20/9/11

FT: Το μοιραίο λάθος του ευρώ

By Gideon Rachman 
Όποιος θέλει να καταλάβει το γιατί το ευρώ αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα θα πρέπει να ξεχάσει για μία στιγμή το χρέος και τα κρατικά ομόλογα, και να ρίξει μια ματιά στα χαρτονομίσματα.
Οι εικόνες στα ευρωπαϊκά χαρτονομίσματα είναι εικόνες ανύπαρκτων κτιρίων. Ενώ συνήθως τα εθνικά νομίσματα εικονίζουν αληθινούς ανθρώπους και αληθινά μέρη- ο George Washington στο δολάριο, τα θέατρα Μπολσόι στο ρούβλι- η Ευρωπαϊκή ταυτότητα είναι υπερβολικά εύθραυστη για να αντέξει κάτι τέτοιο.

Το να επιλεγεί ένας «ήρωας» ή ένα μέρος που συνδέεται με μια συγκεκριμένη χώρα θα ήταν προβληματικό. Έτσι, οι ευρωπαϊκές αρχές επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν ασαφείς εικόνες που παριστάνουν τα πάντα και τίποτα.
 Τώρα, μια δεκαετία μετά την πρώτη εμφάνιση των χαρτονομισμάτων του ευρώ στα μηχανήματα ανάληψης όλης της ηπείρου, αυτή η έλλειψη κοινής ταυτότητας είναι το μοιραίο λάθος που μπορεί να οδηγήσει το κοινό νόμισμα στο βυθό.
 Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Tim Geithner, ο Αμερικανός υπουργός οικονομικών, επέδειξε χαρακτηριστική έλλειψη υπομονής με αυτό που οι Αμερικανοί ονομάζουν «κενό ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας».
 Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι η ταλαιπωρία του νομίσματος δεν σχετίζεται τελικά με την ηγεσία- οφείλεται σε πιο θεμελιώδεις παράγοντες. Το γεγονός ότι οι εθνικές συνειδήσεις είναι πολύ ισχυρότερες από οποιαδήποτε κοινή ευρωπαϊκή δέσμευση σημαίνει ότι οι ηγέτες είναι περιορισμένοι σε ό,τι αφορά τις λύσεις που μπορούν να σκεφτούν.
Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, το ευρώ καθιερώθηκε χωρίς να έχει προηγουμένως τη συγκατάθεση των ψηφοφόρων. Η εκτίμηση ήταν ότι οι ψηφοφόροι θα μάθαιναν με τον καιρό να αγαπούν το νέο τους νόμισμα, βλέποντας ότι οδηγεί σε μια πλουσιότερη και ισχυρότερη Ευρώπη. Τώρα όμως που το ευρώ έχει αντί αυτού συνδεθεί με τον πόνο, τη λιτότητα και το χρέος, τα όρια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι πεπερασμένα.
 Έτσι, όταν η Γερμανίδα Καγκελάριος αποκλείει το ευρωομόλογο, ούτε πάσχει από έλλειψη φαντασίας, ούτε απλώς τσιγκουνεύεται. Πολύ απλά γνωρίζει ότι οι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν θα δεχθούν ποτέ να αναλάβουν σε μόνιμη βάση εγγυήσεις για το χρέος των νοτιοευρωπαίων.
 Οι ψηφοφόροι στην Φινλανδία και την Ολλανδία- τις άλλες πιστώτριες βορειοευρωπαϊκές χώρες-είναι περισσότερο άκαμπτοι στην άρνηση μιας τέτοιας προοπτικής. Στο μεταξύ, ο θυμός έναντι των «φαρισσαϊστών και άτεγκτων βορειοευρωπαίων» μεγαλώνει στις χώρες που υποφέρουν από τη λιτότητα, όπως η Ελλαδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία.
 Οι ευρωσκεπτικιστές, που αντιτίθενταν στο ενιαίο νόμισμα, είχαν προβλέψει μια τέτοια παταγώδη αποτυχία. Τα επιχειρήματά τους αξίζει ακόμη να ακουστούν- όχι μόνο ως ερμηνεία των ριζών του κακού, αλλά και ως τρόπος να κατανοήσουμε τι πρόκειται πιθανώς να ακολουθήσει.
 Η αντίθεση στο ενιαίο νόμισμα είχε πολλές μορφές – κάποιες εκ των οποίων εθνικιστικές.
 Πράγματι, το μόνο πράγμα που με έκανε σε διάφορες περιπτώσεις να χάνω την πίστη μου στις αντιρρήσεις που είχα προ ετών για το ευρώ, ήταν ότι συνάντησα κάποιους από τους ανθρώπους που συμφωνούσαν μαζί μου!
