27/3/19

Άρχισαν τα όργανα; Στο... 1.000% το επιτόκιο swap μίας ημέρας για τη λίρα Τουρκίας! - Πάνω από 400 μ.β. το CDS

Την περασμένη εβδομάδα, το επιτόκιο swap μίας ημέρας ήταν στο 22%
Στο αστρονομικό επίπεδο του... 1.000% βρίσκεται σήμερα το επιτόκιο swap μίας ημέρας για τη λίρα Τουρκίας, από 330% χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Refinitiv Eikon. 
Την περασμένη εβδομάδα, το επιτόκιο ήταν στο 22%!
Την ίδια ώρα, το CDS, τα συμβόλαια ασφάλισης έναντι κινδύνου στα ομόλογα της Τουρκίας, αυξάνονται πάνω από τις 400 μονάδες βάσης.
Σύμφωνα με το Reuters, από το απόγευμα της Δευτέρας, οι τουρκικές τράπεζες άρχισαν να κρατούν συναλλαγές στην αγορά swap των λιρών στο Λονδίνο, αρκετά κάτω από το όριο 25% που ορίζεται από τις αρχές.
Αυτό προκάλεσε την απροσδόκητη αύξηση των επιτοκίων swap, τα οποία σήμερα φτάνουν το 1.000%.
Για να αντιμετωπίσει την άνοδο, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διενήργησε δύο δημοπρασίες την Τρίτη, προκειμένου να στηριχθεί η λίρα, αλλά οι Τούρκοι χάνουν την εμπιστοσύνη τους και στρέφονται σε ξένο χρήμα.
Στο μεταξύ, οι τουρκικές αρχές άρχισαν έρευνα κατά όσων στοιχηματίζουν κατά της λίρας, βάζοντας στο στόχαστρο μεταξύ άλλων δύο τραπεζίτης της αμερικανικής JPMorgan, της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας στον κόσμο.
«Δεχθήκαμε παράπονα, ότι τράπεζες συνέστησαν στους πελάτες τους την αγορά ξένων νομισμάτων, με έναν τρόπο που συνιστά χειραγώγηση», αιτιολογεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Τουρκίας, χωρίς να κατονομάζει την αμερικανική τράπεζα -σύμφωνα με όσα μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Η JPMorgan είχε συστήσει σε σημείωμά της προς τους επενδυτές, να αγοράσουν δολάρια και να πουλήσουν λίρες, καθώς αναμένουν περαιτέρω πτώση της ισοτιμίας του τουρκικού νομίσματος.
Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan προειδοποίησε τους κερδοσκόπους, σε προεκλογική ομιλία του το Σαββατοκύριακο, ότι «όποιος στοιχηματίσει κατά του νομίσματός μας, θα πληρώσει μεγάλο τίμημα».

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.