30/6/16

Αυτή είναι η πραγματική υποδούλωση της Ελλάδας - Σχέδιο αφελληνισμού των τραπεζών και ελέγχου της οικονομίας

ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ FUNDS, ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΕΧΕΙ ΕΞΩΠΕΤΆΞΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ, ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟΧΟ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ

Σχέδιο αφελληνισμού των τραπεζών και ελέγχου της οικονομίας

Ενα πιθανό σχέδιο ελέγχου και αφελληνισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων με προκάλυμμα την εταιρική διακυβέρνηση και «παραβιάζοντας» το δίκαιο του μετόχου, εξυφαίνεται από τα τελευταία γεγονότα όπως αυτά έλαβαν χώρα καταρχήν στην Τράπεζα Πειραιώς.
Η επιλογή του κ. Χρήστου Παπαδόπουλου, τραπεζίτη με χρόνια εμπειρία στο εξωτερικό, για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας απορρίφθηκε από τον SSM, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Λίγο νωρίτερα για την ίδια θέση την έγκρισή του είχε δώσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ο κ. Παπαδόπουλος ήταν ο επικρατέστερος σε μία short list την οποία είχε καταρτίσει η Egon Zehnder, εταιρεία με μεγάλη εμπειρία στον τομέα αυτόν και η οποία είχε αναλάβει για λογαριασμό της Πειραιώς τη διαδικασία ανάδειξης διευθύνοντος συμβούλου στη συγκεκριμένη τράπεζα.
Πηγές της αγοράς βλέπουν πίσω από τη συγκεκριμένη εξέλιξη την προσπάθεια να ελέγξει την Τράπεζα Πειραιώς αλλά κυρίως τα «κόκκινα δάνεια» της τράπεζας το hedge fund που διευθύνει ο Τζον Πόλσον.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κερδοσκοπικό fund που ελέγχει το 10% της τράπεζας είχε εναντιωθεί στη διαδικασία επιλογής και την υπονόμευσε επειδή επιθυμεί να τοποθετήσει πρόσωπο της αποκλειστικής του επιλογής για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του. Και όλο αυτό επιχειρείται να συντελεσθεί όχι με την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου της τράπεζας, αλλά μόνον με τον διοικητικό έλεγχο αυτής, μέσω καίριων μηχανισμών.
Τζον Πόλσον
Τζον Πόλσον
Στην αγορά μιλούν για ανοικτό πόλεμο με στόχο τον απόλυτο έλεγχο των «κόκκινων δανείων» και μέσω αυτών μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει σχεδόν το 50% των δανείων προς τις επιχειρήσεις και μέσω αυτών, τα κερδοσκοπικά fund μπορούν να ελέγξουν δεκάδες μεγάλα ξενοδοχεία, βιομηχανίες τροφίμων, γνωστές εμπορικές εταιρείες, την ακτοπλοϊα, μικρομεσαίες αγροτικές εταιρείες κλπ.
Το fund του Πόλσον που έχει επενδύσει 400 εκατ. στην τράπεζα στοχεύει σε μεγάλες υπεραξίες, οι οποίες κατά την αγορά μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 10 δισ. ευρώ.
Σχέδιο αφελληνισμού των τραπεζών και ελέγχου της οικονομίας
Το πρόβλημα πάντως, όπως όλα δείχνουν, δεν σταματά στην Τράπεζα Πειραιώς αλλά αφορά και την εκλογή μελών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που πάλι σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες επίκεινται ριζικές αλλαγές στη σύνθεση της διοίκησης του Ταμείου. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για απομάκρυνση των Ελλήνων και αντικατάστασή τους από ξένα στελέχη.
Η ανατροπή ωστόσο στην Πειραιώς αιφνιδίασε τόσο την τράπεζα όσο και την κυβέρνηση καθώς αν επικρατήσουν οι μεθοδεύσεις του Πόλσον θα είναι η πρώτη φορά που ένα hedge fund αποκτά τον έλεγχο συστημικής τράπεζας στην Ευρωζώνη. Το καταστροφικό όμως για την ελληνική οικονομία είναι ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο χιλιάδες επιχειρήσεις θα αναδιαταχθούν βίαια με συνοπτικές διαδικασίες που θα έχουν δραματικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και μεγάλα κέρδη που θα καρπωθούν funds.
Γιώργος Πουλόπουλος
Γιώργος Πουλόπουλος
Οσον αφορά τη διοίκηση του ΤΧΣ βρίσκεται υπό καθεστώς αξιολόγησης από αρμόδια επιτροπή. Μέχρι πρότινος θεωρείτο ότι όλα τα μέλη του ΤΧΣ που απαρτίζουν γενικό συμβούλιο και εκτελεστική επιτροπή θα παραμείνουν. Κάτι που πλέον δεν ισχύει.
Τέλος σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η Spenser Stuart που έχει αξιολογήσει τις διοικήσεις των τραπεζών με εντολή του ΤΧΣ, ζητάει τα εκτελεστικά μέλη των τραπεζών να είναι τρία. Αυτό σημαίνει πως όποιες από τις τράπεζες έχουν περισσότερα των τριών μελών θα πρέπει να τα περιορίσουν.
Ο Γ. Πουλόπουλος αναπληρωτής με καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στην Τράπεζα Πειραιώς
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς εξέλεξε χθες τον κ. Γιώργο Πουλόπουλο ως νέο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο στην τράπεζα.
Στον κ. Γιώργο Πουλόπουλο ανατέθηκε και η άσκηση των καθηκόντων του Διευθύνοντος Συμβούλου, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου CEO.
Ο κ. Πουλόπουλος είναι στέλεχος της τράπεζας επί σειρά ετών και γνωρίζει άριστα το πιστωτικό ίδρυμα.
Εργάζεται ως στέλεχος στην τράπεζα 17 χρόνια και είναι ο CFO της Τράπεζας Πειραιώς τα τελευταία έξι χρόνια.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. παραιτήθηκε από τη θέση του προσωρινού Διευθύνοντος Συμβούλου ο κ. Σταύρος Λεκκάκος, ο οποίος παραμένει μέλος του Δ.Σ της τράπεζας.
Ημερησία

