30/6/16

Ξένοι τζιχαντιστές οι τρεις καμικάζι στην Κωνσταντινούπολη

Από Νταγκεστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιζία Ερωτηματικά για τα μέτρα ασφαλείας
Ξένοι τζιχαντιστές οι τρεις καμικάζι στην Κωνσταντινούπολη
Κωσνταντινούπολη 
Από το Νταγκεστάν του ρωσικού Καυκάσου, το Ουζμπεκιστάν και την Κιργιζία κατάγονται οι τρεις βομβιστές αυτοκτονίας που αιματοκύλισαν το διεθνές αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και δηλώσεις αξιωματούχων. Στους 43 -εκ των οποίων 19 πολίτες ξένων χωρών- ανήλθε ο απολογισμός των νεκρών της επίθεσης.

Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο πρακτορείο Reuters τις εθνικότητες των καμικάζι. Ανάλογες πληροφορίες μεταδίδουν το πρακτορείο Dogan και άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο επί του παρόντος δεν έχει γίνει κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Κατά πληροφορίες ένας εκ των δραστών ονομάζεται Οσμάν Βαντίνοφ, κατάγεται από τον ρωσικό Καύκασο και φέρεται να είχε περάσει στην Τουρκία από την Ράκα της Συρίας, ντε φάκτο πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους, το 2015.

Όλα τα στοιχεία παραπέμπουν στο Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Εφκάν Αλά μιλώντας ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε δηλώσει επίσης την Τετάρτη πως «όλες οι σκέψεις μας σχετικά με τους δράστες στρέφονται στο Ισλαμικό Κράτος».

Πάντως, ακόμη δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για το αιματοκύλισμα.

Ο Εφκάν Αλά υπογράμμισε τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας εναντίον της τρομοκρατίας διευκρινίζοντας ότι μετά από συνεργασία με 145 χώρες, η Τουρκία απαγόρευσε σε 50.177 άτομα την είσοδο στη χώρα, ενώ απελάθηκαν από τη χώρα, 3.603 άτομα. Σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι σήμερα έχουν προσαχθεί 5.310 μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης πως έχει φθάσει στους 43 ο αριθμός των νεκρών, εκ των οποίων οι 19 είναι πολίτες ξένων χωρών. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία της Κωνσταντινούπολης 94 άτομα που τραυματίστηκαν κατά την επίθεση.

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 13 άτομα, εκ των οποίων οι τρεις είναι πολίτες ξένων χωρών, σε εφόδους που πραγματοποίησε στην Κωνσταντινούπολη σε σχέση με την επίθεση της Τρίτης.

Αυτοί είναι οι καμικάζοι


Στις δύο φωτογραφίες που ελήφθησαν από τις κάμερες ασφαλείας εμφανίζεται ένας από τους καμικάζι έξω από τον τερματικό σταθμό πτήσεων εξωτερικού.


Σε μία άλλη σειρά φωτογραφιών, ένας άλλος καμικάζι φαίνεται να έχει πέσει στο έδαφος, προφανώς από πυρά των ανδρών ασφαλείας και ένας αστυνομικό τον πλησιάζει και στη συνέχεια απομακρύνεται γρήγορα από δίπλα του. Οι ίδιες εικόνες φαίνονται και στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα.


Ήδη, λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις, κυκλοφορούσε στο YouTube βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης σε μία από τις πύλες εισόδου του κτηρίου. Στο σημείο εκείνο ένας από τους καμικάζι έγινε αντιληπτός, πιθανώς στον έλεγχο ασφαλείας, πυροβόλησε με καλάσνικοφ εναντίον του πλήθους που αρχίζει να τρέχει και στη συνέχεια εμφανίζεται η λάμψη από την έκρηξη.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=811689

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.