30/8/18

Χαμενεΐ: Το Ιράν δεν θα διστάσει να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα πυρηνικά

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ επανέλαβε σήμερα ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν θα διστάσει να αποχωρήσει από τη συμφωνία του 2015, βάσει της οποίας δεσμεύεται να περιορίζει τις πυρηνικές της δραστηριότητες, αν η συμφωνία δεν προασπίζει πλέον τα εθνικά της συμφέροντα.
«Φυσικά, αν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία δεν προασπίζει πλέον τα εθνικά μας συμφέροντα, θα αποχωρήσουμε από αυτήν», δήλωσε ο Χαμενεΐ, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με την κυβέρνηση.
Η συμφωνία που υπογράφηκε στη Βιένη τον Ιούλιο του 2015 από το Ιράν και έξι μεγάλες δυνάμεις (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία), καταγγέλθηκε μονομερώς τον Μάιο από την αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που έκτοτε επέβαλε εκ νέου κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.
«Οι Ευρωπαίοι που διαθέτουν περιορισμένο περιθώριο χειρισμών θέλουν να διασώσουν τη συμφωνία αλλά η ιρανική κυβέρνηση δεν πρέπει να εναποθέτει πάρα πολλές ελπίδες σε αυτούς», επανέλαβε ο Χαμενεΐ.
Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ εξέφρασε εκ νέου την άρνηση του Ιράν να επαναλάβει διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον, παρά την πρόσφατη πρόταση του Αμερικανού προέδρου ως προς αυτό, ύποστηρίζοντας πως «οι ΗΠΑ θέλουν να πιστεύουν ότι μπορούν να σύρουν οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αλλά όπως έχει ήδη ειπωθεί λεπτομερώς, ουδεμία διαπραγμάτευση θα γίνει».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.