28/6/16

Ποντιόπουλα με σέρρα, κεμεντζέ και νταούλι ξεσήκωσαν τις ΗΠΑ (βίντεο-φωτο)

Σε πείσμα όλων εκείνων που επιδιώκουν χρόνια τώρα να βάζουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των Ποντίων, αλλά και εκείνων που αρνούνται την τεκμηριωμένη τραγική μοίρα των προγόνων τους κάνοντας λόγο για εθνοκάθαρση και όχι Γενοκτονία, εκατοντάδες χιλιάδες Πόντιοι σε κάθε γωνιά του πλανήτη παλεύουν και τα καταφέρνουν να κρατήσουν ζωντανή την παράδοση και τη διάλεκτο με πολλούς τρόπους αποδεικνύοντας ότι ο Πόντος ζει.
Μια τέτοια σπουδαία προσπάθεια γίνεται από την Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ & Καναδά, που κάθε χρόνο επιλέγει μια διαφορετική πολιτεία και έναν διαφορετικό ποντιακό σύλλογο για να διοργανώσει το 3ήμερο Ποντιακό Φεστιβάλ Νεολαίας. Φέτος, ήταν η σειρά του Ποντιακού Συλλόγου Νότιας Αμερικής «Αργοναύτες» να φέρει εις πέρας τη σημαντική διοργάνωση, στην Ατλάντα της Τζόρτζια το τριήμερο 24,25 και 26 Ιουνίου.

Δείτε τα κορίτσια των ποντιακών συλλόγων να χορεύουν σέρρα
Και τα κατάφερε περίφημα, εάν αναλογιστεί κανείς ότι εκατοντάδες νεολαίοι από τις ΗΠΑ και τον Καναδά πήραν μέρος στο φεστιβάλ φτάνοντας στην Ατλάντα από διάφορες περιοχές της αμερικανικής ηπείρου.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, οι επισκέπτες γλέντησαν τις δύο πρώτες μέρες με ποντιακά και άλλα ελληνικά τραγούδια, και οδηγούς τους Αλέξη Παρχαρίδη, Γιώργο Σοφιανίδη, Μπάμπη Κεμανετζίδη, Χρήστος Τικταπανίδη και Δημήτρη Παπαδημητρίου. Οι Νίκος Ζουρνατζίδης, Γιώργος Καζαμπαλίδης και Πλούταρχος Κανετίδης είχαν την ευθύνη για την προετοιμασία των χορευτικών συγκροτημάτων που πήραν μέρος στο Ποντιακό Φεστιβάλ Νεολαίας.

Διδασκαλία ποντιακών χορών
Το Σάββατο 25 Ιουνίου κυρίες του συλλόγου παρέδιδαν μαθήματα για την παρασκευή ποντιακών φαγητών (πισίασουρβάπιροσκί), ενώ έγιναν και μαθήματα χορού. Επιπλέον πραγματοποιήθηκε ομιλία για την ποντιακή διάλεκτο και ιστορία. Την τελευταία ημέρα έγινε συνάντηση της ποντιακής νεολαίας όπου συζήτησαν τα πορίσματα από την προηγούμενη επαφή τους και έδωσαν ραντεβού για την επόμενη χρονιά.

Ο Νίκος Ζουρνατζίδης εξηγεί πώς πρέπει να φτιάχνουν τα μαλλιά τους τα κορίτσια όταν φορούν την παραδοσιακή φορεσιά
Η ποντιακή νεολαία είναι η συνέχεια μιας φυλής που υπέστη Γενοκτονία στις αρχές του 20ού αιώνα, με μόνο στόχο να πάψει να υπάρχει. Ο εχθρός έχασε την τελευταία μάχη, μια μάχη που εξακολουθούν να κερδίζουν οι ομογενείς ποντιακής καταγωγής στα πέρατα της γης κρατώντας ψηλά τη σημαία του Πόντου.
  • Το οπτικό υλικό είναι από την ομογενειακή ιστοσελίδα http://www.pappaspost.com/
http://www.pontos-news.gr/article/151697/pontiopoyla-me-serra-kementze-kai-ntaoyli-xesikosan-tis-ipa-vinteo-foto

1 σχόλιο:

  1. Σε μια διημερίδα που διοργάνωσε η τότε ΟΠΣΝΕ το 2000 αν θυμάμαι καλά την χρονιά, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» επί της Πανεπιστημίου, κάποιοι αποκαλούσαν τραβεστί τις κοπέλες που χόρευαν ντυμένες με αντρικές στολές τον χορό Σέρρα. Και δεν αποκαλούν τραβεστί τους άντρες που χόρευαν και χορεύουν με αντρικές στολές τον γυναικείο χορό Τρυγόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.