19/3/19

Ο Ερντογάν ξεκαθαρίζει τις ψευδαισθήσεις ορισμένων

ΠΟΛΛΟΙ αποδίδουν την επιθετική ρητορική του Ερντογάν στο γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Κι αυτό γιατί έχει δοθεί, εσωτερικά, στις δημοτικές εκλογές, που χρονικά τοποθετούνται στις 31η Μαρτίου, χαρακτήρας δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση. Γι' αυτό και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, έχει αναλάβει προσωπικά το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος του. Την περασμένη Κυριακή, ο Ερντογάν έκανε κοινή εμφάνιση με τον ηγέτη των «Γκρίζων Λύκων», Ντεβλέτ Μπαχτσελί, στην Σμύρνη. Στην παρουσία και των δυο μαζί αποδόθηκε και η νέα προκλητική έκρηξη ρητορικής εναντίον της Ελλάδος. Ο Ερντογάν επιδόθηκε σ' ένα εθνικιστικό παραλήρημα, προκαλώντας όχι μόνον την Ελλάδα, αλλά όλες τις βαλκανικές χώρες. 
Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ επανέφερε το παραμύθι για τις «χαμένες πατρίδες». 
«Σμύρνη εσύ που επούλωσες τις πληγές της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης, της μεγάλης βαλκανικής πόλης των Σκοπίων, της Βάρνας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος στο πλήθος των οπαδών του, αναφερόμενος σε «χαμένες πατρίδες ανά τους αιώνες».ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ συναφώς ότι η Αθήνα, διά του ελληνικού ΥΠΕΞ απάντησε στις εξάρσεις Ερντογάν. Ενόψει και της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας, Κατρούγκαλου και Τσαβούσογλου, στις 21 Μαρτίου, στην Αττάλεια, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, απάντησε με ψύχραιμο πλην όμως σαφές τρόπο: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στην εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής για την εξυπηρέτηση εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων και στη χρήση της ιστορίας με προσβλητικούς όρους για τους γειτονικούς λαούς. Ανάλογες απαράδεκτες αναφορές υπονομεύουν την εμπιστοσύνη που φιλοδοξούμε να οικοδομήσουμε μεταξύ των χωρών μας και δεν συνάδουν με την ευρωπαϊκή προοπτική που η τουρκική ηγεσία διακηρύσσει ότι υποστηρίζει».
 
ΕΙΜΑΣΤΕ εξ εκείνων που θεωρούμε ότι οι εξάρσεις της τουρκικής ηγεσίας, κυρίως του Προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν είναι προεκλογικές. Ενδεχομένως να διαπιστώνεται μια ενίσχυση της ρητορικής, αλλά αυτό δεν αφορά την ουσία. Γιατί η ουσία των θέσεων της Άγκυρας είναι διαχρονική και στηρίζεται εν πολλοίς στην επεκτατική της πολιτική. Μια πολιτική, η οποία καθορίζεται στη βάση μιας λογικής αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων γειτονικών κρατών στην πρώτη φάση και στη συνέχεια επιβάλλει νέα τετελεσμένα. Αυτή είναι η διαχρονική προσέγγιση και πολιτική της κατοχικής Τουρκίας, είτε η χώρα αυτή βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο είτε όχι. Θα πρέπει κάποιος με πειστικότητα και παραδείγματα να υποστηρίξει τι διαφορετικό εκφράζει η τουρκική ηγεσία σε περιόδους μη προεκλογικές. Η πολιτική είναι η ίδια. Δεν είναι από τη ρητορική, ενδεχομένως από τις εξάρσεις και τον οίστρο που κρίνονται πολιτικές, αλλά στην πράξη. Και στην πράξη υπάρχει μια προσέγγιση και η συμπεριφορά παραμένει αναλλοίωτη.
 
ΟΙ δημοτικές εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν σε δέκα ημέρες. Την επόμενη ημέρα θα επιβεβαιωθεί πως όλα θα είναι τα ίδια. Και για τους γείτονες της Τουρκίας, που δέχονται πιέσεις και εκφοβισμούς από το καθεστώς Ερντογάν αλλά και για τους πολίτες της χώρας αυτής, οι οποίοι βιώνουν τη συμπεριφορά ενός απολυταρχικού καθεστώτος. Εμείς δεν έχουμε ψευδαισθήσεις. Όσοι έχουν ψευδαισθήσεις μπορούν να συνεχίσουν και ζουν με αυτές.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.