28/8/18

Άλλη μια ισχυρή σφαλιάρα στην Τουρκία - Προ των θυρών η επιχείρηση ανακατάληψης της Ιντλίμπ

Οι προκαταρκτικές ενέργειες μιας εξαιρετικά σοβαρής επιχείρησης έχουν αρχίσει εδώ και μέρες, με τη Συρία, το Ιράν αλλά και το Ιράκ να στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Χάμμα και το Χαλέπι, απ' όπου θα ξεκινήσει η επιχείρηση ανακατάληψης της επαρχίας Ιντλίμπ, ενώ οι μεγάλες δυνάμεις συγκεντρώνουν πολεμικά πλοία στην περιοχή.
Όσον αφορά τις δυνάμεις που αποτελούν τον Συνασπισμό εναντίον του Ι.Κ., ο πρόεδρος της Γαλλίας, Μακρόν, δήλωσε ότι "εαν ο Άσαντ χρησιμοποιήσει χημικά στην επίθεση, θα τον χτυπήσουμε", ενώ οι ΗΠΑ έχουν στείλει στη Μεσόγειο ένα πλοίο που μεταφέρει 48 πυράυλους Τόμαχοκ. 
Την ίδια περίοδο η Ρωσία έστειλε 10 πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο, ενώ έχει αρχίσει και συνομιλίες με τις ομάδες των ενόπλων που βρίσκονται στην Ιντλίμπ.
Το ενδιαφέρον είναι ότι στο μέτωπο έχει στείλει δυνάμεις και το Ιράν. Σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, 200 λεωφορεία γεμάτα με Ιρανούς πολιτοφύλακες έχουν φθάσει στο μέτωπο, ενώ υπάρχει φάλαγγα με άρματα και τεθωρακισμένα οχήματα που κι αυτή κατευθύνεται προς τα κει.
Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, οι ιρανικές δυνάμεις βρίσκονται μεταξύ Χάμμα και μετώπου του Ιντλίμπ, ενώ στο στρατιωιτκό αεροδρόμιο της Χάμμα παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση και κινητικότητα εναέριων πολεμικών μέσων, όπως μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη κλπ.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι είναι κάθετα αντίθετη με οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της επαρχίας Ιντλίμπ, απειλώντας ευθέως τη Ρωσία ότι αν δώσει άδεια για μια τέτοια επιχείρηση, τερματίζεται η διαδικασία των συνόδων της Αστανά.
Τέλος, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν μεταφέρει στα σύνορα με την επαρχία Ιντλίμπ μονάδες τεθωρακισμένων Μ-60, ενώ τις τελευταίες ημέρες μετασταθμεύουν στην περιοχή και σχηματισμοί ειδικών δυνάμεων.
Η Τουρκία φοβάται ότι αν χάσει το Ιντλίμπ, το οποίο κατά κάποιον τρόπο ελέγχει με τα Παρατηρητήρια που έχει εγκαταστήσει εκεί και με τις τζιχαντισιτκές οργανώσεις, που χρηματοδοτεί και εξοπλίζει, θα έλθει η σειρά της αποπομπής της από το Αφρίν και την Αλ Μπαπ - Τζαραμπλούζ, που σημαίνει πλήρης αποκλεισμός από την επόμενη μέρα στη Συρία.

2 σχόλια:

  1. Είναι το σημαντικότερο ζήτημα της διεθνούς πολιτικής σκηνής αυτή τη στιγμή. Οι ΗΠΑ είναι θέμα χρόνου να αποχωρήσουν από Αλ-Τανφ και Ανατολική - Βορειοανατολική Συρία. Είναι η μόνη σοβαρή εκκρεμότητα του συριακού "εμφυλίου", του συριακού πολέμου, ορθότερα.

    Η πραγματικότητα είναι ότι ο Ερντογάν έδωσε τη Συρία για να επιβιώσει. Από την πρώτη στιγμή μετά το πραξικόπημα, αυτό έκανε. Πού είναι οι ημέρες που πανηγύριζε ότι "το Κομπάνι πέφτει από στιγμή σε στιγμή". Έδωσε αρχικά το Χαλέπι για να μπει "επισήμως" στην Αλ Μπαμπ (μέχρι τότε ήταν ανεπίσημα) και μετά ο Άσαντ και οι Ρώσοι ήταν ασταμάτητοι.

