28/6/16

«Κλειδώνουν» το Αιγαίο οι Τούρκοι με NAVTEX

Mε NAVTEX που εξέδωσαν οι Τούρκοι δεσμεύουν περιοχή μεταξύ της Σκύρου και των Ψαρών στην «καρδιά» του καλοκαιριού προκειμένου να πραγματοποιήσουν αεροναυτική άσκηση. Πρόκειται για μια ακόμη ενέργεια της Άγκυρας να διατηρήσει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να προβάλει τις αξιώσεις της στο Αρχιπέλαγος.

Σύμφωνα λοιπόν με την NAVTEX 458/16 οι Τούρκοι θέλουν να κάνουν άσκηση με πραγματικά πυρά σε μία περιοχή την οποία δεσμεύουν για ενάμιση και πλέον μήνα, από 11 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου.
Την ίδια περιοχή θέλησαν να δεσμεύσουν με NAVTEX και για την περίοδο από 27 έως 30 Ιουλίου, αλλά η ελληνική πλευρά απέρριψε το αίτημα, με το σκεπτικό ότι θίγονται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Πιθανότατα το ίδιο θα συμβεί και για τη NAVTEX 458/16.
Η περιοχή που επέλεξαν οι Τούρκοι για να προκαλέσουν δεν είναι τυχαία, καθώς στη Σκύρο χτυπάει η «καρδιά» της ελληνικής αεράμυνας. Εκεί είναι εγκατεστημένα πυραυλικά συστήματα PAC-3 και Exocet. Παράλληλα η Τουρκία επιδιώκει να κόψει το Αιγαίο στα δύο και να αμφισβητήσει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και δυτικά του 25ου Μεσημβρινού.
Στην ίδια στρατηγική επιλογή της Άγκυρας εντάσσονται προφανώς και οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου. Συνολικά 15 σημειώθηκαν τη Δευτέρα 27 Ιουνίου σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο. 

3 σχόλια:

 1. κ. Καλεντερίδη, νομίζω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να παρουσιάσετε κάποιο άρθρο που να επεξηγεί τι είναι μία NAVTEX και πώς συνδέεται με τα σύνορα-χερσαία ή θαλάσσια,την υφαλοκρηπίδα, την ΑΟΖ, τις υποχρεώσεις εκ της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, ακόμα και τη συνθήκη της Λωζάννης και εν τέλει την Εθνική κυριαρχία και τα Εθνικά συμφέροντα.
  Για παράδειγμα, αν πετάξει ο πρωθυπουργός με στρατιωτικό ελικόπτερο στη Ρόδο και την Κάρπαθο παρασπονδεί, αλλά η Τουρκία μπορεί να κάνει στον ίδιο χώρο στρατιωτικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά για ένα μήνα-με τη συναίνεσή μας?!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δημήτρη
   η υπόθεση με το αεροπλάνο του πρωθυπουργού, που δεν δέχτηκαν οι Τούρκοι να εγκρίνουν σχέδιο υπέρπτησης του τουκρικού εναέριου χώρου, ήταν λάθος δικό μας.
   Τους δώσαμε την ευκαιρία να μας εξευτελίσουν.
   Όταν ζητάς υπέρπτηση, δεν βάζεις ανεφοδιασμό ενός στρατιωτικού αεροσκάφους (το αεροπλάνο του πρωθυπυοργού είναι εγγεγραμμένο στην Π.Α.) σε ένα νησία που η Τουρκία θεωρεί αποστρατικοποιημένο.
   Τότε της δίνει πάσα να επικυρώσει τις παράλογες αμφισβητήσεις της.
   Για τα υπόλοιπα θα δω και θα γράψω ή θα ζητήσω από κάποιον συνάδελφο του ΠΝ να γράψει κάτι.

   Διαγραφή
  2. Ευχαριστώ για την απάντηση και, ειλικρινά, πιστεύω ότι η διασάφηση όλων αυτών των "υπολοίπων" θα καλύψει μεγάλο κενό πληροφόρησης. Βλέπετε, είτε ακούω για Τούρκικες αεροναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο είτε για παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου, αισθάνομαι το ίδιο σφίξιμο στο στομάχι.

   Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.