20/9/11

Αυστριακές επιφυλάξεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Τις επιφυλάξεις του ως προς την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επανέλαβε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, με αφορμή τις πρόσφατες απειλές της Αγκυρας, για «πάγωμα» των σχέσεών της με την ΕΕ, στη διάρκεια της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ο κ. Σπίντελεγκερ επανέλαβε την πάγια αυστριακή θέση για μια «προνομιακή» μόνο σχέση Τουρκίας-ΕΕ, επισημαίνοντας πως ίσως τώρα πρέπει να συζητηθεί επισταμένα αυτή η εκδοχή, καθώς υπάρχει μια διαπραγματευτική διαδικασία, στην οποία ουσιαστικά δεν προχωράει τίποτε.

Παρατήρησε ακόμη πως το κυριότερο πρόβλημα της Τουρκίας είναι το Κυπριακό, χαρακτηρίζοντας τις απειλές της ως λανθασμένο μήνυμα προς την ΕΕ, το οποίο δεν εξυπηρετεί, όπως είπε, τα συμφέροντα της ίδιας της Τουρκίας.

Εντονα αντέδρασαν από την πλευρά τους τα δύο ακροδεξιά κόμματα της αντιπολίτευσης, «Ελεύθεροι» και «Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας», στις τουρκικές απειλές για πάγωμα των σχέσεων με την ΕΕ, ζητώντας μάλιστα την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.
Ο εκπρόσωπος του κόμματος «Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας», Εβαλντ Στάντλερ, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «αν η Τουρκία ανακοινώνει πάγωμα στις σχέσεις, μπορεί ευχαρίστως να το έχει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ένταξη της Τουρκίας θα ωφελήσει την Ευρώπη, επανέλαβε ο Γκιουλ στη Γερμανία

 Η Τουρκία θα ήταν μία καλή προσθήκη στην Ευρώπη, υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ ο οποίος άρχισε τη Δευτέρα τετραήμερη επίσκεψη στη Γερμανία.


Πάντως ο Τούρκος πρόεδρος απέφυγε να αναφερθεί στο ζήτημα της ειδικής σχέσης της χώρας του με την ΕΕ που επιθυμεί η Γερμανία, ένα ζήτημα ενοχλητικό για την Άγκυρα.Μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό πρόεδρο Κρίστιαν Βούλφ, ο Γκιουλ επισήμανε ότι η χώρα του εργάζεται να εκπληρώσει τα κριτήρια που θέτει η ΕΕ και ότι τα υπόλοιπα ερωτήματα που τίθενται θα απαντηθούν στο τέλος μόνο της ενταξιακής διαδικασίας.

Από την πλευρά του και ο Γερμανός πρόεδρος επισήμανε ότι η Τουρκία θα ήταν μία πολύτιμη γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και την βόρεια Αφρική.

Εντωμεταξύ, η αστυνομία, μετά από απειλή για βόμβα, προχώρησε στην εκκένωση του Πανεπιστημίου Χούμπολτ στο Βερολίνο όπου επρόκειτο να εκφωνήσει ομιλία για τις γερμανοτουρκικές σχέσεις ο Αμπντουλάχ Γκιουλ.Η αστυνομία είπε ότι η απειλή αξιολογήθηκε ως σοβαρή.Μετά το περιστατικό, η προσέλευση του κοινού επιτράπηκε με πάνω από μία ώρα καθυστέρηση.Νωρίτερα τη Δευτέρα έξω από το Πανεπιστήμιο συγκεντρώθηκαν μερικές δεκάδες Κούρδοι, αναφέρουν τα γερμανικά μέσα.

* Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ πρόκειται να συναντηθεί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την Τρίτη.
http://news.in.gr/world/article/?aid=1231129156 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.