 Σε κάθε περίπτωση, μου φαινόταν τότε αλλά μου φαίνεται και τώρα ότι οι ευρωσκεπτικιστές έχουν καλύτερα επιχειρήματα. Είχαν δίκιο να επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν παραδείγματα επιτυχημένης νομισματικής ένωσης χωρίς τελικά να υποστηριχθεί και από πολιτική ένωση.
 Ορισμένοι φίλοι του ευρώ, ειδικά στη Βρετανία, διαφώνησαν με το ότι μια πολιτική ένωση ήταν απαραίτητη για να υποστηριχθεί ένα ενιαίο νόμισμα, ενώ άλλοι οπαδοί του ευρώ, στις Βρυξέλλες αυτοί, εκτιμούσαν πως η νομισματική ένωση τελικά θα οδηγούσε σε πολιτική ένωση.
 Οι αρνητές έλεγαν αντίθετα ότι ακριβώς σε μια οικονομική κρίση η ευρωπαϊκή πολιτική ταυτότητα θα είναι πολύ αδύναμη για να υποστηρίξει την κοινή ισοτιμία. Τα γεγονότα φαίνεται να τους δικαιώνουν.
Οι υποστηρικτές του ευρώ θα απαντήσουν πως το παιχνίδι δεν τελείωσε ακόμα. «Αντιμέτωποι με το ζοφερό μέλλον οι ευρωπαίοι ψηφοφόροι θα καταλάβουν ότι η μεγαλύτερη ενότητα είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε». Αμφιβάλλω.
Αντίθετα, μου φαίνεται ότι ηγέτες σαν το Jose Manuel Barroso, τον επικεφαλής της Κομισιόν, χάνουν πολύτιμο χρόνο ζητώντας λύσεις, όπως το ευρωομόλογο, που δεν πρόκειται ποτέ να πραγματοποιηθούν. Σκεφτείτε απλώς τα βήματα που θα χρειάζονταν για κάτι τέτοιο: Πρώτα να υπάρξει διαπραγμάτευση επί μιας νέας ευρωπαϊκής συνθήκης, μετά να επικυρωθεί από 27 χώρες και όλα αυτά εν μέσω μιας ταχέως εξαπλούμενης κρίσης.
 Ξεχάστε το. Υπάρχει ωστόσο μια άλλη πιθανότητα.
Πίστευα πάντα πως τα βήματα στην κατεύθυνση μιας αυξημένης ευρωπαϊκής ενότητας είναι μεγαλύτερα όταν ηχούν τεχνικά, είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτά και δεν υπόκεινται στην έγκριση των ψηφοφόρων. Το τρέχον πρόγραμμα της ΕΚΤ για αγορά ελληνικών, ισπανικών και ιταλικών ομολόγων ταιριάζει γάντι στην παραπάνω περιγραφή. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα.
 Η Γερμανία ανήκει στα σπάνια είδη χώρας, όπου οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας εγείρουν πολιτικά πάθη. Δεν είναι τυχαίο ότι ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης Μέρκελ μου είπε ότι ήδη το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αντιμετωπίζει προβλήματα στο εσωτερικό της Γερμανίας και ότι δεν πιστεύει πως θα συνεχιστεί για πολύ ακόμη.
 Αν η επίταση της ενότητας- μέσω ευρωομολόγων ή μέσω της συγκέντρωσης των φορολογικών συστημάτων και των προγραμμάτων δαπανών- πάψει να υπάρχει στο τραπέζι, δύο είναι οι εναλλακτικές που απομένουν.
 Είτε το τρέχον πρόγραμμα λιτότητας σε συνδυασμό με νόμους έκτακτης ανάγκης τελικά θα «δουλέψει», είτε κάποιες χώρες θα χρεοκοπήσουν και θα εγκαταλείψουν το κοινό νόμισμα.
 Όπως αναφέρει από τις ίδιες αυτές σελίδες και ο Nouriel Roubini, μια αποχώρηση από το ευρώ μπορεί τελικά να είναι για το συμφέρον της Ελλάδας. Ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές και πολιτικές συνέπειες θα είναι δριμύτατες- και όχι μόνο για την Ελλάδα. Η Ευρώπη ίσως γνωρίσει χρεοκοπίες τραπεζών, πολύ χειρότερη λιτότητα, υψηλότερη ανεργία, κοινωνική αναταραχή, ριζοσπαστικοποίηση της πολιτικής, αύξηση της έντασης ανάμεσα στα κράτη και απειλή για την ύπαρξη της ίδιας της Ε.Ε.
Υπό αυτό το πρίσμα, το να έχουμε κάνει «το σωστό» λίγη αποζημίωση θα προσφέρει. Ακόμα και στους ευρωσκεπτικιστές.

