22/12/09

«Πράσινα» μπερέ στην Αεροπορία

Κλυδωνισμούς προκαλούν στην Πολεμική Αεροπορία οι πολλές μετακινήσεις επιτελικών αξιωματικών και στελεχών τρεις μήνες πριν από τις ετήσιες κρίσεις. Η αναταραχή που έχει δημιουργηθεί πλήττει το αξιόμαχο, τη στιγμή που ο κλάδος καλείται να «σηκώσει» το μεγαλύτερο βάρος αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο για τα εθνικά μας ζητήματα.


Εδώ και μερικές εβδομάδες παρατηρείται κινητικότητα στο ΓΕΑ, που προκαλεί ερωτήματα. Βασικότερο αυτών είναι τι εξυπηρετεί η σπουδή των αλλαγών στην Πολεμική Αεροπορία; Το ερώτημα αυτό γίνεται ακόμη πιο έντονο όταν διαπιστώνεται πώς στους άλλους δύο κλάδους, Στρατό και Ναυτικό, επικρατεί σχετική ηρεμία. Το γεγονός ότι στα γραφεία του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας βρίσκονται αρκετοί αεροπόροι με θεσμικό ρόλο ή με αρμοδιότητες άτυπου συμβούλου ίσως αποτελεί και μία εξήγηση. Αν βέβαια είναι σωστή η ερμηνεία αυτή για τις πρώιμες αλλαγές στον κλάδο, τότε οι κ.κ. Ευ. Βενιζέλος και Π. Μπεγλίτης θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις επιλογές των συνεργατών τους.

Ηδη, από το Νοέμβριο έχουν βγει φύλλα πορείας για στελέχη που βρίσκονταν σε καίριες θέσεις για την εύρυθμη λειτουργία της Πολεμικής Αεροπορίας και αναλαμβάνουν φίλα προσκείμενοι στο νέο πολιτικό καθεστώς, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί ενημέρωσή τους για τα καθήκοντα που επρόκειτο να εκτελέσουν. Επιτελικοί αξιωματικοί μετατίθενται χωρίς η μετακίνησή τους να είναι σε γνώση των άμεσων προϊσταμένων τους, ενώ αρκετές νέες τοποθετήσεις γίνονται στις ασφάλειες των μονάδων. Οι αλλαγές έχουν φτάσει μέχρι το ΑΣΑΕΔ και το Δ.Σ. του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας με αθρόες επιστροφές αποστράτων. Τέτοιου είδους φαινόμενα προκαλούν ανησυχία στους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ εκφράζονται φόβοι ακόμη και για πογκρόμ διώξεων.

Ο προβληματισμός επιτείνεται και από διάφορα σενάρια που επεξεργάζονται ορισμένοι σύμβουλοι, σε συνεργασία με εν ενεργεία στελέχη, και αποσκοπούν στο πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα στην Πολεμική Αεροπορία. Κάποιες εκ των εισηγήσεων έφθασαν έως το ΣΑΓΕ, αλλά τελικώς δεν προωθήθηκαν. Ενα από τα αρχικά σχέδια προέβλεπε επαναφορά ανωτάτων αξιωματικών στην ηγεσία του ΓΕΑ. Πιθανόν, η αντίθετη γνώμη της πολιτικής ηγεσίας στην τοποθέτηση δικαστικά δικαιωμένων αξιωματικών ή επανακληθέντων έβαλε στοπ. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι μεθοδεύονται προαγωγές αξιωματικών που βρέθηκαν για ένα έτος στην παράλληλη επετηρίδα.
Η όλη αυτή κατάσταση στην Πολεμική Αεροπορία τρεις μήνες πριν από τις ετήσιες τακτικές κρίσεις του Μαρτίου (οπότε και μετακινήσεις και τοποθετήσεις είναι δικαιολογημένες) μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει.

Προκαλεί ανασφάλεια στα στελέχη και την ιεραρχία, και πλήττει το ηθικό των αεροπόρων και της Πολεμικής Αεροπορίας. Κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την άμυνα και ασφάλεια της χώρας, αφού ο κλάδος έχει επωμισθεί κατά κύριο λόγο την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής, «αναχαιτίζοντας» την καθημερινή δραστηριότητα στο Αιγαίο και τις νέες τακτικές αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων που εφαρμόζει τελευταία η Αγκυρα.

