15/9/11

Τρυπούν την υπομονή μας οι Τούρκοι

ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ

Παίρνετε «σημαντικό ρίσκο», προειδοποίησαν χθες την Κυπριακή Δημοκρατία
Στο δρόμο βρίσκεται η πλατφόρμα της Noble, η οποία αναμένεται να πιάσει δουλειά πολύ σύντομα. Άρχισαν να γνωστοποιούνται οι λεπτομέρειες της ερευνητικής διαδικασίας.


Η «μονομερής», όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση των Ελληνοκυπρίων, να καθορίσουν τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης και να πραγματοποιήσουν έρευνες για ανεύρεση υδρογονανθράκων, συνιστά «σημαντικό ρίσκο», δήλωσε χθες, στο πλαίσιο ενός νέου κύκλου απειλών κατά της Κύπρου, ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι. Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να λάβει κάθε μορφής μέτρο για την ασφάλεια και την ευημερία του τουρκοκυπριακού λαού».

Πάντως, στην Άγκυρα μεταβαίνουν σήμερα «αξιωματούχοι» του λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών, με σκοπό να συμμετάσχουν σε σύσκεψη για το θέμα του φυσικού αερίου και την αντιμετώπιση της απόφασης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεμένα τα χέρια μας, με άλυτο το Κυπριακό
Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος δεν περιόρισε την προκλητικότητά του στις συνηθισμένες, πλέον, απειλές. Διασύνδεσε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας -τόσο σε σχέση με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου όσο σε σχέση με την άσκηση της προεδρίας της Ε.Ε.- με το ενδεχόμενο επίτευξης λύσης του Κυπριακού.

Υπέδειξε ότι «σε περίπτωση που υπάρξει μέχρι το τέλος του έτους μια συμφωνία, όπως προβλέπει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, τότε θα καταστεί δυνατόν να αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. το νέο συνεταιρικό κράτος, που θα συσταθεί στο δεύτερο ήμισυ του 2012 και να διαμορφωθεί ένα νέο και δημιουργικό κλίμα σε όλα τα ζητήματα, περιλαμβανομένων και των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε.». Ο Αταλάι κάλεσε, ταυτόχρονα, την Κυβέρνηση, «αν είναι ειλικρινής στο θέμα της λύσης», να αποφεύγει να δημιουργεί νέα προβλήματα, αναφερόμενος στην έναρξη των διερευνητικών διαδικασιών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Διασύνδεση με το Κυπριακό και άλλα ζητήματα επιχείρησε και ο ψευδοπρωθυπουργός Ιρσέν Κιουτσιούκ, λέγοντας ότι με τις έρευνες που θα διεξάγει, η ε/κ πλευρά προσπαθεί ν’ αλλάξει την ατζέντα. Απέδωσε την κίνηση Χριστόφια στην κακή πορεία της κυπριακής οικονομίας και στην έκρηξη στη ναυτική βάση, η οποία δημιούργησε το αίτημα για παραίτησή του. Η ε/κ πλευρά, είπε, πρέπει να λειτουργήσει με σωφροσύνη στο θέμα των ερευνών, καθώς ψευδοκράτος και Τουρκία έχουν μέτρα να λάβουν.


«Αμφισβητούμενη περιοχή»
Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς, επαναλαμβάνοντας τις προηγούμενές του θέσεις. «Κάθε χώρα», είπε, «είναι ελεύθερη να κάνει έρευνες στα χωρικά της ύδατα αλλά, όταν τίθεται θέμα αμφισβητούμενης περιοχής, που δεν είναι ξεκάθαρο σε ποια χώρα ανήκει, εάν υπάρχουν τέτοιες περιοχές, για τις οποίες το διεθνές δίκαιο δεν έχει αποφασίσει σχετικά, τότε η Τουρκία φυσικά και θα υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα».

Πρόσθεσε ότι μπορεί η Κύπρος να έχει πρόθεση, πρωτοβουλία ή προσπάθεια να προβεί σε έρευνες, όσοι, όμως, το επιχείρησαν στο παρελθόν, γνωρίζουν καλά την αντίδραση της Τουρκίας.

