29/8/18

Τουρκικά F-35: Πέταξε στις ΗΠΑ ο πρώτος Τούρκος πιλότος

Τουρκικά F-35: Πέταξε στις ΗΠΑ ο πρώτος Τούρκος πιλότος, παρά τις φραστικές επιθέσεις Τραμπ και την υποτιθέμενη διακοπή της εκπαίδευσης
Η πρώτη πτήση Τουρκικού F-35 με Τούρκο πιλότο πραγματοποιήθηκε σήμερα στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
Διαψεύδονται έτσι οι πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει τον δεκαπενταύγουστο και ανέφεραν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να θέσει σε κατάσταση μακράς αποθήκευσης τα δύο τουρκικά F-35Α (Νο. 18-0001 & 02) σε ειδικό χώρο στην αεροπορική βάση Luke, όπου πραγματοποιείτο η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων και μηχανικών.

Η πώληση των 14 υπερσύγχρονων μαχητικών F-35 στη γείτονα έχει παγώσει από τη Γερουσία, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων το τελευταίο διάστημα. Όμως στις ΗΠΑ διαμένουν και εκπαιδεύονται σε αυτά τα αεροσκάφη Τούρκοι πιλότοι, και χθες είχαμε την πρώτη πτήση με Τούρκο χειριστή.
Η Τουρκία έχει παραγγείλει 14 F-35 τα οποία θα παραλάβει εφόσον εγκρίνει την πώληση η Γερουσία, ενώ στους σχεδιασμούς είναι η αγορά 100 τέτοιων μαχητικών.

Παρέλαβε και ελικόπτερα

Παρά την απαγόρευση, εξαγωγής αμυντικού υλικού από τις ΗΠΑ, η Τουρκία παρέλαβε και ελικόπτερα CH-47 Chinook από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τουρκικό Τύπο.
Η συμφωνία με την Being προβλέπει την αγορά 11 ελικοπτέρων. Η Τουρκία έχει ήδη παραλάβει τα 6 από αυτά το 2016 και επρόκειτο να παραλάβει άλλα 5. Το πρώτο από αυτά, το παρέλαβε το Σάββατο  σύ,φωνα με τον Διευθυντή της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας.
Η παράδοση των ελικοπτέρων πραγματοποιήθηκε παρά  την ψήφιση στο Κογκρέσο της διάταξης που προβλέπει πάγωμα αμυντικών εξαγωγών προς την Τουρκία και περιλαμβάνει την παράδοση των Τουρκικών F-35 .

15 σχόλια:

  1. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

    1) Η μοναδική πηγή που αναφέρει πως πέταξε Τούρκος πιλότος, είναι Τουρκική.

    2) Η ίδια η Lockheed Martin δεν έχει καν αναφέρει κάτι στην επίσημη ιστοσελίδα της ή στα media που διαχειρίζεται. Αναφέρω χαρακτηριστικά οτι σε ανάλογες περιπτώσεις, η LM βγάζει αντίστοιχες ανακοινώσεις.

    3) Για το τέλος, έχω το καλύτερο. Το ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟ βίντεο που πετάει ο Τούρκος πιλότος, έχει ήδη δημοσιευτεί ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ και αφορά τις πτητικές δοκιμές που είχαν εκτελέσει δοκιμαστές της κατασκευάστριας εταιρείας. Για παράδειγμα το ίδιο βίντεοβρίσκεται στο link https://www.youtube.com/watch?v=YDq7Ewkf6R4 με ημερομηνία 23 Μαϊου 2018

    Λαμβάνοντας υπό όψη τα ανωτέρω, θα προτιμήσω να είμαι πολύ επιφυλακτικός στο Τουρκικό δημοσίευμα και θα περιμένω την επίσημη ανακοίνωση της κατασκευάστριας εταιρείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν παύει να είναι, κατά την ιστοσελίδα, επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας. Να είναι τόσο hopeless οι Τούρκοι που να βγάζουν ψεύτικες επίσημες ανακοινώσεις; Πιθανότερο μου φαίνεται να έγινε "στη ζούλα" η εκπαιδευτική πτήση, παρά τις απαγορεύσεις, και γι' αυτό να μην υπάρχει αμερικανική πηγή.

      H Lockheed Martin πιθανώς δεν έχει λύσει ακόμη το πρόβλημα που θα προκύψει εάν εκδιωχθεί η Τουρκία από το κατασκευαστικό κονσόρτσιουμ και για να λυθεί το πρόβλημα αυτό, κάποιος θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Πιθανώς τελικά η ίδια η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

      Μέχρι να βρει μια λύση, πρέπει να συνεχίσουν να έχουν τους Τούρκους μέσα στο παιχνίδι.

      Διαγραφή
    2. Έχεις δίκιο, αφαίρεσα το βίντεο.

