4/12/09

Οταν κι ο Economist έμεινε από φλέγμα...


Tου Γιωργου Mαντελα

Είναι απορίας άξιον από πού πηγάζει το λεγόμενο «ελληνικό δαιμόνιο», στο όνομα του οποίου, κατά καιρούς, έχουν γίνει διάφορα «κατορθώματα». Η ίδια απορία υπάρχει και για το... παράρτημά του, δηλαδή το «επιχειρηματικό ελληνικό δαιμόνιο», που επίσης διεκδικεί τη μοναδικότητά του παγκοσμίως. Ως γνωστόν, σε συνδυασμό με τη «μοναδική ελληνική ψυχή», έχουν κατά καιρούς πετύχει «θαύματα». Οπως για παράδειγμα, τώρα τελευταία, να θέσουν εν αμφιβόλω μια από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στη χώρα: την κινεζική στον Πειραιά.

Επειδή τα τελευταία 24ωρα φαίνεται κάποιο φως στην άκρη του τούνελ, με διάθεση για συμβιβασμό εκατέρωθεν κι επειδή πίσω από τις λέξεις στην Ελλάδα συνήθως δεν κρύβεται τίποτα, αλλά πίσω από τους αριθμούς δεν μπορεί να κρύβεται για πολύ η πραγματικότητα, ας μιλήσουμε με νούμερα, για να καταλάβουμε το διακύβευμα.

Τον Οκτώβριο που μας πέρασε, η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα, εν μέσω κρίσης, αυξήθηκε με ρυθμό της τάξης του 16,1%. Το μισό αν είχαμε πετύχει στην Ελλάδα, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα έκανε τα ταξίδια του στις Βρυξέλλες για αναψυχή. Τον ίδιο μήνα, ο δείκτης λιανικών πωλήσεων στο Πεκίνο έτρεξε με 16,2%, σε δωδεκάμηνη βάση, ενώ ο αντίστοιχος ελληνικός, ημιθανής, μπέρδεψε τις γιορτές και περιμένει να αναστηθεί στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Και σχεδόν ταυτόχρονα, οι Κινέζοι δείχνοντας μια άνευ προηγουμένου καταναλωτική μανία, αύξησαν τις αγορές νέων Ι. Χ. κατά 72,5%! Ο Economist, που... του ’φυγε το φλέγμα από το ποσοστό, ακόμα προσπαθεί να εξηγήσει το φαινόμενο. Εγραφε, μάλιστα, σε προηγούμενο τεύχος ότι ακόμα και το εκεί καθεστώς τρόμαξε και έδωσε εντολή να παγώσουν, άγνωστο για πόσο, οι πωλήσεις. Το συμπέρασμα όμως παραμένει ίδιο: Οι τύποι είναι απίστευτοι. Κι εμείς αυτούς δεν τους θέλουμε.

Τους θέλουν βεβαίως οι Ιταλοί, οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι και τώρα τελευταία ξύπνησαν και οι... Μαυροβούνιοι, που τους δίνουν το Μπαρ να το ανατινάξουν, αν τους προκαλεί ευχαρίστηση.

Τους ήθελε και ο κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος όταν επισκέφθηκε την Κίνα, ως πρωθυπουργός, κουβαλούσε στις αποσκευές για δώρα στους Κινέζους κομισάριους δοχεία με τυρί φέτα και τενεκέδες με greek extra virgin oil και όταν επέστρεψε στην πατρίδα έλεγε στο φιλικό του περιβάλλον ότι μια γειτονιά από τη Σαγκάη αν φέρνουμε κάθε χρόνο για τουρισμό, το λύσαμε το πρόβλημα.