6 σχόλια:

  1. πάνω απο όλα αξιοκρατία!!!!!!

    Μπράβο!!!!!

    και σε αυτόν τον τομέα το μέσον? Δηλαδή θέλουν κάποιοι με το ζώρι να μας πουλήσουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε κάθε αλλαγή κυβέρνησης μια από τα ίδια...Ειδικά στην ΠΑ μην ψάχνετε ιστορίες που κρύβονται από πίσω και άλλα. Καθαρά κομματικά είναι, και φυσικά ανέκαθεν έρχονται σε αντιδιαστολή με το πλήθος των Αξ/κων, Υπαξ/κων και στελεχών που καταβάλλουν καθημερινά φιλότιμες προσπάθειες να λειτουργεί η ΠΑ στο ύψος μια σύγχρονης αεροπορίας. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ένα πολύ πολύ παλιό περιστατικό, της δεκαετιάς του 80, όταν ένα στέλεχος του ΓΕΑ είχε μπει σε μια νευραλγική βάση όπου όλα τα στελέχη λείπαν και αφαίρεσε όλες τις σφραγίδες και έντυπο υλικό της μονάδας προς παραδειγματισμό, εξεδιώχθη όντας αντιπάλου κόμματος από τον κυβερνών, αντίθετα με τον Διοικητή ο οποίος και προήχθη...Τραγικές καταστάσεις, και δεν βγάζω έξω και τα γαλάζια μπερέ.
    Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκεί μπορείτε, αλλά δεν πατάτε πόδι οι καραβανάδες. Μπορείτε να επιβάλετε οι κρίσεις και η αξιολόγηση των στελεχών του στρατεύματος να μην έχουν κομματικά κριτήρια. Τουλάχιστον μέχρι τους στρατηγούς, όπως παλιά. Επίσης γίνεται να επιβληθεί διαφάνεια στις προμήθειες σε μεγάλο βαθμό, αν συνενοηθείτε μεταξύ σας και πέσουν καμπάνες. Ενα τέτοιο μίνι πραξικόπημα θα μπορούσε να επικροτηθεί απ'όλες τις μεριές και να τύχει νομικής κατοχύρωσης. Με διακομματική επιτροπή η κατοχύρωση της επετηρίδας και των κρίσεων. Αυτό είναι το εσπρί ντε κορ που χρειάζεται η χώρα, όχι ο συντεχνιασμός, όχι "να τα φάμε, να τ' αρπάξουμε και γαία πυρί μιχθήτω" !. Τι θα πειτε απέναντι στον όποιο φαυλεπιφαυλότατο Βενιζέλο που θα ξερνά πύρινες κατηγορίες. Μα το απλούστατο, ότι αιστάνεστε ! Εχουν εκπέσει από κάθε δημοκρατική νομιμοποίηση λόγω ρεμούλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. o Α/ΓΕΕΘΑ Γιάγκος της αεροπορίας δεν είναι τι περιμένατε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ζούμε ξανα τις ασχήμιες της δεκαετίας του `80,τότε που ξαφνικά έπαιρνες ένα χαρτί που σου έλεγε πως αποστρατεύτηκες,τότε που ενώ όλες οι εκθέσεις ικανότητος που είχες στο φάκελλό σου ήταν άριστες, σου έλεγαν ΦΥΓΕ ή σε γελοιοποιούσαν, στέλνοντά σε
    να διοικήσεις κάποια Μοναδούλα που ως τότε τη διοικούσε κάποιος τρεις βαθμούς κατώτερό σου.
    Ζούμε τις ασχήμιες της δεκαετίας του `80,τότε που το κόμμα που σήμερα κυβερνά, ως "ταύρος εν υαλοπωλείω", δεν άφησε τίποτε όρθιο στην αεροπορία και όχι μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν ανέχονται την όλη κατάσταση και δεν κάνουν πραξικόπημα καλά να πάθουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.