31/8/18

Απειλή για τη Δημοκρατία ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης

Σύνταγμα της Ελλάδος
TMHMA E΄
Δικαστική Εξουσία
ΚΕΦΑΛAIO ΠΡΩTO
Δικαστικοί λειτουργοί και υπάλληλοι
Άρθρο 87
1. Η δικαιοσύνη απονέμεται από δικαστήρια συγκροτούμενα από τακτικούς δικαστές, που απολαμβάνουν λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία.
Η αρχή της διάκρισης των εξουσιών που εκφράζεται με το παραπάνω άρθρο του Συντάγματος της Ελλάδος, πρέπει να γίνεται σεβαστή κυρίως από τους πολιτικούς και ειδικά από τον εκάστοτε υπουργό Δικαιοσύνης, όσον αφορά την ανεξαρτησία της Δικαστικής Εξουσίας, η οποία πρέπει να είναι ανεξάρτητη για να ασκεί έλεγχο ΚΑΙ στην Εκτελεστική Εξουσία.
Η προχθεσινή δήλωση του νέου υπουργού Δικαιοσύνης, ότι «Δικαιοσύνη και πολιτική εξουσία πρέπει να βρίσκονται στην ίδια πλευρά της μάχης έναντι στους εχθρούς του δημοσίου συμφέροντος»πέραν του ότι "φωνάζει" από μακρυά ότι πρόκεται για έναν καθαρό ολοκληρωτισμό, πάσχει από την εξής πλευρά:
Αφού στην ουσία διατάσσει, με το "πρέπει", Δικαστική και Πολιτική εξουσία να είναι στην ίδια πλευρά, δεν αφήνει περιθώρια στη Δικαιοσύνη να ελέγχει την πολιτκή Εξουσία, θεωρώνας προφανώς ο ίδιος ότι η πολιτική εξουσία δεν προβαίνει σε πράξεις εναντίον του δημοσίου συμφέροντος, που κι αυτό βρωμάει ολοκληρωτισμό και καθεστωτισμό.
Τέτοιου είδους δηλώσεις και νοοτροπίες, αποτελούν ευθεί απειλή για τη Δημοκρατία.
Ακολουθεί η σχετική είδηση από το cnn.gr

Καλογήρου: Δικαιοσύνη και πολιτική εξουσία πρέπει να είναι στην ίδια πλευρά 
«Δικαιοσύνη και πολιτική εξουσία πρέπει να βρίσκονται στην ίδια πλευρά της μάχης έναντι στους εχθρούς του δημοσίου συμφέροντος», 
«Δικαιοσύνη και πολιτική εξουσία πρέπει να βρίσκονται στην ίδια πλευρά της μάχης έναντι στους εχθρούς του δημοσίου συμφέροντος» δήλωσε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μιχάλης Καλογήρου, παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Δικαιοσύνης από τον κ. Σταύρο Κοντονή.
Στη σύντομη τοποθέτησή του ο κ. Καλογήρου σημείωσε ακόμη πως «το δίκαιο είναι να αποφεύγεται η φιλονικία απέναντι στην επιείκεια και η απόκτηση δύναμης απέναντι στο γενικό καλό». Παρούσα στην τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν και προϊσταμένη του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.
Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου, ο κ. Καλογήρου τόνισε πως, μεταξύ άλλων, στόχος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας δικηγόρων, δικαστών και άλλων παραγόντων της δικαιοσύνης, η στήριξη του μεγάλου έργου της συνταγματικής αναθεώρησης και βεβαίως η επιτάχυνση της δικαιοσύνης και η βελτίωση της απόδοσής της.
Από την πλευρά του, ο κ. Κοντονής ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό που του έδωσε τη δυνατότητα να ασκήσει «δύσκολα και κρίσιμα καθήκοντα» και εξαπέλυσε επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνοντας:
«Η κυβέρνηση δίνει όλα αυτά τα χρόνια μία μεγάλη μάχη απέναντι σε ένα σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς που συνέδραμε για να πέσει η χώρα στα βράχια. Στόχος μας είναι να μην επανέλθει αυτό το σύστημα, το σύστημα με τον κ. Μητσοτάκη, με τη νέα δεξιά που δομείται από τον ίδιο και ακροδεξιά στοιχεία, για να μην γυρίσει η Ελλάδα πίσω. Αυτήν την προσπάθεια θα την εκτιμήσει ο ελληνικός λαός».
Όσον αφορά τους δικαστικούς λειτουργούς, ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία έξ' αυτών, όχι όλοι, εκτελούν τα καθήκοντά τους με εργατικότητα και εντιμότητα».
Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ευχαρίστησε τον κ. Κοντονή και αναφέρθηκε στην ευφυΐα και στη γνώση των θεμάτων του νέου υπουργού. «Αποχαιρετώ τον Σταύρο Κοντονή και τον ευχαριστώ για τη συνεργασία. Καλωσορίζω τον Μιχάλη Καλογήρου και του εύχομαι καλή επιτυχία. Εκτός από την αμέριστη συμπαράσταση όλων μας, έχει την πολύτιμη αρωγή της ευφυίας, μετριοπάθειας του και της βαθιάς γνώσης των ευαίσθητων θεμάτων της δικαιοσύνης. Όσο για μένα θα παραμείνω ρομαντικός, σφοδρός πολέμιος κάθε λογικής που οδηγεί σε διαστημικές παγίδες» σημείωσε, μεταξύ άλλων.

1 σχόλιο:

  1. Άσχετο ως σχόλιο με το άρθρο, αλλά παίρνω αφορμή από τον κο Παπαγγελόπουλο που αναφέρεται σε αυτό.
    Ο κος Μίμης διοίκησε την ΕΥΠ, όπως και ο κος Κοραντής, ως επιλογές και οι δύο του Κώστα Καραμανλή. Και οι δύο όμως πήγαν τελικά σε άλλα κόμματα. Τι λέει αυτό για τον Καραμανλή άραγε? Υποτίθεται ότι στην ΕΥΠ, πέραν των ικανοτέρων, βάζεις και τους πλέον έμπιστους! Εκτός κι αν θεωρείς την ΕΥΠ κάτι σαν τον Οργανισμό του Μεγάρου Μουσικής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.