19 σχόλια:

  1. Πολυ καλο αρθρο και θα ηθελα να πω μερικα.
    Ο κωδικος των εξελειξεων δεν ειναι η οικονομια γιατι αυτη ειναι μονο ενα σημαντικο μεν αλλα μονο εργαλειο για αλλα πραγματα οπως το πως θα βαλει ο τσομπανος το κοπαδι σε ταξη και θα κοντρολλαρει την εντροπια των μαζων του ανθρωποσυστηματος.Ο κωδικος ειναι η "ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΥΛΗΣ" που οδηγει καθε υποσυστημα να οδηγειται απο το "ΕΓΩ" και οχι απο το "ΕΜΕΙΣ".Αυτο ειναι γραμμενο στο DNA που καθοδηγει σκεψεις ,συναισθηματα,ορμες,ονειρα που ναι μεν βγαζουν στην ηγεσια του συστηματος ενα υποσυστημα αλλα ταυτοχρονα δημιουργουν μη βιωσιμη κατασταση για τα αλλα υποσυστηματα και το συνολο του ανθρωποσυστηματος.Αυτο επομενως δεν μπορει να ειναι το ζητουμενο για τον Πλανητη μας που κατοικουμε και πρεπει να διαχειριστουμε σωστα και Συμπαντικα δικαια (το υλικα δικαια ειναι αλλη εννοια κατωτερη της πρωτης και μη μας παρασυρει αυτο)Σε αυτην την ανωμαλια αναμεσα σε αλλους πρωτοστατουνε τους τελευταιους αιωνες(παλαια ειχανε αλλα ονοματα αλα η νουσια ειναι η ιδια) τα Τευτονικα Γερμανικα Φυλα που επιθυμουν την συνεννωση των παντων αλλα υπο την αρχηγεια τους και...καθοδηγηση (ο Θεος να φυλαει...ειναι χειροτεροι απο Κινεζους και Ιαπωνες που παριστανουν απλες βιδες στο συστημα χωρις καμμια ελπιδα στο μελλον).Εδω αυτοι που ηγουνται στην ανθρωποτητα κατα διαστηματα με οιοδηποτε τροπο τους οδηγουνε στο φρεναρισμα και επανεκινηση για χαρη των ισορροπιων παγκοσμια.Αυτους τους Υψηλους Διαχειριστες εμεις επειδη πιανωμε μονο τα απονερα της κινησης τους και οχι το συνολο τους εντελως ηληθια παμε και τους φτυνωμε γιατι ισως εθειξαν και δικα μας συμφεροντα συγκεκαλυμμενα πισω απο ιδεες και ιδεουλες.
    ΥΓ
    Παρακαλω μη αρχισουν καποιοι για το ποιοι ειναι οι διαχειριστες.Απανταω οτι ειναι ανθρωποι σαν και εμας που ακροωνται καλυτερα απο εμας τις αναπνοες του συστηματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. >>οι εθνικές συνειδήσεις είναι πολύ ισχυρότερες από οποιαδήποτε κοινή ευρωπαϊκή δέσμευση σημαίνει ότι οι ηγέτες είναι περιορισμένοι σε ό,τι αφορά τις λύσεις που μπορούν να σκεφτούν<<
    Το συμπέρασμα ξεκινά από λάθος αφετηρία. Το πρόβλημα δεν είναι οι εθνικές συνειδήσεις. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει υπάρξει κάποιος με όραμα, σχεδιασμό και εφαρμογή να υλοποιήσει ευρωπαϊκή συνείδηση. Αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή συνείδηση, δεν υπάρχει νόημα σοβαρής και ουσιώδους κοινής ευρωπαϊκής δέσμευσης.

