι του φασισμού, εκτός κιαν συμβαίνει κάτι άλλο, εκτός κιαν είσαι στρατευμένος.
    Τότε αλλάζει το πράγμα.
    Επί των επιχειρημάτων του άλλου η αντιπαράθεση λοιπόν και με επιχειρήματα.
    Τα άλλα μας οδηγούν στην πολιτική ζούγκλα που ζήσαμε τα χρόνια του ανταροπολέμου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τότε που έβριζαν τους πάντες ως προδότες και προσκηνυμένους, μέχρι να πάρουν την εξουσία και να κάνουν πολύ χειρότερα από τους προηγούμενους.
    Σήμερα αύριο "ξεπουλιέται" το λιμάνι του Πειραιά.
    Χρησιμοποιώ λέξη που έλεγαν οι υπερήφανοι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μέχρι να πάρουν την εξουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για ποια άποψη μιλάμε; Ξέρετε κανένα διανοούμενο, στοχαστή ή σοβαρό δημοσιογράφο να γράφει σαν τον Κασιμάτη; Mονίμως ειρωνεύεται από συγκεκριμένη συμφεροντολογική-όχι ιδεολογική- σκοπιά.
    Σταματήστε το παραμύθι με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, κανένα ανταρτοπόλεμο δεν κάναν, κάτι φωτογραφίες βγαίναν εντός κάδρου σε κινητοποιήσεις και κάτι περί ξεπουλήματος ψευτοδήλωναν στα κανάλια, όλοι μέσα στο κόλπο. Για πέστε τώρα, είναι η Ελλάδα των 99 ετών όπου θα ξεπουλιούνται τα πάντα η τελευταία Σοβιετία στην Ευρώπη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ντάνιελ Φίνκελσταϊν (σπουδαίος δημοσιογράφος – τον έχουν κάνει και βαρώνο):

    Μην ανησυχείτε διόλου κ. Κασιμάτη, εσάς θα σας κάνουν μαρκήσιο!
    Μαρκήσιος Φον Κασιμάτεν

    Όσο για τα "επιχειρήματα" του τι να σας πω!
    Μένω άναυδος, αφού δε μπορώ να τα αντιμετωπίσω.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.