27/3/19

Με την κοινή συμπόρευση ο Ελληνισμός δεν κινδυνεύει

ΜΕΣΩ της διαρκούς, αταλάντευτης και αρραγούς συστράτευσης και συμπόρευσης μεταξύ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Ελληνισμός δεν κινδυνεύει. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά μηνύματα, πυλώνες πολιτικής, που έστειλε σε διάγγελμά του με αφορμή την εθνική επέτειο της επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Ηλίας Φωτόπουλος. Σε ένα μεστό από μήνυμα διάγγελμα, ο Έλληνας πρέσβης περιέγραψε τη στρατηγική, την τακτική και τους μεγάλους στόχους του Ελληνισμού. Η συνεργασία Αθηνών και Λευκωσίας, όπως εξήγησε, αποδείχθηκε στην πλέον πρόσφατη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού στο Κραν Μοντανά. Περαιτέρω, καταδεικνύεται σε καθημερινή βάση μέσω των τριμερών σχημάτων συνεργασίας. Ειδικά σε ό,τι αφορά αυτές τις συνεργασίες, επισήμανε πως «αποτελούν πολλαπλασιαστές διπλωματικής ισχύος, αναδεικνύοντας μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσω διαλόγου και συνεργειών. Εξίσου σημαντική είναι η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων κρατών στην υλοποίηση σημαντικών έργων στον τομέα της ενέργειας». 
ΤΑ μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες, που έστειλε ο πρέσβης, άγγιξαν πρωτίστως την Τουρκία, που προχθές ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο προσπάθησε με μαχητικά της να παρενοχλήσει το ελικόπτερο που μετέφερε τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Αγαθονήσι. Ήταν μια ακόμη ακραία συμπεριφορά της Άγκυρας, που μέσα από τον εκνευρισμό της επιχειρεί να εξωτερικεύσει τα πολιτικά της αδιέξοδα. Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι άσχετη με τις αντιδράσεις της Τουρκίας στα ενεργειακά και τα όσα διαδραματίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Τουρκία θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ουδείς νομιμοποιείται να μετέρχεται απειλές χρήσης βίας και να αξιώνει την απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως αυτά ορίζονται στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας», διαμήνυσε ο πρέσβης.  
ΑΡΚΟΥΝΤΩΣ σημαντική ήταν, ωστόσο, μια αναφορά στο διάγγελμα θέτοντας ευθέως ένα ζήτημα, το οποίο πρέπει να μας απασχολεί. Το γεγονός ότι η μακρά στασιμότητα στο Κυπριακό έχει προκαλέσει την εσφαλμένη εντύπωση στην Τουρκία, αλλά και σε μέρος του διεθνούς παράγοντα, ότι το υφιστάμενο status quo έχει δημιουργήσει ορισμένες πραγματικότητες επί του εδάφους, όπως π.χ. την παρουσία του κατοχικού στρατού, τις οποίες θα πρέπει κυνικά να αποδεχθούμε, στη λογική του «αναπόφευκτου». Αυτή, λοιπόν, την εσφαλμένη εντύπωση πρέπει να την ανατρέψουμε.  
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ σε αυτή την εσφαλμένη, πλην όμως εδραιωμένη, άποψη στο διεθνές πεδίο, δίνεται διά της προβολής της πραγματικής διάστασης του Κυπριακού. Το Κυπριακό είναι ζήτημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Το ζητούμενο, λοιπόν, όπως σωστά υπέδειξε ο κ. Φωτόπουλος, είναι η απαλλαγή από τα τετελεσμένα αυτά, με στόχο την αποκατάσταση της διεθνούς και ευρωπαϊκής έννομης τάξης και την επίτευξη μιας λύσης που θα βασίζεται στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και θα εξασφαλίζει συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας για το σύνολο των νόμιμων κατοίκων της νήσου.  
Η ΑΘΗΝΑ από το 2015 και εντεύθεν καθόρισε μια γραμμή πλεύσης στο Κυπριακό, που θέτει το ζήτημα στη σωστή του βάση. Ως θέματος εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Έθεσε ευθέως το θέμα της Ασφάλειας με κύριο στόχο την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των Εγγυήσεων. Ενός συστήματος που έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα, περιπέτειες και εν πολλοίς τραγωδίες στον ελληνισμό της Κύπρου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.