21/9/11

Εξηγήσεις ζήτησε από τον Ερντογάν ο Ομπάμα

Εξηγήσεις ζήτησε από τον Ερντογάν ο Ομπάμα
Συγκαταβατικά χαμόγελα αντάλλαξαν ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, στη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη.
Εξηγήσεις από τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, για την έντονη αεροναυτική παρουσία της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο, ζήτησε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Μπαράκ Ομπάμα και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε καθησυχαστικός, πως δεν πρόκειται η κατάσταση να οδηγήσει σε αντιπαράθεση, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα ήγειρα άμεσα, κατά τη συνάντησή τους, ερώτημα για την τουρκική ναυτική παρουσία γύρω από την περιοχή όπου διεξάγονται οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Προκλητικός και απειλητικός
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας εμφανίστηκε, στις δικές του δηλώσεις μετά τη συνάντηση, με το γνωστό προκλητικό του ύφος. Ανέφερε πως «αυτό που κάνουν η ελληνοκυπριακή διοίκηση (όπως αποκάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση) και το Ισραήλ, στη Μεσόγειο, είναι τρέλα». Και συνέχισε: «Κατ’ ακρίβεια, η δραστηριότητα των Ελληνοκυπρίων με τις έρευνες δεν είναι τίποτε άλλο παρά σαμποτάζ στη διαπραγμάτευση μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων (για το Κυπριακό).»
Εξηγήσεις ζήτησε από τον Ερντογάν ο Ομπάμα
Με ύφος που προδίδει πολλά, ακούει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μπαράκ Ομπάμα, μπροστά στις τηλεοπτικές και φωτογραφικές κάμερες. 
 
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε σύγκληση, στο προσεχές διάστημα, υψηλού επιπέδου συνάντησης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, και χαρακτήρισε τις έρευνες προσπάθεια υπονόμευσης και αυτής της συνάντησης. Αναφέρθηκε και στα δικαιώματα που βλέπει να έχουν οι Τουρκοκύπριοι στον υποθαλάσσιο πλούτο, και είπε πως και η Τουρκία μπορεί να υπογράψει με το ψευδοκράτος συμφωνία, και να αρχίσουν ανάλογες έρευνες.

Δεν έλειψαν από τις δηλώσεις του και οι απειλές. Κατάληξε με την απειλητική αναφορά ότι «τα αντιτορπιλικά και οι φρεγάτες μας βρίσκονται ήδη στην περιοχή».

Ανησυχία για το θέμα Ισραήλ
Η μεγάλη ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως τη μετέφερε στη συνάντηση ο Μπαράκ Ομπάμα, αφορά στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ. Σύμφωνα με τον ίδιο Αμερικανό αξιωματούχο, οι συνομιλίες δεν πήγαν καλά, αφού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε πως δεν δέχεται καμία συνομιλία με την ισραηλινή κυβέρνηση χωρίς πρώτα να υπάρξει απολογία.

Και στο θέμα αυτό, ο Τούρκος Πρωθυπουργός θριαμβολόγησε στις δικές του δηλώσεις προς Τούρκους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος αναγνώρισε πως στο θέμα των θανάτων στο «Μαβί Μαρμαρά» η Τουρκία έχει δίκιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Διευθύντρια Ευρώπης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Ελίζαμπεθ Ράνταλ Σέργουντ, ο Αμερικανός Πρόεδρος επισήμανε στον Τούρκο Πρωθυπουργό το ενδιαφέρον του να βρεθεί λύση στο πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ και ενθάρρυνε τη συνέχιση των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης. Παράλληλα, του υπογράμμισε την ανάγκη να καταλαγιάσουν οι εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή.
http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/25129 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.