Τελικώς, τους έφερε για να επενδύσουν, αλλά ατύχησαν. Επεσαν πάνω σε εκλογές, τότε που καλοκαιριάτικα κάποιοι, στο μιλητό, «αγόραζαν» τον ΟΤΕ από τους Γερμανούς, «ξαναέδιναν» την Ολυμπιακή στον λαό και στα ρεπό «έδιωχναν» τους Κινέζους από το λιμάνι. Βεβαίως, δεν το εννοούσαν, αλλά άντε τώρα να τους το αποδείξουν στην πράξη.

Οι πληροφορίες λένε ότι οι Κινέζοι δεν θα περιμένουν για πολύ. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα περιμένουν μέχρι εμείς να ανακαλύψουμε τις πηγές του «ελληνικού δαιμονίου». Αν και δεν θα αργήσουμε και πολύ έτσι όπως έχουμε σκαρφαλώσει στα βουνά της ευρωπαϊκής απομόνωσης. Αλλά μια και το έφερε η κουβέντα, πολύ φοβάμαι ότι τη μέρα που θα τις βρούμε θα απογοητευτούμε όλοι. Γιατί το πιθανότερο είναι εκεί τριγύρω θα υπάρχουν κι άλλες, οπότε πάει η μοναδικότητα.

Σίγουρα, για παράδειγμα, θα βρούμε τις βουλγαρικές, από τις οποίες ξεπετάχτηκε η κόρη ενός μετανάστη από τη Σόφια ονόματι Dilma Roussef κι έγινε σήμερα το δεξί χέρι του Βραζιλιάνου προέδρου Loula στο Ρίο. Μόνο που οι Βούλγαροι δεν το έκαναν θέμα.

Αντιθέτως, θέμα τους είναι να ξεπεράσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα την Ελλάδα, γιατί η αντίληψή τους, το κόμπλεξ τους ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το είναι ότι «εμείς χάσαμε 50 χρόνια, αλλά εσάς πάλι θα σας ξεπεράσουμε». Στοίχημα ότι θα το πετύχουν;
kathimerini.gr

4 σχόλια:

  1. Μα τι λέτε κύριέ μου! Εδώ έχουμε να ασχοληθούμε με ασύλληπτα σημαντικότερα πράγματα από το «ελληνικό δαιμόνιο». Έχουμε να χαϊδέψουμε τα αυτιά κακομαθημένων που το μόνο που τους νοιάζει είναι να «καταστρέψουν τις καπιταλιστικές δομές» και να «ανατρέψουν το κτηνώδες και ανελεύθερο κράτος της δεξιάς» έστω και αν η «επάρατος δεξιά» δεν κυβερνά πια. Έστω και αν κανέναν νοήμονα άνθρωπο του δυτικού κόσμου δεν ενδιαφέρει τι γίνεται στο ασήμαντο χωριό των ανοήτων που ονομάζεται Ελλάδα. Θα δούμε πάλι γελοιότητες μιας ανόητης νεολαίας που άγεται και φέρεται από προβοκάτορες και από ανόητους καλοχορτασμένους δημοσίους υπαλλήλους με αντιεξουσιαστικές ονειρώξεις. Θα δούμε γελοιότητες μιας βολεμένης πάλε ποτέ νεολαίας που δεν την νοιάζει παρά μόνο πως θα εξασφαλίσει τα επιδόματα που τους έδωσε ο καλός πατερούλης ψευτοσοσιαλιστής και το ακαταδίωκτο για τα καλομαθημένα βλαστάρια της που το παίζουν μπαρουτοκαπνισμένοι επαναστάτες. Ποιος θα μιλήσει για παραγωγική διαδικασία, για δουλειά, για ανταγωνιστικότητα, για εξαγωγές, για καινοτομία, για μάθηση; Το «ελληνικό δαιμόνιο» δολοφονήθηκε σχεδόν μια γενιά τώρα. Το δολοφόνησε η ευκολία της επιδότησης, και αν κάποιος μας κάνει ένα καλό δεν θα είναι αυτός που θα μας αφήσει στην ψευδαίσθηση της κίβδηλης παιδικής χαράς που ζούμε αλλά αυτός που θα μας δώσει μια πολύ δυνατή κλωτσιά στον πισινό που ναι μεν θα μας πονέσει αλλά τουλάχιστον υπάρχει περίπτωση και να μας ξυπνήσει απ’ τον λήθαργο της ανοησίας.-

    Ελευθέριος Β.