      Διαγραφή
    3. @ Chrkomninos,

      Το "εκπαιδευτική πτήση στη ζούλα" αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Δεν βρισκόμαστε στο 1920 και μιλάμε για F35 και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πιλότος παρακολουθεί αποκλειστικά στο simulator μέχρι να συμπληρώσει τις απαραίτητες ώρες και να αποκτήσει το clearance για να απετάξει και με το πραγματικό. Ως γνωστόν, εκπαιδευτικά (διθέσια) F35 δεν υπάρχουν, οπότε η πρώτη πτήση που θα κάνει ο πιλότος με το πραγματικό είναι solo - αυτό απο μόνο του φτάνει και περισσευει να μας δώσει να κατανοήσουμε πως πρεπει να έχει όλα τα διαπιστευτήρια για να καθίσει στο cockpit του πραγματικού ενώ η μέχρι εκείνη τη στιγμή εμπειρία του ήταν αποκλειστικά στον εξομοιωτή....

      ...οπότε το περι "ζούλας" δεν υφίσταται.

      Διαγραφή
  2. Αν και η είδηση δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται προς το παρόν από μεγάλα "δυτικά" site, μάλλον θα πρέπει να θεωρούμε αναπόφευκτη την παράδοση των F-35 στην γείτονα, αργά ή γρήγορα. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε αναλόγως: https://infognomonpolitics.blogspot.com/2018/03/f-35.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Chrkomninos,

      Ναι, έχεις δίκιο, παραείναι τραβηγμένο οι Τούρκοι να έχουν ανακοινώσει δια της επισήμου οδού κάτι τόσο τρανταχτό και να μην έχει γίνει. Απλά, όπως είπα, διατηρώ κάποιες μικρές επιφυλάξεις μέχρι την επίσημη ανακοίνωση της Lockheed Martin, έχοντας υπ' όψη αντίστοιχες ατυχείς περιπτώσεις που είτε από την Ρωσσική, είτε από την Τουρκική προπαγάνδα είδαν το φως της δημοσιότητας και παρουσιάστηκαν ως "αληθή γεγονότα" ενώ στην πραγματικότητα ήταν κατασκευασμένα. Θα δείξει τις επόμενες ώρες / ημέρες.

      @ Konstantinos Zikidis,

      Κε Ζηκίδη, χαίρομαι που σας βλέπω εδώ. Οι γνώσεις σας και η επαγγελματική σας κατάρτιση στον τομέα αυτό είναι πολύτιμες για όλους μας.

      Διαγραφή
  3. Τετοιου ειδους δημοσιεύματα για μάλλον εσωτερικη κατανάλωση βγαινουν μονο στον Τουρκικό τύπο αλλά η πραγματικότητα στον διεθνή τύπο δείχνει εντελώς αντίθετη. Ότι για παράδειγμα το Ισραήλ προτίθεται και συζητά με τις ΗΠΑ και την κυρια παραγωγό βιομηχανία του f35 να πάρει το Ισραήλ το μέρος της παραγωγής που είχε μεχρι τώρα η Τουρκία, ούτε λόγος ασφαλώς απο τον φιλο- ερντογανικό τύπο.

    Όπως για παράδειγμα φαινεται απο εδώ...

    http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/f-35-engine-production-may-be-transferred-from-turkey-to-israel/2018/08/20/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ asper,

      Η Τουρκική εφημερίδα που το ανακοίνωσε, επικαλείται επίσημη ανακοίνωση του Τουρκικού επιτελείου. Έψαξα στις επίσημες ανακοινώσεις της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και μέχρι την στιγμή αυτή ΔΕΝ έχει ανακοινωθεί κάτι (ή για να είμαι πιο ακριβής, δεν βρήκα κάτι). Αμέσως μετά, έψαξα και στην επίσημη ιστοσελίδα του Τουρκικού γενικού επιτελείου TSK (το αντίστοιχο δικό μας ΓΕΕΘΑ) και επίσης ΔΕΝ υπάρχει κάτι ανάλογο στις επίσημες ανακοινώσεις και τα επίσημα δελτία τύπου...

      ...ΟΜΩΣ, υπάρχει μία δημοσίευση από τον λογαριασμό twitter που διαχειρίζεται το Τουρκικό γενικό επιτελείο TSK (άρα θεωρείται εμμέσως πλην σαφώς επίσημή ανακοίνωση αν και δεν έχει αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων) που αναφέρει «…F-35’te Türk Pilotu Türk pilotlarının ABD’de devam eden eğitimleri kapsamında pilotumuz tarafından ilk F-35 uçuşu 28 Ağustos 2018 tarihinde gerçekleştirilmiştir…» (Τούρκος πιλότος πραγματοποίησε την πρώτη πτήση με F-35 στις 28 Αυγούστου 2018 ως μέρος της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των Τούρκων πιλότων στις ΗΠΑ)

      https://twitter.com/TSKGnkur/status/1034501145513938946

      Το περίεργο είναι πως η φωτογραφία του Τούρκου Επισμηναγού (Ι) στο cockpit έχει προστεθεί από (φερόμενο ως) ιδιώτη και όχι από το επίσημο Τουρκικό γενικό επιτελείο. Την ίδια στιγμή, κανένα Δυτικό μέσο δεν επιβεβαιώνει την είδηση και η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin δεν έχει ανακοινώσει οτιδήποτε σχετικό. Οπότε (μέχρι να δημοσιευτεί κάτι από LΜ, εικάζω δύο πιθανά σενάρια:

