29/6/16

Η Άγκυρα προτάσσει ασφάλεια και εδαφικό στο Κυπριακό

Τα χαρακτηρίζει «ως ζωτικής σημασίας θέματα»
Λευκωσία: Την ώρα που ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ενέκρινε τυπικά το «νομοσχέδιο» που κατά πλειοψηφία είχε εγκρίνει η «βουλή» στις 20 Ιουνίου για τη συμφωνία οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας μεταξύ της Τουρκικής Δημοκρατίας και της «Τ.Δ.Β.Κ», όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος στο γνωστό και ως οικονομικό πρωτόκολλο, στην Άγκυρα συζητούσαν για τη βοήθεια.
Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Νουμάν Κουρτουλμούς, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ανέφερε ότι ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, αρμόδιος για Κυπριακές Υποθέσεις Τουγρούλ Τουρκές, τους ενημέρωσε για τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας-ψευδοκράτους, στο πλαίσιο της οποίας έχει εξεταστεί η βοήθεια που παρέχεται για χρόνια από την Τουρκία στο ψευδοκράτος. Έχει, ωστόσο, σημασία να αναφερθεί τι προτάσσει η Τουρκία, πέρα από τα ευχολόγια για συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου. «Συζητήσαμε τον τρόπο που η Τουρκία θα συνεχίσει την παροχή βοήθειας (προς το ψευδοκράτος) μ’ ένα νέο, πιο ισχυρό όραμα σε περίπτωση που στις συνομιλίες δεν επιτευχθεί συμφωνία ή εάν δεν γίνει μια κυπριακή διαπραγμάτευση που να αποδέχεται την ύπαρξη στην Κύπρο δύο χωριστών κοινοτήτων. Τονίσθηκε για μία ακόμη φορά ότι στις συνομιλίες που θα συνεχιστούν μέχρι τις αρχές του (επόμενου) έτους, τόσο το θέμα της ασφάλειας της "Τ.Δ.Β.Κ." όσο και του εδαφικού διαμοιρασμού είναι δύο θέματα ζωτικής σημασίας για την Τουρκία».
Αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας είπε ότι εάν οι συνομιλίες με τη Μόσχα καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα, τότε και οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα αποκτήσουν μια καινούργια διάσταση.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα ο Μουσταφά Ακιντζί έχει εγκρίνει το πρωτόκολλο Τουρκίας-ψευδοκράτους και το «νομοσχέδιο» θα τεθεί σε ισχύ με τη δημοσίευσή του στην «επίσημη εφημερίδα» στα κατεχόμενα και θα σημαίνει πλέον εφαρμογή του.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη σχετική συμφωνία, η οποία είχε υπογραφεί σε Άγκυρα και κατεχόμενη Λευκωσία στις 27 Μαΐου, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η παροχή οικονομικής βοήθειας από την Τουρκία στο ψευδοκράτος ύψους 927.895.149,55 ΤΛ (286.865.500 περίπου ευρώ) για το 2016.

Το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί ως εξής: 307.119.914,85 ΤΛ (94.948.900 ευρώ περίπου) για την άμυνα, 432.775.234,65 ΤΛ (133.770.700 περίπου ευρώ) για σχέδια υποδομών, 177.000.000,05 ΤΛ (54.710.600 περίπου ευρώ) στον μεταποιητικό τομέα και 11.000.000 ΤΛ (3.400.300 περίπου ευρώ) για το «γραφείο» παροχής κινήτρων και πιστώσεων.

Η Παγκόσμια Τράπεζα στις συνομιλίες

ΔΥΟ ειδικοί της Παγκόσμιας Τράπεζας συμμετείχαν στην προχθεσινή συνάντηση των δύο διαπραγματευτών όπου συζητήθηκαν θέματα οικονομικής φύσεως, σύμφωνα με τον Μπαρίς Μπουρτζιού, που δήλωσε ότι επρόκειτο για «εργασία ρουτίνας». Επιβεβαιώνοντας το χθεσινό ρεπορτάζ του «Φ», ο εκπρόσωπος Τύπου του κατοχικού ηγέτη ρωτήθηκε σχετικά με την προχθεσινή συνάντηση των Ναμί και Μαυρογιάννη από το τ/κ «πρακτορείο» ειδήσεων και απάντησε πως εδώ και αρκετό καιρό αντιπροσωπείες τεχνοκρατών από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα διεξάγουν μελέτες, με στόχο να είμαστε έτοιμοι στα οικονομικά θέματα. Υπό το φως των πληροφοριών που έχουν δοθεί και από τις δύο πλευρές έγιναν κάποιες χωριστές και από κοινού συναντήσεις για ανάλυση αυτών των δεδομένων, πρόσθεσε λέγοντας ότι «και η εργασία ήταν μια από τις εργασίες ρουτίνας».

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

1 σχόλιο:

  1. Οι Ανανιακοί νεοταξικοί Ανανστασιάδης και Άντρος του ΑΚΕΛ, και οι ημέτεροι ΤσιπροΚαμμενοΦωφηΛεβεντοΚουτσουμποΠοταμηδες, νεοταξικοι και διεθνιστές, θα καταστρέψουν τον ελληνισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.