    Ο λόγος που δεν θα υπάρξει Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είναι ότι η Ελλάδα είναι αυτή που έχει να δώσει το μεγαλύτερο μέρος από αυτή τη συνείδηση. Αν φύγει έστω και από το ευρώ, δεν θα υπάρξει ποτέ η αναγκαία συνθήκη για τη δημιουργία ευρωπαϊκής συνείδησης. Η Ελλάδα ευθύνεται γιατί δεν έκανε τις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε να καταστήσει σαφές το εύρος της αναγκαίας προσφοράς της, έτσι ώστε να κινητοποιήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες: κάθησε και περίμενε από κάποιους να καταλάβουν κάτι το οποίο, αν μπορούσαν να το καταλάβουν εξ'αρχής, θα ήταν ήδη κοινωνοί του Ελληνικού πολιτισμού. Η υπόλοιπη Ευρώπη ευθύνεται γιατί δεν έψαξε να βρει τί είναι το πιο σημαντικό να πάρει από την Ελλάδα: σκέφτηκε ρηχά και με ζωώδη κριτήρια εστιάστηκε στα υλικά.

    Βέβαια, αν κάποιος είχε προγραμματίσει να χρησιμοποιήσει το ευρώ ως όχημα καταστροφής των παραγωγικών δομών των αδύνατων χωρών της ευρωζώνης με σκοπό το δικό του όφελος, έχει κάθε λόγο να αποφεύγει την επένδυση στην ευρωπαϊκή συνείδηση γιατί του μειώνει το -κατά τη γνώμη του- συγκριτικό πλεονέκτημα.

    Ομοιοτρόπως, αν κάποιος οφελείται από την διάλυση του ευρώ, έχει κάθε λόγο να δημιουργεί εθνική πόλωση και να αποφεύγει έστω και τη συζήτηση για ευρωπαϊκή συνείδηση.

    Ανεξαρτήτως λοιπόν του ποιοί είναι οι Υψηλοί Διαχειριστές, αποδείχθηκε ότι είναι στην πράξη εστιασμένοι σε μάχες για υλικά αγαθά: ως εκ τούτου, έθεσαν εαυτόν στην κατηγορία αυτών που δεν σέβονται το άνω, το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ το υλικό. Ως ταπεινός αναγνώστης και, ενίοτε, σχολιαστής του Ινφογνώμωνα, μπορώ για αρχή να τους προσφέρω την παραπομπή στο http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/06/homo-homini-lupus.html , η οποία θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν τον τρόπο να αντιμετωπίσουν το λάθος που κάνουν. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μέσα στην αυξημένη εντροπία που σκόπιμα δημιουργήθηκε προκειμένου να υπάρξει μια προκαθορισμένη τάξη πραγμάτων, υπάρχουν νησίδες συνείδησης με τάσεις αυτοοργάνωσης. Γι αυτό είναι σημαντικό να αρχίσει η πεταλούδα να κινεί τα φτερά της και τότε η αυξημένη εντροπία του συστήματος μπορεί να μετατραπεί σε μεγάλη Ντροπή για τους αυτοαποκαλούμενους Άρχοντες του Σύμπαντος. Η πηγή είναι ο πολιτισμός και ρότα η ανοδική κατεύθυνση στην εξέλιξη της ανθρώπινης συνείδησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Georgia
    Οι αναφερομενες νησιδες απο εσενα ειναι ητε μερος του "παλαιου"(κρατιστικες) και τοτε ειναι "βαρεια υλη σε αδρανεια" και μερος του προβληματος ,η ειναι πολιτισμικες,εθνοτικες,ιστορικες και τοτε ειναι οι καταλυτες που μετα την διαλυση του συστηματος θα μπολιασουν τα πολλαπλα σκορπια μορια που θα βρισκονται σε προσωρινη συγχυση και θα γινουν τα πρωτυπα ενος καινουργιου και αλληλοσυνεργαζομενου ανθρωποσυστηματος.Ολα τα αλλα που ανεφερες ειναι εντροπικα και επικινδυνα να τελειωσουμε ολοι μαζι ξαφνικα.