      A) Οι Τούρκοι θέλουν να κρατήσουν χαμηλό προφίλ και δεν το προβάλουν ως είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις άλλων αεροποριών που η LM δημοσιεύει φωτογραφίες, βίντεο, συνεντεύξεις κλπ του πιλότου που εκτελεί την πρώτη του πτήση κλπ.

      ή

      Β) Πρόκειται για γκάφα επικών διαστάσεων και η «είδηση» διέρρευσε βιαστικά (χωρίς να σημαίνει πως κι εμείς δεν κάνουμε ακόμη χειρότερα πχ με υφυπουργάρα που πριν 1-2 μήνες μας διαβεβαίωνε πως οι Γαλλικές φρεγάτες ήδη πλέουν προς Ελλάδα, κάνοντας τους Γάλλους να ψάχνονται αν τελικά μας πούλησαν πλοία ή αν πρόκειται για σύμπτωμα πάρκινσον του μπάρμπα Φώτη...

      Ο χρόνος θα δείξει τι συνέβη / αν συνέβη με τα Τουρκικά F-35

      Διαγραφή
    2. http://www.defenseworld.net/news/23255/Turkish_Pilot_Flies_F_35_In_US#.W4bVTugzbcc

      Διαγραφή
    3. Τίποτα δεν είναι σίγουρο στη ζωή... ιδίως εάν ο "Editor & Publisher" λέγεται Mohammed Ahmedullah, σύμφωνα με το: http://www.defenseworld.net/about (χωρίς να τον αμφισβητώ τον άνθρωπο)
      Μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε για να λάμψει η αλήθεια.

      Ίσως η Τουρκία θέλει να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να παίξει μόνο για εσωτερική κατανάλωση, ώστε να μην προκαλέσει τις ΗΠΑ και τον Ντόναλντ... ο οποίος έχει αποδεδειγμένα ανδρική συμπεριφορά και μπορεί να τα ... τινάξει όλα στον αέρα (για να το πω διακριτικά).

      @ Pointman
      Πέραν των σχολίων σας, ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!

      Διαγραφή
  4. http://www.f-16.net/aircraft-database/F-35/airframe-profile/9217/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στρατιωτικά δεν νομίζω Αμερικανοί και Ρώσοι να πουλήσουν ακομα την Τουρκία ! Εχει πολυ δρόμο ακομα το φλερτ τους.Μη ξεχνούμε οτι το Πεντάγωνο στα γραπτά του λεει οτι μονο με την Τουρκία συμφωνούν στρατιωτικά πλήρως ! Να μην εκπλαγούμε αν η Τουκρια πάρει και Φ35 και Σ300 ! Το βασικό οπλικο σύστημα που εχει η Τουρκία εξακολουθώ να πιστεύω οτι ειναι ο λαός της ! Με αυτόν κερδίζει πολλούς πόντους...
    ΥΓ : Μη ξεχνούμε οτι υπάρχει κράτος που εχει και ρωσικές και αμερικανικές βάσεις στο έδαφος του ! Το Κιργισταν ! Στο κέντρο της Ασίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οτι και να γινει εμεις θα ...αναχαιτιζουμε ..συμφωνως με τις διεθνεις συνθηκες και τους κανονες των διεθνων κανονισμων τηρωντας τις επιταγες του Θεου ..του Σολωνα...του Μωιση...του Χαμουρα-μπι...και θαχουμε το βραβειο ..." Μπαμπι"..συν δυο ακανεδες Σερρων..μισο κιλο χαλβα Φαρσαλων...και πρωτη θεση στον παραδεισσο...εκ δεξιων του Πατρος... βαζουμε υποθηκες σε ολους τους κοσμους...Εχουμε και τους πιο ..ψυχραιμους πιλοτους στην ιστορια του πλανητη...κι ολα καλα...Η εισαι πρωτος ..η παιζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν εχεις και αδικο, και είναι απορίας άδικο τις αναβαθμισμένες "οχιές" με τόση ψυχραιμία τι τις χρειαζόμαστε;

      Νομίζω με λιγη ακομα γιόγκα και διαλογισμό μπορουμε άνετα να αντιμετωπισουμε την τουρκικη επιθετικότητα. Με λιγο καμα-σουτρα δε, θα καταγοητεύσουμε τους πάντες

      Διαγραφή
    2. ... αποριας αξιο... Ήθελα να γραψω

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.