31/8/18

Κομισιόν: Παραμένουν οι «βαθιές διαφωνίες» με τις ΗΠΑ στο εμπόριο

REUTERS/FRANCOIS LENOIR
«Δεν διαπραγματευόμαστε εμείς οτιδήποτε, έχουμε μια ομάδα εργασίας. Έχουμε βαθιές διαφωνίες με τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την εμπορική πολιτική», τόνισε η Μάλμστρεμ.
Οι «βαθιές διαφωνίες» μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ ως προς την εμπορική πολιτική παραμένουν, παρά την εκτόνωση της έντασης ανάμεσα στις δύο πλευρές αναφορικά με τους δασμούς, δήλωσε την Πέμπτη η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ.
Την ίδια ώρα, στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε την προσφορά της Ε.Ε. να εξαλειφθούν εντελώς οι δασμοί στα αυτοκίνητα, χαρακτηρίζοντάς την «ανεπαρκή» και υποστήριξε ότι η εμπορική πολιτική των Βρυξελλών είναι «σχεδόν όσο κακή όσο αυτή της Κίνας», σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Ο Τραμπ συμφώνησε τον Ιούλιο να απόσχει από την επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών στα εισαγόμενα αυτοκίνητα καθώς τα δύο μέρη προσπαθούν να άρουν άλλα εμπόδια στο διμερές εμπόριο, απόφαση που χαρακτηρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μια σημαντική παραχώρηση από μέρους της Ουάσιγκτον.
Μιλώντας στην Επιτροπή Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Πέμπτη, η επίτροπος Μάλμστρομ αναφέρθηκε στην ειδική ομάδα εργασίας της οποίας θα ηγηθούν η ίδια και ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το Εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ με στόχο ναεξετάσουν πώς μπορούν να απαλειφθούν οι δασμοί σε βιομηχανικά αγαθά εκατέρωθεν.
«Δεν διαπραγματευόμαστε εμείς οτιδήποτε, έχουμε μια ομάδα εργασίας. Έχουμε βαθιές διαφωνίες με τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την εμπορική πολιτική», τόνισε η Μάλμστρεμ.
Πολλά μέλη του Ε.Κ. είχαν ασκήσει οξύτατη κριτική στην πρόταση να συναφθεί μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, η λεγόμενη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), οι διαπραγματεύσεις για την οποία όμως ανεστάλησαν μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ το 2016. «Δεν θα ξαναρχίσουμε (συνομιλίες για) την TTIP (...) Μπορεί να υπάρξει μια πολύ πιο περιορισμένη εμπορική συμφωνία, η οποία θα επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στους δασμούς», ανέφερε η Μάλμστρεμ.
Η Επίτροπος Εμπορίου ανέφερε ακόμη ότι η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να μηδενίσει τους δασμούς της στα αυτοκίνητα εάν οι ΗΠΑ πράξουν το ίδιο, πηγαίνοντας πολύ πιο μακριά από την προσωρινή συμφωνία που συνήφθη τον Ιούλιο. «Θα το κάναμε εάν το έκαναν εκείνοι. Αυτό μένει να το δούμε», υπογράμμισε.
Από την πλευρά του, αναφερόμενος στην πρόταση να μηδενιστούν οι δασμοί στα αυτοκίνητα ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, ότι «δεν επαρκεί», διότι «οι καταναλωτικές τους συνήθειες (σ.σ. των Ευρωπαίων) είναι να αγοράζουν τα δικά τους αυτοκίνητα, όχι τα δικά μας». «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σχεδόν εξίσου κακή με την Κίνα, απλά μικρότερη» πρόσθεσε.
Η Ε.Ε. συνεχίζει να έχει διαφωνίες με τις ΗΠΑ, ειδικά εξαιτίας της αμερικανικής απόφασης να εμποδιστεί ο διορισμός επιδιαιτητών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), εξαιτίας των πρόσθετων δασμών στις εισαγωγές που επιβλήθηκαν από την Ουάσιγκτον με την επίκληση λόγων εθνικής ασφαλείας και εξαιτίας της σκληρής αμερικανικής στάσης έναντι της Κίνας.
Η Μάλμστρομ επισήμανε ότι πολλές αμερικανικές εταιρείες και πολλοί Αμερικανοί πολιτικοί εκφράζουν ανησυχίες για το γεγονός πως αρκετά αγαθά έχουν γίνει πολύ ακριβότερα στις ΗΠΑ εξαιτίας των δασμών. Σημείωσε παράλληλα πως η Ε.Ε. συμμερίζεται πολλές από τις ανησυχίες των ΗΠΑ όσον αφορά την Κίνα, ειδικά για τις κρατικές ενισχύσεις της βιομηχανίας, τις κρατικές επεμβάσεις στην οικονομία και τις εξαναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας, αλλά θεωρεί λάθος την προσέγγιση της Ουάσιγκτον.
«Μοιραζόμαστε αυτές τις ανησυχίες (που εκφράζουν στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης), αλλά δεν συμφωνούμε με τις μεθόδους τους, την επιβολή δασμών αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα, όπως και στην Τουρκία. Δεν συμμεριζόμαστε την άποψη των ΗΠΑ ότι οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και εύκολο να κερδηθούν» τόνισε.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.