7/12/09

Τώρα θα πάς να παρουσιάσεις αυτό το "βιβλίο" κύριε Βενιζέλο;

Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗΣ ΥΠΗΡΞΕ ΥΒΡΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ ΜΟΥ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ -ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ- ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ, ΜΙΛΗΣΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΜΙΛΗΣΟΥΝ.

«Δύο Απόπειρες και Μια Δολοφονία», το νέο βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη

Το νέο βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη «Δύο Απόπειρες και μια Δολοφονία» παρουσιάζεται τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου στις 13.00 το μεσημέρι στο κατάστημα Public στο Σύνταγμα. Θα μιλήσουν:
Ευάγγελος Βενιζέλος -Υπουργός Εθνικής Άμυνας,Χρήστος Ροζάκης- Πρώτος Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου,Μαρία Χούκλη-Δημοσιογράφος

Το βιβλίο αναφέρεται στις σχέσεις της χούντας με την Κύπρο, την περίοδο 1967 – 1970 και καλύπτει τις ακόλουθες ενότητες:
Η Κύπρος και η 21η Απριλίου
Οι μάχες της Κοφίνου
Η απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας
Η συνεργασία Γιωρκάτζη – Παναγούλη
Η απόπειρα δολοφονίας του Γ. Παπαδόπουλου
Η απόπειρα δολοφονίας του Μακαρίου
Η δολοφονία του Γιωρκάτζη
Το Εθνικό Μέτωπο
ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗΣ

Δύο Απόπειρες και Μια Δολοφονία,(Η Κύπρος και η χούντα, 1967-1970),Σελίδες: 400
Εκδόσεις Αλφάδι,Λευκωσία 2009,ISBN: 978-9963-631-10-0

Τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο τη δεκαετία του ’60 και άφησαν το στίγμα τους στην κυπριακή τραγωδία του 1974, θα μπορούσαν να ήταν το σενάριο ενός πολιτικού και διπλωματικού θρίλερ: Ο Ψυχρός Πόλεμος, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Τουρκία, οι συνωμοσίες, οι ίντριγκες, οι δολοφονίες, οι παράνομες οργανώσεις και οι προσωπικοί ανταγωνισμοί συνέθεταν ένα σκηνικό που θα μπορούσε να ήταν ταινία με πολλά Όσκαρ.

Πρωταγωνιστές, γνωστές και άγνωστες προσωπικότητες που άφησαν το στίγμα τους στις εξελίξεις που οδήγησαν στο δραματικό 1974:

Ο Μακάριος που είχε για σωματοφύλακά του ένα μυστικό πράκτορας της ελληνικής ΚΥΠ.

Ο δαιμόνιος διοικητής των Λόχων Ορεινών Καταδρομών, ο οποίος ανέλαβε την προσωπική ασφάλεια του Μακαρίου και οργάνωσε μέσα από το προεδρικό ένα δαιμόνιο σχέδιο για τη δολοφονία του.

Ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, η πιο σκοτεινή προσωπικότητα της κυπριακής πολιτικής, που έπαιζε πολλούς ρόλους ταυτόχρονα, μέχρι που τον μάζεψαν σκοτωμένο από ένα ερημικό σημείο μακριά από τη Λευκωσία (φωτογραφία εξωφύλλου).

Ο Αλέκος Παναγούλης, ο ονειροπόλος αγωνιστής που πήγε στην Κύπρο να βρει συνεργάτες να δολοφονήσει τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και τον έμπλεξε ο Γιωρκάτζης σε μια ενδοχουντική συνωμοσία.

Ο Δημήτριος Ιωαννίδης και ο Κωνσταντίνος Ασλανίδης που με όχημα τον «εθνικό αγώνα» της Κύπρου προσπαθούσαν να εξουδετερώσουν τονΓεώργιο Παπαδόπουλο.

Όλά αυτά τα συγκλονιστικά γεγονότα, μαζεμένα και τεκμηριωμένα από πληθώρα πηγών, σ’ ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί και σημείωσε τη μεγαλύτερη εκδοτική επιτυχία στην ιστορία του πολιτικού βιβλίου στην Κύπρο.

Ο τίτλος του, «Δύο απόπειρες και μια δολοφονία», θα μπορούσε ναήταν αστυνομικό μυθιστόρημα. Κι όμως, αντικατοπτρίζει τα αληθινά γεγονότα της περιόδου 1967 – 1970 της νεότερης κυπριακής ιστορίας. Ξεκινά με τα πολεμικά γεγονότα του 1967 στο τουρκοκυπριακό χωριό Κοφίνου, που οδήγησαν στην απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας από την Κύπρο και το διχασμό στο εσωτερικό της χούντας και το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών μεταξύ των συνταγματαρχών, μέσω Κύπρου. Τα γεγονότα που ακολουθούν είναι συγκλονιστικά:

- Ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης συνεργάζεται με τον Αλέκο Παναγούλη στην απόπειρα του τελευταίου να δολοφονήσει τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο.