    Anaconda
    Ολη την ωρα στον ινφογνωμονα αναφερεσαι οπως αλλοι αναφερονται σε εδαφια της Βιβλου και του Κορανιου.Καλα ολες οι σπουδες σου στον ινφογνωμονα εγιναν? Μηπως εισαι ο...σκαλ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Georgia, συμφωνούμε 100%.
    (να το προσέξεις, είναι επικίνδυνο)

    Sterg
    "ειναι πολιτισμικες,εθνοτικες,ιστορικες και τοτε ειναι οι καταλυτες που μετα την διαλυση του συστηματος θα μπολιασουν τα πολλαπλα σκορπια μορια που θα βρισκονται σε προσωρινη συγχυση και θα γινουν τα πρωτυπα ενος καινουργιου και αλληλοσυνεργαζομενου ανθρωποσυστηματος."
    Είναι πέρα και πάνω από πολυδιάστατες έννοιες όπως εθνοτική ή ιστορική: είναι άνθρωποι στην πράξη, με άνω κεφαλαίο.
    Ως προς το υπόλοιπο ("ειναι οι καταλυτες [...] ανθρωποσυστηματος), με βρίσκεις σύμφωνο.

    Ως προς τις σπουδές μου, τί είναι πιο συστεμικά πιο δημιουργικό αλλά συνάμα και πιο επικίνδυνο;

    να έχω 3 διδακτορικά, 1000 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, 100 βιβλία και να είμαι Ομότιμος Καθηγητής Παν/μίου,
    ή
    να είμαι απόφοιτος δημοτικού και μελετητής του Ινφογνώμονα;

    Βίβλος, Κοράνι και άλλα κείμενα τόσο μεγάλης ιστορικής αξίας έχουν καταστήσει προφανή το ρόλο τους ως σημεία αναφοράς.
    Ο Ινφογνώμωνας είναι ζωντανό σημείο αναφοράς. Είναι μοιραίο λοιπόν να μην του αποδίδεται καν ο -αυτονόητος σε ιστορικά πλαίσια- ρόλος σε ευρύτερο κοινωνικό πεδίο λόγω του ότι έχουμε την τάση να απαξιώνουμε σύγχρονες αξίες και να τις συνειδητοποιούμε μόνο όταν τις χάσουμε ή και πολύ μετά από τότε: όσο πιο απρόσιτη και δυσνόητη είναι αυτή η αξία, τόσο πιο αργά συνειδητοποιούμε τη χρησιμότητά της (καταλαβαίνεις λοιπόν και την εύλογη αποδοχή μου για την μετά θάνατον αναγνώρισή μου).
    Να μη σου πω ότι η δυναμική εξελικτική των κειμένων και των σχολίων στον Ινφογνώμωνα, λόγω της επικαιροποιημένης έκφρασης των αρχών και αξιών του ανθρώπινου προβληματισμού, κάνει τον Ινφογνώμωνα πιο παρασταστικό, πιο εύπεπτο, συνεπώς και πιο απτό ως εργαλείο μόχλευσης του άνω από ιστορικώς αποδεκτά σημεία αναφοράς...

    ΥΓ. Αφού δεν έχω μυαλό, πώς θα μπορούσα να είμαι ο skal;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Sterg & Anaconda
    Οι νησίδες συνείδησης στις οποίες αναφέρομαι
    Ναι Είναι πέρα και πάνω από πολυδιάστατες έννοιες όπως εθνοτική ή ιστορική: είναι άνθρωποι στην πράξη, με Άλφα κεφαλαίο.
    Και ναι Είναι αυτοί που υψώνονται από τις πολιτισμικες,εθνοτικες,ιστορικες" ρίζες τους.

    Άλλως δεν θα υπήρχαν και δεν θα ήταν Άνω θρώσκοντες.

