4/3/19

Μια αιρετική άποψη για τη «Γαλάζια Πατρίδα»

Σάββας Καλεντερίδης
Στο άρθρο μας της Παρασκευής εξηγήσαμε τι είναι το νέο στρατηγικό δόγμα της Τουρκίας «Γαλάζια Πατρίδα» και η ομώνυμη άσκηση που είναι σε εξέλιξη στην ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τον Εύξεινο Πόντο. Παρότι οι Τούρκοι αναλυτές και δημοσιογράφοι τις προηγούμενες μέρες αλλά και όσο διαρκεί η άσκηση έχουν επιδοθεί σε ένα ντελίριο προπαγάνδας σχετικά με την άσκηση και τις «δυνατότητες» των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ), ένας αρθρογράφος, με πολύ καλές προσβάσεις στο χώρο, κάνει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση που αξίζει τον κόπο να την μάθουν οι Έλληνες, μετά την υπερβολική δόση τουρκικής προπαγάνδας που αντικατοπτρίστηκε σε ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ.
Ακολουθεί το άρθρο του Αχμέτ Τακάν, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Yeniçağ» την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019:
Εγκαταλείψαμε το Αιγαίο εξ ολοκλήρου στους Έλληνες;
Είναι δυνατόν να μη νιώσει κανείς εθνική υπερηφάνεια και ευτυχία, όταν βλέπει σκηνές και στιγμιότυπα από την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα 2019» που διεξάγεται ταυτοχρόνως στον Εύξεινο Πόντο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο; Ασφαλώς όχι. Και μάλιστα όλα αυτά γίνονται μια περίοδο που είναι πολύ δύσκολη για τις ΤΕΔ...

Όμως υπάρχει και η σκληρή πραγματικότητα που υποχρεωθήκαμε να βιώσουμε... Σφίγγεται η ψυχή μας, ματώνει η καρδιά μας... Δυστυχώς έχουμε βυθιστεί στα νερά του Αιγαίου! Παραδώσαμε το Αιγαίο στους Έλληνες. Επίσημα! Πώς; Ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας, απόστρατος επιτελικός συνταγματάρχης Ουμίτ Γιαλίμ, εξέτασε με κάθε λεπτομέρεια όλες τις πτυχές της άσκησης και μίλησε στην εφημερίδα μας:
«Η Διεύθυνση Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας κοινοποίησε σε όλο τον κόσμο τις περιοχές στη θάλασσα και στην ξηρά που θα διεξαχθούν οι στρατιωτικές εκπαιδεύσεις και τα πυρά, στο πλαίσιο της άσκησης. Με βάση τις ανακοινώσεις αυτές, η άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα 2019” διεξάγεται μόνο στον Εύξεινο Πόντο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου και στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας. Δηλαδή, στη συγκεκριμένη άσκηση το Αιγαίο εγκαταλείφθηκε στους Έλληνες. Οι δε ανακοινώσεις 0297/19 και 0311/19 της Διεύθυνσης Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας, έχουν τις συντεταγμένες των περιοχών που θα διεξαχθούν οι εκπαιδεύσεις και θα εκτελεστούν πυρά, όμως δεν δημοσιεύθηκαν οι σχετικοί χάρτες. Αν βάλεις τις συντεταγμένες στο χάρτη, διαπιστώνεις ότι οι στρατιωτικές εκπαιδεύσεις θα γίνουν στον Κόλπο της Σμύρνης, στο Ουζούν Αντά και όχι στο Αιγαίο.
»Η Διεύθυνση Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας με τις ανακοινώσεις 0310/19, 0312/19 και 0323/19 δημοσίευσε τις συντεταγμένες των περιοχών που θα εκτελεστούν πυρά στη θάλασσα του Αιγαίου. Όμως και πάλι δεν δημοσίευσε τους σχετικούς χάρτες. Αν βάλει κανείς τις συντεταγμένες στο χάρτη, διαπιστώνει ότι οι βολές θα γίνουν στον Κόλπο του Ξηρού και στον Κόλπο της Σμύρνης. Δηλαδή οι βολές δεν γίνονται στο Αιγαίο αλλά στα εσωτερικά ύδατα της Τουρκίας. Ενώ οι Έλληνες κάνουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά στα νησιά μας που έχουν καταλάβει, ενώ στρέφουν τα πυροβόλα τους προς την Τουρκία και εκτελούν βολές, δεν ήταν φυσικό δικαίωμά μας να απαντήσουμε με μια άσκηση όπως η “Γαλάζια Πατρίδα”;»
Συνεχίζοντας, ο Ουμίτ Γιαλίμ είπε:
«Οι ασκήσεις γίνονται για επίδειξη δύναμης και απόδειξη κυριαρχίας και αποσκοπούν στην αποτροπή του αντιπάλου. Όμως προκαλεί μεγάλη θλίψη το γεγονός ότι η άσκηση αυτή δεν διεξάγεται στα τουρκικά χωρικά ύδατα του Αιγαίου και κυρίως στα 18 τουρκικά νησιά και μία τουρκική βραχονησίδα που έχουν καταλάβει οι Έλληνες. Η πρακτική αυτή δείχνει ότι έχουμε εγκαταλείψει και χαρίσαμε στους Έλληνες τα δικαιώματά μας, αφού δεν συμπεριλάβαμε στη “Γαλάζια Πατρίδα” τα 18 τουρκικά νησιά και μία τουρκική βραχονησίδα.
»Είναι πολύ περίεργο και μας εμβάλλει σε σκέψεις το γεγονός ότι ενώ η Ελλάδα διεξάγει ασκήσεις με πυρά στη θάλασσα του Αιγαίου και κυρίως στα Δωδεκάνησα, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό να κάνει τις εκπαιδεύσεις και τα πυρά σε εσωτερικές θάλασσες και να κάνει μόνο επισκέψεις λιμανιών στις ακτές του Αιγαίου.
Συνέχεια στο pontos-news

