31/8/18

ΟΗΕ: Μπλόκο της Ρωσίας στη δημοσιοποίηση έκθεσης για τη Β. Κορέα

Μπλόκο στη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης εμπειρογνωμόνων που ελέγχουν την εφαρμογή των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας έβαλε η Ρωσία την Πέμπτη, καθώς- όπως δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια - η Μόσχα διαφωνεί με ορισμένα από τα στοιχεία που περιέχει.
«Η συζήτηση ήταν έντονη», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης μετά τη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών των αντιπροσώπων των 15 κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η δημοσιοποίηση της έκθεσης ανεστάλη διότι η Ρωσία διαφώνησε «με ορισμένα στοιχεία» που περιέχει και «με τον τρόπο με τον οποίο έγινε η διαδικασία». 
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η Μόσχα επέκρινε τους εμπειρογνώμονες διότι στο κείμενο αναφέρεται ότι η Βόρεια Κορέα υπερέβη την ποσόστωση των εισαγωγών καυσίμων που είχε οριστεί με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιβολή κυρώσεων το 2017.
Οι ΗΠΑ είχαν απαιτήσει μάταια τον Ιούλιο να ανασταλεί κάθε εξαγωγή αργού πετρελαίου προς τη Βόρεια Κορέα, καθώς κατήγγειλαν, επικαλούμενες δορυφορικές φωτογραφίες και τη χωρητικότητα πλοίων που μετέφεραν κατά παράβαση των κυρώσεων καύσιμα στη χώρα αυτή, ότι οι παράνομες παραδόσεις στη θάλασσα σήμαναν πως η Πιονγιάνγκ εισήγαγε ήδη περισσότερα καύσιμα από ό,τι της επιτρεπόταν όλη τη χρονιά.
«Πολλές από τις ανησυχίες μας, που είχαμε εκφράσει στη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Κυρώσεων (σε βάρος της Βόρειας Κορέας) δεν λήφθηκαν υπόψη. Για αυτό (η δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης έκθεσης) ανεστάλη προς το παρόν», ανέφεε ο Νεμπένζια.
Ο Ρώσος πρεσβευτής στηλίτευσε επίσης τις «συχνές διαρροές» στον Τύπο και είπε πως «ζητήσαμε να διενεργηθεί έρευνα για αυτές, αλλά ορισμένα άλλα κράτη μέλη δεν ήταν διατεθειμένα να συναινέσουν».
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Sputnik, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.