    @Sterg
    "Ολα τα αλλα που ανεφερες ειναι εντροπικα και επικινδυνα να τελειωσουμε ολοι μαζι ξαφνικα."

    Αυτό δεν το κατάλαβα.

    @Anaconda
    Το σκέπτεσθαι είναι από μόνο του επικίνδυνο, γιατί κόβει τη μαγιονέζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Georgia, σκέψου λοιπόν πόσο περισσότερο επικίνδυνο είναι όταν το απότοκο της σκέψης κάποιων μαζεύεται πλάι-πλάι και κάνει τη μαγιονέζα να σβωλιάζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η δική μου γνώμη είναι ότι το Ευρωπαικό οικοδόμημα σχεδιάστηκε για να ολκληρωθεί σε πολλές φάσεις,η κάθε φάση έχει τις δικές τις ιδιαιτερότητες,στην παρούσα φάση στόχος είναι η οικονομική ολοκλήρωση η οποία δίχως κρίση δεν θα ήταν δυνατό να υπάρξει.

    Η κρίση ήταν προσχεδιασμένη απο τον δημιουργό της Ενωμένης Ευρώπης και την κατάληλη στιγμή ξέσπασε,με πολλούς στόχους αλλά η οικονομική ολκλήρωση των Ευρωπαίων ήταν απο τους βασικούς.

    Επείσης δεν είναι τυχαίο που οι Αμερικανοί έκαναν ότι ήταν δυνατό,ακόμη και με εμφανή πολλές φορές τρόπο για να φέρουν το πιόνι τους στην ηγεσία της Ελλάδας,με σκοπό τη δρομολόγηση των εξελίξεων που ήθελαν οι ΗΠΑ.

    Είναι μείζονος σημασίας να πέσει η παρούσα κυβέρνηση,με κάθε τρόπο,σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να φοβόμαστε για τα χειρότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Anaconda
    "Ως προς τις σπουδές μου, τί είναι πιο συστεμικά πιο δημιουργικό αλλά συνάμα και πιο επικίνδυνο;
    να έχω 3 διδακτορικά, 1000 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, 100 βιβλία και να είμαι Ομότιμος Καθηγητής Παν/μίου,
    ή
    να είμαι απόφοιτος δημοτικού και μελετητής του Ινφογνώμονα;"

    Το 2ο ειναι ως προς το συστημα που λεγεται Ελλαδα πιο "δημιουργικο" ενω το πρωτο με βαζει σε μερικες σκεψεις αν εισαι γυρω στα 40-50 και τα εχεις ηδη αποκτησει ολα αυτα γιατι εχω μεγαλες ...εμπειριες και ιστοριες με τα θεματα αυτα
    Ελπιζω να μη σε στεναχωρησα αν αυτος ο 1ος εισαι εσυ αλλα πιστευω οτι αν ο ινφογνωμονας σε ακουσει και εισαι ο παρα πανω μεγαλο το οφελος για το συνολο αυτης της πατριωτικης ομαδας.Ξεκαθαρα λογια.
    Αλλα ρε παιδι μου 40-50 ετων και ολα αυτα θα σε αποφευγει ο κοσμος απο την μυρωδια της φορμολης,γιατι ειναι τοσα πολλα που αν δεν τα ειχες βαλει στην φορμολη θα σου ειχανε χαλασειγιατι δεν προλαβαινεις ολα αυτα να τα ξεσκονιζεις απο ντουλαπια και ραφια τακτικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. >>ολα αυτα θα σε αποφευγει ο κοσμος απο την μυρωδια της φορμολης,γιατι ειναι τοσα πολλα που αν δεν τα ειχες βαλει στην φορμολη θα σου ειχανε χαλασει<<

    Sterg,
    Τα... πικάντικα υποννούμενά σου, που σκοπό έχουν να κάμψουν το ακμαιότατο ηθικό μου, είναι αποτέλεσμα του άγχους σου να μάθεις αν όντως είμαι κορμί-λαμπάδα και αν θα κέρδιζα στη μονομαχία ομορφιάς. Δεν υπάρχει λόγος γιατί μόλις πριν από λίγο πληροφορήθηκα πως υπάρχει άτομο του Ινφογνώμονα που τυχαίνει να γνωρίζει και τους δυο μας και μπορεί να εκφέρει ξεκάθαρη γνώμη. Αν θέλει, ας τοποθετηθεί - αλλά κατόπιν προσδιορισμού λεπτομερειών παραλαβής του τροπαίου, το οποίο ευλόγως υποθέτω ότι θα είναι μια... γίδα, ευγενική χορηγία του Κριστιάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Χρήστος Χατζησαββίδης

