15/9/11

Ισραήλ: Μπουναμάς εκατό δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου!

Καλά το διαβάσατε, πρόκειται σύμφωνα με το γνωστό ιστοτόπο Globes.co.il , για 127 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 297 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που ανακαλύφθηκαν στις ακτές του Ισραήλ, σε δύο κοιτάσματα που ονομάστηκαν Gabriella (270 τετ. χλμ.) και Itzhak (127,7 τετ. χλμ.) (1). Το τελευταίο, που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα από τις ακτές, μεταξύ του Ασντόντ και της Νετάνια, τοποθετούνται συνεπώς χωρίς καμία αμφιβολία στην  Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του Ισραήλ.
Αυτά τα κοιτάσματα βρίσκονται σε περιοχή όπου το βάθος της θάλασσας είναι μόνο 60 έως 250 μέτρα.

Καθώς μια καλή είδηση δεν έρχεται ποτέ μόνη της, μαθαίνουμε σήμερα ότι, μετά τις δυσκολίες του Ισραήλ για την προμήθεια φυσικού αερίου από την Αίγυπτο (η Αίγυπτος απαίτησε υψηλή τιμή παράδοσης του φυσικού αερίου), η κυβέρνηση της Ιερουσαλήμ επιτάχυνε τελικά το έργο για τη μεταφορά του φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε 90 χλμ από τη Χάιφα μέσα στα χωρικά ύδατα του Ισραήλ. Το κοίτασμα του Tamar περιέχει τουλάχιστον 180 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ήτοι 30 δισ. δολάρια αξίας εκμετάλλευσης.
Το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε τελικά την άδεια για την εγκατάσταση ενός υποθαλάσσιου αγωγού τελευταίας γενιάς, που θα συνδέει την πλατφόρμα εξόρυξης στο λιμάνι του Ashdod. Η παράδοση ήταν σχεδιασμένη για το Χαντέρα, αλλά η άδεια δεν μπορούσε να δοθεί στην πόλη αυτή για διάφορους λόγους που δεν αποκαλύφτηκαν από την κυβέρνηση.
Η έναρξη των έργων για τον αγωγό, που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Σεπτεμβρίου, θα περιλαμβάνει 14 πλοία και 2.509 εργάτες και τεχνικούς. Τα πρώτα κυβικά μέτρα υπολογίζονται να κυκλοφορήσουν τον Φεβρουάριο του 2013.
Με αυτό το ρυθμό, προσθέτοντας τα γήινα κοιτάσματα πετρελαίου που βρέθηκαν στο έδαφος του, μπορεί κάνεις να αναρωτηθεί αν το Ισραήλ δεν θα καταστεί ο μεγαλύτερος παγκόσμιος παραγωγός πετρελαιοειδών του αιώνα !

(1) Άλλες πηγές μιλούν από την πλευρά τους, μία ημέρα μετά το άρθρο της Globe για 1.318 (!) δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Gally - JSSNews

7 σχόλια:

  1. @skal

    Να ένας χάρτης που δείχνει την ΑΟΖ της Γάζας. Είναι σφηνωμένη μεταξύ της Ισραηλινής και της Αιγυπτιακής.

    Το λέω σχετικά με πρόσφατη ανάρτηση όπου "η Τουρκία θέλει να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Παλαιστίνη"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. + τα κοιτάσματα που βρέθηκαν στο χερσαίο έδαφος του Ισραήλ όπου κατά υπολογισμούς είναι ικανά να καλύψουν τις ανάγκες για πετρέλαιο των ΗΠΑ και του Ισραήλ τα επόμενα 200 χρόνια!

    Οπότε γεννάται το ερώτημα:
    Πως θα εξάγεται το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο προς την Ευρώπη; -Με αγωγούς: Ισραήλ (ΑΟΖ) - Κύπρος (ΑΟΖ) - Ελλάδα (Κρήτη-Πελ/σος) - Ιταλία.

    Αν γίνει αυτό που θέλει η Τουρκία (όπου το Καστελόριζο να μην έχει δικαίωμα στην ΑΟΖ) τότε θα πρέπει να περνάνε οι αγωγοί και από την ΑΟΖ της Τουρκίας, που σημαίνει περισσότερα έξοδα λόγω δικαιωμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βλέποντας τον πρώτο χάρτη βλέπω και κοίτασμα που μοιράζεται η Κύπρος με το Λίβανο.

