30/6/16

Αλλάζει η Ελλάδα;

Η χώρα μας έχει έντονα συμπτώματα αυτού που ονομάζουμε «κούραση από τις μεταρρυθμίσεις». Δεδομένου όμως ότι μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει ελάχιστες, αναρωτιέται κανείς γιατί να υπάρχουν τόσες αντιστάσεις και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό

Εδώ και έξι χρόνια μιλάμε για μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις είναι καταρχήν αυτό που απαιτούσε η τρόικα και τώρα οι «θεσμοί». Οι μεταρρυθμίσεις ήταν αυτό που υποσχόταν κάθε κυβέρνηση από τον Παπανδρέου μέχρι τον Τσίπρα. Οι μεταρρυθμίσεις είναι αυτές που συστηματικά τις συγχέουν με τα δημοσιονομικά μέτρα (δηλ. τις περικοπές και την αύξηση της φορολογίας) οι αριβίστες αντιμνημονιακοί αλλά και οι οικονομικά αναλφάβητοι.
Οι μεταρρυθμίσεις είναι αυτές για τις οποίες ξέρουμε τόσο πολλά και τόσο λίγα. Εκτός από κάτι για το οποίο είμαστε απολύτως βέβαιοι: δεν πραγματοποιούνται. Είναι χαρακτηριστικό το εξής: Η Ελλάδα, έχει έντονα συμπτώματα αυτού που ονομάζουμε «κούραση από τις μεταρρυθμίσεις» (reform fatigue). Δεδομένου ότι μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει ελάχιστες, αναρωτιέται κανείς γιατί να υπάρχουν τόσες αντιστάσεις και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό.
Αυτές τις ημέρες διάβασα ένα σύντομο αλλά πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που σας το συστήνω. Πρόκειται για το νέο βιβλίο του Δημήτρη Σκάλκου με τίτλο Αλλάζει η Ελλάδα; Η Πολιτική Οικονομία των Μεταρρυθμίσεων (εκδόσεις Επίκεντρο, 2016). Ο Σκάλκος είναι ένας νέος πολιτικός επιστήμονας αλλά έχει ταυτόχρονα και αρκετή εμπειρία καθώς έχει διατελέσει σύμβουλος σε τρία υπουργεία. Το βιβλίο του προσπαθεί να απαντήσει στο καυτό ερώτημα: γιατί είναι δύσκολο να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και γιατί είναι ακόμα πιο δύσκολο να εφαρμοστούν στην Ελλάδα; 

Για τη συνέχεια Protagon

3 σχόλια:

  1. Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν, ότι ΕΚΕΊΝΟ ΠΟΥ τους «λείπει» είναι οι εδώ και 7 χρόνια συνεχώς και αενάως γιγνόμενες μεταρρυθμίσεις. του νεοναζιστικού πίθου των Δαναϊδων
    Για τις οποίες θυμίζω ο τέως υπουργός Ραγκούσης έλαβε προ επταετίας, εύφημο ή εύθυμο μνεία της εξ Ανατολικής Γερμανίας Μέρκελ.
    Θυμίζω επίσης την προς Σαμαρά ευαρέσκεια της Μέρκελ,, με το ανεπανάληπτο,
    ΜΠΡΑΒΟ ΚΥΡΙΕ ΣΑΜΑΡΑ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΧΑΛΑΡΩΝΕΤΕ !!!!!!!!
    Έτσι μη χαλαρώνοντα του Σαμαρά, και του Δρα Τσίπρα να θέλει να τον ξεπεράσει, θα «αναδιαρθρώνουμε» για 99 χρόνια τον Εθνικό μας πλούτο.
    Έτσι οι «όλοι μαζί η Ελλάδα» μπορεί, εφαρμόζοντας το αναδιαρθρωτικό μένος του Μένεμ της Αργεντινής και του ημετέρου και υμετέρου τους Αδώνιδος μας «έσωσαν» και θα συνεχίσουν για 99 χρόνια τις «σωτήριες» αναδιαρθρώσεις» τους !!!!!
    ¨Άδωνις: Εγώ δεν θέλω το κράτος να έχει τίποτα... https://www.youtube.com/watch?v=kpedOQfF3K8
    Μόνον που σύντομα, όχι μόνον το Ελληνικό κράτος θα μείνει με το τίποτα, αλλά και όλοι οι Έλληνες, αναδιαρθούμενοι, δεν θα έχουν ΤΙΠΟΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ θα ήθελα να ξέρω ποια είναι η γνώμη των Τούρκων για αυτό το "πατριωτικό" ιστολόγιο. Το επιχείρημα της πλουραλιστικής ενημέρωσης είναι αστείο διότι οι διάφορες πρεσβείες δίνουν χρήμα στα sites για να προωθούν γραμμές και συμφέροντα και επίσης όταν έχεις μια συγκεκριμένη θέση δεν προβάλλεις τις αντίθετες, είναι σαν για παράδειγμα μέσα στις συνεδριάσεις του ΚΚΕ να κυριαρχούσαν με τις ομιλίες τους οι νεοφιλελεύθεροι και να ισχυριζόταν ο Κουτσούμπας ότι το κάνουν για να υπάρχει πλουραλισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το άρθρον του κ. Αριστείδης Χατζή, Αν. Καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναμασά τα τετριμένα, και προτείνει τις κλασικές τετριμένες λύσεις που έχουν ήδη κονιορτοποιηθεί.

    Δηλαδή, να βρεθεί :

    "Μια ομάδα τεχνοκρατών που να έχει θεωρητική επάρκεια αλλά και να γνωρίζει καλά τη διεθνή εμπειρία (ώστε να καταφέρει επιτέλους να κάνει μεταρυθμίσεις).

    και επιπλέον

    "οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι δίκαιες και αμερόληπτες. Πρέπει δηλαδή να επιλεγούν εκείνες που μεγιστοποιούν το κοινωνικό όφελος και όχι εκείνες που ελαχιστοποιούν το πολιτικό κόστος"

    Εν ολίγοις παρ΄ τ΄ αυγό και κούρεφτο.

    Όμως ερωτάται ο καθηγητής που ξεχειλίζει από νεοφιλευθερισμό αλλά protagon, η TTIP είναι μεταρύθμιση δίκαιη και αμερόληπτος που θα μεγιστοποιήσει το κοινωνικόν όφελος ;

    Ή μήπως είναι ένα ακόμη Αμερικανοκίνητο φασιστικό κατασκεύασμα που προωθεί τα συμφέροντα της παγκόσμιας απατεωνίστικης ελίτ είς βάρος των λαών ;

    Και τι κάνουμε με την συγκεκριμένη μεταρύθμιση ;

    Εν ολίγοις με το που λέμε μεταρύθμιση πρέπει να σκύβουμε ή να το ψάχνουμε και ορθώς να εφαρμόζουμε το "δεν συνεμορφώθη με τας υποδείξεις" ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.