24 σχόλια:

  1. Τελικά, ἄν εἶναι ἀλήθεια ὅσα λέει, αὐτά θά ἦσαν πολύ καλά νέα, θά στηρίζονταν προφανῶς στήν ἀποδοχή (ἐπί τἐλους!) τοῦ διεθνοῦς δικαίου ἀπό τήν Τουρκία, καί θά ἀποροῦσε κανείς γιατί οἱ Τοῦρκοι δέν ἔχουν πράξει τό ἴδιο καί γιά τήν περιοχή νοτίως τους, τῆς Δημοκρατίας τῆς Κύπρου...Φυσικά δέν εἶναι ἔτσι!
    Ἔχει συμφωνηθῆ μυστικά κάτι;
    Ἤ εἶναι ἀρχή αἰφνιδιασμοῦ μας;
    Ἤ καί τά δύο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δέν εἶναι πανίσχυρη ἡ Τουρκία, ἁπλῶς καραδοκεῖ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ταϋγέτη.

      Καραδοκεῖ καὶ ἐκφοβίζει τοὺς ἐδῶ κιοτῆδες μήπως καὶ πάρει κάτι χωρὶς πόλεμο.

      Διαγραφή
    2. Έτσι είναι, σωστά κατά την ταπείνωση μου γνώμη τα λες !!