Ερωτηθείς σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας, ο Μπαγίς δήλωσε ότι στόχος της χώρας του είναι πρώτον να εστιάσει στα βήματα που θα φέρουν τον εκδημοκρατισμό και τη διαφάνεια και δεύτερο η εξάλειψη των προκαταλήψεων στην Ε.Ε., που συνιστούν το μεγαλύτερο εμπόδιο. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής ιστοσελίδας ABHaber, έγινε αξιολόγηση της κρίσης που προέκυψε μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, στην Ε.Ε., με τη συμμετοχή αρμοδίων της Κομισιόν και της Πολωνικής Προεδρίας. Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, κατέληξαν στην ίδια άποψη, δηλαδή την έναρξη διαλόγου με τα ενδιαφερόμενα μέρη, εξετάζοντας διάφορα σενάρια.

Το «μικρό βέτο»
Από πλευράς Κυβέρνησης, αντίδραση υπήρξε χθες από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου, ο οποίος, σε αντίθεση με το πνεύμα της επανάληψης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, που χαρακτήριζε τις κυβερνητικές τοποθετήσεις εδώ και ημέρες, απευθύνθηκε επί της ουσίας προς την Άγκυρα. Τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα του κεφαλαίου για την ενέργεια, στη διαπραγματευτική διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., ενόσω η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει την προκλητική συμπεριφορά της, βάζοντας εμπόδια στην Κύπρο, σχετικά με ενεργειακά θέματα.

Σχολιάζοντας είδηση του πρακτορείου «Ανατολή», σύμφωνα με την οποία υπήρξε σύσταση εκ μέρους της Κομισιόν προς το Ευρωκοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη, για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας με το άνοιγμα του κεφαλαίου για την ενέργεια, ο κ. Στεφάνου επισήμανε ότι το θέμα του ανοίγματος κεφαλαίων εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η ίδια, αυτή με την οποία είχαμε παγώσει, ως κράτος-μέλος της Ε.Ε., έξι κεφάλαια το 2009, και ειδικά το συγκεκριμένο κεφάλαιο, που έχει παγώσει λόγω των προκλήσεων, στις οποίες η Τουρκία προβαίνει σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να δεσμευτεί προς την Ε.Ε. ότι θα παύσει να προκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με τα μόνιμα μέλη του ΣΑ και τη Γερμανία, όπως επίσης και με εταίρους στην Ε.Ε., ενημερώνοντάς τους για τις τουρκικές κινήσεις, σχετικά με το θέμα, ενώ συνεχείς είναι οι επαφές με την Αθήνα.

Πλατφόρμα με… ψυχολόγους
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα οδεύει προς την κυπριακή ΑΟΖ η πλατφόρμα της Noble Energy, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τις ερευνητικές γεωτρήσεις στο οικόπεδο Αφροδίτη πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ δεν αποκλείεται να πιάσει τελικά δουλειά και εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Για να σταθεροποιηθεί η πλατφόρμα, διαθέτει τεράστιους θαλάμους στο κάτω μέρος της, οι οποίοι γεμίζουν με θαλασσινό νερό, μόλις φτάσει στο ακριβές σημείο εγκατάστασής της, όπου αγκυροβολεί με τέσσερις τεράστιες άγκυρες.

Όπως μετέδωσε χθες το ΣΙΓΜΑ, η πλατφόρμα, εκτός από εγκαταστάσεις 24ωρης εξυπηρέτησης για τους υπαλλήλους της, θα στελεχωθεί και με ψυχολόγους, οι οποίοι θα υποστηρίζουν τους εργαζόμενους, που αναγκάζονται να εργάζονται υπό τη μεγάλη πίεση των τουρκικών απειλών. Δίπλα της θα αγκυροβολήσει και ένα βοηθητικό πλοίο.

Το κόστος του όλου εγχειρήματος υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο δολάρια την ημέρα. Το συνολικό πλήρωμα αποτελείται από δύο ομάδες των 28 εργαζομένων. Οι εξειδικευμένοι επιστήμονες αναμένεται να ανεβαίνουν στην πλατφόρμα κάθε μερικές ημέρες, ώστε να αξιολογούν τα ευρήματα.