    Τώρα πάει να σώσει τα τελευταία που μπορεί, ένα φύλο συκής, που όμως είναι πολύ σημαντικό για την τελική διευθέτηση του συριακού. Λέει ότι μετά θα φύγει από τη διαδικασία της Αστάνα, όμως το αστείο είναι ότι αν/όταν ο Άσαντ ανακαταλάβει το Ιντλίμπ, μετά η Αστάνα θα είναι άχρηστη σε Ρωσία-Συρία-Ιράν έτσι κι αλλιώς. Στην ουσία η Αστάνα ήταν μια φόρμουλα για να έχουν την Τουρκία να τους κάνει τα χατήρια στη Συρία. Της έκαναν και αυτοί ένα-δυο (Αλ Μπαμπ - Αφρίν), αλλά τα πιο σημαντικά ήταν αυτά που έκανε η Τουρκία.

    Το κακό για τον Ερντογάν είναι ότι έτσι όπως τα κατάφερε δεν έχει το περιθώριο να προσεταιριστεί τις ΗΠΑ για να κρατήσει το Ιντλίμπ. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ενισχύει με όπλα τους αντάρτες, αλλά και αυτό μέχρι ενός σημείου. Είναι και στριμωγμένη οικονομικά τώρα τελευταία.

    Άρα τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για Άσαντ και Ρωσία να τελειώνουν με το Ιντλίμπ. Ας ελπίσουμε να το κάνουν, για την τελική ειρήνευση της πολύπαθης αυτής χώρας.

    Είναι φοβερό ότι αυτοί που νίκησαν το ριζοσπαστικό Ισλάμ στη Συρία είναι και αυτοί μουσουλμάνοι. Είναι μια τεράστιας σημασίας εξέλιξη, που θα φέρει σοβαρές ανακατατάξεις, ακόμη και θρησκευτικές, στον ορίζοντα. Η Συρία είναι πολύ πιο λαϊκή ως κράτος σήμερα, από ό,τι ήταν πριν από τον πόλεμο. Η συριακή ταυτότητα έχει ενισχυθεί έναντι της αραβικής, καθώς πολλά αραβικά κράτη στήριξαν τους αντάρτες και λογικό είναι τώρα οι Σύριοι να αισθάνονται προδομένοι.

    Δεν είναι τυχαία και η στήριξη που τυγχάνει σήμερα από τους Σύριους του Εθνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος της Συρίας (παρά τον τίτλο του δεν έχει σχέση με τον εθνικοσοσιαλισμό του Χίτλερ), που ίδρυσε προπολεμικά ένας οραματιστής Ορθόδοξος Σύρος, ο Αντούν Σααντέχ (Antoun Saadeh). Ο Πανσυριανισμός του Σααντέχ είναι ένα πολιτικό κίνημα που δεν έχει μελετηθεί στην Ελλάδα καθόλου, αν και έχει ευθείες αναφορές στην Βυζαντινή και προβυζαντινή Συρία, απορρίπτονας το Ισλάμ. Σε εποχές που ο δολοφονηθείς (τυπικά ήταν καταδίκη σε θάνατο, αλλά μόνον τυπικά) Σααντέχ αναζητούσε στήριξη, η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε στηρίξει μια πολύ πιο φιλική ιδεολογικά προς αυτήν Συρία. Πού μυαλό για τέτοια εμείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δύσκολα η Τουρκία θα σωσει το Ιντλιμπ αλλά δύσκολα πιστεύω οτι θα χάσει και το Αφριν.Ειδικως το τελευταίο δεν αποκλείω να το αποκόψει απο τη Συρία οπως έκανε στη Βόρειο Κύπρο...Ακομα και να το προσαρτήσει ! Αυτή τη στιγμή ουσιαστικά ειναι τουρκικό έδαφος και εξυπηρετείται σε ολα απο τουρκικούς κρατικούς οργανισμούς ταχυδρομεία,ηλεκτρική ενέργεια , τηλέφωνα.Μεχρι και στα σχολεία διαβάζω υπάρχει η φωτογραφία του πατέρα ... Ερντογαν ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.