15/12/09

Εκκληση ενότητας από τον Ερντογάν Παρέμβαση μετά την απαγόρευση του DΤΡ

Αποθεωτική υποδοχή επιφύλαξαν χιλιάδες Κούρδοι κάτοικοι του Ντιγιάρμπακιρ στους βουλευτές του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατικής Κοινωνίας, οι οποίοι επέστρεψαν χθες αεροπορικώς από την Αγκυρα και διέσχισαν με το εικονιζόμενο λεωφορείο τους δρόμους της πόλης

ΑΓΚΥΡΑ O τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε χθες έκκληση για «εθνική ενότητα» μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας την Παρασκευή να θέσει εκτός νόμου το μεγαλύτερο κουρδικό κόμμα της χώρας, αυτό της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DΤΡ), απόφαση η οποία πυροδότησε βίαιες συμπλοκές και διαδηλώσεις.

« Θα τα ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα, εφόσον το έθνος μας είναι ενωμένο και έχει αλληλεγγύη » απάντησε ο κ. Ερντογάν σε δημοσιογράφους οι οποίοι τον ρώτησαν για το μέλλον του κυβερνητικού «ανοίγματος» προς τους Κούρδους μετά την απόφαση. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό το πρώτο σχόλιο έχει δύο αποδέκτες: Αφενός τους οπαδούς του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), αφετέρου τους ίδιους του Κούρδους, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο μιας ιστορικής οπισθοδρόμησης στον αγώνα για τα δικαιώματά τους.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και κατάφερε ένα ακόμη πλήγμα στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Προφανής στόχος των κεμαλιστών δικαστών (των ίδιων που το 2008 είχαν επιχειρήσει να θέσουν εκτός νόμου και το ισλαμιστικών καταβολών ΑΚΡ) είναι να υπονομεύσουν την κυβέρνηση του κ. Ερντογάν. Οι 19 βουλευτές του DΤΡ αποφάσισαν να παραιτηθούν αμέσως από τη Βουλή ωσότου ανακληθεί η απόφαση, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε επανάληψη των εκλογών σε περιοχές με κουρδικό πληθυσμό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε χθες ότι στην Τουρκία μπορεί να μείνει χωρίς εκπροσώπηση ένα μεγάλο μέρος ψηφοφόρων, άρα η χώρα δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει την υποχρέωσή της για εκδημοκρατισμό.

Στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, οι βουλευτές του DΤΡ έκαναν έναν άτυπο «γύρο του θριάμβου» κατά την επιστροφή τους από την Αγκυρα. Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι περικύκλωσαν το λεωφορείο που τους μετέφερε και τους επιφύλαξαν υποδοχή ηρώων. Η αστυνομία αργότερα έκανε χρήση αντλιών νερού, όταν ομάδα νεαρών εκτόξευσε εναντίον τους πέτρες και κατέστρεψε πινακίδες οδικής σήμανσης. Οι διαδηλωτές πετροβόλησαν και τα τοπικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, ενώ έγιναν αρκετές συλλήψεις.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμαντέο Αλταφάζ, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση του Δικαστηρίου μπορεί να στερήσει την πολιτική εκπροσώπηση ενός σημαντικού αριθμού Τούρκων ψηφοφόρων, αλλά και να έχει επιπτώσεις για τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη της Επιτροπής για το γεγονός ότι το Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) αρνείται συστηματικά να πάρει σαφείς αποστάσεις από το PKK και να καταδικάσει την τρομοκρατία.

Σημείωσε ακόμη ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση με βάση τις σχετικές πρόνοιες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνοντας παράλληλα πως η τουρκική νομοθεσία για τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
ΒΗΜΑ,ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.