    Το κοίτασμα είναι εντός της ελληνοκυπριακής "ΑΟΖ" αν υποθέσουμε ότι και τα κατεχόμενα έχουν την δικιά τους ΑΟΖ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "...Το κοίτασμα είναι εντός της ελληνοκυπριακής "ΑΟΖ" αν υποθέσουμε ότι και τα κατεχόμενα έχουν την δικιά τους ΑΟΖ. ..."

    Φιλε Zulu, τιποτα δεν μας σωζει οσο παραμενουμε προοδευτικα ανικανοι να πληξουμε εξοντωτικα τον Τουρκο στα κατεχομενα (και φυσικα γενικως), και να υποστηριξουμε το συμφερον μας.

    - Ν. Λυγερός, Νέο Casus Belli
    http://www.lygeros.org/lygeros/7797-gr.html

    - Ν. Λυγερός, ΑΟΖ, Γενοκτονία και Θεωρία Παιγνίων
    http://www.lygeros.org/lygeros/7838-gr.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ή MOSES TOOK THE RIGHT TURN!

    Ένα διαχρονικό ανέκδοτο στο Ισραήλ έλεγε πως ο Μωυσής πήρε λάθος στροφή, μετά την έξοδο από την Αίγυπτο.
    Αναφερόμενο στο πετρέλαιο των Αράβων και την παντελή του έλλειψη στο Ισραήλ - και ότι προέκυψε με τα πετροδόλαρα.

    Λοιπόν τελικά φαίνεται ότι ο Μωυσής πήρε την σωστή στροφή. Απλά το φυλούσε σαν έκπληξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Ζουλού 9:12μμ
    Ο Σκαλ αναφερόταν σε τουρκικά δημοσιεύματα και χάρτες που δεν αναγνωρίζουν ΑΟΖ στη Μεγίστη και Στρόγγυλο και δεν αναγνωρίζουν την οριοθέτηση των ΑΟΖ Κύπρου-Αίγυπτος- Ισραήλ-Λίβανος με το επιχείρημα ότι η Κύπρος δεν δικαιούται ΑΟΖ πέρα από τα χωρικά ύδατα της, ήτοι το ίδιο επιχείρημα που επικαλείται για τη Μεγίστη/Στρόγγυλο.
    @Ζουλού 9:19μμ
    Νομίζω ότι σωστά τα λες. Άλλα ας περιμένουμε, νομίζω ότι υπάρχουν πολλές ενδιάμεσες λύσεις. Όλες όμως εξαρτώνται από τι θα πράξει η Ελλάδα.
    @ Ζουλού 9:46μμ
    Τα κίτρινα παριστάνουν τις περιοχές που έχουν κριθεί ενδιαφέρουσες για άμεση έρευνα (γεωτρήσεις), όπως είναι ο τομέας Αφροδίτη η οικόπεδο 12 της Κύπρου. Και εγώ καταλαβαίνω ότι η Κύπρος μοιράζει ένα ενδιαφέρον κοίτασμα με το Λίβανο.
    Ο χάρτης δείχνει επίσης την περιοχή που ερευνάται από το Ισραήλ και διεκδικείται τώρα από τη νέα κυβέρνηση του Λίβανου, ενώ η οριοθέτηση της ΑΟΖ με τη Κύπρο είχε συμφωνηθεί (φιλοδυτική κυβέρνηση Χαριρί) και κατατεθεί στον ΟΗΕ με την αποδοχή του Ισραήλ.
    Για τα κυπριακά κατεχόμενα ισχύει λίγο πολύ αυτά που ισχύουν για τη Παλαιστίνη. Νομικά, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα χωρίς την έγκριση της Λευκωσίας.
    @Γεωργία Ελεονόρα
    Καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπαααα! θαρρώ πως τα κυβικά του Ισραήλ, βάση τις θεωρίας των συγκοινωνούντων δοχείων, παράδειγμα Κουβέιτ, είναι όλα όσα και ολόκληρης τις Μεσογείου, και οι τρύπες των γεωτρήσεων όσες και οι Ροτσιλδικές ελεγχόμενες από αυτό, και τις ΗΠΑ ιέρειες κυβερνήσεις!
    Κατά τ΄ συγχαρητήρια σ΄ όλους που ταυτίζουν τον εαυτό τους με το κολλητήρι του βασιλιά και προσμένουν να τους τιμήσει με τα αργύρια του!
    Τα παράσιτα είναι και θα παραμένουν παράσιτα, όπως και τα πιόνια πιόνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.