29/8/18

Νέα πτώση της τουρκικής λίρας μετά τις δηλώσεις Αλμπαϊράκ

  • Νέα πτώση της τουρκικής λίρας μετά τις δηλώσεις Αλμπαϊράκ
Η τουρκική λίρα υποχωρεί και σήμερα έναντι του δολαρίου, καθώς ενισχύθηκαν οι ανησυχίες για τις συνέπειες της νομισματικής κρίσης της χώρας μετά τη σημερινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ ότι δεν βλέπει κίνδυνο για την οικονομία ή το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η λίρα έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της φέτος, υφιστάμενη πλήγμα τόσο από τις ανησυχίες για την επιρροή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική όσο και από το επιδεινούμενο ρήγμα με τις ΗΠΑ σχετικά με την κράτηση ενός Αμερικανού πάστορα στην Τουρκία.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως τις 6,4 λίρες ανά δολάριο σήμερα το πρωί, που είναι η χαμηλότερη ισοτιμία του από τις 15 Αυγούστου, ενώ πριν από λίγη ώρα η ισοτιμία διαμορφωνόταν στις 6,37 λίρες.
Οι επενδυτές ανησυχούν ιδιαίτερα ότι ο Ερντογάν και ο γαμπρός του Αλμπαϊράκ δεν κάνουν αρκετά για να εγγυηθούν την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, να ηρεμήσουν τις αγορές και να ανακόψουν το ξεπούλημα. «Δεν βλέπουμε μεγάλο κίνδυνο για την οικονομία της Τουρκίας ή το χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε ο Αλμπαϊράκ, σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον μεγαλύτερο κίνδυνο το 2019.
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's χτύπησε χθες πιο ηχηρά το καμπανάκι για τον τραπεζικό τομέα της Τουρκίας, υποβαθμίζοντας 20 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και αναφέροντας ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μίας επιδείνωσης αναφορικά με τη χρηματοδότησή τους. Τα τουρκικά ομόλογα, με νόμισμα αναφοράς το δολάριο, υποχώρησαν μετά την υποβάθμιση. Η τιμή του τουρκικού ευρωομόλογου με λήξη το 2043 υποχώρησε 1 σεντ στα 68,22 σεντς ανά δολάριο, σύμφωνα με την Tradeweb και η τιμή ενός ομολόγου , με λήξη το 2045, μειώθηκε 1,1% στα 80,77 σεντς.
Επί σειρά ετών, οι τουρκικές εταιρείες δανείζοντας σε ευρώ και δολάρια για να εκμεταλλευθούν τα χαμηλότερα επιτόκια. Αυτό, όμως, τις άφησε εκτεθειμένες σε έναν σημαντικό κίνδυνο υποτίμησης της ισοτιμίας του νομίσματος. Σύμφωνα με άλλα σημερινά στοιχεία, ένας δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης στην Τουρκία μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.