27/6/16

Ισπανία: Οι ανεύθυνοι λαϊκιστές δεν κατάφεραν να εξαπατήσουν τους ψηφοφόρους - Νίκη του Ραχόι, ήττα των Podemos

Να κυβερνήσει ζητά ο Ραχόι, πρώτος αλλά (ξανά) όχι αυτοδύναμος - Έτοιμοι για συνομιλίες δηλώνουν οι Ciudadanos
Την εντολή διακυβέρνησης ζητά ο Μαριάνο Ραχόι μετά την πρωτιά του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP) στις νέες ισπανικές εκλογές, από τις οποίες κανένα κόμμα δεν βγήκε -ξανά- αυτοδύναμο. Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι Σοσιαλιστές του PSOE που κατάφεραν να κρατήσουν τη δεύτερη θέση, απογοήτευση στο Podemos που κατέληξε πάλι τρίτο. Έτοιμο για συνομιλίες με στόχο τη συγκυβέρνηση δηλώνει το Ciudadanos, το οποίο ωστόσο παραμένει σε μειονεκτική θέση. 
Με το σύνολο των ψήφων καταμετρημένο, στη Βουλή των 350 εδρών, με όριο αυτοδυναμίας τις 176 έδρες, το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι βρίσκεται πλέον στις 137 έδρες (ή στο 33%, ενισχυμένο κατά 14 έδρες από το Δεκέμβριο), οι Σοσιαλιστές του PSOE υπό τον Πέδρο Σάντεθ στις 85 έδρες (στο 22,6%, αποδυναμωμένοι κατά 5 έδρες), η συνεργασία Podemos-IU στις 71 έδρες (21,1%, ενισχμένοι κατά μόλις 2 έδρες) και οι Ciudadanos του Ριβέρα στις 32 (στο 13,05% αποδυναμωμένοι κατά 8 έδρες). 
Στη Γερουσία των 208 μελών, το PP έχει 130 έδρες, το PSOE 43, ενώ αρκετά πίσω βρίσκονται τα υπόλοιπα κόμματα (οι Podemos-IU στις 8, μετά το καταλανικό ERC, και οι Ciudadanos στις 2).
«Κερδίσαμε τις εκλογές, και απαιτούμε το δικαίωμα να κυβερνήσουμε» είπε ο Μαριάνο Ραχόι τη νύχτα προς Δευτέρα, σε μία εμφάνιση σε πανηγυρικό κλίμα -κλίμα που τον παρέσυρε σε μία σχετικά σπάνια για εκείνον «έκρηξη συναισθήματος», φιλώντας τη γυναίκα του. 
Το μήνυμα του Ραχόι ήταν δηλαδή ότι θα δεχθεί την διερευνητική εντολή, ως επικεφαλής του πρώτου κόμματος, κάτι που δεν ήταν αυτονόητο: Μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, όταν η δυναμική στη Βουλή ήταν ανάλογη με την τωρινή, ο αρχηγός του PP είχε προσπεράσει την εντολή για να «παίξει» άμυνα, αφήνοντάς την να περάσει στα χέρια του PSOE με άκαρπη κατάληξη.
ΒΗΜΑ

6 σχόλια:

  1. Οι ψεύτες ευρωπαϊστές του Ποδεμος δείχνουν στον Τσίπρα τι τον περιμένει στην ελλαδα. Κατα τα αλλά άνευ ουσίας οι ισπανικές εκλογες.επαναληψη των αποτελεσμάτων του 2015 απλώς οι ποταμίσιοι Πολίτες ciudanos πήγαν στο ραχοι και οι Ποδεμος στο PSOE κατα τα αλλά σε αθροίσματα εδρών βγαίνουν τα ίδια. Μεγαλη η αποχή κι εκει οπως κι εδω .ολοι ίδιοι κι εκει οπως και εδω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκ παραδρομής λόγω του περίεργου ορθογραφικου ελέγχου της Apple...

      Διαγραφή
  2. Από τη στιγμή που ο Ανανιακός κτλ Παπαδημούλης με τον δρα Τσίπρα της λαθρομετανάστευσης, του ΝΑΙ στο ΟΧΙ κτλ, υποστήριζαν τους Ποδέμος, ήταν δυνατόν να εμπιστευτούν οι Ισπανοί τους Ποδέμος;;
    Τους έκαψαν τους ανθρώπους οι ημέτεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Ποδέμος είναι 10 φορές χειρότεροι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα τσίρκο ανευ προηγουμένου. Ευτυχώς οι Ισπανοί δεν φάγαν την πεπονόφλουδα αλλά ας είμαστε καλά εμείς που δείξαμε σε όλους τους υπόλοιπους τι δεν πρέπει να κάνουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κωνσταντίνε, δεν μας τα λες καλά. Ο καύσωνας σου θόλωσε την αριθμητική. "Δέκα φορές χειρότεροι"... Ψάχνεις ελαφρυντικά για τους Τσιπουροκαμμένους, μου φαίνεται.
    Αυτοί έχουν αγκυροβολήσει στον πάτο του βόθρου. Μπορεί να υπάρξει πιο βρωμερό ρεκόρ από αυτό,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.