    Σίγουρα στόχος πρέπει να παραμένει η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση εκτός αν από Ευρωπαιστής γίνεις Ευρωσκεπτικιστής.
    Πέραν τη ευρώπαϊκής Ένωσης, η κρίση δεν ήταν απλώς προσχεδιασμένη αλλά προδιαγεγραμένη από εποχή δημοκρατικού Κλίντον όταν καταργήθηκαν ρυθμίσεις που είχαν κριθεί αναγκαίες μετά την κρίση του 1929.
    Αυτό που βιώνουμε σήμερα εν Ελλάδι είναι μία ιδιάζουσα κρίση , με Διατλαντική συναίνεση προς εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, προσαρμοσμένων στα νέα ενεργειακά δεδομένα.

    @Anakonda
    Μακάρι το απότοκο να αποκτήσει "κρίσιμη μάζα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Georgia Eleonor

    Είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να διαχωρίσουμε στο μυαλό μας την Ευρωπαική ολοκλήρωση που όλοι επιθυμούσαμε με αυτή που προωθούν τώρα,έχει τεράστια διαφορά.

    Το Ευρωπαικό οικοδόμημα που χτίζουν υπάρχει και αλλού στον πλανήτη και λέγεται Κίνα,γιατί μόνο έτσι μπορώ να ερμηνεύσω την απαίτηση/αποδοχή των Ευρωπαίων να υπάρχει εργαζόμενος οικογενειάρχης ο οποίος θα αμοίβεται με 300-500 ευρώ το μήνα.

    Και άλλα πάρα πολλά με έχουν κάνει να μη πιστεύω πλέον σε αυτό το μεγάλο παραμύθι,πλέον θέλω να εγκαταλείψουμε την ΕΕ το δυνατόν συντομότερα.

    Εξάλου πιστεύω ότι η ΕΕ στο τέλος θα καταρεύσει σαν τη Σοβιετική Ένωση,επομένως καλύτερα να φύγεις σχεδιασμένα παρά να είσαι μέσα όταν θα πέσει το οικοδόμημα,οι ζημιές απο μια ελεγχόμενη έξοδο θα είναι πολύ λιγότερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "οι ζημιές απο μια ελεγχόμενη έξοδο θα είναι πολύ λιγότερες."(Χρηστος)

    Οι ζημιες απο "ελεγχομενη πτωχευση" θα ειναι τεραστιες για Ελλαδα και ασημαντες για Ευρωπαικα κρατη+ΔΝΤ διοτι το χρεος θα πληρωθει ολο και για αυτο μας ωθουνε εκει.Η κανονικη ομως αρνηση πληρωμων απο Ελλαδα και η διακοπη πληρωμης του επαισχυντου χρεους που το εχουν παρει πολλαπλασια και η αναζητηση του τι μας χρωστανε αυτοι (αποζημιωσεις γυρω στο 1 τρις ευρω)θα σωσει την Ελλαδα εστω και τραυματισμενη και θα αρχισει το ξηλωμα των τραπεζων τους και δεν με ενδιαφερει και των ελλαδικων τραπεζων (και οχι Ελληνικων).Και τοτε ας σειρουν να βρουνε ακρη τα λαμογια αυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Sterg,
    συμφωνώ ως προς όλα πλην της άρνησης πληρωμών: πιό εφικτό θεωρώ να γίνει αυτό:
    http://kavvathas.wordpress.com/2011/09/19/%CE%BF-%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CF%87%CE%B1%CF%82-%CE%BB%CE%AD%CE%B5%CE%B9-5/
    παρά η άρνηση πληρωμών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. sterg

    Όποτε θέλουν μπορούν να μας βγάλουν απο την ΕΕ,με πλάγιο τρόπο βέβαια,στην ουσία έχουν ξεκινήσει ήδη προκαλώντας τεράστιο πολιτικό πρόβλημα στο ήδη διαλυμένο πολιτικό μας σύστημα,η κρίση που θα ξεσπάσει θα ετοιμάσει το έδαφος για έξοδο της Ελλάδας απο το Ευρώ και διαδικασία πτώχευσης.

