20/9/11

Ξεκινούν και οι Τούρκοι έρευνες στην Κύπρο

Εργασίες στην "υφαλοκρηπίδα" του ψευδοκράτους προανήγγειλε ο Ερντογάν. Μέρος της ελληνικής ΑΟΖ νοτίως του Καστελόριζου αμφισβητεί ευθέως η Αγκυρα με την έκδοση νέας NAVTEX για γαλλικό πλοίο
Ξεκινούν και οι Τούρκοι έρευνες στην Κύπρο
Εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου στρέφεται η Τουρκία, αντιδρώντας στην έναρξη των γεωτρήσεων στο "Οικόπεδο 12" της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς το Ισραήλ δεν μπορεί να αποτελέσει τον "εύκολο στόχο" που αναζητεί ο κ. Ερντογάν.
Ενώ η Τουρκία απειλεί ακόμη και με αποστολή πολεμικών πλοίων που θα προστατεύουν τις υποτιθέμενες έρευνες στην "υφαλοκρηπίδα" του ψευδοκράτους, με νέα NAVTEX χθες δηλώνει ότι μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως του Καστελόριζου είναι τουρκική και εκδίδει μάλιστα άδεια εργασιών για γαλλικό πλοίο.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν κατά την αναχώρησή του χθες για τη Νέα Υόρκη δήλωσε ότι πιθανότατα και εντός της εβδομάδας η χώρα του θα ξεκινήσει σε συνεργασία με τους Τουρκοκυπρίους "εργασίες εντός αυτής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης" και σε ό,τι αφορά τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ δήλωσε ότι η χώρα του θα παρακολουθεί την κατάσταση χρησιμοποιώντας αεροσκάφη, μια φρεγάτα και τορπιλακάτους.
Είχε προηγηθεί ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, που ανακοίνωσε ότι η τουρκική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία ΤΡΑΟ θα ξεκινήσει γεωτρήσεις εντός της "υφαλοκρηπίδας" του ψευδοκράτους. Ενώ η Τουρκία κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση, προβληματισμό προκαλεί η παρέμβαση της Κομισιόν, καθώς παρά τις προειδοποιήσεις προς την Τουρκία ουσιαστικά κρατά πολιτική ίσων αποστάσεων.
Η Κομισιόν διά της εκπρόσωπου του επιτρόπου αρμοδίου για τη διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, δήλωσε ότι "η Τουρκία πρέπει να απόσχει από οποιαδήποτε απειλή ή πηγή έντασης ή ενέργεια η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση συνοριακών διαφορών", αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι "όλα τα μέρη πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση" και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να διευκολύνουν την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού. Ενώ το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο BERGEN SURVEYOR συνεχίζει να κινείται σε περιοχές βορείως των Κατεχόμενων, χθες με μια νέα NAVTEX η Τουρκία αμφισβήτησε ευθέως την ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου και την κυπριακή δυτικά της Πάφου.
Ξεκινούν και οι Τούρκοι έρευνες στην Κύπρο
Με τη NAVTEX (614/11) οι τουρκικές αρχές ανακοινώνουν ότι το ειδικό σκάφος C/S ILE DE BREHAT (που ανήκει στην ALCATEL) θα εκτελέσει εργασίες πόντισης καλωδίων από 20 έως 30 Σεπτεμβρίου σε περιοχές που "ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα".
Η Τουρκία παραθέτει σειρά συντεταγμένων που δημιουργούν τη νοητή γραμμή των εργασιών του σκάφους, οι οποίες όμως βρίσκονται εντός της ελληνικής και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας στην ευαίσθητη περιοχή νοτίως του Καστελόριζου. Το ανησυχητικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι λίγους μήνες μετά το περιστατικό με το ερευνητικό σκάφος EXPLORA, ένα ακόμη γαλλικό σκάφος φαίνεται να έχει ζητήσει άδεια από τις τουρκικές αρχές για διεξαγωγή εργασιών στην περιοχή. Το σκάφος είχε ζητήσει άδεια και από τις ελληνικές αρχές, που είχαν εκδώσει τη NAVWARN (501/11) με αναγγελία για έρευνες, χωρίς όμως να έχει υπάρξει η πρόσθετη ενημέρωση για τις συντεταγμένες στις οποίες θα κινηθεί το γαλλικό σκάφος.
Ξεκινούν και οι Τούρκοι έρευνες στην Κύπρο
Π. Μπεγλίτης:
Δεν φοβόμαστε τις απειλές της Τουρκίας
