31/8/18

Εξηγώντας την κρίση σε ένα 9χρονο


Ηταν το 2009 όταν ο Κώστας Καραμανλής, επανίδρυε το κράτος και έφτιαχνε τον προϋπολογισμό. Υπολόγιζε να εισπράξει από φόρους 67 δισ. και να ξοδέψει 72 δισ.
 Τα 5 δισ. έλλειμμα ήταν ήδη πολλά, περίπου το 7,5% των εσόδων, ειδικά μετά από 40 χρόνια συνεχών ελλειμμάτων, δηλαδή συνεχών δανεικών, αλλά έτσι ήταν ο Κώστας, χουβαρδάς! Θα δανειζόταν πάλι και θα μοίραζε λεφτά στο πόπολο.
Όταν στο τέλος του 2009 το κράτος έκανε ταμείο, διαπίστωσε ότι αντί να εισπράξει 67, εισέπραξε λιγότερα από 51 και αντί να ξοδέψει 72, ξόδεψε 87 δισ! 36 δισ. τρύπα! 
Τον καστανά της γωνίας να βάζαμε πρωθυπουργό καλύτερα θα τα κατάφερνε. Όμως αυτά τα 36 δισ. που τα δανειστήκαμε όντως ΕΠΕΣΑΝ στην αγορά, αφού πρώτα μπήκαν σε τσέπες ΔΥ και συνταξιούχων. 
Και έφεραν ανάπτυξη... στην Κίνα, στην Τουρκία, στην Ταϊβάν, στην Ν. Κορέα, στη Γερμανία, στην Ιταλία, εκεί δηλαδή όπου παράγονται οι ηλεκτρικές συσκευές, τα ρούχα, τα έπιπλα και τα αυτοκίνητα που τρέξαμε να αγοράσουμε με δανεικό χρήμα.

 Όταν κόπηκαν τα δανεικά, φυσικά και αυτά τα 36 δισ. έλλειψαν από την αγορά! Ποιος λοιπόν μας «φτωχοποίησε», σύντροφε; Είσαι πλούσιος όταν εισπράττεις 51, δανείζεσαι 36 και ξοδεύεις 87; 
Ή είσαι ένας φαντασμένος μπατίρης, μια θλιβερή μαντάμ Σουσού, που παίρνει ακριβά δώρα στα παιδιά της και θα τους στείλει τον λογαριασμό, μαζί με τους τόκους, μόλις μεγαλώσουν;

Από τότε οι εταίροι, το μόνο που μας είπαν ήταν: αφήστε τα παλιά σας δάνεια επάνω μας! Ξεχάστε τα! Αλλά φροντίστε να βγάζετε 100 και να ξοδεύετε 97, για να μείνουν και 3 για το χρέος, να το αποπληρώνετε σιγά-σιγά. Το κάναμε εμείς; Όχι βέβαια! 
Γράφαμε στον προϋπολογισμό έσοδα 50, έξοδα 60! Έσοδα 60, έξοδα 75! Ερχόταν η τρόικα και έλεγε: «παιδιά αυτό δεν γίνεται, δεν μπορούμε να γυρίσουμε στους ευρωπαίους φορολογούμενος να τους πούμε ξαναβάλτε το χέρι βαθειά στην τσέπη γιατί οι Έλληνες συνήθισαν να ξοδεύουν και να παίρνουν σύνταξη από τα 50!» 
Το άκουγε ο Κατρούγκαλος κι έτρεχε στα κανάλια λέγοντας «δίνω μάχη να μην περικοπούν οι συντάξεις». «Δεν θέλετε να περικοπούν οι συντάξεις; Βάλτε φόρους για να βρείτε λεφτά να πληρώνετε. Πάντως δανεικά από μας δεν έχει άλλα!» ξαναλέγαν οι εταίροι. 
Το άκουγε ο Τσακαλώτος και έβγαινε στα κανάλια λέγοντας «δίνω μάχη για να μην αυξηθεί η φορολογία»! Κι εσύ, σύντροφε, καταλάβαινες ότι αυτοί οι κακοί ξένοι θέλουν ΚΑΙ να αυξήσουν τη φορολογία ΚΑΙ να μειώσουν μισθούς και συντάξεις.
Δεν το θέλουν οι εταίροι, σύντροφε. Το θέλει η αριθμητική και η λογική της Α΄ Δημοτικού, που λέει ότι ένα ευρώ που μπαίνει σε μια τσέπη βγαίνει από μια άλλη. Το κατάλαβες; Ξεκίνα τώρα να εξηγήσεις την κρίση στο παιδί σου της Δ΄ Δημοτικού. Βάζω στοίχημα ότι θα σου πει στο τέλος: τόσο εύκολο ήταν, ρε μπαμπά;
Περισσότερο απλή, ως πράξη, είναι η διαίρεση που θα του κρατήσεις για το τέλος: 345 δισ. χρέος διά 7.000.000 άνθρωποι, όσοι είναι οι μη συνταξιούχοι σ’ αυτή τη χώρα. 49.285 ευρώ χρωστάς παιδί μου, θα του πεις. Όμως, αυτό δεν θα του φανεί καθόλου εύκολο.


