21/9/11

Χριστόφιας: Ασπίδα για την Κύπρο οι δηλώσεις Λαβρόφ

«Ασπίδα για την Κύπρο» χαρακτήρισε τη ρωσική δήλωση για τις κυπριακές έρευνες στη Μεσόγειο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι μετά από αυτήν ακολούθησαν παρόμοιες δηλώσεις άλλων χωρών. Μιλώντας μετά την 20λεπτη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως είχε μαζί του «μία θερμή ανταλλαγή απόψεων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

«Τηρούμε την ίδια γραμμή στην κατεύθυνση της εφαρμογής των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για το κυπριακό. Μία λύση που θα συμφωνηθεί μεταξύ των ηγεσιών των δύο κοινοτήτων».
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε πως «ευνοούμε την σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης η οποία, μετά τη συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές του προβλήματος θα εξετάσει αποκλειστικά τις διεθνείς του πτυχές».

Παράλληλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον κ. Λαβρόφ και την κυβέρνησή του για τη δήλωση της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με τις έρευνες της Κύπρου για εξόρυξη φυσικού αερίου.
«Είναι μία θέση αρχών βασισμένη στη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Είναι μία ασπίδα για την Κύπρο. Και άλλες χώρες ακολούθησαν στη συνέχεια στην ίδια κατεύθυνση».

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών είπε πως με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζήτησαν τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, στις οποίες επισήμανε ιδιαίτερα το εμπόριο και τις οικονομικές σχέσεις.

«Συνεργαζόμαστε σθεναρά στα διεθνή θέματα, στον ΟΗΕ και στον Οργανισμό Συνεργασίας και Ασφάλειας στην Ευρώπη και εκτιμούμε τη συμβολή της Κύπρου στην προώθηση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ε.Ε.».

Αναφορικά με το κυπριακό, το οποίο συζήτησαν, ο κ. Λαβρόφ είπε πως όπως και σε κάθε άλλο ζήτημα «η Ρωσία είναι ένθερμα υπέρ της επίτευξης συμφωνίας στη βάση των διεθνώς συμφωνημένων αρχών και στην περίπτωση αυτή μιλούμε για τα ψηφίσματα του Σ.Α.. Τα ψηφίσματα αυτά περιγράφουν τις παραμέτρους για την εξεύρεση διευθέτησης, η οποία θα είναι αντικείμενο της συμφωνίας και των δύο κοινοτήτων, θα είναι διαρκής και θα είναι αντικείμενο ισχυρής διεθνούς υποστήριξης».

Στο ζήτημα των ερευνών της Κύπρου για φυσικό αέριο, είπε πως ξανά, όπως και σε κάθε άλλο ζήτημα, «η θέση μας βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και ειδικά για την περίπτωση στη σύνοδο του 1982 του Δικαίου της Θάλασσας».

Ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε τη σθεναρή ελπίδα και ενθάρρυνε «όλα τα μέρη να αποφύγουν βήματα τα οποία θα κλιμάκωναν την κατάσταση».

«Ενθαρρύνουμε όλους να παραμείνουν εντός των πλαισίων του Δικαίου της Θάλασσας», κατέληξε.
Στη συνάντηση επίσης παρευρέθηκαν από κυπριακής πλευράς, η Υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου κι ο μόνιμος αντιπρόσωπος, πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ.
http://www.onlycy.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.