    Υ.Γ. Αλήθεια εκεί στο ΠΑΣΟΚ κατάλαβαν επιτέλους ότι κάποιος που είναι ζήτουλας δεν είναι σε θέση να «επαναδιαπραγματευτεί» τίποτα; Πάντως αν πάρω σαν παράδειγμα την πρόσφατη κατάληξη των συνομιλιών με την Ρωσία για τα ενεργειακά πρότζεκτ, μπορώ να υποθέσω βάσιμα ότι κάτι άρχισαν να αντιλαμβάνονται πριν τους πάρουμε με τις ντομάτες. Αλλά το όλο σίριαλ γύρω από αυτά τα θέματα μόνο ως τεράστια πολιτική ανοησία μπορεί να θεωρηθεί και φυσικά είναι κάτι που δεν παραγράφεται απλά και μόνο με το προχώρημα των ορθών αποφάσεων. Όλα μένουν και βαραίνουν τους πολιτικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ονοματεπώνυμο δεν έχουν τα συμφέροντα, και οι εφιάλτες, για την καθημερινή? όψιμος ο προβληματισμός.

    Ένας αηδιασμένος Έλληνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ βλέπω ότι όταν λένε ότι πρέπει να ληφθούν σκληρά μέτρα, ξεκαρδίζονται στα γέλια οι πάντες τριγύρω μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο συντακτης θελει να μιλησει με νουμερα, αλλα μονο γι αυτα που συμπιπτουν με τις αποψεις που θελει να προωθησει.
    Δεν μας λει για παραδειγμα οτι η βασικη μηνιαια αμοιβη ενος κινεζου ανειδικευτου υπαλληλου 25 χρονων ,σ ενα εργοστασιο παραγωγης με 150 ατομα προσωπικο κατα μεσο ορο, ειναι 1200 RMB, που μας κανουν το ωραιοτατο ποσο των 120 ευρω περιπου μηνιαιως.
    Το δε ποσον της καταναλωτικης μανιας που περιγραφει και της τρομερης αυξησης του 72%, αντιπροσωπευει μονο ενα 5% του συνολικου πληθυσμου μιας τερατωδους σε εκταση χωρας, που βασιζει την αναπτυξη της σε εργασιακες συνθηκες μεσαιωνα και ακομα κατι χειροτερο.
    Γιατι δεν μας λεει ας πουμε για το δικαιωμα που διεκδικησαν οι κινεζοι υπαλληλοι, του να μπορουν δηλαδη να πηγαινουν στη τουαλεττα εν ωρα εργασιας?
    Γαιτι δεν μας λεει οτι τους συμφερει καλυτερα η ανθρωπινη μηχανη που-κατα τα λεγομενα των μανατζερ τους-τους συμφερει πολυ περισσοτερο απο την μηχανικη αυτοματοποιημενη διαδικασια?
    Τους λογους που δεν τα αναφερει τους ξερουμε πολυ καλα νομιζω και ας μην κρυβομαστε πισω απο υποκριτικες θεωρητικες διαδικαστικες αερολογιες περι του πρακτεου.
    Θα επρεπε καλυτερα να αναλογιστουμε γιατι μερικοι προσπαθουν σκληρα να μην συνδεουν την παιδεια με την αγορα εργασιας, και μετα να κατηγορησουμε νεολαια και συνδικατα που κανουν το αυτονοητο σε ολα τα πολιτισμενα κρατη της δυσης.
    Προασπιση των δικαιωματων σε μορφωση, εργασια, υγεια.Οτι δηλαδη χαρακτηριζει εναν ανθρωπο.

    Αλεξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.