- Ο Γιωρκάτζης συμμαχεί με τους Ιωαννίδη – Ασλανίδη και αποπειράται να δολοφονήσει τον Μακάριο, καταρρίπτοντας το ελικόπτερο του, σε συνεργασία με τους Έλληνες αξιωματικούς που είχαν την ευθύνη για την ασφάλεια του.

- Και τέλος δολοφονείται ο Γιωρκάτζης από τους ίδιους τους συνεργάτες του, με τον Μακάριο να στήνει επιχείρηση συγκάλυψής του φόνου.

Το βιβλίο, στηριγμένο σε έγγραφα από τα αχρεία της κυπριακής ΚΥΠ που δημοσιεύονται για πρώτη φορά, ρίχνει άπλετο φως στο παρασκήνιο των μεγάλων αυτών γεγονότων. Περπατά τους αναγνώστες στις διαδρομές μιας πρωτοφανούς στη σύλληψη και την εκτέλεση συνωμοσίας, στο επίκεντρο της οποίας ήταν οι ανταγωνισμοί για τον έλεγχο της εξουσίας στο εσωτερικό της ελληνικής χούντας και με πρόσχημα τον αγώνα για εθνική ολοκλήρωση της Κύπρου...

Έγραψαν
«Και σε αυτό το βιβλίο, ο Μακάριος Δρουσιώτης σέρνει την επίσημη ΄αλήθεια΄ από τα μαλλιά, την σκύβει κάτω, την βρίζει, τη λοιδορεί από το ένα αρχείο στο άλλο, αντιπαραβάλλει μια-μια τις αλλοπρόσαλλες και συμπλεγματικές εμμονές της κρατώντας την ολόγυμνη μπροστά στον καθρέφτη της ιστορίας. Στο τέλος αυτή τρομάζει και ομολογεί. Ο συγγραφέας δεν σέβεται τίποτα και δεν νιώθει δέος για κανένα – παρά μόνο για την αλήθεια, την καλά κρυμμένη αλήθεια».
Τάσος Κωστέας

Καθημερινή (έκδοση Κύπρου)
«Έχοντας διαβάσει μονορούφι το βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη είπα, θα γράψω. Και καθώς είθισται, σε βιβλιοκριτικές να αναζητείται μια ισοζυγισμένη παρουσίαση των συν και πλην –κι εγώ δεν κολάκευσα ποτέ κανέναν- έψαχνα να θυμηθώ αν κάτι από την αφήγηση με είχε απωθήσει ως προκατάληψη, αν είχα εντοπίσει κάτι ως ανιστόρητο ή μια εκτίμηση ανεπαρκώς τεκμηριωμένη ή ρηχή ή αυθαίρετη, και δεν έβρισκα. (...) Μια συγκριτική αξιολόγηση των γεγονότων, μια έστω εκτίμηση προθέσεων των πρωταγωνιστών που να την κρίνω ανεπαρκή – γιατί σώνει και καλά έπρεπε να βρω; - δεν βρήκα».

Χρυσόστομος Περικλέους
Εφημερίδα Πολίτης
«Ειλικρινά, δεν χορταίνεις να διαβάζεις τη ροή της αφήγησης και τη χρονολογική σειρά των γεγονότων. Ο συγγραφέας και ερευνητής, με πληθώρα πηγών, μελετημένος όσο ελάχιστοι στο χώρο του Ελληνισμού, καταδύεται στη φουρτουνιασμένη θάλασσα των λαθών μας. (...) Είναι εύκολο να φορτώνεις τα πάντα στους εχθρούς του Έθνους, μόνο που αυτό δεν είναι Ιστορία. Ιστορία είναι η έντιμη και απροκατάληπτη έρευνα και ανάλυση, προπάντων η ντοκουμενταρισμένη έρευνα και ανάλυση, και επ’ αυτού ο Μακάριος Δρουσιώτης είναι άξιος συγχαρητηρίων. Και, ευτυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που αποκαθηλώνει τις εθνοκεντρικές μας νευρώσεις».
Αντρέας Κούνιος
Εφημερίδα Αλήθεια


Διαβάζουμε στο «ΒΗΜΑ» πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα παρουσιάσει, μεταξύ άλλων, το βιβλίο του κ. Δρουσσιώτη «Δύο Απόπειρες και μια Δολοφονία», αύριο Δευτέρα 7 Δεκέμβρη, στις 13.00 το μεσημέρι στο κατάστημα Public στο Σύνταγμα.
Τι γνωρίζει για τον κ. Δρουσιώτη και το βιβλίο του ο υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος;
Καλό θα ήταν ο κ. Ε. Βενιζέλος να θέσει ορισμένα «ερωτήματα» στον κ. Δρουσιώτη, τόσο για τον ειδικό του ρόλο στην υπερψήφιση του Σχεδίου Ανάν, όσο και στη σημερινή του δράση υπέρ των σχεδίων των ΗΠΑ…
Αλλά, πρωτίστως να διαβάζει τι πάει να παρουσιάσει και πως παρουσιάζει ένα «βιβλίο» που έχει προκαλέσει σάλο με τα ψεύδη του για τον αγωνιστή της Δημοκρατίας Αλέκο Παναγούλη.
Έλεος… υπάρχουν και ζητήματα που δεν είναι προς πώληση, ξεπούλημα και «διαπραγμάτευση»…

