30/8/18

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Ιρανού ΥΠΕΞ σε Τουρκία - Τι είπε για ΗΠΑ

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποίησε χθες ο  Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ όπου είχε συνάντηση με Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα Κεντρικά Γραφεία του ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Άγκυρα διήρκησε περίπου μια ώρα. Παρών στην συνάντηση ήταν και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Στην ανάρτηση που έκανε στο λογαριασμό του στο Twitter, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Τσαβούσογλου είπε: «Με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ αξιολογήσαμε τα διμερή και περιφερειακά ζητήματα στην ατζέντα μας συμπεριλαμβανομένων και των εξελίξεων στη Συρία».
Από την πλευρά του ο Ιρανός αξιωματούχος χαρακτήρισε εποικοδομητική την συνάντηση με τους Ερντογάν- Τσαβούσογλου για τις διμερείς σχέσεις και την περιφερειακή συνεργασία ενόψει της «κακοήθους συμπεριφοράς των ΗΠΑ».


View image on TwitterView image on Twitter

Just finished fruitful consultations with Turkish FM @mevlutcavusoglu, and President @rt_erdogan on bilateral relations and regional cooperation in the face of malign US behavior. Off to tomorrow to meet with new leadership. Our neighbors our priority.
Η συνάντηση είχει ιδιαίτερη σημασία καθώς την ερχόμενη βδομάδα προγραμματίζεται Σύνοδος Κορυφής στην Τεχεράνη μεταξύ των ηγετών Ιράν, Τουρκίας και Ρωσίας, που είναι οι λεγόμενες «εγγυήτριες» δυνάμεις της «εκεχειρίας» στη Συρία.
Πριν αναχωρήσει για την Άγκυρα ο Ζαρίφ εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση με αφορμή τη διεθνή μέρα κατά των Πυρηνικών Δοκιμών, τονίζοντας αφενός ότι «οι μόνες πυρηνικές βόμβες στην περιοχή μας ανήκουν στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ», αφετέρου ότι το Ιράν έχει υποστηρίξει από το 1974 τη δημιουργία μίας «Ζώνης Ελεύθερης από Πυρηνικά ΄Οπλα».

Τέλος εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών στην Τεχεράνη δήλωσε πως η χώρα του θα πρέπει να επαγρυπνεί απέναντι στους «εχθρούς» που προσπαθούν να επηρεάσουν τις σχέσεις με τη Γαλλία, αντιδρώντας έτσι σε προχτεσινό ρεπορτάζ του πρακτορείου «Reuters» ότι η Γαλλία προέτρεψε τους διπλωμάτες της να αναβάλουν όλα τα μη αναγκαία ταξίδια τους στο Ιράν.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.