30/8/18

Το Σκοπιανό καταλύτης στον ανασχηματισμό

Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr
Οι εξελίξεις που αναμένει η κυβέρνηση στο ονοματολογικό των Σκοπίων, μετά τη διενέργεια του δημοψηφίσματος στις 30 Σεπτεμβρίου στα Σκόπια, αποτέλεσαν βασικό κριτήριο στις επιλογές του Πρωθυπουργού στον ανασχηματισμό.
Ο κ. Τσίπρας αύξησε τον αριθμό των Βορειοελλαδιτών βουλευτών στην κυβέρνηση, αναβάθμισε την Κατερίνα Νοτοπούλου από διευθύντρια του γραφείου του στη Θεσσαλονίκη σε υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης, μετακινώντας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας τη Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, που είχε ταχθεί κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε χθες ότι η κ. Παπακώστα, που είναι ανεξάρτητη βουλευτής, θα στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς υποστήριξε χθες, μιλώντας στο ρ/σ news247, ότι «υπάρχει πλειοψηφία στους βουλευτές που υποστηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών» και διέψευσε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση σκέπτεται να θέσει τη συμφωνία των Πρεσπών σε δημοψήφισμα, προκειμένου να αποφύγει την έγκρισή της από τη Βουλή. Η συμφωνία θα πάει προς έγκριση από τη Βουλή όπως από την αρχή έχει σχεδιαστεί και θα υπερψηφιστεί, υποστήριξε ο κ. Παππάς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι υπέρ της συμφωνίας θα ψηφίσουν και ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ.
Όταν ρωτήθηκε πώς θα γίνει αυτό, από τη στιγμή που ο κ. Καμμένος  έχει πει ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει, ο κ. Παππάς, απάντησε: «Διεκδικούμε να πείσουμε και άλλους, και τον Π. Καμμένο, ότι αυτή η συμφωνία είναι προς το συμφέρον της χώρας» και υποστήριξε ότι «η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το Μακεδονικό μπορεί να γίνει και πλειοψηφία στήριξης της κυβέρνησης». 
«Είμαι Μακεδόνας»
«Είμαι Μακεδόνας. Όταν η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ η χώρα μου θα λέγεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και θα είμαστε Μακεδόνες που θα μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα».
Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νικόλα Ντιμιτρόφ στον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, όταν στο πλαίσιο συζήτησης στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πώς θα ονομάζεται ο λαός της χώρας του, μετά τη συμφωνία της 17ης Ιουνίου στις Πρέσπες.
Ο κ. Ντιμιτρόφ, ο οποίος ανέφερε ότι Μακεδόνες υπάρχουν και στην Ελλάδα, επεσήμανε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να κερδίσει το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για ένα ζήτημα πολιτικών κομμάτων, Αριστεράς ή Δεξιάς, αλλά για το μέλλον της ίδιας της χώρας του και για την «οικοδόμηση σχέσεων φιλίας» σε μια περιοχή που το χρειάζεται.
Σε ό,τι αφορά το ερώτημα του δημοψηφίσματος, ο Ν. Ντιμιτρόφ παραδέχτηκε ότι υπήρξαν πολλοί συμβιβασμοί έως ότου καταλήξουν στην τελική του διατύπωση. Τόνισε, ωστόσο, ότι πρόκειται για μια «ιστορική ευκαιρία για να κλείσει ένα δύσκολο ζήτημα και να ανοίξει μια πόρτα για το μέλλον» και πως τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση πρέπει να αναλάβουν αυτήν την ιστορική ευθύνη.
«Εμείς και οι φίλοι μας οι Έλληνες θα είμαστε καλύτερα αν το πετύχουμε αυτό», ανέφερε ο Ν. Ντιμιτρόφ, σημειώνοντας ότι για κάποιους στη χώρα του θεωρείται "ήρωας" και για κάποιους άλλους ‘προδότης’».
Εξέφρασε, μάλιστα την πεποίθηση ότι, εάν εφαρμοστεί η συμφωνία, σε πέντε χρόνια από σήμερα τα οφέλη και για τις δύο χώρες θα είναι πολύ μεγάλα. «Στο μέλλον θα αναρωτιόμαστε γιατί η συμφωνία δεν επετεύχθη στις αρχές της δεκαετίας του ‘90», είπε ο Ν. Ντιμιτρόφ και συνέχισε λέγοντας: «Χάσαμε μια γενιά. Θα μπορούσαμε να είμαστε από τότε φίλοι».
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.