Η μεταφορά του προσωπικού στην πλατφόρμα θα γίνεται από ελικόπτερα που θα ξεκινούν από ελικοδρόμιο, που βρίσκεται υπό κατασκευή στο λιμάνι Λεμεσού. Οι σωλήνες που ανήκουν στη Noble Energy, εν τω μεταξύ, βρίσκονται στο λιμάνι εδώ και μια εβδομάδα και εντός των επόμενων ημερών θα αρχίσει η διαδικασία της μεταφοράς τους στην πλατφόρμα.

«Ενδιαφέρουσα» άποψη
Κι ενόσω το κλίμα χειροτερεύει και οι διαδικασίες συνεχίζονται, μια παράξενη δήλωση από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, προς την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ενδέχεται να δημιουργήσει περαιτέρω αναστάτωση. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Ελλάδας, ανώνυμος αξιωματούχος της Πρεσβείας έκανε λόγο για «αναλογική μοιρασιά» του φυσικού αερίου της Κύπρου, παρά τις δηλώσεις στήριξης της κυπριακής θέσης, πριν από μερικές ημέρες.

Ερωτηθείς, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης για την επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού θα πρέπει να μοιραστούν αναλογικά (στην αγγλική γλώσσα χρησιμοποιήθηκε ο όρος equitably, που μπορεί να αποδοθεί και με τον όρο ισοδυνάμως ή δίκαια) ανάμεσα στις δύο κοινότητες»! Αυτή η θέση προσομοιάζει με την τουρκική και προφανώς δεν συμπίπτει με την εκπεφρασθείσα θέση της Ουάσιγκτον.

Ικανοποίηση και… μερικές ιδέες από τα κόμματα
Η ΕΔΕΚ, διά του Εκπροσώπου της Δημήτρη Παπαδάκη, εξέφρασε χθες επιδοκιμασία για τη δρομολόγηση των διαδικασιών διενέργειας των γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στο καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Όπως είπε ο κ. Παπαδάκης, δεδομένων των συνεχιζόμενων τουρκικών απειλών, χρειάζεται επαγρύπνηση σε όλα τα επίπεδα και συλλογική διαβούλευση της πολιτικής ηγεσίας για προώθηση των αναγκαίων προληπτικών μέτρων σε πολιτικό και διπλωματικό πεδίο. Έκανε επίσης λόγο για ανάγκη πλήρους συντονισμού κινήσεων, πρωτοβουλιών και ενεργειών με την Ελλάδα και διαμόρφωση στρατηγικών συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης εισηγήθηκε όπως τηρηθεί εμπάργκο δηλώσεων από την ε/κ πλευρά για τις απειλές της Τουρκίας, εκφράζοντας την άποψη πως, οι δημόσιες δηλώσεις, ουσιαστικά ενισχύουν και αναδεικνύουν την αμφισβήτηση που επιχειρεί η Τουρκία. Τόνισε, ταυτόχρονα, ότι «είναι αδήριτη ανάγκη να εγκύψουμε στην ξεχασμένη Εθνική Φρουρά και να προχωρήσουμε στην αναζωογόνηση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας - Κύπρου». Σημείωσε, τέλος, ότι σχεδιασμένες ενέργειες πρέπει να γίνουν σε όλους τους τομείς, χωρίς τυμπανοκρουσίες. «Η Κυβέρνηση επιβάλλεται να αναζητήσει τις κατάλληλες συμμαχίες σε όλα τα επίπεδα», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε, από πλευράς του, ότι το Κίνημα χαιρετίζει τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την οποία εκφράζει την ήπια αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να κατοχυρώσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της στην Ανατολική Μεσόγειο, προχωρώντας στην πρώτη διερευνητική γεώτρηση. Εξέφρασε την ελπίδα η αποφασιστικότητα να συνοδεύεται από την αναγκαία προετοιμασία και την αποτελεσματική προνοητικότητα, έναντι οποιουδήποτε σεναρίου.
http://sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/418985 

1 σχόλιο:

  1. συχνά το debka γράφει φούμαρα αλλά καμιά φορά λέει και αλήθεια:

    http://debka.com/article/21301/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.