31/8/18

Διαθέτουμε στοιχειώδη άμυνα για την ΑΟΖ της Κύπρου;

Αδάμος Κόμπος 
Είναι τόσα χρόνια που παλεύουμε ως κράτος, νυχθημερόν, για την προώθηση του εντοπισμού, της ανόρυξης και της εκμετάλλευσης του φυσικού μας πλούτου της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης, περνώντας από την αρχηγία του κράτους μας, από διάφορους προέδρους, υπουργούς και άλλους αρμόδιους, χωρίς να φροντίσουν να δημιουργήσουν μέχρι σήμερα εκείνους τους αποτρεπτικούς αμυντικούς μηχανισμούς για την προστασία της. Στηρίζονται φαίνεται αποκλειστικά στις υποσχέσεις άλλων δυνάμεων όπως των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και ίσως και της Μεγάλης Βρετανίας. Πολύ καλό είναι να έχουν εξασφαλισμένη τη φύλαξη απ’ αυτές τις χώρες λόγω των σημερινών τους συμφερόντων βέβαια, τα οποία μπορούν να διαφοροποιηθούν σε κάθε στιγμή και να μας αφήσουν στα κρύα του λουτρού, επιτρέποντας άμεσα στην Τουρκία να τα αρπάξει όλα σαν γνωστή ύαινα που είναι. Ποιος θα μπορέσει έστω για την τιμή των όπλων να αντιδράσει σ’ αυτή την κατακτητική μανία της; Κανένας, ως συνήθως, «βάζοντας τον νούρο μας στα σκέλια μας». Φαίνεται δεν βάλαμε μυαλό και την πατάμε συνεχώς στις πλεκτάνες των ξένων και της Τουρκίας.
Οι πραγματικές εξοπλιστικές προσπάθειες της χώρας μας έπαψαν να υπάρχουν εδώ και χρόνια. Δεν έγινε οτιδήποτε, ούτε για την προάσπιση της ξηράς, ούτε για τον αέρα, αλλ’ ούτε και για τη θάλασσα που είναι το μεγάλο μας πρόβλημα για την προστασία της ΑΟΖ μας. Εκεί που θα έπρεπε να είχαμε έστω και ένα πλεούμενο με ικανούς σύγχρονους αντιαεροπορικούς, ανθυποβρυχιακούς και άλλους εξοπλισμούς, με ικανή ισχύ πλεύσης, αγοράσαμε ένα ισραηλινό που μόνο πολυβόλα και κάποια πυροβόλα διαθέτει. Τι το αγοράσαμε αυτό, είναι για τις ανάγκες έρευνας και διάσωσης των λαθρομεταναστών; Εδώ έγκειται το πρόβλημά μας, ή θα έπρεπε, αφού έχουμε υποτίθεται αμυντικές σχέσεις με τη Γαλλία, να ζητήσουμε να αγοράσουμε απ’ αυτή τουλάχιστον ένα απ’ αυτά τα σύγχρονα πλεούμενά της, με όλα τα αξιοθαύμαστα οπλικά συστήματα που διαθέτει, να αισθανθούμε κι εμείς λίγη επιτέλους ασφάλεια;
Με τι κύριοι της Κυβέρνησης προτίθεστε να προασπίσετε την ΑΟΖ μας, με τα μαρτίνια και τα κυνηγετικά;
* Δημοτικός συμβούλος Κ.Σ. ΕΔΕΚ Λεμεσού.
Φιλελεύθερος

6 σχόλια:

  1. Απλές και λογικές σκέψεις που δυστυχώς δεν τις ακούμε στις δημόσιες συζητήσεις των διάφορων κομματικών φωστήρων ούτε και παρατηρούμε δημοσιογράφους να στριμώχνουν τους αρμόδιους και να τους εξαναγκάζουν να δηλώσουν ΓΙΑΤΙ η Κύπρος εξακολουθεί να είναι αμυντικά γυμνή.

    Η απάντηση βεβαίως είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αρμοδίων όπως και μια μερίδα του λαού της Κύπρου αποτελείται από γλείφτες και δειλούς. Δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου, φίλε Χαρίλαε,

      Μια προσπάθεια έκανε ο μακαρίτης Κληρίδης να φέρει S-300 στο νησί, αλλά πού να τον αφήσει ο Σημίτης, που πάθαινε ευκοίλια μόνο στην σκέψη ότι μπορεί να θυμώσουν οι Τούρκοι. Έτσι, οι πύραυλοι κατέληξαν σε άλλο νησί, από το αρχικώς προβλεπόμενο.

