30/8/18

Ρώσοι χάκερ φέρονται να στόχευσαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ρώσοι χάκερ σε βάρος των οποίων απαγγέλθηκαν πρόσφατα κατηγορίες από τις αμερικανικές αρχές έχουν καταβάλει προσπάθειες επί σειρά ετών για ναυποκλέψουν ιδιωτικές επικοινωνίες κάποιων εκ των πλέον υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αναφέρει το Associated Press.
Σύμφωνα πάντα με το Associated Press, μεταξύ των στόχων συμπεριλαμβάνονταν στενοί συνεργάτες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Σημειώνεται πως ένα από τα ζητήματα που απασχολούν τον Πατριαρχείο αυτό τον καιρό είναι το αν θα γίνει αποδεκτό το ουκρανικό αίτημα αποκοπής των δεσμών της εκκλησίας της χώρας με τη Ρωσία, εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία.
Τα ευρήματα του Associated Press προκύπτουν από μια λίστα 4.700 διευθύνσεων email που παρείχε πέρυσι η Secureworks, η οποία υπάγεται στην Dell Technologies, και εντάσσονται στο πλαίσιο της έρευνας πάνω στις προσπάθειες της ομάδας Ρώσων χάκερ που είναι γνωστή ως Fancy Bear να παραβιάσει τα emails του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, εταιρειών του χώρου της άμυνας, εργαζομένων στις υπηρεσίες πληροφοριών, δημοσιογράφων κ.α.
Η Ουκρανία πιέζει για εκκλησιαστικό «διαζύγιο» από τη Ρωσία, κάτι που θα αποτελούσε σημαντικό πλήγμα για τη ρωσική πολιτική- οπότε το Κρεμλίνο καταβάλλει προσπάθειες να κρατήσει τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο στη θέση του επικεφαλής της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δήλωσε πως δεν έχει πληροφορίες σχετικά με τέτοιες περιπτώσεις hacking, και αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια, ενώ Ρώσοι αξιωματούχοι παρέπεμψαν το Associated Press σε προηγούμενες διαψεύσεις του Κρεμλίνου όσον αφορά στις συνδέσεις με την ομάδα Fancy Bear.
Όπως σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο, επικαλούμενο αξιωματούχους του Φαναρίου που μίλησαν ανώνυμα, ο 78χρονος Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν χρησιμοποιεί email, αλλά οι συνεργάτες του χρησιμοποιούν, και η Secureworks παρουσιάζει σειρά προσπαθειών παραβίασης των λογαριασμών τους στο Gmail. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται λογαριασμοί μητροπολιτών. Γενικότερα, τα δεδομένα της Secureworks υποδεικνύουν προσπάθειες hacking σε στόχους θρησκευτικής/ εκκλησιαστικής φύσης (και πέραν ορθόδοξων- μεταξύ τους φαίνονται να περιλαμβάνονται μουσουλμάνοι, καθολικοί, εβραίοι κ.α.) της να λαμβάνουν χώρα το 2015-2016, αλλά άλλα στοιχεία στα χέρια του Associated Press «υποδεικνύουν ότι οι προσπάθειες παραβίασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνεχίζονται». Ως παράδειγμα παρουσιάζεται ένα email της 16ης Οκτωβρίου 2017, που φερόταν να προέρχεται από έναν νεοδιορισθέντα εκπρόσωπο και έφτασε στα inbox αρκετών ορθόδοξων κληρικών. Το συγκεκριμένο email, όπως προέκυψε, είχε σκοπό την εγκατάσταση λογισμικού παρακολούθησης στους υπολογιστές των παραληπτών, και ο αποστολέας παραμένει άγνωστος. Ωστόσο, εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχία στο Associated Press λόγω της ευχέρειας που φαινόταν να έχει ο αποστολέας ως προς τη χρήση της γλώσσας που χρησιμοποιείται στους κύκλους της εκκλησίας και τις γνώσεις του για τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της.
Ναυτεμπορική

1 σχόλιο:

  1. Η διχασμένη Ορθοδοξία και ο διχασμένος Χριστιανισμός και Μουσουλμανισμός είναι η μεγάλη απόδειξη ότι ο πνευματικός ηγετης αυτών των θρησκειών είναι ο λεγόμενος Σατανάς. Αν όχι να ενωθούν οι Χριστιανοί και οι Μουσουλμανοι για να μας δειξουν ότι πιστεύουν στο Θεό που αγαπά την ανθρωπότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.