4 σχόλια:

 1. Ἡ μονοπωλιακή ἤ ὀλιγοπωλιακή διαχείριση τοῦ χρήματος καί /ἤ τῶν πιστώσεων ἀπό τίς Τράπεζες, ἀποτελεῖ, συνολικῶς ὁρώμενη, δημοσία ὑπηρεσία ὑπό λειτουργική ἔννοια. Γι αὐτό, δέν δικαιολογεῖται ἡ τήρησις τῶν κανόνων μόνον τοῦ ἰδιωτικοῦ δικαίου, ὅταν ἡ διαχείριση αὐτή ἔχῃ, ἤ ἐνδέχεται νά ἔχῃ, εὑρύτερες οἰκονομικές ἤ κοινωνικές ἐπιπτώσεις, καί ἐνδεχομένως δυσμενεῖς τέτοιες ἐπιπτώσεις.
  Δέν εἶναι θέμα πολιτικῆς ἰδεολογίας, σέ τέτοιες περιπτώσεις, ἡ διασφάλισις τοῦ δημοσίου συμφέροντος, μέ διατάξεις πού ἀποκλείουν κατηγορίες ίδιοκτητῶν μετοχῶν, ὅπως τά hedge funds, ἀπό τήν ἀποφασιστική ἐπιρροή τους. Π.χ., ἄλλο μέτοχος ἐπί χρόνια, καί ἄλλο ἐπενδυτής πού ἀπέκτησε μετοχές πρό ὀλίγων μηνῶν ἤ πρό ἑνός ἔτους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οι γνωστές τράπεζες ουδέποτε υπήρξαν Ελληνικές. Οι ελάχιστες Ελληνικές τράπεζες που υπήρξαν έπεσαν στα χέρια των μεγάλων που δεν είναι Ελληνικές στην ουσία. Σήμερα απλά Έλληνες έχουν τη διοίκηση των τραπεζών, αλλά ο ρόλος τους είναι να λεηλατούν την Ελλάδα και να φυγαδεύουν δις στο εξωτερικό, προς τους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους.

  Εάν η χώρα μας δεν αποκτήσει έστω μια κεντρική κρατική δημόσια και διάφανη τράπεζα, ουδέποτε θα βρει την ελευθερία της.

  Το να είναι αδιάφανη, ιδιωτική αοράτων και κέντρο ξεπλυματος η ΤΤΕ, είναι καταστροφή για τη χώρα μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κύριε Σάββα, οι γνωστές τράπεζες έκαναν για χρόνια λεηλασία αφού έπαιρναν δις από το κράτος και τα έβγαζαν την ίδια μέρα έξω. Σήμερα η διαδικασία της λαηλασίας είναι διαφορετική και δεν μπορούν να την κάνουν τα ίδια πρόσωπα. Το παιχνίδι είναι στημένο όπως και στην πολιτική. Αλλάζει ο Μανωλιός αλλά ίδιος μένει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τι έγινε, τους ρίχνουν οι ξένοι στην μοιρασιά και άρχισαν οι """πατριωτισμοί"""?

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.