19/3/19

Αποκαλυπτήρια από Eurostat για τις δημόσιες δαπάνες

Πραγματικά αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίες για το τι δαπανά το ελληνικό Κράτος σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη- μέλη, δηλαδή για το πού ακριβώς πάνε οι φόροι που πληρώνουμε κάθε χρόνο.
Η πρώτη εικόνα είναι ότι οι δαπάνες της Γενικής κυβέρνησης, δηλαδή οι πληρωμές του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα στην Ελλάδα, ανέρχονται στο 47,3% του ΑΕΠ, της χώρας, δηλαδή έστω οριακά πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, αλλά αν αναλογιστεί κανείς την αποτελεσματικότητα κάποιων δημόσιων υπηρεσιών, η σύγκριση είναι μάλλον άνιση.
Δεύτερο στοιχείο που φέρνει έναν κόμπο στο λαιμό είναι οι δαπάνες για τις δημόσιες υπηρεσίες, που ενισχύει την πρώτη αίσθηση δυσφορίας, καθώς ανέρχονται στο 8,3% του ΑΕΠ και είναι οι υψηλότερες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ανάλυση ανά κατηγορία είναι εξίσου διαφωτιστική. Κατ’ αρχάς για την άμυνα, παρά τα μνημόνια, οι σχετικές δαπάνες ανέρχονται στο 2,5% του ΑΕΠ και μπορούν να συγκριθούν μόνο με το 2% της Κύπρου. Κι αν για τις αμυντικές δαπάνες θα μπορούσε κανείς- υπό προϋποθέσεις- να δεχθεί τη σχετική ανελαστικότητα τους, για τις δαπάνες δημόσιας τάξης, που ανέρχονται στο 2,1% του ΑΕΠ, τι να πει κανείς; Ότι πιάνουν… τόπο;
Για τη συνέχεια Economistas


1 σχόλιο:

  1. Αυξηστε το ΑΕΠ για να μειωθουν! Βεβαια μπορειτε καινα τις μηδενισετε......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.