Thanos Tzimeros

7 σχόλια:

  1. 49.285,και 31 λεπτά Θάνο για την ακρίβια του λογαριασμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θάνο, λες βλακείες. Τα κράτη δεν είναι επιχειρήσεις με έσοδα-έξοδα άρα αν μειώσω έξοδα έχω κέρδος. Ούτε οι "καλοί" Ευρωπαίοι μας είπαν μην ξοδεύετε πολλά και όλα θα είναι ΟΚ. Το μόνο που έκαναν ήταν να πληρώσουν τις τράπεζές τους χαρακτηρίζοντας αυτά που τους έδωσαν δάνεια προς εμάς.
    Δυστυχώς, από ό,τι βλέπω από πολιτική οικονομία είσαι άσχετος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες στο στην Αργεντινή!. Σε ακούν προσεκτικά...

      Διαγραφή
    2. Μείωση των εξόδων πάντως δεν συνεπάγεται αυτομάτως εμφάνιση ή αύξηση κερδών... Ενίοτε μπορεί να έχει και εντελώς αντίθετα αποτελέσματα.
      Είτε μιλάμε για κράτη, είτε για επιχειρήσεις. Στην τελική, αύξησε τα έσοδα αν μπορείς και κράτα τα έξοδα σταθερά ή και μείωσέ τα. Ή αύξησε πολύ τα έσοδα και αύξησε και λίγο και τα έξοδα. Ο Τζήμερος απλά εντοπίζει και ευαγγελίζεται την ανάγκη συμβατότητας των εξόδων που κάνεις με τα έσοδα που έχεις...Είτε μιλάμε για κράτη, είτε για επιχειρήσεις.
      Για εμένα λογικό, καθώς αν αγνοήσουμε αυτή τη πραγματικότητα μας περιμένει στη συνέχεια κάποιο πτωχευτικό δίκαιο...

      Διαγραφή
    3. Το κλου με τον αρθρογραφο αρχιζει με οτι αποφευγει να πει.Πως αυξανεις ραγδαια τα εσοδα...σε ενα κρατος διεφθαρμενο εως το κοκκαλο..χωρις λαμογια επενδυτες απ εξω..με εργασια κι οχι ραχατι...με επιστημες κι οχι με δικηγορους...με μηχανες κι οχι με λογιους πληθος...και με αρετες οχι προτυπο το εγκλημα. Για πιεστε τον να μας πει αυτα...θα εκπλαγειτε..απ τις ιδεες πουχει...του κοπανιστου αερα...

      Διαγραφή
  3. Η ασχετοσυνη αυτου του Ανθρωπου εχει αρχισει να παιρνει μορφη ελεεινου λαικισμου, ελεεινοτερου του των οριτζιναλ πολιτικων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. A country is not a Corporation, agree. So we should focus on the cost of Service provided. How Many billions do we spend on education for example? Can we enter in a partnership with the private sector and lower the cost? Let' s do it and to make sure our students get the quality they deserve, we pay more when goals are met and less when they are not (study the San Francisco garbage collection program).
    Then, how can I lower the administrative costs now that I have subcontracted Basic services?
    Finally, the money saved will be used to promote and help exports eliminating trade déficit. Starting with replacing ambassadors with business developers who can open new markets.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.