* Κι αν δεν ξέρει και δεν ρωτάει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εμείς τα θέτουμε για να μην μας πει –με δεδομένη την ευαισθησία του προς το διαδίκτυο και τα blogs- ότι είχε «άγνοια» των ζητημάτων. Εκτός κι αν έχει αναλάβει άλλες «δεσμεύσεις»…
Τώρα θα πάς να παρουσιάσεις αυτό το "βιβλίο" κύριε Βενιζέλο;

ΥΓ. Ο Δρουσιωτης ειναι κραγμενος ανθρωπος της αμερικανικης πρεσβειασ στην κυπρο ανταποκριτης φυσικα της ελευθεροτυπιας και διοργανωτης μαζωξεων(!!!) στην κυπρο με τουρκους -κυπριους'δημοσιογραφους' για την προωθηση των τουρκικων συμφεροντων.Διαμοιραστης των μιζων σε αποδεκτες ελληνοκυπριους το 2004 για να προπαγανδιστει η τουρκικη κατακτηση του σχεδιου ανναν. Φυσικα στην ελλαδα αποως ολοι της ομοταξιας παρουσιαζονται ως εγκυροι και συχνα μιλουν στα ραδιοφωνα...
Υβριστες καθε αξιας αντιστασης καλλιεργουν στη κοινη γνωμη την ψυχοσυνθεση της υποταγης και του μοιραλατρισμου

“Αλεξάντερ, ένας από τους κύριους δημοσιογράφους που θα λάβει μέρος στην παρασκηνιακή συζήτηση – ο Μακάριος Δρουσιώτης – προτείνει η συζήτηση να γίνει στο σπίτι του στο Τρόοδος, ενωρίς το βράδυ της Τρίτης (με φαγητό και ποτό) παρά κατά την διάρκεια της ημέρας. Θα είναι εκεί όλα τα ΜΜΕ (δημοσιογράφοι) που υποστηρίζουν την επαναπροσέγγιση. Τι λές;”

ΣΥΜΒΟΥΛΑΤΟΡΕΣ: Οταν την 1η Αυγούστου 2009 ο κ. Ντάουνερ νιώθει την... ανάγκη να ενημερώσει μερικούς φιλικούς δημοσιογράφους για τις διαπραγματεύσεις, ο σύμβουλός του επί του Τύπου έχει μία... λαμπρή ιδέα! Ο κ. Χοσέ Ντιάζ του γράφει: «Αλεξάντερ, ένας εκ των βασικών δημοσιογράφων (journos) που θα λάβει μέρος στην ενημέρωση, ο Μακάριος Δρουσιώτης, μας πρότεινε να γίνει αυτή (σ.σ.: η ενημέρωση του κ. Ντάουνερ!) στο σπίτι του, στο Τρόοδος»!!! Ο κ. Ντιάζ γράφει πως ο κ. Δρουσιώτης προτείνει ενημέρωση μετά φαγητού και ποτού και καταλήγει: «Θα είναι εκεί όλα τα media που υποστηρίζουν την επαναπροσέγγιση». Πολύ παράξενα πράγματα συμβαίνουν στο νησί των αγίων... Μπορεί να μας πει κάποιος εάν έγινε τελικά η ενημέρωση και τι έφαγαν οι επαναπροσεγγιστές δημοσιογράφοι; Βούρδουλας που σας χρειάζεται...

2 σχόλια:

  1. ...... ενώ ο ίδιος διοργάνωνε πολιτικά τραπεζώματα με καλεσμένους γνωστούς υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν και αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, κάτι το οποίο αποκαλύφθηκε πρόσφατα με διαρροή εγγράφων των Ηνωμένων Εθνών ( δεστε σχετικά: http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2009/09/blog-post_8932.html, http://eretiko-istologio.blogspot.com/2009/09/blog-post_19.html, http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/09/blog-post_1185.html, http://www.efylakas.com/archives/2425), κατηγορούσε τους όσους αντιδρούν σε μια άδικη λύση, ότι διοργανώνουν συνομωσίες για να αποτρέψουν τη "λύση". Για να συναντήσει πάλι την αντίδραση του Τουρκοκύπριου συναδέλφου του Σενέρ Λεβέντ. Ενώ δηλαδή ο ίδιος οργάνωνε πολιτικά τραπεζώματα, είχε το θράσος να μιλά για ανύπαρκτες συνομωσίες άλλων. Προφανώς έκρινε εξ' ιδίων τα αλλοτρια.

    Ο Μαγάριος Δρουσιώτης, είναι δυστυχώς, ένας εκ των συνηγόρων της Τουρκίας στον ελληνοκυπριακό τύπο. Και, έχοντας ξεπεράσει σήμερα, ακόμη και τον Αλ. Κωνσταντινίδη, είναι η ντροπή της κυπριακής δημοσιογραφίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο κύριε Βενιζέλο μας.
    Υπουργός Εθνικής Άμυνας της πατρίδας μας ή ....;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.