22/9/11

Τα συγχαρητήρια της Eurostat

Η αμφισβήτηση των στατιστικών στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής εντός Ελλάδας ενδέχεται να εξελιχθεί σε μείζον θέμα αξιοπιστίας για την κυβέρνηση και γι' αυτό είναι απαραίτητο να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση και αφού απογυμνωθεί από προσωπικές αντιπαραθέσεις και πολιτικές σκοπιμότητες να αποσαφηνισθεί σε κάθε της λεπτομέρεια.

Επί σειρά ετών τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία αποτελούσαν μια από τις γκρίζες ζώνες της εικόνας μας προς το εξωτερικό, ιδιαίτερα προς τους εταίρους μας στην Ενωση. Τώρα πλέον το παιχνίδι έχει αλλάξει γήπεδο.
Η αμφισβήτηση των στατιστικών στοιχείων της Ελ.Στατ. εντός Ελλάδας ενδέχεται να εξελιχθεί σε μείζον θέμα αξιοπιστίας για την κυβέρνηση και γι' αυτό είναι απαραίτητο να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση και αφού απογυμνωθεί από προσωπικές αντιπαραθέσεις και πολιτικές σκοπιμότητες να αποσαφηνισθεί σε κάθε της λεπτομέρεια.
Η υπόθεση του ελλείμματος του 2009, έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στο κυβερνητικό στρατόπεδο και σε συνδυασμό με τα απανωτά μέτρα ενίσχυσε σημαντικά τη δυσπιστία της κοινής γνώμης, απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.
Το έλλειμμα του 2009, διογκώθηκε από την ένταξη των ελλειμμάτων και των χρεών των ΔΕΚΟ στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Το ερώτημα που δεν απαντήθηκε ακόμη αφορά στο αν ήταν υποχρεωτική η ένταξη των συγκεκριμένων οργανισμών ή προαιρετική και σε ποιον βαθμό εφαρμόζεται από τις χώρες της Ευρωζώνης. Τη συγκεκριμένη επιλογή της κυβέρνησης είχε επικρίνει, όταν έγινε, ο πρώην υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης.
Σε άρθρο του, λίγο μετά την αναθεώρηση των στοιχείων του 2009, είχε επισημάνει: «Στην ίδια λογική, η Ελλάδα δεν πρέπει να αποδέχεται νέες πρωτοβουλίες για αδικαιολόγητη διόγκωση του χρέους, όπως έγινε με τη μεταφορά πολλών εγγυημένων δανείων των ΔΕΚΟ και άλλων οργανισμών στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης, το οποίο έτσι εκτοξεύθηκε αιφνιδίως και αναιτίως.
Κανένα από αυτά δεν ήταν κρυφό, άγνωστο ή μη εξυπηρετούμενο και γι΄ αυτό άλλωστε οι τόκοι στον προϋπολογισμό δεν μετεβλήθησαν ούτε κατά ένα ευρώ. Σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα ομαλώς εξυπηρετούμενα δάνεια των κρατικών επιχειρήσεων δεν λογίζονται ως μέρος του δημόσιου χρέους».
Όσο για τα συγχαρητήρια της Eurostat για τα οποία επαίρεται ο επικεφαλής της Ελ.Στατ. ανατρέχοντας στα αρχεία, διαπιστώνουμε ότι την ίδια «θέρμη» είχαν και τα συγχαρητήρια που έδινε η κοινοτική στατιστική υπηρεσία το 2006 στον τότε υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη για την «απογραφή».
Το ίδιο «θερμά» θα είναι και τα συγχαρητήρια προς τον επόμενο «απογραφέα» και πάντα θα θυμίζουν την επιβράβευση των ανακριτικών αρχών προς τον μάρτυρα που καταγγέλλει μία παράβαση.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.