30/8/18

Δείτε το τηλεγράφημα του αμερικανού ΥΠΕΞ Στετίνιους που αρνείται το έθνος και την ύπαρξη της ψευδοΜακεδονίας

Σε τηλεγράφημα του 1944, που υπογράφει ο τότε αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Έντουαρντ Στετίνιους, γίνεται λόγος για απόπειρα αναβίωσης του μακεδονικού ζητήματος

Την άρνηση των ΗΠΑ στη χρήση του όρου «Μακεδονία» για το κρατίδιο των Σκοπίων αποτυπώνει διπλωματικό έγγραφο του Δεκεμβρίου του 1944, που υπογράφει ο Έντουαρντ Στετίνιους, τότε αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. 
«Η (αμερικανική) κυβέρνηση θεωρεί ότι αναφορές όπως μακεδονικό «έθνος», μακεδονική «πατρίδα» ή μακεδονική «συνείδηση» συνιστούν  αδικαιολόγητη δημαγωγία που δεν αντικατοπτρίζει καμία πολιτική πραγματικότητα και βλέπει σε  αυτές την αναγέννηση ενός πιθανού μανδύα που θα υποκρύπτει επιθετικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδας», αναφέρει το τηλεγράφημα. 

Το ίδιο έγγραφο, που δημοσιεύεται στα αμερικανικά αρχεία αναφέρει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρητηρεί «με μεγάλη ανησυχία τις αυξανόμενες προπαγανδιστικές φήμες και τις ημιεπίσημες δηλώσεις προς όφελος μιας αυτόνομης Μακεδονίας, που προέρχονται κυρίως από τη Βουλγαρία, αλλά και από την Γιουγκοσλαβία και άλλες πηγές, με την ένδειξη ότι η ελληνική επικράτεια θα μπορούσε να συμπεριληφθεί σε αυτήν την κατάσταση». 

Μάλιστα, ο Στετίνιους αναφέρεται στην επίσημη πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης, που έχει αποφασίσει «να αντιταχθεί σε κάθε αναβίωση του μακεδονικού ζητήματος που σχετίζεται με την Ελλάδα. Το ελληνικό τμήμα της Μακεδονίας κατοικείται σε μεγάλο βαθμό από Έλληνες και ο ελληνικός λαός αντιτίθεται σχεδόν ομόφωνα στη δημιουργία ενός μακεδονικού κράτους». 

Στο ίδιο τηλεγράφημα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση «θεωρεί υπεύθυνη κάθε κυβέρνηση ή ομάδα κυβερνήσεων που ανέχονται ή ενθαρρύνουν απειλητικές ή επιθετικές πράξεις «μακεδονικών δυνάμεων» κατά της Ελλάδας. 

Αποδέκτες του τηλεγραφήματος, που έχει αναρτήσει και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ήταν μεταξύ άλλων οι διπλωματικές αντιπροσωπείες των ΗΠΑ στη Σόφια, την Καζέρτα της Ιταλίας, το Βουκουρέστι, το Λονδίνο, την Αθήνα, τη Μόσχα και την Άγκυρα. 

Δείτε το τηλεγράφημα στο pdf που ακολουθεί: 

stettinius_dec_1944.pdf

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε το τηλεγράφημα στα αρχεία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών 
Πηγή: Πρώτο Θέμα

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητε Σαββα,

    Με λυπη βλεπω απο τις αναρτησεις σου το πως οι φιλοι γινονται εχθροι για τα συμφεροντα τους. Ελπιζω να αποκτησουμε ηγετες με παραστημα και εθνικη υποσταση.

    Εχωντας πει το παραπανω μου γεναται το εξης ερωτημα. Γιατι δεν πολιτευεσαι? Οχι ομως σε καποιο υπαρχων κομμα, αλλα με εναν φορεα / κινημα που θα το ξεκινησεις εσυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.