"Δεν φοβόμαστε τις απειλές της Τουρκίας", δήλωσε χθες ο Π. Μπεγλίτης, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο αύξησης της έντασης στην περιοχή. Ο υπουργός Αμυνας αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας τόνισε: " Εχει μια νοοτροπία μονομερών διεκδικήσεων, απειλών και απομόνωσης από τη διεθνή κοινότητα και από την ΕΕ. Συνεχίζει να παρανομεί, νομίζοντας ότι είναι μόνη της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές της διεθνούς νομιμότητας".
Ξεκινούν και οι Τούρκοι έρευνες στην Κύπρο
Ο Π. Μπεγλίτης προειδοποίησε την Τουρκία ότι "όλα αυτά πληρώνονται. Δεν μπορείς να κάνεις για πολύ χρόνο τον χωροφύλακα αγνοώντας θεμελιώδεις αρχές διεθνούς νομιμότητας. Το λέω μετά λόγου γνώσεως, δεν φοβόμαστε τις απειλές της Τουρκίας".
Στο μεταξύ, ο Π. Μπεγλίτης, αναφερόμενος στις φημολογίες των τελευταίων ημερών περί αύξησης της θητείας λόγω της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διευκρίνισε: "Δεν έχω πει ότι επίκειται αύξηση της στρατιωτικής θητείας, ούτε έχω λάβει τέτοιες αποφάσεις. Ούτε πρόκειται να ληφθούν τέτοιου είδους αποφάσεις". Ωστόσο ο υπουργός Αμυνας παραδέχτηκε ότι στο Πεντάγωνο γίνονται σχετικές μελέτες για τη θητεία σε συνάρτηση με την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό στις Ενοπλες Δυνάμεις.
Εργασίες πόντισης καλωδίων από 20 έως 30 Σεπτεμβρίου θα εκτελέσει το γαλλικό πλοίο ILE DE BREHAT σε περιοχές που η Αγκυρα προσδιορίζει ως «τουρκική υφαλοκρηπίδα»
Εργασίες πόντισης καλωδίων από 20 έως 30 Σεπτεμβρίου θα εκτελέσει το γαλλικό πλοίο ILE DE BREHAT σε περιοχές που η Αγκυρα προσδιορίζει ως «τουρκική υφαλοκρηπίδα»
Χ. Κλίντον
Παρέμβαση υπέρ της Λευκωσίας
Παρέμβαση υπέρ του δικαιώματος της Κύπρου να πραγματοποιήσει έρευνες για φυσικό αέριο έγινε χθες από την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χ. Κλίντον στη συνάντησή της με τον Τούρκο ομόλογό της Α. Νταβούτογλου. Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι οι κυπριακές έρευνες "δεν θα πρέπει να αποδυναμώσουν τις διαπραγματεύσεις (για την επίλυση του Κυπριακού) ούτε να παρέμβουν" σε αυτές προσθέτοντας ότι "ο καλύτερος τρόπος να ρυθμιστεί το θέμα της ενέργειας και της οικονομικής ανάπτυξης είναι μέσω μιας συνολικής συμφωνίας που θα ρυθμίζει το Κυπριακό".
Χθες η μεγάλη αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Noble Energy ανακοίνωσε στη Νέα Υόρκη ότι θα ξεκινήσει τις γεωτρήσεις στα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου εντός των προσεχών ημερών. Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας δήλωσε ότι γνωρίζει την κατάσταση στη Μεσόγειο και ότι οι γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν πιθανόν εντός της εβδομάδας, αναλόγως του χρόνου που θα χρειασθεί για να προετοιμασθεί το γεωτρύπανο. Σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού Τύπου, γύρω από την πλατφόρμα της αμερικανικής εταιρείας υπερίπτανται ισραηλινά μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη, ενώ στα ανατολικά της πλατφόρμας έχουν αναπτυχθεί σκάφη του ισραηλινού ναυτικού.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
ΕΘΝΟΣ

2 σχόλια:

  1. ..-Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έντεχνα αποφεύγει να συνδέσει το Ισραήλ στην διαμάχη του, με την Κύπρο και την Ελλάδα αναφορικά με το θέμα της ΑΟΖ.Οι Ισραηλινοί θεωρούν όμως και τα δύο ζητήματα αλληλοσυνδεόμενα,(Ελλάδα και Ισραήλ έχουν συνάψει σύμφωνο αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας στις 4 Σεπτέμβρη του 2011)...
    Aπο άρθρο του debkafiles

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί σ΄αυτήν την περίπτωση, είναι να αγνοήσει η Τουρκία την θέση αυτή του Ισραήλ (που θεωρεί τα δύο ζητήματα αλλολοσυνδεόμενα). Αν το κάνει, "λαγός την πτέρην έσειε..."
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.