      Διαγραφή
  3. Απλά τα ελληνικά ΜΜΕ δημιουργούν, (πιστεύω εν τη αφελεία τους ), ηττοπάθεια προβάλλοντας μια Τουρκία πανίσχυρη, μια Τουρκία χωρίς ευάλωτα σημεία !!!!!
    Πρέπει πάση θυσία να τονώνουν το ηθικό του Έλληνα !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να επικροτήσω τα λεγόμενα του "Νίκος" και να τονίσω ότι η εικονική τρομολαγνεία που τροφοδοτείται σε αυτήν την χώρα,έχει να κάνει με τα θεατρινίστικα πολιτικά μικροϊντερέσια των πολιτικά αντιπάλων καθώς και με την ταυτόγχρονη βούληση των μεγάλων (βλέπε ΗΠΑ και γερμανια) γιά μιά ειρηνική συνύπαρξη των δύο χωρών, μελών του ΝΑΤΟ.
    Κανείς τους δεν θέλει μιά Ελλάδα επιθετικά αναπτυσσόμενη και δυνητικά διεκδικούσα τις χαμένες πατρίδες,αλλά μιά Ελλάδα ηττοπαθή και απολύτως ελεγχόμενη.
    Και όπως έχω ξαναπεί,η Ελλάς δεν εισήλθε στην ΟΝΕ γιά να προστατευθεί από οιαδήποτε εξωτερική επιβουλή,αλλά γιά να προστατευθεί η τουρκία και να ενισχυθεί η δομή ασφαλείας του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
    Καλό μας ΝΑΤΟ και ΟΝΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντοτε υπάρχει ένας γενιτσάρ-γιουσούφ από την από εδώ πλευρά του Αρχιπελάγους να ξελασπώνει συστηματικά τον Οτομάν(Οσμάν)-εφέντη
    Γι' αυτό μην χαίρεστε προκαταβολικά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το άρθρο πρέπει να διαδοθεί στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, στους πολιτικούς αλλά και στα ΜΜΕ που ΜΑΣ έχουν "επιβάλλει" το κλίμα ηττοπάθειας και το μότο "Τουρκία = υπερδύναμη" που ΔΕΝ μπορούμε να πάμε κόντρα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πριν λίγο καιρό διαβάσαμε πως μετά τις συλλήψεις ως Γιουλενιστών αρκετών χιλιάδων αεροπόρων καθώς και στελεχών του στρατού ξηράς και του ναυτικού,η Τουρκία αντιμετώπιζε πρόβλημα στελέχωσης τόσον της αεροπορίας της όσον και των άλλων μονάδων. Για να αντικαταστήσει τους έμπειρους, βρισκόμενους στις φυλακές αξιωματικούς, επιστράτευσε μαθητές των στρατιωτικών σχολών της που είναι τελείως άπειροι. Αυτός ο στρατός, με τέτοια ποιότητα στελεχών, κάθε άλλο παρά αξιόμαχος είναι. Σε καμιά λοιπόν περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τις δικές μας ένοπλες δυνάμεις, παρά την υπεροπλία που διαθέτει σε αριθμούς. Η "γαλάζια πατρίδα" σχεδιάστηκε για εσωτερική κατανάλωση, για τόνωση του ηθικού, μια και εξ ιδιοσυγκρασίας οι τούρκοι αναγνωρίζουν έναν και μοναδικό εχθρό τους, την Ελλάδα. Δεν γίνεται λοιπόν να παρουσιάζονται σε μειονεκτική θέση έναντι της πατρίδας μας. Χρειάζεται όμως και προσοχή γιατί είναι απρόβλεπτοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ καλό για να είναι αληθινό. Κάτι άλλο πρέπει να συμβαίνει. Αμερικανικός "δάκτυλος", ενόψει των ερευνών της xmobile για υδρονονάθρακες στην Κρήτη και αργότερα στο υπόλοιπο Αιγαίο; Δεν το πιστεύω ότι ο Ταγίπ φοβήθηκε ξαφνικά τους Έλληνες με την υφιστάμενη πολιτική ηγεσία και τις γνωστές σε όλους ελλείψεις σε καίριους τομείς των Ε.Δ. Εκτός εάν η Γαλάζια Πατρίδα, έγινε μόνο για εσωτερική κατανάλωση ενόψει των τοπικών εκλογών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προς όλους τους σχολιαστές:
    Μπορεί να ψήνεται και καμία "συμφωνία" για το Αιγαίο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς οι απλοί θνητοί το φανταζομαστε και αυτό, αλλά να μην έχουμε σαν λαός ενα- δύο παλικάρια να ηγηθουν , να αφυπνισουν τον λαο!!!!!

      Διαγραφή
    2. https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/4598769/proklisi-apo-toyrko-voyleyti-mesa-stin-elliniki-voyli?utm_medium=onesignal&utm_source=notification&utm_campaign=alert&utm_content=post

      Διαγραφή
    3. Κύριε Καλεντερίδη, θεωρείτε πιθανό να έχει ήδη μεθοδευτεί από κοινού από τις ηγεσίες Ελλάδας και Τουρκίας ένα θερμό επεισόδιο, ώστε η κοινή γνώμη της Ελλάδας, ενώπιον του ενδεχομένου ολομέτωπης πολεμικής αναμετρήσεως, να καταστεί περισσότερο δεκτική σε διαπραγματεύσεις για συμβιβαστική επίλυση των διαφορών με την Τουρκία; Μήπως σε τελική ανάλυση εξυπηρετεί αυτό το σκοπό η ανάρρηση του πρώην Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο θώκο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο οποίος μίλησε και προσφάτως για κίνδυνο ατυχήματος στο Αιγαίο;

      Διαγραφή
  10. ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ ΚΟΤΖΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΜΕΜΕΤΙΑ.ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΝΗΣΙΩΤΕΣ ΜΑΣ ΘΑ ΖΗΣΟΥΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.protothema.gr/politics/article/870269/sta-200-hronia-apo-tin-epanastasi-tou-1821-o-tsipras-thelei-na-timisei-tin-tourkia-sti-deth/
      Στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ο Τσίπρας θέλει να τιμήσει την Τουρκία στη ΔΕΘ!
      Τούρκος βουλευτής προκαλεί μέσα στη Βουλή: Οι «μονομερείς» εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Κύπρο θα έχουν συνέπειεςΑντί να αντιδράσουν, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καραγιαννίδης και Δουζίνας είπαν πως πρέπει να λύσουμε «τα μεταξύ μας προβλήματα με έναν έντιμο συμβιβασμό όπως κάναμε και με την Βόρεια Μακεδονία»
      https://www.protothema.gr/politics/article/870250/vouleutes-suriza-gia-fusiko-aerio-stin-kupro-na-lusoume-to-thema-opos-me-tin-sumfonia-ton-prespon/

      Διαγραφή
    2. @ ΚΡΑΤΕΡΟΣ

      Έχεις δίκιο. Μάλλον μάς προϊδέασε.

