30/8/18

Από το «Νενικήκαμεν» στο «Παραδοθήκαμε»

Κώστας Ν. Χατζηκωστής 
Ο Μακάριος, όταν υπέγραψε τις Συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου, έφθασε στην Κύπρο ως νικητής και Τροπαιοφόρος. Ο Κυπριακός Ελληνισμός ήταν και αφοσιωμένος και παραδομένος στην ηγετική φυσιογνωμία του Μακαρίου. Μαζεύτηκε, αυτός ο Λαός, απ' όλη την Κύπρο, στη Λευκωσία να τον υποδεχθεί. Και τότε άκουσε από τα χείλη του «Εθνάρχου» μια φράση του Μαραθωνοδρόμου και μια εξαγγελία δική του. Αναφώνησε με στόμφο, ορμή και δύναμη τη λέξη «Νενικήκαμεν…». Δηλαδή ο Ενωτικός Αγώνας, τον οποίον άρχισε και εγκατέλειψε με τη Ζυρίχη,  ήταν Νίκη! Το Ζυριχικό Κράτος, που ήταν η έναρξη της Κόλασης του Κυπριακού Λαού, ήταν Νίκη. Και μάλιστα την ανήγγειλε ως Μαραθωνοδρόμος.
Δεν είπε μόνο το «Νενικήκαμεν». Εξήγγειλε στον Λαό ότι θα φτιάξει στην Κύπρο «το Κράτος του Θεού». Έγινε το Κράτος της Κολάσεως… Δεν είναι εξ αντικειμένου γνωστό αν ο Μακάριος εξαπατούσε και παραπλανούσε τότε τον Κυπριακό Λαό ή αν αυτά που έλεγε τα πίστευε και τα εννοούσε. Εξ υποκειμένου όμως και από τη Ζυρίχη και μετά, οι αποφάσεις, οι πράξεις και οι παραλείψεις του έδειχναν άπειρο ηγέτη με ανευθυνοϋπεύθυνες αποφάσεις, οι οποίες σταδιακά οδήγησαν την Κύπρο στην καταστροφή. Και τον Κυπριακό Ελληνισμό στην Προσφυγιά… Βεβαίως η επικοινωνιακή του πολιτική πάντοτε επικρατούσε. Παρέσερνε τον Λαό να πιστεύει ότι άλλοι έφταιγαν για τα δεινά του. Και ότι ο ίδιος ήταν πάντοτε θύμα...
Η ιστορία του «Νενικήκαμεν» μετά τις συμφορές που σώρευσε καταλήγει στο «Διζωνικό Δικοινοτικό Κράτος» (δηλαδή στο μη κράτος), το οποίο άρχισε να θεωρείται η μόνη σωτήρια λύση της Κύπρου, ενώ πρόκειται για την ολική καταστροφή της. Το ερώτημα τώρα είναι, τι θα πει ο Αναστασιάδης αν με… «το πιστόλι στον κρόταφο» (όπως και ο Μακάριος τότε!) υπογράψει τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας που απέμεινε; Αν υπογράψει θα πει ότι νίκησε και είναι ο μόνος ηγέτης της Κύπρου που βρήκε σωτήρια λύση στο Κυπριακό; Ο μόνος που πέτυχε να ενώσει Τούρκους και Έλληνες στην Κύπρο, όταν όλοι οι άλλοι προηγούμενοί του ως ανίκανοι, απέτυχαν;
Ο Κυπριακός Ελληνισμός τη φορά αυτή δεν δικαιούται να εξαπατηθεί. Έχει πείρα και γνώσεις. Δεν μπορεί να χειροκροτήσει και πάλιν την οριστική καταστροφή του. Την τραγωδία του, μετά τη δραματική πορεία από το 1960 μέχρι σήμερα. Και ο  Αναστασιάδης; Πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι νέες Συνομιλίες δεν πρέπει να είναι επιλογή σάλτσας φαγώματος του Κυπριακού Ελληνισμού. Και του ίδιου… Αν υπογράψει όσα του ζητούν, θα διαλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία ως Πρόεδρος ορκίστηκε να προστατεύει. Αν δεν υπογράψει, πρώτο, θα κατηγορηθεί ως δραπέτης των ευθυνών του (θα τον κατηγορούν οι «ρεαλιστές» φίλοι του) και δεύτερο, καταστροφέας της Κύπρου, αφού η Τουρκία θα επιβάλει άλλα μέτρα όπως προαναγγέλλει.
Είναι γεγονός ότι ο Αναστασιάδης βρίσκεται σε δραματικά αδιέξοδα. Τα κατάφερε (όπως και οι προηγούμενοι Πρόεδροι) να περπατά σε κόλαση αδιεξόδων. Ό,τι πράξει είναι λάθος, ότι δεν πράξει είναι όλεθρος. Ποιες λοιπόν σκέψεις πρέπει τώρα να τον βασανίζουν; Και πώς πρέπει να συμπεριφερθεί απ' εδώ και μπρος τελματωμένος στα αδιέξοδά του; Πρέπει να σκεφθεί χίλιες φορές και με χίλιους φίλους του και συμβούλους του, τι πρέπει να πράξει. Εμείς και κατ’ ιδίαν και δημοσίως τού υποβάλλαμε τις σχετικές σκέψεις μας. Τώρα είναι η ώρα που θα καταδικάσει το Σχέδιο Ανάν ή θα το παρουσιάσει στη χειρότερή του μορφή ως «νίκη», ως «νέο Κράτος του Θεού». Κατανοούμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Πρέπει να βοηθηθεί να βγάλει από την πορεία οριστικής και ολικής καταστροφής τον Κυπριακό Ελληνισμό.
Ο Κώστας Ν. Χατζηκωστής είναι αρθρογράφος, συγγραφέας και εκδότης της εφημερίδας "Σημερινή". Είναι επίσης πρόεδρος του Συγκροτήματος “ΔΙΑΣ”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.