    Η μόνη περίπτωση για να ελαχιστοποιήσουμε τη ζημιά απο τη μή καταβολή της έκτης δόσης είναι να εξασφαλίσουμε προσωρινή έκτακτη χρηματοδότηση απο χώρες όπως η Ρωσία,όχι ότι αυτό θα λύσει το πρόβλημα αλλά θα μας δώσει την απαραίτητη ανάσα ούτως ώστε να σταθούμε όρθιοι κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού στην Αν.Μεσόγειο.

    Σε αυτό θα μπορούσε να μας βοηθήσει και η Κύπρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η Ελλάδα δεν είναι επιχείρηση. Δικαιούται να επικαλεστεί ΕΠΑΧΘΕΣ ΧΡΕΟΣ.
    Ακόμα και αν βγούμε από το ευρώ Πρώτη κίνηση είναι η απαίτηση των Γερμανικών Κατοχικών Δανείων - ο Χιτλερ τα αναγνωρίζει(70 δις ευρώ), τα οποία εγγράφονται κανονικά κάθε χρόνο στην Γερμανική Κεντρική Τράπεζα. Θα μπορέσουμε έτσι να ανταπεξέλθουμε στα χρέη σε ευρώ, ένόσω θα διενεργείται Λογιστικός Έλεγχος για το Επαχθές Χρέος.
    Ο Κορέα στον Ισημερινό πέτυχε 70% κούρεμα χωρίς να χρεωκοπήσει.
    Είναι η ατολμία και η αναξιοπρέπεια που μας κρατάνε αιχμαλώτους.
    Για τους εκβιασμούς ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΑΣΟ.
    Άλλωστε δεν έχουμε επιλογές, αφού και χρεωκοπημένοι θα είμαστε με τα σημερινά δεδομένα και η χώρα δεν θα μας ανήκει.
    Όσο για την τιμωρία μας, ίσως θα το ξανασκεφτούν όταν αρχίσουν να δουλεύουν τα γεωτρύπανα,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το πρόβλημα του ευρώ, είναι συστημικό. Ασχετα αν το πολεμούν, δεν είναι δομημένο σε σωστές βάσεις.
    Αρχής γενομένης από τη δομή της ΕΚΤ που κυριαρχεί το γαλλογερμανικό κεφάλαιο.
    Η ρήτρα του γερμανικού μάρκου με το ευρώ, ήταν λάθος διότι κονιορτοποίησε το εισόδημα των ευρωπαίων και τους οδήγησε σε υπέρμετρο δανεισμό.
    Το ευρώ αν είναι να επιβιώσει, πρέπει να ανοίξουν πολλά χαρτιά οι "κόκορες" της Ευρωζώνης. Ισως έρθει η ώρα του σκληρού διλήμματος και τότε θα αποφασίσουν τι συμφέρει. Ομως εκεί, θα φανεί ότι στο παιχνίδι έχουν προ πολλού μπεί και οι αναδυόμενες οικονομίες, εφ΄όσον οι κυρίαρχες ευρωπαικές χώρες έχουν επενδύσει κεφάλαια σ΄αυτές και κανονίζουν μέσω Χρηματιστηρίων, τις τιμές των προιόντων που παράγει ο άλλος με π.χ ένα πιατάκι ρύζι.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το σχέδιο που εφαρμόζει ο ΓΑΠ είναι διαφορετικό Georgia... Για να αρχίσουν να δουλεύουν τα τρυπάνια, σύμφωνα με το σχέδιο, πρέπει να έχει διασφαλιστεί ότι ίσα-ίσα που θα μπορούμε να ξεπληρώσουμε αυτούς που συμβάλλουν στην αύξηση του επαχθούς χρέους. Όλα επιστρέφουν στην κουβέντα που είχε ανοίξει ο Χρήστος περί συστήματος που παράγει ηγέτη κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.