30/8/18

JP Morgan: Η Τουρκία πρέπει να αποπληρώσει 179 δισ. δολάρια αλλιώς θα χρεοκοπήσει

  • Ο Ταγίπ Ερντογάν όσο κι αν χαμογελάει βρίσκεται σε δύσκολη θέση (φωτ. αρχείου: EPA / Sedat Suna)
Μέχρι τον Ιούλιο του 2019 έχει περιθώριο η Τουρκία για να αποπληρώσει εξωτερικό δημόσιο χρέος ύψους 179 δισ. δολαρίων ‒ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 25% του ΑΕΠ της χώρας‒ διαφορετικά το σενάριο προβλέπει χρεοκοπία!

Η δυσοίωνη εκτίμηση ανήκει στην η JP Morgan που επισημαίνει τον κίνδυνο δραστικής συρρίκνωσης της πληττόμενης από την κρίση τουρκικής οικονομίας. 
Το μεγαλύτερο τμήμα των χρεογράφων που ωριμάζουν –περί τα 146 δισ. δολάρια- ανήκει στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στις τράπεζες. Για την αποπληρωμή ή την επιμήκυνση του χρέους η τουρκική κυβέρνηση χρειάζεται 4,3 δισ. δολάρια, ενώ για το υπόλοιπο ποσό είναι υπόχρεες επιχειρήσεις του τουρκικού δημοσίου τομέα, σύμφωνα με την έκθεση της JPM.
Μεγάλες οι ανάγκες χρηματοδότησης της Τουρκίας
Το ζήτημα τίθεται στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς η τουρκική λίρα έχει βυθιστεί εφέτος κατά 40%, εν μέσω ανησυχιών για την πολιτική ανάμειξη σε θέματα νομισματικής πολιτικής και ενώ έχει σημειωθεί ρήγμα στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ εξαιτίας της κράτησης του πάστορα Μπράνσον. Η κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος έχει πυροδοτήσει ανησυχίες ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην αποπληρωμή χρεών σε σκληρό νόμισμα και αυτό έχει επιπτώσεις στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν έκθεση στην Τουρκία. Σ
Το εξωτερικό χρέος της Τουρκίας ως ποσοστό του ΑΕΠ, σύμφωνα με την JP Morgan, πλησίασε πέρυσι στα επίπεδα ρεκόρ της προ του 2001-2002 χρηματοπιστωτικής κρίσης της χώρας.
«Οι ανάγκες χρηματοδότησης στους επόμενους 12 μήνες είναι μεγάλες και η πρόσβαση στις αγορές έχει καταστεί προβληματική», υπογραμμίζεται στην ανάλυσή της η JPMorgan. Περίπου 32 δισ. δολάρια απαιτούνται για το υπόλοιπο του 2018, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας που επικαλείται η ανάλυση, ενώ ωριμάνσεις μεγάλων ποσών προβλέπονται για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Δεκέμβριο του τ.ε. «Καθώς διεθνείς τράπεζες είναι πιθανόν να μειώσουν, έστω τμηματικά, την έκθεσή τους στην Τουρκία, η επιμήκυνση αποπληρωμών των βασικών κεφαλαίων των δανείων μπορεί να εξελιχθεί σε πρόκληση για κάποιες επιχειρήσεις», επισημαίνει η ανάλυση, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι κάποιες εταιρείες έχουν επαρκή περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό για να καλύψουν υποχρεώσεις σε σκληρά νομίσματα, ενώ περί τα 47 δισ. δολάρια αντιστοιχούν σε ωριμάνσεις εμπορικών πιστώσεων, οι οποίες είναι ευκολότερο να επιμηκυνθούν.
Συνολικά, πάντως, εκτιμάται ότι 108 δισ. δολάρια χρέους που ωριμάζει μέχρι τον Ιούλιο του 2019 έχει υψηλό ρίσκο επιμήκυνσης. «Σε μια αιφνίδια παύση κεφαλαιακών εισροών, οι κίνδυνοι επιμήκυνσης θα αυξηθούν και η χρηματοδότηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών θα γίνει δύσκολη», εκτιμά η JPM. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.