30/8/18

FAZ: Αγωνία για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

Στις πολιτικές ζυμώσεις στα Σκόπια εστιάζει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ακριβώς έναν μήνα πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για την συμφωνία των Πρεσπών. Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα «παραμένει άδηλο αν το δημοψήφισμα θα έχει επιτυχή έκβαση» αν και «θεωρείται βέβαια πιθανό ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων θα απαντήσει καταφατικά στο ερώτημα του δημοψηφίσματος».
«Η αλβανική μειονότητα καθώς και άλλες μουσουλμανικές μειονότητες, οι οποίες αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού, μάλλον θα εγκρίνουν τη συμφωνία. Η σλαβική πλειονότητα του πληθυσμού είναι μεν διχασμένη, ωστόσο θεωρείται σίγουρη η έγκρισή της κατά πλειοψηφία. Αυτό που δεν είναι τόσο σίγουρο είναι αν θα προκύψει το προβλεπόμενο από το Σύνταγμα ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής, ώστε να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα» αναφέρει το δημοσίευμα.

Για να γίνει αυτό, σύμφωνα με τη FAZ, θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες τουλάχιστον το 50% των ψηφοφόρων. «Οριακή υπόθεση, αν η εθνικιστική αντιπολίτευση αποφασίσει να μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα» σχολιάζει.
Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί η αναφορά στον υποτιθέμενο ρόλο της Ρωσίας: Επικαλούμενη τοπικά δημοσιεύματα, η Frankfurter Allgemeine υποστηρίζει ότι ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Σκόπια είχε προειδοποιήσει πως σε περίπτωση πολέμου μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, η Μόσχα θα αντιμετωπίσει την ΠΓΔΜ ως 'θεμιτό στόχο' εφόσον οι Σκοπιανοί δώσουν θετική ψήφο στο δημοψήφισμα. «Ίσως να μην είναι παράτολμη η εικασία ότι μερικές τουλάχιστον από όλες αυτές τις μικρές ή μικροσκοπικές κομματικές οργανώσεις, πρωτοβουλίες πολιτών, ΜΚΟ και άλλες ομάδες, που εναντιώνονται στη συμφωνία της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, μπορεί να έχουν εισπράξει από τη Μόσχα κάτι περισσότερο από απλή συμπάθεια» αναφέρει ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας.
Ναυτυεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.