      Διαγραφή
  11. ενα θα σας πω βαση των ελληνικων πρωφητειων ολα πλησειαζουν στην εκπληρωσητους οταν μαθετε να ερμηνευετε τα σημεια των καιρων τοτε θα τρεχετε να προλαβετε ο χρονος πλησειαζει ψαχτε τους ελληνες προφητες ολα ειναι πολυ πολυ κοντα προετειμαστειτεεεεεεεεεεεεεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. εχω την εντυπωση Σαββα οτι η χωρα μας συντεταγμενα μπορει να διωξει νομικα οσους ( πολιτες η εντυπα η οργανισμους ) απο την αλλη πλευρα συντηρουν δογματα ( εναντια στις Διεθνεις Συνθηκες που εχει υπογραψει η χωρα τους ) για ασκηση βιας και τρομοκρατιας κατα ελευθερου Κρατους δομημενου ιεραρχημενου μελους Ευρωπαικης Ενωσης και οσων αλλων πλειστων οργανισμων πχ για παρανομες εκδοσεις ΝΑVTEX η προπαγανδα μισους , αλυτρωτισμου και εδαφικων διεκδικησεων. Ετσι η αλλιως εχουμε δοκιμασει μακροχρονιες συνταγες κατευνασμου που εχουν αποτυχει παταγωδως...φυσικα πρεπει να καλλιεργησουμε το κλιμα σε Διεθνεις Οργανισμους και με κερασιά μηλόξυδου για τους φυσικους αυτουργους πολιτες και πολιτικους στην Τουρκια αν δεν μπορουν να το καταπιουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αν δεν γλυτωσουμε μρ οτι οι προφητειες λενε ..δεν γλυτωνουμε με τιποτε αλλο...
    Για να υπαρξει αυτοσωτηρια...χρειαζεται αποφαση αγωνα αιμματηρου...αυτοθυσια..πεισμα..ολιγαρκεια...πιστη στον Θεο..συντονισμος των παντων ...πλουσιων και φτωχων...φανατικη προσυλωση στον στοχο...ηρωισμος ολων...αχτι....γενατι...αλληλοβοηθεια...δωρεες...γενικο ξεσηκωμα των παντων...θυελλα ομοψυχιας...κλπ...κλπ...
    Πιστευει κανεις ...οτι ολα αυτα υπαρχουν μεταξυ μας ? ?? ....Οχι....ουτε πιστευει..ουτε θελει....ουτε φανταζεται...ουτε προτιθεται...ουτε ενδιαφερεται...ουτε τιποτε....Αρα τα λογια ...ειναι λογια...για την ψυχη παρηγορια...χρεος δωρεαν...
    Συμπερασμα: Ενα εργο στον σινεμα..βλεπουμε....απο μακρυα...σε ασφαλεια.Δεν μετεχουμε στην ζωη...διοτι.στην ζωη...ματωνεις ..αληθινα ....
    Αρα αν οι προφητειες δεν "βγουν"...χαθηκαμε....Θεε μου κανε το ...δεν υπαρχει ανθρωπος να το κανει εδω...( ποια ομοψυχια ...αν πω εγω ασπρο ...πεταγονται.δεκα ..απο πεισμα ..και λενε...μαυρο !! Ουτε καν κοιτανε.τι ειναι..)....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πόσα βαρέλια πετρελαίου μου αναλογούν καθε χειμώνα, και τι ποσοστα κέρδους θα έχω από τη αεριτζιδικημεταφορά διαμέσου της Γαλάζιας Πατρίδας μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στον χειμωνα που ζουμε..οχι κερδη ..δεν υπαρχουν ..μια και το " βαρελι" δεν εχει πατο..αλλα και συνειδηση δεν υπαρχει αφου αυτη ειναι το " κερδος"...Αν μιλατε για τα χρηματα ...φανερα απουδιαζει....Εχει ενδισφερον η αποψη σας περι κερδους.

      Διαγραφή
  15. Μήπως δεν θέλουν να "προδώσουν" νέα όπλα και τακτικες μια και η Ελληνική πλευρά ήταν έτοιμη να "διαβάσει" τις κινήσεις από κοντά; Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που θα έκαναν ασκήσεις σε Διεθνή, πόσο μάλλον σε Τουρκικά ύδατα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.