      ___________________________________________________

      Σημίτης: Τι θα συμβεί (σημ.: στο ενδεχόμενο εγκατάστασης των πυραύλων στην Κύπρο) αν οι Τούρκοι στείλουν αεροπλάνα για υπερπτήσεις πάνω από τη Λευκωσία;

      Κληρίδης: Θα τους καταγγείλουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

      Σημίτης: Δεν θα επηρεαστεί ο τουρισμός σας;

      Κληρίδης: Θα το αντέξουμε!

      Σημίτης: Και αν οι Τούρκοι προχωρήσουν σε κάποιας μορφής χερσαία επίθεση για να καταλάβουν εδάφη, τι θα γίνει;

      Κληρίδης: Τότε θα γίνει πόλεμος!

      Ο Σημίτης έμεινε προς στιγμή άφωνος και στη συνέχεια ψέλλισε δύο φορές: «Πόλεμος; Πόλεμος;»

      Πηγή
      ___________________________________________________________________

      Τι ήθελε ο ευλογημένος ο Κληρίδης να τού πει την λέξη "πόλεμος"; Δεν είδε ότι δεν φορούσε το καφέ του παντελόνι; (ξέρεις την ιστορία, έτσι;).

      Διαγραφή
    2. Γειά σου φίλε.

      Τι να πω για τον ανεκδιήγητο Σημίτη...

      Από την άλλη ο Κληρίδης έλεγε ξεκάθαρα ότι ήθελε να ισχυροποιήσει την διαπραγματευτική μας θέση μέσω της στρατιωτικής ενίσχυσης. Και ο ίδιος ο Κληρίδης όμως μόλις 5 χρόνια αργότερα ζητούσε από τον κυπριακό ελληνισμό να υπερψηφίσει ένα σχέδιο 《λύσης》 που διέλυε την Εθνική Φρουρά και μας αφόπλιζε.

      Επίσης για την ιστορία να αναφέρω ότι οι Ρώσσοι εγγυούντο την παράδοση και εγκατάσταση των S-300 στην Κύπρο. Τελικά εμεταφέρθησαν με άκρα μυστικότητα στην Κρήτη και οι Τούρκοι δεν πήραν χαμπάρι ούτε το πως ούτε το πότε έγινε η παράδοση.

      Διαγραφή
    3. Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω την στάση του Κληρίδη στο θέμα τής Ε.Φ. Πάντως, αληθεύει ότι οι Ρώσσοι εγγυούντο την παράδοση και εγκατάσταση των S-300 στην Κύπρο και οι Τούρκοι δεν θα μπορούσαν να κάνουν το παραμικρό. Πιστεύω ότι ούτε αργότερα θα έκαναν. Ήταν μία καλή ιδέα αυτή, αλλά σκόνταψε στον πράγματι ανεκδιήγητο Σημίτη.

      Διαγραφή
  2. Δυστυχώς οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου κάνανε ότι μπορούσαν για να μειώσουν την όποια αποτρεπτική ισχύ διέθεταν. Ακόμη και στο θέμα της θητείας την μείωσαν και οι δύο στους 9 μήνες. Ή Κύπρος εστω και τώρα αφού ξεπέρασε την οικονομική κρίση έπρεπε να τρέξει εξοπλιστικά προγράμματα και αύξηση της στρατιωτικής θητείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Ευδόκιμε η θητεία στην Κύπρο μειώθηκε από τους 24 μήνες στους 14 το 2016. Άποψη μου είναι ότι πρέπει καταρχήν να αναβαθμιστεί η εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της θητείας ώστε να βγαίνουν πραγματικοί στρατιώτες από αυτήν. Αυτό είναι πιο σημαντικό από την διάρκεια της. Εξοπλιστικά προγράμματα ευελπιστώ ότι θα δούμε λίαν συντόμως αν και έπρεπε να είχαν ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια. Να αναμένουμε αγορές από την γαλλική αμυντική βιομηχανία και ίσως λίγο αργότερα από την αμερικανική εάν αρθεί το εμπάργκο.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.