28/8/18

Ήρθε η ώρα να χωρίσουν οι δρόμοι Τουρκίας και ΝΑΤΟ

Του Michael Rubin
«Αν οι εσωτερικές πιέσεις στις ΗΠΑ συνεχιστούν, η πιθανότητα για μια νέα 11η Σεπτεμβρίου δεν θα είναι πολύ ισχνή» έγραψε ο αρθρογράφος Αμπντουραχμάν Ντιλιπακ στην Γενί Ακίτ, μια εφημερίδα που πρόσκειται στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Τέτοιου είδους απειλές και υποκίνηση μπορεί να ακούγονται περίεργα όταν προέρχονται από ένα μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά έχουν γίνει η νέα κανονικότητα στην Τουρκία.
Το 2004 το μυθιστόρημα Μεταλλική Καταιγίδα που περιγράφει έναν φανταστικό πόλεμο μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών έφτασε στην κορυφή του καταλόγου των ευπώλητων βιβλίων στην Τουρκία. Η τουρκική εφημερίδα Ραντικάλ έγραψε ότι “το Υπουργείο Εξωτερικών και το Γενικό Επιτελείο το διαβάζουν έντονα” και ότι “όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου το έχουν”.
Μετά την έναρξη των εξορύξεων στα ύδατα της Κύπρου από μια εταιρία ενέργειας με έδρα τις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2011, ο Τούρκος Υπουργός Εγκεμέν Μπαγκίς προειδοποίησε “Γι’ αυτό έχουμε το ναυτικό. Γι’ αυτό έχουμε εκπαιδεύσει τους πεζοναύτες μας, γι’ αυτό έχουμε εξοπλίσει το ναυτικό.
Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Τα πάντα μπορούν να συμβούν”. Πιο πρόσφατα, ο Ερντογάν απείλησε τις αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία με ένα “οθωμανικό χαστούκι”. Τόσο ο Ντογκού Περιντζέκ, πνευματικός ταγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων όσο και ο Αντνάν Τανριβερντί, στρατιωτικός σύμβουλος του Ερντογάν, είναι άγρια αντι-νατοϊστές.
Και η τουρκική εχθρότητα δεν περιορίζεται στα λόγια: Τούρκοι εθνικιστές επιτέθηκαν σε Αμερικανούς ναύτες όταν πλοία των ΗΠΑ ήταν αγκυροβολημένα σε τουρκικά λιμάνια. Και στελέχη του ΑΚΡ απαίτησαν τη σύλληψη προσωπικού των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ. Αμερικανοί πολίτες, μεταξύ των οποίων και ο πάστορας Andrew Brunson ήδη βρίσκονται στη φυλακή για αμφίβολες κατηγορίες εθνικής ασφάλειας.
για τη συνέχεια Liberal

3 σχόλια:

  1. Αν σήμερα εκδιωχθεί η Τουρκία από το ΝΑΤΟ, όπως πολλοί πλέον ζητούν ανοικτά στις ΗΠΑ, από διαφορετικές ιδεολογικές πλατφόρμες, τότε είναι δυνατόν για τη Δύση να μην ελέγχει τον ζωτικό αυτό για την ασφάλειά της χώρο;

    Η εκδίωξη από το ΝΑΤΟ θα είναι το πρώτο βήμα και το δεύτερο αναγκαστικό βήμα θα είναι η δημιουργία κουρδικού κράτους από το νοτιοανατολικό κομμάτι της Τουρκίας, στο οποίο "φυσικά" θα δοθεί και έξοδος προς τη Μεσόγειο.

    Ένα μεγάλο ερώτημα είναι, τι θα γίνει με την υπόλοιπη Τουρκία.

    Μην ξεχνούμε ότι η Δυτική Τουρκία είναι άκρως φιλοδυτική και δεν θέλει ούτε να βλέπει μπροστά της τον Ερντογάν και τους Ισλαμιστές γενικότερα. Που είναι όμως το 52% του εκλογικού σώματος... Τι θα κάνουν οι δυτικόφιλοι Τούρκοι; Εκτός των άλλων, θα έχουν και σοβαρό πρόβλημα ταυτότητας.

    Να μια ευκαιρία της Ελλάδας για πολιτιστική επέκταση. Να τους προσφέρει ένα νέο όραμα. Τον επανελληνισμό τους. Μέσα πρωτίστως από τον επαναχριστιανισμό τους. Που θα τον αποζητούν από μόνοι τους, μετά τη στροφή στο ριζοσπαστικό Ισλάμ της πλειοψηφίας των συμπατριωτών τους.

    Η προσεκτικά ετοιμαζόμενη εκδίωξη της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ θα φέρει αλυσιδωτές εξελίξεις στην περιοχή, για τις οποίες η Ελλάδα κάθε άλλο παρά προετοιμασμένη είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Turkey out of NATO will cease to exist as we know it today. It will be sliced in pieces and a new power map will be developed. Neither the US or Russia want Turkey as a regional power.
      I just hope the Sultan make the right moves to enable this plan.

      Διαγραφή
  2. Οι δρόμοι μεταξύ Ισλαμικής Τουρκίας και ΝΑΤΟ έχουν ουσιαστικά ήδη χωρίση. Αιτία βέβαια το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15/7/2016, που είχε Δυτική υποστήριξη και πιθανότατα οργάνωση. Η Τουρκία, μία μεσαία περιφεριακή δύναμη με νεοθωμανικά όνειρα, έχει σαφέστατα στραφεί πρός την Ρωσσία και την Κίνα.
    Η μόνη ελπίδα για να επανέλθη η Τουρκία στο Δυτικό στρατόπεδο είναι η ανατροπή του καθεστώτος. Δέν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία πως η Δύση θα κάνει το πάν για να το επιτύχη.
    Ο Ερντογάν και οι Ισλαμιστές γνωρίζουν την τύχη του Μόρσι και των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο, καθώς, παλαιότερα, του Μεντερές και των υπουργών του.
    Επομένως δεν υπάρχει περίπτωση επαναπροσέγγισης των Ισλαμιστών με την Δύση.
    Όσο υπάρχει αυτή η αντιπαράθεση, η θέση της Ελλάδος αναβαθμίζεται στο ΝΑΤΟ.
    Είναι λοιπόν προφανές ότι συμφέρει στην Ελλάδα η παραμονή του, εχθρού μας, Ερντογάν στην εξουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.